Silent Key tekening van Dick Kraayveld (PA3ALM)Overlijdensberichten van de afgelopen 3 maanden

Overlijdensberichten kunt u aan ons doorgeven via het contactformulier op www.veron.nl/contact-opnemen/
Daarmee informeert u niet alleen onze ledenadministratie, maar ook de redacties van onze verenigingszender PI4AA, ons Electron magazine en onze website. Zo kunnen wij het overlijden op passende wijze delen via al onze media.
Voor Electron geldt dat de tekst een maximale lengte mag hebben van 250 woorden plus een afbeelding.

Zoekt u oudere overlijdensberichten?

Deze zijn terug te vinden op de 20092010201120122013201420152016, 20172018, 2019, 20202021 en 2022 pagina’s.

 

 


OM Maurice (Maus) Goossens (PA3HHT) Silent Key

Op zondag 6 november 2022 is op 59-jarige leeftijd geheel onverwacht overleden Maurice (Maus) Goossens (PA3HHT).

Maus, zoals hij genoemd werd, ken ik al uit de 70-er jaren vanuit de zeeverkenners van de “Karel Doorman” groep. Maus was evenals zijn broer Ray (Raymond – PE1GUR) als bootsman aangesteld over een lelievlet (zeilboot) binnen de zeeverkenners.

Tijdens de JOTA moet de liefde zijn ontstaan voor de radio en dat was bij de twee broers het geval. Samen hebben ze dan ook vele experimenten, meestal te velde, uitgevoerd. Op kleine expedities met speciale aandacht voor de 6 meter (eerst in Nederland, later ook naar Luxemburg en ook naar Polen) voerden zij de VERON mobiele mast achter de landrover mee.

De liefde voor de zee bleef Maus en Ray boeien, de laatste jaren wisten ze getweeën heel veel vuurtorens in Nederland te activeren op de amateurbanden.
Ook voor hen kwamen rustige tijden, maar zo rond 2007 zagen we Maus opduiken in het bos bij de vossenjachten van de VERON Amersfoort. Hij vond zijn plaats en steunde de organisatie van deze jachten. Bouwde vossenjacht zenders en maakte samen met Rob (PA0KEL) en Rient (PA3GXP) deze jachten tot een nationaal begrip.

Wij verliezen in Maus een actieve man met passie voor de radiohobby.

Wij wensen zijn vrouw en kind kracht en sterkte om door te gaan. Dit wensen we ook Raymond en de verdere familie.

Namens Leden en Bestuur VERON Amersfoort, Koos (PA3BJV)


OM Piet van Hoeijen (PA3CPJ) Silent Key

Op zondag 30 oktober 2022 is ten gevolge van een ernstige hersenbloeding op 74-jarige leeftijd overleden Piet van Hoeijen (PA3CPJ).

Piet was een rustige op de achtergrond gaande man en actief op HF. Hij was altijd te vinden als er een bezoek gebracht werd aan de internationale Radio Beurs in Weinheim, daar gingen we in het grijze verleden met een delegatie van de VERON Amersfoort naar toe. We huurden een bus en zo reisden we af naar ons hotel in Schriesheim. In de avonduren lekker dineren in een restaurant, daarna nog even met de bus naar Heidelberg, prachtige tijden waren het, lang geleden.

Met deze herinnering in gedachten nemen wij afscheid van een bijzondere man. Wij wensen de familie veel sterkte in deze moeilijke tijd.

Namens Leden en Bestuur VERON Amersfoort, Koos (PA3BJV)


OM Thom Schrijer (PE1RXC) Silent Key

Op 15 september 2022 is Thom in een ziekenhuis in Duitsland tijden zijn vakantie overleden op de leeftijd van 76 jaar.

Thom een afdelingslid in hart en nieren was altijd aanwezig op de bijeenkomsten, zelfs werd de vakantie geplant tussen de maandelijkse bijeenkomsten door. Thom heeft tot zijn pensioen gewerkt bij defensie , als onderhoudsman aan de Leopard gevechtstank. In deze voertuigen zaten ook zend ontvangers voor de nodige communicatie. Door de werkzaamheden en de nodige motor wissels en onderhoud aan alle systemen van deze tank, kwam natuurlijk ook het communicatie systemen in beeld, “o leuk dacht Thom dat is ook mooi spul” en in de loop der jaren kwam er een hele verzameling oude legerzenders in huize Schrijer.

Om deze spullen legaal thuis te mogen hebben heeft Thom lang geleden een F machtiging gehaald en zo kwam hij ook in contact met de Veron en maakte hij kennis met de andere kant van de zendamateur hobby. Als afdeling hebben we eens een vossenjacht gehouden in het stadspark van Kampen, Thom was ook van de partij en hij vroeg aan het eind “wanneer gaan we dit weer doen” hij vond het erg leuk. Door een verhuizing naar een kleinere flat is zijn verzameling iets kleiner geworden maar er is nog steeds één kamer vol met zijn trots, o.a. ook oude buizen radio’s.

Op vrijdag 23 september is Thom in kleine kring in Kampen bergraven.

Als afdeling wensen wij zijn vrouw Leida, kinderen en verdere familie sterkte toe bij het verwerken van dit verlies.

Namens de Veron en VRZA afdeling IJsselmond Zwolle
Herman Frank PDØHF voorzitter


OM Peter Peperkamp (PD7PN) Silent Key

Op 27 augustus 2022 overleed in zijn woonplaats Den Haag onze zeer gewaardeerde mede-amateur Peter Peperkamp PD7PN.

Peter is 74 jaar geworden.Peter was al langere tijd ziek en wist hoe het zou aflopen. Ondanks dat ging hij buitengewoon nuchter met zijn lot om. Hij heeft zich tot de laatste dag bezig gehouden met zijn hobby, vrienden en familie.
Opvallend is hoe Peter mensen wist te inspireren. Door zijn onuitputtelijke energie en enthousiasme maakte hij onder andere High Altitude Balloons, WSPR en LoRa in onze regio populair. Hij bouwde kleine zenders en ontvangers op dit gebied voor iedereen die maar wilde. Zijn laatste project was een meesterlijk idee. Een boei, drijvend op zee, met een WSPR zender en gps op zonne-energie. Dat ding zou nog een tijdlang zijn call kunnen uitzenden vanaf waar de stroming ‘m maar zou brengen. Helaas was het te kort dag voor Peter.

Peter was iemand met veel interesses en vaardigheden. Naast radioamateur was hij volop bezig met astronomie en de natuur, hij kende de naam van elke paddenstoel!

De betrokkenheid van zijn gezin blijkt uit de tekst op zijn rouwkaart:
“Peter heeft de laatste jaren heel veel voldoening en plezier gehaald uit het zijn van radioamateur. Heel veel dank aan al zijn radioamateur vrienden”

Wij wensen zijn vrouw, kinderen en kleinkinderen alle sterkte toe.
Peter heeft zijn apparatuur geschonken aan de shack van ons clubstation PI4GV.

Bedankt Peter voor je vriendschap.

Namens leden en bestuur van Veron afdeling A18 Den Haag


OM Jan de Roode (PA5JR) Silent Key

Afgelopen week bereikte ons het droeve bericht, dat Jan de Roode PA5JR op 81-jarige leeftijd is overleden.

Niet veel van de ‘jongere’ garde zullen zich Jan kunnen herinneren. Op wat latere leeftijd was de steile trap op ‘het fort’ namelijk een te groot obstakel. Maar actief bleef Jan wel, getuige de binnenkomende QSL-kaarten die zo nu en dan doorkwamen en die dan trouw bij hem in de brievenbus werden gedeponeerd.

Jan volgde na zijn middelbare schoolopleiding de opleiding tot radio-telegrafist ter koopvaardij en voer als zodanig van 1950 tot 1958. Daarna volgde zijn werkzame leven een heel andere koers en werd hij journalist bij ‘de Volkskrant’, wat hij met verve deed van 1965 tot aan zijn pensionering in 1992. Daarnaast was hij ook nog TV- reporter voor de NOS. Zijn laatste productie op dit gebied had als onderwerp ‘het einde van de radiotelegrafie bij de zeevaart‘. Het bloed kruipt ten slotte waar het niet gaan kan.

Na zijn pensionering had Jan plots wat tijd over en pakte hij de telegrafiedraad weer op. In 2001 slaagde hij voor zijn Novice certificaat en kort daarop behaalde hij zijn A-machtiging. Jan plaatste wat bescheiden antennemateriaal op het dak van zijn Tuindorpse woning en ging ouderwets los in de door hem geliefde morsecode. Dat deed hij niet allen op de HF- banden, maar ook in de 2 meter, waar hij wekelijks een CW-netje draaide met andere CW minnende hamoperators in het Utrechtse.

Een van die mannen is Jan Terranea PA3FYZ, die de navolgende herinnering aan Jan ophaalt:

“In januari 2003 hoorde ik ‘s avonds rond 20.45u CW op 144.075 MHz. Het bleek een groepje amateurs, dat morse oefende onder leiding van PA5JR. Ze oefenden dagelijks vanaf 20.30u en ik heb me ingemeld en was welkom. Op woensdag avond ben ik gaan meedoen.
De eerste tijd seinden we een stukje van papier, maar later uit het hoofd, wat wel even wennen was. Je moet namelijk wèl meelezen met het seinen van een ander, want anders kan je niet antwoorden.
Nadat er enige hams zich hadden afgemeld bleef er een groepje van 3 over, PA5JR, PA5OMJ en ik, PA3FYZ, die toevallig allen ‘Jan’ heetten en waarvan de achternaam met R-S-T begon. (Roode-Schoep-Terranea.)

Na jaren op woensdag gingen we naar de donderdag. In september 2018 gaf PA5JR aan, dat hij wilde stoppen. Met PA5OMJ ben ik nog doorgegaan totdat ik ging verhuizen in het voorjaar van 2019.”

Het bestuur en alle leden van VERON A08 – Centrum wensen de echtgenote van Jan en verdere familie heel veel sterkte toe met de verwerking van dit grote verlies.

Jan, behouden vaart, old sparkses never die, they just fade away.

Richard Jannes PD3RFR
Secretaris afdeling A08 – Centrum


OM Ben Krabbenborg (PAØBKL) Silent Key

Op 25 augustus 2022, is overleden ons zeer gewaardeerde lid Ben Krabbeborg, PA0BKL.

Ben was 45 jaar lid van de Arac en was een grote animator in onderzoek en zelfbouw van radio apparatuur.
Tevens ging er geen dag voorbij of Ben was wel te horen op de 2 meter band.

Wij wensen zijn familie veel sterkte toe met de verwerking van dit voor hen zo zware verlies.

Namens bestuur en leden van Veron afdeling A21 – ARAC
Chris, PD7CJT secretaris


OM Ad Smits (PA3BFJ) Silent Key

Op dinsdag 23 augustus 2022 bereikte mij het trieste bericht dat mijn vriend Ad Smits PA3BFJ op 85 jarige leeftijd was overleden.

Ad was gezond en sportief en fietste elke dag behoorlijke afstanden in de omgeving van zijn woonplaats Boxtel. Op een drukke provinciale weg in de buurt van Schijndel werd Ad die dinsdagmiddag aangereden door een bakwagen. De bestuurder daarvan bekommerde zich niet om het slachtoffer en reed door. Hulpverleningsdiensten kwamen ter plaatse en Ad werd met een traumahelikopter vervoerd. Helaas overleed Ad kort daarna.

De verslagenheid was groot bij familie, vrienden en kennissen. Omdat Ad vaak te horen was in het Nachtuilennet op 3.630 KHz, heb ik op verzoek van de nabestaanden het overlijden van Ad diezelfde avond bekend gemaakt in het Nachtuilennet. Onderstaande zendamateurs betuigden hun respect en verzochten hun condoleances aan de nabestaanden over te brengen:
PA3FXJ Ton, Wiebe PA0GWS, Onno PA0ONO, Marius PA0MJV, Frans PA5CA, Nico PE1KQP, Bert PA1K, Fred PA3FR, Sascha PF9Z, Hans PA0HRP, René DG1EBO, Jan PA0BYX, Günther ON6HG, Marco PE1LCN, Chiron PA3GHM, Willem PA3CRV, Wim PA0WPD en Louis PA0LCE.

Op maandagochtend 29 augustus 2022 vond de uitvaartplechtigheid van Ad plaats in Eindhoven op de wijze zoals Ad dat gewenst had. Hierbij waren ook enkele zendamateurs aanwezig, waaronder Ton PA3FXJ, Edward PA0ERW en ondergetekende.

Rust in vrede vriend, Ad is silent key. Het boekje blijft voor altijd gesloten.

Mede namens de Nachtuilen,
Frans D. Wittenaar, PA1RF


OM Roel Adema (PD1ZB) Silent Key

Afgelopen zomer overleed ons afdelingslid Roel Adema.

Het ging al een tijdje niet zo goed met z’n gezondheid. De laatste weken werd duidelijk dat hij niet meer beter ging worden. Hij hield ervan om te experimenteren met radio apparatuur en deelde z’n belevenissen veelal op social media.

Roel woonde de laatste tijd in het centrum van Emmen. De laatste tijd kwam hij eigenlijk niet meer op de avonden in ons clubgebouw. Er gaat in hem een markant radioamateur verloren. Roel is slechts 39 jaar geworden.

Casper Hoezen PA3CAS


Mocht u nog mede-amateurs in bovenstaande lijst missen die ook silent key in 2022 zijn gegaan? Meld dit dan aan onze redactie.