Wat doet de COZ?

De Commissie Opleiding Zendexamens (COZ) zorgt voor het met maken van cursusmateriaal en examens voor de N- en F-kandidaten. Het werk van de opleiders in de afdelingen wordt door het door deze commissie geschreven lesmateriaal ondersteund. Lesmateriaal is te koop via onze VERON webshop.

Contactpersoon COZ:
Ad Nijveld (PA0XAB)Examen voor zendamateur
Voorzitter
(0573) 259432
Haitsma Mullerlaan 8-A
7241 GB Lochem
E-mail via het contactformulier onderaan deze pagina; kies hierbij “Secretaris Commissie Opleiding Zendexamens (COZ)” als adressering.

Zendamateur worden?

Om zelf als radioamateur te mogen zenden is het hebben van een registratie wettelijk verplicht. Er bestaan twee registraties, N en F genaamd. Om aan een registratie te bemachtigen moet je examen doen.

  • De N-registratie is het eenvoudigst en geeft toegang tot delen van de 40m en 20m band, 10m, 2m, en de 70cm band met een maximaal vermogen van 25 Watt (PEP).
  • De F-registratie, daar is meer kennis voor nodig, geeft toegang tot alle amateurbanden met zendvermogen tot 400 Watt (PEP).

De examens voor een registratie worden meerder malen per jaar door de SRE afgenomen. Bij voldoende deelname kan in een afdeling een extra examen gedaan worden.

Wat is de SRE (Stichting Radio Examens)

De SRE is een stichting opgericht door de VRZA en de VERON. Op de website van de SRE kan je de exameneisen en examendata vinden. Opgave voor een examen gaat via de website.

De secretaris van de SRE is bereikbaar via: info at radio-examen.nl

Hoe kom je aan de nodige kennis?

Een cursus wordt veelal in de afdeling georganiseerd, informeer daarover bij de desbetreffende afdelingssecretaris. Op zoek naar een VERON afdeling in de buurt? Kijk op ons overzicht met afdelingen.

Lesmateriaal

Cursusboek-N-examen

Als lesmateriaal is bij de VERON verkrijgbaar:

525: Cursusboek voor F-examen
702: Cursusboek voor N-examen
841: Examenopgaven van F-examens
842: Examenopgaven van N-examens
843: Praktijkboek (werkboek voor cursisten)

Dit lesmateriaal is te koop via onze VERON webshop. Ben je lid van de VERON? Dan krijg je aantrekkelijke ledenprijzen.

Correcties op het lesmateriaal

Wanneer je bovengenoemde N- en F-examen cursusboeken (al) in je bezit hebt, dan is het raadzaam te controleren of het wel de meest recente versies zijn. Daarnaast kun je op deze pagina eventuele aanvullingen en/of errata behorend bij de cursusboeken downloaden.

Ons contactformulier

  • LET OP! Zorg dat u de juiste commissie selecteert waar u het bericht heen wilt sturen.
  • Toegestane bestandstypen: zip, Max. bestandsgrootte: 5 MB.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Lees onze privacy policy.