CE-Markering EU vergeleken met de handel in drugs
Steeds meer geïmporteerde artikelen van buiten Europa zijn ten onrechte voorzien van CE-Markering. Al snel gaat de vinger richting China. Dat is ook niet zo gek als u bedenkt dat er per jaar 6 miljoen containers de Nederlandse havens bereiken. Voor de radiozendamateur is het niet alleen belangrijk dat de apparatuur veilig is. Maar ook voldoet aan de EMC-richtlijn.
Dat onze havens zo lek zijn als een mandje zijn wat betreft de doorvoer van cocaïne en andere hoofdstedelijke versnaperingen is inmiddels wel bekend. FME bracht via een onlangs uitgegeven persbericht nog een lek aan de orde: CE-Markering. Zegt Richard Bezemer in Electro-Data magazine.
Maar 300 van de 6.000.000 containers gecontroleerd
Zo sturen de Chinezen jaarlijks 6 miljoen containers met non-foodproducten naar de Nederlandse havens. Met hierin veel producten die wel het logo dragen van CE-Markering maar dit in werkelijkheid niet zijn. Maar 300 van de 6 miljoen containers zijn onderwerp van een verscherpte controle. Het is een understatement dat de overheid weet welke producten hierin zitten. Laat staan of de producten gecontroleerd zijn op correcte CE-Markering. De RAPEX website is dan ook flink gevuld met producten die teruggeroepen zijn, omdat deze niet voldoen aan de CE-Markering. Of dit nu gaat om kinderkleding, speelgoed of ledverlichting.
Radiozendamateur moet zelfredzaam zijn
Als consument willen we natuurlijk de goedkoopste ledverlichting hebben. De importeur en detailhandel willen daar graag aan voldoen. Een installateur zal proberen de goedkoopst mogelijke offerte uit te brengen om de order binnen te halen. Radiozendamateurs bestellen ook regelmatig producten uit China. Daarna vraagt de zendamateur zich af waarom de zonnepanelen van de buren zo storen. Zonder de link te leggen naar de pas in China aangeschafte telefoonlader of gekleurde ledverlichten op de kamer van de kinderen. Tussen de 50 – 70% van de storing die de zendamateur ondervindt komt uit de eigen shack of woning. Dit cijfer is een bijvangst van de ruismeting die de afgelopen jaren door de EMC-EMF commissie is uitgevoerd. Daarom is het van belang dat de radiozendamateur zelfredzaam is in het opsporen van de bron van een storing. Nog voordat u Agentschap Telecom belt met een storingsmelding.
Man made noise een steeds groter probleem
Waar in het verleden heel duidelijk was dat bijvoorbeeld één zonnepaneelinstallatie (PV-installatie) voor veel ellende zorgde is dat inmiddels anders. Hele wijken zijn voorzien van storende apparatuur. Of dit nu gaat om zonnepanelen, ledverlichting, laders voor telefoon of tablet en PC-voedingen. Ook apparaten die wel aan de CE-Markeringsnormen voldoen geven veelal ongewenste radiostoring. Deze radiostoring werkt cumulatief en zo gebeurt het dat bijvoorbeeld hulpdiensten geen contact kunnen krijgen met de centrale of collegae. Al meer dan 15 jaar waarschuwen radiozendamateurs voor de toename van man made noise. Inmiddels is het in Noorwegen noodzakelijk speciale filters aan te schaffen om DAB+ radio te kunnen ontvangen. Want ja, ook de ledverlichting in een auto is een bron van storing.
EMC-richtlijnen onvoldoende
De huidige EMC-norm is ontwikkeld in de jaren 70 van de vorige eeuw. In deze periode werd de storing veroorzaakt door een stofzuiger of elektrische koffiemolen. Men ging ervan uit dat de storing werd veroorzaakt buiten de eigen omgeving. Met de huidige apparatuur zit de storing juist direct in de eigen omgeving. Hierdoor is de huidige normering ernstig verouderd. En deze dient dus aangepast te worden aan de 21e eeuw. Maar de industrie zit niet te wachten op een aanpassing (aanscherping) van deze norm. Omdat dit economische gevolgen heeft voor de productie van apparaten.
Voorlichting over man made noise
Op 9 oktober 2019 organiseert de EMC-ESD vereniging samen met Agentschap Telecom een bijeenkomst over man made noise. Een van de sprekers op deze dag is de VERON EMC-EMF commissie. Ook zullen er sprekers zijn van Agentschap Telecom en ASTRON.
Zo is op de website van de EMC-ESD vereniging te lezen: Sprekers van Agentschap Telecom, VERON en ASTRON informeren u over dit fenomeen en tonen ook de resultaten van recente onderzoeken op dit gebied.
Meer informatie
- US Coast Guard waarschuwt voor gebruik ledverlichting.
- Ledlampen storen de luchtvaartband.
- Waalhaven ontsnapt aan milieuramp.
- Ledverlichting stoort op DAB+.
- Digitenne-ontvangst gestoord door ledverlichting.
- Telegraaf: Ledlampen ontregelen verbindingen.
- Beeldschermen langs de weg voldoen niet aan de regels.
- Elektronica voldoen niet aan CE-marketing.
- Zonnepanelen World Forum uitgeschakeld.
- Communicatie hulpdiensten (C2000) gestoord door zonnepanelen
- Storing door zonnepanelen in Amersfoort.