EMCD 2014/30/EU: Hoe vindt u dat het gaat?

EMCD consulatie nu ook voor alle burgers EU beschikbaarOp 24 september 2020 publiceerde VERON al eerder dat de EU de EMC-richtlijn, ook wel EMC Directive, onderzoekt. Niet alleen VERON maar ook de IARU (International Amateur Radio Union) heeft als belanghebbende op de eerdere consulatie gereageerd. Maar nu is het de beurt aan de EU burgers om hun mening te geven over het functioneren van de EMCD 2014/30/EU. Dit is voor de radio-zendamateur dé gelegenheid om aan te geven dat er ruimte is voor verbetering van de EMC Directive. Maar ook de burger die problemen ondervindt met de ontvangst van WiFi door de zonnepanelen van de buren. Of slechte ontvangst van DAB+, Digitenne, afstandsbediening van de auto, garagedeur, thermostaat, Internet of Things, LoRa, navigatie apparatuur, een hoge ruis of storing op de HF-banden. Vul ook de vragenlijst van de EU in.

EMCD Consultatie, reageer voor 30 januari 2021

De EMC Directive 2014/30/EU is een wetgeving die ervoor moet zorgen dat apparatuur dat toegelaten om de EU markt geen storing veroorzaakt. Maar  ondanks de EMCD ondervinden radio- zendamateurs dagelijks hinder van apparatuur dat storing veroorzaakt. Ook apparatuur dat wel een CE markering heeft blijken regelmatig toch veel storing te veroorzaken. Denk aan optimizers van zonnepanelen, ledlampen of schakelende voedingen. Maar met deze consultatie van de EU kunt u aangeven wat u vindt dat moet verbeteren of juist goed is.

Wilt u alvast weten wat er in de vragenlijst staat, klik dan hier

Ook uw mening telt!

Wat is elektromagnetische compatibiliteit?

Elektromagnetische compatibiliteit (EMC) is de mogelijkheid dat elektrisch apparatuur en vaste installaties goed functioneren in hun elektromagnetische omgeving, maar ook als verschillende elektrische apparaten worden gecombineerd, zodat het:

 1. Geen elektromagnetische emissies kan produceren of niet kan bijdragen tot de productie van elektromagnetische emissies van een niveau dat hoger ligt dan het niveau waarop radio- en telecommunicatieapparatuur en andere uitrusting overeenkomstig hun bestemming kunnen functioneren, en
 2. Zonder onaanvaardbare verslechtering functioneert in aanwezigheid van elektromagnetische storingen die normaal gesproken het gevolg zijn van het gebruik overeenkomstig haar bestemming.

Wat is elektromagnetische storing?

Elk elektromagnetisch fenomeen dat het functioneren van apparatuur kan verminderen (bijvoorbeeld elektromagnetische ruis, een ongewenst signaal of een verandering in het voortplantingsmedium zelf enz.).

EU logo

Meer informatie EMCD

Radio-, zendamateurs ondervinden al langere tijd storing van elektronische apparaten. Dit kan gaan over koelkasten, magnetrons maar ook zonnepaneelinstallaties en ledlampen zijn een bron van problemen. VERON en haar leden waarschuwen al meer dan 15 jaar dat er problemen op komst zijn als er niets gebeurd. Hieronder vindt u een aantal artikelen over storingen ondervonden door ongewenste EMC emissie.

Agentschap Telecom heeft in zes maanden tijd al tien gevallen aan de hand gehad waarbij zonnecellen de communicatie van de hulpdiensten dreigden te verstoren.

Radiozendamateur, wat is daar nu leuk aan?

 • Zelf apparatuur bouwen

  Je kunt je eigen apparatuur bouwen samen met andere zendamateurs.

 • Over de wereld zenden

  Met je apparatuur kun je over de hele wereld zenden.

 • Nieuwe vrienden maken

  Je ontmoet nieuwe mensen en maakt nieuwe vrienden.

Waarom lid worden van de VERON?