Silent Key tekening van Dick Kraayveld (PA3ALM)Overlijdensberichten van de afgelopen 3 maanden

Overlijdensberichten kunt u aan ons doorgeven via het contactformulier op www.veron.nl/contact-opnemen/
Daarmee informeert u niet alleen onze ledenadministratie, maar ook de redacties van onze verenigingszender PI4AA, ons Electron magazine en onze website. Zo kunnen wij het overlijden op passende wijze delen via al onze media.
Voor Electron geldt dat de tekst een maximale lengte mag hebben van 250 woorden plus een afbeelding.

Zoekt u oudere overlijdensberichten?

Deze zijn terug te vinden op de 20092010201120122013201420152016, 20172018, 2019, 20202021, 2022 en 2023 pagina’s.

 


 

OM Tinus Pasjes (PA2WIV) Silent Key

Op 1 maart 2023 overleed op 80-jarige leeftijd ons afdelingslid Tinus Pasjes PA2WIV, of zoals hij zelf zei: “PA Twee Weet Ik Veel”.

Tinus was vele jaren lid van de afdeling A26 Hoogeveen. Daarvoor was hij bij de afdeling Twente en ook daar was hij al actief in het bestuur, net als bij de afdeling Hoogeveen.

Bij de afdeling Hoogeveen is hij 16 jaar lang penningmeester geweest tot grote tevredenheid. Tinus was een rustig lid van de afdeling maar kon ook wel prima uit zijn woorden komen. Hij mocht graag  onderlinge QSO’s maken en dat kon hij lang volhouden.

Ook kwam hij veel op de bijeenkomsten van de afdeling en ook op de knutselclub avonden was hij vaak van de partij.

Bij de tamboerronde en de koffieronde (de naam “koffieronde” had Tinus bedacht), was hij ook vaak te horen. Ook was hij tweede operator van de koffieronde.

In de jaren 70 reed Tinus rond met een Opel Kadett met een eigen bouw Halo-antenne horizontaal gepolariseerd boven op het dak en dat viel wel op, ook bij de politie. Maar dat liep altijd goed af, de zendmachtiging kwam voor de dag en dan alles was weer oké.

Ook had hij zijn eigen antennerotor gebouwd. Dat was een ruitenwissermotor van een auto en als uitlezing gebruikte hij daar een universeelmeter voor, en dat werkte goed.

Tinus beleefde de hobby op zijn manier wist overal wat van af maar zat veel op 2 meter en 70 cm ook via repeaters. Packet deed hij ook, dat was pakjes post verzenden; zo noemde hij dat altijd.

Ook kwam hij meestal op de velddagen maar dan op  de  zaterdagmorgen bij de opbouw van de masten. Hij had  dan een boormachine en een losse vertraging bij zich en zorgde ervoor dat de mast omhoog  kwam en met de middag was hij weer weg.

Ook viel Tinus onder de Gouden Speld-dragers van de Veron, die hij had ontvangen voor zijn inzet bij de vereniging. De laatste jaren nam zijn gezondheid af en was hij opgenomen in een verzorgingshuis in Coevorden en later in Gramsbergen, waar zijn vrouw Zwaantje nog woonde, zodat zij beter bij hem op bezoek kon gaan.

Moge Tinus PA2WIV rusten in vrede. Wij wensen zijn nabestaanden veel sterkte met dit verlies.

Namens bestuur en leden van Veron Afdeling A26 Hoogeveen
Henk Kremer PE0G


 

OM Piet Garretsen (PE1AZZ) Silent Key

Op 27 februari 2023 is overleden ons afdelingslid Piet Garretsen; PE1AZZ met de leeftijd van 76 jaar.

Piet was zeer actief in het bouwen van robuuste antennes voor de tien-, zes- en viermeterband. De degelijkheid van zijn antennes deed niet onder voor de duurdere commercieel aangeboden antennes. Hij wist zijn experimenten zo enthousiast te brengen dat hij menig amateur wist over te halen ook antennes te gaan bouwen. Bij de JOTA zorgde hij er elk jaar weer voor dat scouting verbindingen rond de wereld kon maken.

Wij wensen zijn nabestaanden veel sterkte met dit verlies.

Namens het bestuur en leden van VERON Afdeling Apeldoorn
Jacob Reiding; PE2CJ – Secretaris A05


 

OM Eelco Paul Thijsse (PD4DWN) Silent Key

Op 20 februari 2023 bereikte ons het droeve bericht dat Eelco Paul Thijsse PD4DWN op 77 jarige leeftijd is
overleden.

Eelco was sinds hij zijn N-registratie behaald had in 2019, elke zondag te horen in de Kop Noord-Holland ronde en elke donderdagavond in de shack van ons clubgebouw te vinden, samen met zijn rolkoffer met daar in zijn transceiver en tuner om zijn oude beroep als marconist op de grote vaart onder de afdelings-call of zijn eigen call weer zijn geliefde mode CW verbindingen te kunnen maken.

Vol trots kwam hij dan vertellen met welke landen hij weer gewerkt had. Zijn call was afgeleid van het callsign PDWN van de zeesleper ELBE. Op deze zeesleper was hij ook betrokken bij de restauratie van de radiohut, waar hij hele mooie verhalen over kon vertellen. Inmiddels was Eelco ook gestart met de F-cursus, omdat hij meer wilde. Hij verheugde zich er op om dit ook weer met de PACC-contest van dit jaar mee te
doen, dit mocht niet meer plaats vinden door een ziekenhuis opname in de week voor de PACC-contest.

Wij wensen zijn nabestaanden veel sterkte met dit verlies.

Namens het bestuur en leden
VERON Afdeling Den Helder
Nico Verkammen PE1FBC, secretaris


 

OM Ronald Gijselhart (PA3AYD) Silent Key

Op 18 februari 2023 is Ronald Gijselhart, PA3AYD radiovriend en buurman overleden.

Ronald was een trouwe bezoeker van onze afdelingsavonden en evenementen. Door zijn ziekte werd het de laatste jaren moeilijk om deze bij te wonen. Dit nam niet weg dat wanneer ik op bezoek kwam de vraag steevast was: “hoe is het op de club?”.

Ronald was een echte verenigingsman en naast de VERON ook lid van ‘DIG’, ‘Marine Funker’ en ‘MARAC’. En wat was hij trots op zijn QSL-kaarten verzameling van duizenden kaarten die hij volledig gedigitaliseerd had. Zijn logboek dat van dag één was bijgehouden, bevatte al zijn gemaakte verbindingen.

Trots was hij ook zijn verleden en zijn tijd in Papua Nieuw Guinea, een tijd waar hij mooie herinneringen aan had.

Als actief zendamateur was hij gebrand op 2 meter VHF-contesten en gepassioneerd over de DX-verbinding die hij op VHF maakte. In zijn werkzame jaren zorgde hij ervoor dat hij de maand juni thuis in zijn shack kon doorbrengen. Geen van de sporadische E-openingen mocht gemist worden. De kaart met ingekleurde locatorvakjes in z’n shack is dan ook enorm.

Ronald verzorgde ook graag cursussen Morse, maar er werd wel een ijzeren discipline van cursisten verwacht. Hij was wars van moderne Morse keyers en Benchers. Een Junker sleutel was het enige juiste gereedschap.

We zullen Ronald missen. PAPA ALFA 3 ALPHA YANKEE DOLLARS zoals hij vaak zijn roepletters uitsprak, is thuis op zijn eigen vertrouwde plek waar hij zoveel van hield, vredig ingeslapen.

Frans, PEØF


 

OM Marius van der Maas (PA2MVD) Silent Key

Op vrijdag 3 februari 2023 is PA2MVD, OM Marius van der Maas op 93 jarige leeftijd overleden.

Marius was in de jaren 80 elk jaar enthousiast deelnemer in de PACC contest en behaalde soms goede resultaten, zoals in 1981 no 7 Single SSB en 4e in 1982 eveneens in SSB. Ook nam hij jaren deel aan de JOTA bij de Generaal Roothaan groep in Doetinchem met 2 maal de call PA2MVD/J. Marius was jaren voorzitter van de afdeling A24, Doetinchem.

In de jaren 90 is zijn aandacht meer naar het jagen op DX gericht, 172 landen waaronder 12 verbindingen met Antarctica en expedities zoals Heard Island. Vanaf 1993 werkte Marius alleen nog in CW.

Met het overlijden van Marius verliezen we een markant club lid. We wensen de familie sterkte met het verlies.

Namens afdeling A24 Doetinchem
Henk Spekkink PA3BQS, voorzitter


 

OM KeesJan Colmer (PE1PIC) Silent Key

Op donderdag 2 februari 2023 is KeesJan Colmer op op 68 jarige leeftijd overleden.

Website: PE1PIC

Alies van Rooijen-Visser (nichtje van KeesJan)


 

OM Jaap Net (PAØJPN) Silent Key

Op vrijdag 27 januari is op 84-jarige leeftijd overleden Jaap Net PA0JPN.
Jaap was jarenlang lid van de afdeling Zwolle.

Begin jaren 70 van de vorige eeuw waren Jaap en ik reeds aan het experimenteren met radio. Echter de Radio Controle Dienst bleek het hier niet mee eens te zijn. Wij hebben toen besloten om de machtiging te gaan halen wat dan ook in 1975 gebeurde.

Jaap was een echte bouwer. Hij had vaak een uitgesproken mening, maar door zijn ervaring in de diesel- en elektrotechniek wist hij als geen ander zijn projecten tot een goed einde te brengen.
Jaap was veel met de hobby bezig, maar eind oktober vorig jaar werd hij geveld door een TIA. Hij kon hierna niet goed meer lopen en niet goed meer zien. Begin dit jaar ging het slechter met hem en werd er na onderzoeken ver gevorderde kanker vastgesteld. Helaas is Jaap kort hierna overleden.

Wij wensen zijn kinderen en kleinkinderen veel sterkte toe met dit verlies.

Henk Kronenberg PA0TRB, vriend van Jaap
Namens afdeling Zwolle, Herman Frank PD0HF, voorzitter


 

OM Lykele Zwaagstra (PDØLMZ) Silent Key

De Mus heeft zijn vleugels uitgeslagen en is van ons heen gevlogen.

Lykele Zwaagstra PD0LMZ is op 14 januari 2023 na een kort sterfbed op 76-jarige leeftijd overleden.

Wij herinneren hem als een groot liefhebber van Nederlandstalige muziek met tot voor kort een eigen radioprogramma bij Omroep Radio Spannenburg. Dagelijks was Lykele QRV op VHF/UHF/HF met radiovrienden uit zowel de regio Friesland als daarbuiten.
Het is nu stil in de ether geworden rond zijn QTH.

Wij wensen zijn partner en zijn familie veel sterkte toe.

Wil Stilma PE1JRA, voorzitter VERON afdeling Friese Meren A62


 

OM Jan Wiepjes (PAØWIE) Silent Key

Wij ontvingen het bericht dat Jan Wiepjes (PA0WIE) is overleden.

De begrafenisplechtigheid vindt plaats op vrijdag 13 januari om 11:45u te Zaandam.
Wij wensen de nabestaanden heel veel sterkte toe met dit verlies.

Namens het bestuur en de leden van de VERON afdeling Zaanstreek (A46).

Kees Koopmans (PA3HCA)
Secr. VERON Afd. Zaanstreek A46


Mocht u nog mede-amateurs in bovenstaande lijst missen die ook silent key in 2022 zijn gegaan? Meld dit dan aan onze redactie.