Jeugd en jongeren; Lol hebben en nog veel leren over radiotechniek ook!

Jeugd en jongeren; Lol hebben en nog veel leren over radiotechniek ook!De jeugd is de toekomst. Daarom hebben jeugd en jongeren een speciale plek binnen de VERON. We hebben een Jeugd Commissie met jonge leden die de belangen van de jeugd binnen en buiten onze vereniging behartigt. Een scala aan activiteiten voor, door en met deze jongeren wordt door deze groep organiseert.

 

Nieuws

Kijk voor alle jeugd en jongeren gerelateerde nieuwsberichten op deze nieuwspagina. De allernieuwste berichten staan helemaal bovenaan. Wil je liever een overzicht per onderwerp, kies dan uit de hier onder genoemde activiteiten.

 

Activiteiten

 • kidsdayKids Day in Nederland
  Altijd al eens zelf achter een zender willen zitten? Maar dan wel met de microfoon in je hand om te praten met iemand ergens op deze wereld? Dat kan…!!! En dat mag…!!! Twee keer per jaar (in januari en in juni) is het Kids Day in de radioamateur wereld.
 • Weekend van de Wetenschap
  Het Weekend van de Wetenschap is het podium van de toekomst. Je beleeft er live wetenschap & technologie. Kom backstage rondneuzen bij bedrijven, instituten, universiteiten, instellingen en musea op meer dan 200 locaties in heel Nederland.
 • Youngsters On The Air (YOTA)
  De naam YOTA slaat op een groep jonge radio amateurs uit IARU Regio 1. De meeste van deze jongeren zijn niet ouder dan 26. Ieder jaar komt deze groep bijeen in een ander Europees land om een tijdje met elkaar door te brengen.
 • Winter YOTA
  De Winter-YOTA is een sub-regionaal kamp van het IARU R1 Youngsters On the Air Programma, in Nederland is dit onderdeel van de Jeugd & Jongerencommissie VERON.
 • VERON Pinkster Kamp (VPK)
  Het is een combinatie van kamperen, buitenlucht, ontspanning, gezelligheid, activiteiten en radio amateurisme. Er is geen verplichting om aan de verschillende onderdelen mee te doen. Voor elk wat wils dus. Ook voor wie geen affiniteit met radio heeft.
 • jota-2007-03Jamboree On The Air (JOTA)
  Ieder jaar wordt tijdens het derde volle weekend van oktober wereldwijd de JOTA gehouden. JOTA staat voor “Jamboree On The Air”. Scouts van over de hele wereld ontmoeten elkaar dit weekend via de amateurradio en het internet.
 • Scouting Zomerkampronde
  Het idee is dat scouts tijdens hun zomerkamp op één avond een zendamateur gaan uitnodigen om eens langs te komen. De zomerkampronde moet een soort van vakantieronde worden, maar dan geheel gericht op scouts.
 • Zelfbouw van elektronica
  Alle begin is moeilijk. Maar met een beetje hulp kun je snel een flinke vooruitgang boeken. En dan is het resultaat echt een flinke opsteker. Start eens met een zelfbouw project. Kleine investering. Grote beloning met onbetaalbare kennis en ervaring.
 • Jeugdplein op de Dag voor de RadioAmateur
  De laatste jaren wordt er een Jeugdplein op de Dag voor de Radio Amateur ingericht. In deze ruimte worden diverse activiteiten verricht voor en door jongeren. Vast onderdeel is een soldeer project, waar ter plaatse een werkend apparaatje wordt gemaakt.

 

Op school

 • Technieklessen Kwadraatgroep Meppel; We maken een radio!Week van de Techniek
  De Week van de Techniek is een evenement waarin leerlingen uit groep 7 van de basisscholen in de regio Stedendriehoek op een leuke en uitdagende manier kennis maken met techniek. Deze stedendriehoek bestaat uit Apeldoorn, Deventer en Zutphen.
 • Doe-Techniekdagen
  Een Doe-Techniekdag vind plaats op een openbare basis school. Een team van radio amateurs onder leiding van Dick Fijlstra (PA0DFN) begeleid de kinderen. Bouwprojecten van Richard (PE0RIG) laten de kinderen zelf ervaren wat je met elektronica kunt doen.
 • Techniek Opa’s (en Oma’s)
  Een groepje ervaren radioamateurs, de Techniek Opa’s (en Oma’s) genoemd, zijn actief op basis scholen. Hier laten ze de kinderen kennis maken met zelfbouw en het bedienen van (radio) apparatuur. Een certificaat vormt de afsluiting van een boeiende dag.
 • YOTA-erwtensoep-3Radio op de basisschool
  Een basis school meester vroeg aan Geert Paulides (PA7ZEE) of hij wat leuks met radio kon doen voor een combinatieklas van groep 6 en 7. Het waren 32 kinderen met 15 verschillende nationaliteiten. De kernvraag voor de kinderen was: “Wat is Radio?”
 • Technieklessen
  Op een basis school werd een speciaal project gehouden. Dit project stond in het teken van de radiotechniek. Op vier vrijdagen werd aan de hoogste Kwadraatgroep van deze basisschool een serie lessen gegeven waarin de techniek achter de radio centraal stond.
 • Radiozendamateur als vak in het HBO
  Klaas Robers (PA0KLS) brengt opmerkelijk nieuws. Hij meldde dat de studie tot radiozendamateur nu ook een keuzevak bij Fontys Hogescholen is. Een van de leraren Elektronica, zelf zendamateur, heeft voorgesteld om deze zelfstudie op te nemen als keuzevak.

 

Filmpjes

 • psk31_kitHet Klokhuis over radioamateurs
  Door onzichtbare radiogolven ontvang je thuis allerlei radio zenders. Radioamateurs bereiken via de ether zelfs de hele wereld. Om berichten te versturen gebruiken ze soms morse signalen. Deze bijna 15 minuten durende uitzending van 24-03-2004 laat het je zien.