Silent Key tekening van Dick Kraayveld (PA3ALM)Overlijdensberichten van de afgelopen 3 maanden

Overlijdensberichten kunt u aan ons doorgeven via het contactformulier. Daarmee informeert u niet alleen onze ledenadministratie. Maar ook de redacties van onze verenigingszender PI4AA, ons Electron magazine en onze website. Daarmee kunnen wij het overlijden op passende wijze delen via onze media.

Zoekt u oudere overlijdensberichten?

Deze zijn terug te vinden op de 20092010201120122013201420152016, 20172018, 2019, 2020 en 2021 pagina’s.

 

 


OM Cornelis Jonkheer (PE1OIJ) Silent Key

Mijn vader Cornelis Jonkheer PE1OIJ is op 10 juli overleden op zijn verjaardag 10 juli 2021 en is 89 jaar geworden.
Hij is de laatste jaren actief geweest op de 2 meter band met een Kenwood TR751 en de grote 14 element Cue Dee antenne.
Ook bezocht hij zo af en toe de verenigingsavond als een onderwerp hem aansprak. Hij heeft veel doorzettingsvermogen getoond om zijn zendmachtiging te behalen.
Daar hij niets met techniek had (hij was leraar in de Franse taal op de plaatselijke mavo school de Laanakker in Langedijk) maar hij vond het toch de moeite waard om het te proberen.
Hij wilde in ieder geval meteen de C Machtiging hebben. D vond hij te beperkt. Ik moet eerlijk bekennen dat ik in die gedachte een aandeel had want ik vond die novice machtiging ook niets en dat heb ik hem ook verteld. Hij heeft veel plezier aan de hobby beleeft, al had hij er soms moeite mee om als er condities waren in de lucht te komen. Meestal gebeurde dat op 2 meter bij mooi weer (hoge druk gebied), mijn vader is dan liever iets buiten aan het doen dan in de shack te zitten. Hij heeft het altijd jammer gevonden dat er nauwelijks condities waren op 2 meter als het regende en hij dan binnen moest zitten.

De vriendelijk grappige zendamateur is niet meer.

Hij schaart zich nu naar Corona en een ziekbed van 6 maanden bij de andere Silent Keys die zo belangrijk voor ons zijn geweest.

Jurjen Jonkheer PE1JKX.

Ook namens leden en bestuur Veron Alkmaar A01
Secretaris A01
Simon Rodenburg PE1PGW


OM Wicher Rorije (PDØWR) Silent Key

Op maandag 5 Juli is overleden Wicher Rorije PD0WR.

Het droevige bericht dat Wicher was overleden kwam wel heel onverwachts en sloeg in als een bom. Veel te jong, nog maar 59 jaar en met nog zoveel plannen voor de toekomst , hetgeen niet meer zo mocht zijn. Binnen de afdeling Apeldoorn kende iedereen Wicher wel en was hij, als het qrl dat toeliet dan ook altijd op de afdelings avonden aanwezig.

Persoonlijk kende ik Wicher al als jongen van een jaar of tien. Zijn moeder werkte bij hetzelfde bedrijf en soms kwam hij mee. Dan was hij graag bij ons in de reparatie werkplaats (radio en tv) en toonde toen al veel interesse in radio techniek. Jaren later kwamen wij elkaar weer tegen op de afdelingsavonden waar hij vertelde veel op 11 mtr te zitten en bezig te zijn om een machtiging te halen hetgeen niet veel later ook gelukt is. Wicher was een echte DXer en deed altijd mee aan bijzondere activiteiten zoals Cavente en contesten zowel in phone als in de digitale modes, zo heeft hij vele punten voor onze afdeling binnen gehaald . Helaas heeft hij niet meer van de uitbreiding van zijn machtiging kunnen genieten.

De afdeling zal je erg missen Wicher.

Namens het bestuur en de hele afdeling Apeldoorn wensen wij Janny , kinderen, ouders, vrienden en verdere familie heel veel sterkte toe met dit verlies.

Namens het bestuur en de leden van de afdeling Apeldoorn

Gert PA5TS


OM Peter Nieuwenburg (PD2PN) Silent Key

Op maandag 28 juni jl. is op 72-jarige leeftijd overleden ons afdelingslid Peter Nieuwenburg PD2PN.

Ondanks dat hij de laatste jaren genoodzaakt was onze bijeenkomsten te missen, kennen we hem als een betrokken radioamateur, die gezien zijn ervaringen bij de Koninklijke Marine, actief was met Morse telegrafie. Peter was bijzonder actief binnen de MARAC als secretaris.
Binnen onze regio kenden we hem in de periode waarin hij bij de politie werkzaam was, voor het organiseren van de interessante rondleidingen bij de firma GatsoMeter in Haarlem het huidige Sensys Gatso.

Na zijn pensionering fungeerde hij even als schipper op een rondvaartboot in de Leidse regio waaronder de Kagerplassen. Voor het overlijden van zijn xyl Marie Louise, waren ze beiden ook als vrijwilliger actief bij Sassembourg in Sassenheim.

We wensen de kinderen en kleinkinderen veel sterkte met het verlies van vader en opa!

Namens VERON afdeling Leiden

Jaap van Duin PA7DA secretaris
Robert van der Zaal PA9RZ voorzitter


OM Henk Blijleven (PAØHBL) Silent Key

Zaterdagochtend 19 juni SK dear OM Henk Blijleven PA0HBL op 87 jarige leeftijd.

Opleiding cursus zendamateur: geslaagd 2-11-1960 instituut Maxwell en in 1961 de C machtiging. Henk was geen verenigingsman maar als hij niet maanden voor de Marine varen was zat hij thuis te knutselen en liet soms zijn gezicht zien. Beginjaren en actieve plaatsgenoten waren o.a.: PA0RSM, PA0PF, PA0RH, PA0CJN, PA0POT, PA0DL, PA0WVD, PA0WWV, PA0CVL en ondergetekende.

Henk was een amateur van de oude stempel, bouwde alles zelf, kocht nooit iets nieuws maar 2de hands meestal defect. Voor hem was de uitdaging defect weer werkend te krijgen en eventueel aan te passen.
Niet alleen voor hemzelf maar ook een groot aantal amateurs, collegae en kennissen konden bij hem terecht. Electronica had weinig met zijn dienstvak, konstabel, bij de Marine te maken.

Na het overlijden van zijn Corrie begin maart 2016 zijn wij samen naar de vliegshow op de Kooij gefietst en beleefde hij veel plezier aan de demonstraties. Henk verhuisde kleiner, ging door met de hobby voor zover het kon, verdween naar een verzorgingshuis en de laatste 6 maanden een verpleeghuis. Ook zijn zoon, PA3CJA, wist hij met het radiovirus te besmetten. Vaak hadden wij discussies over diverse onderwerpen ook buiten de electronica.

Een van de gevleugelde uitspraken tegen mij was dan: Ja maar….
Dat was Henk.

Ik hoop dat Henk en Corrie nu weer samen zijn.

PA0RBC – Roel – Den Helder


OM Jan Hardiek (PDØBLS) Silent Key

Op 6 juni 2021 is mijn goede buur en radiovriend uit Rheden Jan Hardiek, PD0BLS, na een ernstige ziekte, overleden.

Hij is 67 jaar geworden. Jan heeft een actief leven geleid, eerst als marine telegrafist en later als ambtenaar bij de Rijksoverheid en heeft na zijn pensioen en verhuizing van Zoetermeer naar Rheden de seinsleutel weer opgepakt. Ervaring had hij al opgedaan in de 70-er jaren, als operator van het marine station PI1KM in Amsterdam. Om weer toegang te krijgen tot de ether moest er natuurlijk eerst nog een vergunning komen. In 2017 heeft Jan de call PD0BLS verworven en kon het radiostation worden ingericht.

Tot zijn grote spijt heeft Jan geen gebruik meer kunnen maken van de aanstaande uitbreiding van het frequentiegebied voor N-registraties, waar hij als echte CW-man met spanning op zat te wachten. In het kader van SOTA – Summits on the Air – hebben we samen diverse mooie bergtochten gemaakt, totdat de slopende ziekte deze expedities niet meer mogelijk maakte.

Rust zacht Jan, ik zal missen.

Familieleden en zonen wens ik veel sterkte bij het verwerken van dit verlies.

Hans Mulder, PA0HRM
Rheden
(ook namens de Afdeling Arnhem, A06)


OM Hans Oeben (PE1BVQ) Silent Key

PE1BVQ_skOp 30 mei bereikte ons het droeve bericht dat ons oud-afdelingslid Hans PE1BVQ is overleden.

Hans was binnen het Arnhemse vooral bekend om zijn enthousiasme voor de amateursatellieten en HF QRP. Dat laatste met name vanuit de vrije natuur. Met zijn geliefde FT817, een zelfgemaakte end fed “gewoon een draadje” en de hond was Hans geregeld te vinden in de zo gewenste QRM-vrije omgeving. Met “vijf watjes” zoals Hans het noemde, in phone maar vaak ook met JT65 of een andere digimode.

Zelfbouw, met name van allerlei mogelijke en onmogelijke antennes, was iets waar Hans heel druk mee kon zijn. Hans’ meest recente liefhebberij vormde het volgen/peilen van amateur- en weerballonnen.

De Nederlandse zendamateurgemeenschap heeft een enthousiaste zelfbouwende amateur verloren.

Wij wensen XYL Marianne en de familie veel sterkte met het verwerken van dit verlies.

Namens leden en bestuur van Veron afdeling Arnhem A06


OM Jan Dekker (PAØJAD) Silent Key

Ons bereikte het droevige bericht dat op 17 mei 2021 OM Jan Dekker PA0JAD is overleden.

PA0JAD skEen dag voor het bereiken van zijn 71 jarige leeftijd.

Jan was een zendamateur in hart en nieren met name zelfbouw en verbindingen maken waren zijn passie. Jan hield zich veel bezig met digitale spraak modes waaronder D-Star, DMR en C4FM. Medezendamateurs waaronder ik zelf hebben veel experimenten uitgevoerd in deze digitale modes waaronder het zelf bouwen van een D-Star repeater. Hij was ook altijd bereid om “met raad en daad” bij te staan ook in de hoek van de surplus.
Jan hield van denken in oplossingen, zeker als er gezegd werd dat het niet kon was hij extra gemotiveerd om tot een goed resultaat te komen.
Zijn motto was dan ook “Jouw probleem, mijn probleem, geen probleem” wat we ook terug konden lezen op zijn rouwkaart.

Ruud PA3EQC heeft hij regelmatig geholpen met het geven van lezingen aan groep 8 van de basisschool, om het zendamateurisme onder de aandacht te brengen van de jeugd. Een van de anekdotes ging rond dat een van de kinderen de vraag stelde of het noodzakelijk was dat een zendamateur een snor had, beide heren hadden een snor.
In de ronde van PI3ALK was hij regelmatig aanwezig en op onze club avonden als er weer een interessante lezing was.

Zoals menig zendamateur herkent was Jan een verzamelaar, een van de leden kwam Jan eens tegen in de bekende dump-store in IJmuiden. “Jan ook nog wat nodig? Er zit al aardig wat in je mandje” Nou dat niet, maar ik kan sommige dingen niet laten liggen weet nog niet wat ik ermee ga doen” wie herkent dit niet?

Hij was verknocht aan zijn shack waar hij om zich heen na jaren een aardige verzameling had gecreëerd aan onderdelen en andere amateur gerelateerde zaken.
Wij gaan in Jan een actief zendamateur en een aardig technisch mens missen.

Namens het bestuur en leden van de VERON-afdeling A01, wensen wij Monique, kinderen en familie heel veel sterkte met dit verlies.

Rob PA1EMT

Namens leden en bestuur,
Veron A01 Alkmaar
Secretaris, Simon Rodenburg PE1PGW


OM Dick Heibrink (PA3CDH) Silent Key

Op 6 mei jl. ontvingen wij het trieste bericht dat Dick, PA3CDH op 70 jarige leeftijd is overleden.
Dick was al vanaf de jaren 70 lid van de Veron afdeling 34 Noordoost Veluwe en een trouwe bezoeker van onze hobbyavonden en afdelingsbijeenkomsten.

Jarenlang heeft hij tijdens deze bijeenkomsten bardienst gedaan in ons eigen home. Dick was een man met een grote kennis op het zendgebied. Veel bouwprojecten zijn uit zijn handen verschenen. Op onze velddagen was hij met zijn gezin een vaste deelnemer, dit laatste was door een minder wordende gezondheid de laatste jaren niet meer mogelijk. Wij zullen zijn duidelijke aanwezigheid op onze bijeenkomsten missen!

Wij wensen zijn Familie veel sterkte toe met dit grote verlies.

Namens leden en bestuur,
Jacob van de Kolk, PD7Q
Voorzitter afdeling 34, Noordoost Veluwe


OM Jacobus Cornelis Karel Verkade (PDØCCF) Silent Key

Op zaterdag 1 mei 2021 is onze oud QSL manager Jaap PD0CCF op 89 jarige leeftijd overleden. Ondanks dat Jaap geen lid was van onze afdeling was hij altijd een graag geziene gast. Speciaal voor hem kwamen amateurs vanuit de afdeling en daarbuiten naar de afdelingsbijeenkomsten. QSL-kaarten ophalen, brengen en natuurlijk een praatje.

Jaap heeft de QSL post verzorgd, meer dan 20 jaar onze was hij QSL manager en nagenoeg iedere bijeenkomst aanwezig met een schoenendoos vol met QSL kaarten. Ook bracht hij QSL kaarten naar leden die om mobiliteit reden niet naar de clubavonden konden komen. Ook aan zijn home QTH werden er nog al eens QSL kaarten gebracht en gehaald. Jaap zijn QSL service ging wat dat betreft ver.

Ons medeleven gaat uit naar zijn familie, wij wensen hen veel sterkte toe bij het verwerken van dit verlies.

Namens leden en bestuur van VERON afdeling A52 Hoeksche Waard
Gerard Speksnijder PD2GSP, Secretaris A52 & QSL-manager R36


OM Arthur Könings (PD1AMC) Silent Key

Onlangs hebben wij vernomen dat op donderdag 22 april 2021 Arthur Könings – PD1AMC (ex PD1ZON) is overleden.

Hij had de laatste jaren nog ideeën om actief deel te nemen aan de radiozendamateur hobby. Maar zijn gezondheid was niet meer van dien aard om daar uitvoering aan te kunnen geven. Hij luisterde nog wel op de HF banden en maakte af en toe een verbinding.

Helaas heeft hij niet meer tijd gekregen om deze hobby uit te kunnen oefenen.

Wij wensen zijn familie veel sterkte toe met dit verlies.

Namens de afdelingen ’t Gooi van de VERON en de VRZA,
Hans – PA3FYG en Maarten – PA4MDB


OM Martin van Mierlo (PDØLJZ) Silent Key

Op donderdag 1 april 2021 bereikte mij het droevige bericht dat in zijn slaap was overleden mijn “zendmaatje” en ons clublid Martin van Mierlo (PDØLJZ), hij mocht slechts 67 jaren oud worden.

Bijna veertig jaar geleden leerde ik hem via een QSO op een van de zes D-kanalen kennen. Daarbij bleek dat onze interesse voornamelijk uitging naar het uitluisteren van berichten op de maritieme-, pers- en Europol-frequenties die toen nog ongecodeerd te ontvangen waren.

Kort daarop volgde het eerste eyeball QSO, waarbij wij onder andere elkaars equipment bewonderden. Luisteren deden wij met een Racal ontvanger aangesloten via een tuner op een draad. Telexberichten werden zichtbaar gemaakt op een Siemens telexontvanger voorzien van een interface van een Duitse zendamateur die wij gezamenlijk bouwden.

Wij werden ook vaste bezoekers van amateurevenementen en beurzen in binnen- en buitenland.
Martin is in al die jaren meer luisteramateur gebleven, dat onderdeel van de hobby bleef hem meer trekken. Wel hadden wij regelmatig contact via de twee meterband als er iets bijzonders te ontvangen was.

Samen bezochten wij ook de afdelingsbijeenkomsten in Amersfoort. Ik kan mij nog herinneren dat hij de bijeenkomsten in de boerderij in Bunschoten, waar toentertijd het clubstation was gevestigd, het gezelligst vond en met name de woonkamer met de daarin hangende koekoeksklok.

Zelfbouw was hem ook niet vreemd. Het laatste project was de actieve loopantenne een bouwproject van de Radio Club Amersfoort, waar hij ook lid van was. In zijn vakanties nam hij ook altijd een ontvanger mee en na zijn thuiskomst spraken wij over de stations die hij op zijn vakantie locatie had ontvangen.

De laatste jaren werd de mobiliteit van Martin steeds geringer, hij had verschillende operaties aan hart en rug ondergaan die hem veel problemen gaven.

Ik zal hem gaan missen bij de diverse activiteiten die wij samen ondernamen.

Martin moge je rusten in vrede. Wij wensen zijn vrouw Ineke sterkte toe met dit grote verlies.

Namens bestuur en leden van de VERON Amersfoort,
Adriaan van den Brink (PA1LIO)


OM Theo Vogels (NL5495) Silent Key

Op 17 maart 2021 is Theo Vogels NL5495 overleden op 94 jarige leeftijd.

Na de bevrijding van Sittard in september 1944 was Theo al geïnteresseerd in de radioapparatuur van de nabij gelegerde geallieerden. Vlak na het ontstaan van de VERON is hij lid geworden en is dat altijd gebleven op een korte onderbreking na vanwege militaire dienst in Nederlands Indië. Hij las graag de technische artikelen en bouwde regelmatig schakelingen, waarbij zijn aandacht vooral uitging naar het ontvangen van weersatellieten. Tot op hoge leeftijd nam hij altijd deel aan de afdelingsactiviteiten.

Theo heeft 26 jaar lang als penningmeester deel uitgemaakt van het afdelingsbestuur. Theo heeft voor zijn verdiensten voor de afdeling een gouden speld ontvangen. Bij de kascontrole moest hij steeds uitleggen dat het muntstuk van 1 cent in de kas het gevolg was van een niet geheel passende verrekening in het verre verleden. Na de invoering van de euro had de munt alleen nog waarde als herinnering.

We wensen de familie sterkte met het verlies.

Namens VERON Zuid-Limburg,
Tom Koeken PC5D