Silent Key tekening van Dick Kraayveld (PA3ALM)Overlijdensberichten van de afgelopen 3 maanden

Overlijdensberichten kunt u aan ons doorgeven via het contactformulier. Daarmee informeert u niet alleen onze ledenadministratie. Maar ook de redacties van onze verenigingszender PI4AA, ons Electron magazine en onze website. Daarmee kunnen wij het overlijden op passende wijze delen via onze media.

Zoekt u oudere overlijdensberichten?

Deze zijn terug te vinden op de 20092010201120122013201420152016, 20172018, 2019, 2020 en 2021 pagina’s.

 

 


OM Rob Snieder (PA2R) Silent Key

Ex. PA3ERC – PA5ET

Op 18 september j.l. bereikte ons het bericht dat Rob tijdens een duikongeluk in Madeira verongelukt is. Wij verliezen in Rob één van de operators van het eerste uur bij Contestgroep Oude Maas PI4COM en één van de grondleggers van de LLDXT – Low Land DXpedition Team.

Nadat Rob een passie had opgebouwd voor het duiken werd de tijd die hij actief besteedde aan de radiohobby minder. Rob is tot zijn overlijden een betrokken lid gebleven van PI4COM en bij CW contesten konden we altijd op hem rekenen als operator waarbij hij keer op keer bewees dat CW contesten zijn passie was waarbij de snelheid behoorlijk omhoog ging. Nog geen 2 weken voor zijn overlijden had hij tijdens de jaarlijkse COM barbecue nog vol enthousiasme verteld over de duiktrip die hij samen met Lysiane zou gaan maken op Madeira.

Als één van de grondleggers en QSL manager van het Low Land DXpedition Team genoot Rob zeker ook een internationale bekendheid. “The LLDXT Method” is een handleiding van Rob zijn hand hoe om te gaan met een Europese Pile-Up welke je nog steeds terug kunt vinden op websites van diverse Amerikaanse radioamateurs.

Velen zullen in hun een collectie een QSL kaart hebben van de vele DXpedities waar Rob deel van uit maakte. Wat begon met een try-out in de zomer van 1994 samen met een aantal leden van PI4COM op DXpeditie in Liechtenstein als HB0/PA3ERC kreeg een vervolg in een lange reeks DXpedities naar soms behoorlijk zeldzame landen; VP5/PA3ERC, VP5C, FG/PA3ERC, TO5C, J77C, J79RC, FM/PA3ERC, J6/PA3ERC, 9Y4/PA3ERC, 6Y5/PA3ERC, ZF2RC/ZF9, PJ7/PA5ET, FS/PA5ET, V47ET, VP2EET, 8Q7ET,V26ET, 8P9JS,VP2MPA, J3/PA5ET, J8/PA5ET, J38PA, J8PA, TI9M, J75ET, J75PA, VP2MET, VP2MPA, OY7ET, OY8PA, 3D2PA, T30PA, T33C, T33PA, PZ5PA, PZ5C, PZ5C/p en VU7RG.

Enkele jaren geleden werd de aanwezigheid van Rob op onze activiteiten minder nadat zijn gezondheid hem een aantal fysieke beperkingen op had gelegd. Deze situatie werd verlengd door de komst van Covid-19 wat Rob vanwege zijn kwetsbare gezondheid tot een periode van strenge quarantaine heeft gedwongen. Nadat hij eerder dit jaar kon stoppen met werken en nu de wereld weer langzaam open gaat waren er alweer plannen gemaakt om samen met Lysiane de wereld in te trekken om hun gezamenlijke duikpassie op bijzondere plekken te gaan doen. Dat hij juist tijdens zijn eerste duikreis komt te overlijden is moeilijk te bevatten.

Wij verliezen in Rob een gepassioneerd lid met een soms uitgesproken eigen visie. Tijdens de komende CW contesten zullen we het zonder zijn CW passie moeten doen.

Rob Snieder PA2R is Silent Key.

Namens Contestgroep Oude Maas PI4COM en het Low Land DXpedition Team
Ronald Stuy PA3EWP
Alex van Hengel PA1AW


OM Willem Lodewijk (PA3AID) Silent Key

Rond 1980 heeft Willem járenlang vijf dagen in de week morse-cursus gegeven via 2-meter aan iedereen die maar wilde, vanuit zijn shack in Franeker. Vele tientallen zendamateurs uit een groot deel van Friesland hebben dankzij zijn inspanning de A of B-machtiging gehaald.Willem had op zijn Tandy TRS-80 een programma geschreven in Basic (1978) waarmee hij teksten kon laten omzetten in de morsetekens, eerst met ruimte tussenpauze, maar erna steeds kortere, totdat de volle snelheid van 12wpm was bereikt.

De morsecursus was op elke werkdag van half zeven tot acht uur, met vooraf inmelden, en na het voorlezen van de geseinde tekst door Willem, nog even een rondje langs de amateurs om te horen hoeveel fouten iedereen had. En gezamenlijk zo worden klaargestoomd voor het examen.

Willem was de laatste jaren niet meer actief en is na een lange ziekteperiode uiteindelijk op zaterdag 18 september 2021 overleden. En daarmee is hij een ‘silent key’ geworden.

Henk Broekhuizen
PA3BLP, Sexbierum


OM Willy Custers (PA1WCU) Silent Key

Op vrijdag 27 augustus 2021 is Willy Custers PA1WCU overleden.

Hij is 91 jaar geworden en was nog volop met o.a. de radio hobby actief, en ondanks zijn hoge leeftijd steeds met de techniek meegegaan. Willy kreeg in 1976 de call PE1APX ,was een actief lid van de toenmalige afdeling MRA, en een vaste bezoeker van de bijeenkomsten in het Ruweel.

We wensen de familie sterkte met het verlies.

Namens VERON A22 Zuid-Limburg
Tom Koeken PC5D voorzitter


OM Herman Okken (PA3CBC) Silent Key

Op woensdag 25 augustus 2021 is na een slopende ziekte ons afdelingslid en vriend Herman Okken, PA3CBC op 73 jarige leeftijd overleden.

De ziekte van Herman werd in augustus van 2019 geconstateerd. Het jaar 2020 was voor hem een goed jaar. In december opnieuw tien chemokuren en behandelingen. Zolang het was is hij met zijn geliefde hobby bezig geweest.

Herman was een techneut en perfectionist in hart en nieren. Zijn beroep bij de toen PTT (later KPN) was daar debet aan. Op zijn zolderverdieping bouwde hij vele buizen zender eindtrappen en dat waren technische hoogstandjes. Ook de kasten en de chassis zagen er professioneel uit. Tijdens de Meppelronde en op zondag kon hij hier uitvoerig en geestdriftig over vertellen. Zijn bouwsels nam hij vaak mee naar de afdelingsbijeenkomsten en oogsten veel bewondering. Het zoeken naar de juiste onderdelen en componenten was op de radio-onderdelenmarkten zijn ding. Zodra een bouwsel af was en getest werd die meestal weer gedemonteerd en begon hij aan een nieuw project.

Herman heeft samen met zijn XYL Ans, kinderen en kleinkinderen genoten van vele dingen. Tot het laatst gewoon in de tuin met zijn gezin. Zijn motto was, geniet van de kleine dingen.

We zullen Herman erg gaan missen en zijn verdrietig over zijn overlijden. De leden en het bestuur van de VERON afdeling Meppel, R32, wensen zijn nabestaanden heel veel sterkte bij het verwerken van dit grote verlies.

Namens de afdeling Meppel, A32

Frits van Schubert, PA3FYS


OM Cornelis Jonkheer (PE1OIJ) Silent Key

Mijn vader Cornelis Jonkheer PE1OIJ is op 10 juli overleden op zijn verjaardag 10 juli 2021 en is 89 jaar geworden.
Hij is de laatste jaren actief geweest op de 2 meter band met een Kenwood TR751 en de grote 14 element Cue Dee antenne.
Ook bezocht hij zo af en toe de verenigingsavond als een onderwerp hem aansprak. Hij heeft veel doorzettingsvermogen getoond om zijn zendmachtiging te behalen.
Daar hij niets met techniek had (hij was leraar in de Franse taal op de plaatselijke mavo school de Laanakker in Langedijk) maar hij vond het toch de moeite waard om het te proberen.
Hij wilde in ieder geval meteen de C Machtiging hebben. D vond hij te beperkt. Ik moet eerlijk bekennen dat ik in die gedachte een aandeel had want ik vond die novice machtiging ook niets en dat heb ik hem ook verteld. Hij heeft veel plezier aan de hobby beleeft, al had hij er soms moeite mee om als er condities waren in de lucht te komen. Meestal gebeurde dat op 2 meter bij mooi weer (hoge druk gebied), mijn vader is dan liever iets buiten aan het doen dan in de shack te zitten. Hij heeft het altijd jammer gevonden dat er nauwelijks condities waren op 2 meter als het regende en hij dan binnen moest zitten.

De vriendelijk grappige zendamateur is niet meer.

Hij schaart zich nu naar Corona en een ziekbed van 6 maanden bij de andere Silent Keys die zo belangrijk voor ons zijn geweest.

Jurjen Jonkheer PE1JKX.

Ook namens leden en bestuur Veron Alkmaar A01
Secretaris A01
Simon Rodenburg PE1PGW


OM Wicher Rorije (PDØWR) Silent Key

Op maandag 5 Juli is overleden Wicher Rorije PD0WR.

Het droevige bericht dat Wicher was overleden kwam wel heel onverwachts en sloeg in als een bom. Veel te jong, nog maar 59 jaar en met nog zoveel plannen voor de toekomst , hetgeen niet meer zo mocht zijn. Binnen de afdeling Apeldoorn kende iedereen Wicher wel en was hij, als het qrl dat toeliet dan ook altijd op de afdelings avonden aanwezig.

Persoonlijk kende ik Wicher al als jongen van een jaar of tien. Zijn moeder werkte bij hetzelfde bedrijf en soms kwam hij mee. Dan was hij graag bij ons in de reparatie werkplaats (radio en tv) en toonde toen al veel interesse in radio techniek. Jaren later kwamen wij elkaar weer tegen op de afdelingsavonden waar hij vertelde veel op 11 mtr te zitten en bezig te zijn om een machtiging te halen hetgeen niet veel later ook gelukt is. Wicher was een echte DXer en deed altijd mee aan bijzondere activiteiten zoals Cavente en contesten zowel in phone als in de digitale modes, zo heeft hij vele punten voor onze afdeling binnen gehaald . Helaas heeft hij niet meer van de uitbreiding van zijn machtiging kunnen genieten.

De afdeling zal je erg missen Wicher.

Namens het bestuur en de hele afdeling Apeldoorn wensen wij Janny , kinderen, ouders, vrienden en verdere familie heel veel sterkte toe met dit verlies.

Namens het bestuur en de leden van de afdeling Apeldoorn

Gert PA5TS


OM Peter Nieuwenburg (PD2PN) Silent Key

Op maandag 28 juni jl. is op 72-jarige leeftijd overleden ons afdelingslid Peter Nieuwenburg PD2PN.

Ondanks dat hij de laatste jaren genoodzaakt was onze bijeenkomsten te missen, kennen we hem als een betrokken radioamateur, die gezien zijn ervaringen bij de Koninklijke Marine, actief was met Morse telegrafie. Peter was bijzonder actief binnen de MARAC als secretaris.
Binnen onze regio kenden we hem in de periode waarin hij bij de politie werkzaam was, voor het organiseren van de interessante rondleidingen bij de firma GatsoMeter in Haarlem het huidige Sensys Gatso.

Na zijn pensionering fungeerde hij even als schipper op een rondvaartboot in de Leidse regio waaronder de Kagerplassen. Voor het overlijden van zijn xyl Marie Louise, waren ze beiden ook als vrijwilliger actief bij Sassembourg in Sassenheim.

We wensen de kinderen en kleinkinderen veel sterkte met het verlies van vader en opa!

Namens VERON afdeling Leiden

Jaap van Duin PA7DA secretaris
Robert van der Zaal PA9RZ voorzitter


OM Henk Blijleven (PAØHBL) Silent Key

Zaterdagochtend 19 juni SK dear OM Henk Blijleven PA0HBL op 87 jarige leeftijd.

Opleiding cursus zendamateur: geslaagd 2-11-1960 instituut Maxwell en in 1961 de C machtiging. Henk was geen verenigingsman maar als hij niet maanden voor de Marine varen was zat hij thuis te knutselen en liet soms zijn gezicht zien. Beginjaren en actieve plaatsgenoten waren o.a.: PA0RSM, PA0PF, PA0RH, PA0CJN, PA0POT, PA0DL, PA0WVD, PA0WWV, PA0CVL en ondergetekende.

Henk was een amateur van de oude stempel, bouwde alles zelf, kocht nooit iets nieuws maar 2de hands meestal defect. Voor hem was de uitdaging defect weer werkend te krijgen en eventueel aan te passen.
Niet alleen voor hemzelf maar ook een groot aantal amateurs, collegae en kennissen konden bij hem terecht. Electronica had weinig met zijn dienstvak, konstabel, bij de Marine te maken.

Na het overlijden van zijn Corrie begin maart 2016 zijn wij samen naar de vliegshow op de Kooij gefietst en beleefde hij veel plezier aan de demonstraties. Henk verhuisde kleiner, ging door met de hobby voor zover het kon, verdween naar een verzorgingshuis en de laatste 6 maanden een verpleeghuis. Ook zijn zoon, PA3CJA, wist hij met het radiovirus te besmetten. Vaak hadden wij discussies over diverse onderwerpen ook buiten de electronica.

Een van de gevleugelde uitspraken tegen mij was dan: Ja maar….
Dat was Henk.

Ik hoop dat Henk en Corrie nu weer samen zijn.

PA0RBC – Roel – Den Helder


OM Jan Hardiek (PDØBLS) Silent Key

Op 6 juni 2021 is mijn goede buur en radiovriend uit Rheden Jan Hardiek, PD0BLS, na een ernstige ziekte, overleden.

Hij is 67 jaar geworden. Jan heeft een actief leven geleid, eerst als marine telegrafist en later als ambtenaar bij de Rijksoverheid en heeft na zijn pensioen en verhuizing van Zoetermeer naar Rheden de seinsleutel weer opgepakt. Ervaring had hij al opgedaan in de 70-er jaren, als operator van het marine station PI1KM in Amsterdam. Om weer toegang te krijgen tot de ether moest er natuurlijk eerst nog een vergunning komen. In 2017 heeft Jan de call PD0BLS verworven en kon het radiostation worden ingericht.

Tot zijn grote spijt heeft Jan geen gebruik meer kunnen maken van de aanstaande uitbreiding van het frequentiegebied voor N-registraties, waar hij als echte CW-man met spanning op zat te wachten. In het kader van SOTA – Summits on the Air – hebben we samen diverse mooie bergtochten gemaakt, totdat de slopende ziekte deze expedities niet meer mogelijk maakte.

Rust zacht Jan, ik zal missen.

Familieleden en zonen wens ik veel sterkte bij het verwerken van dit verlies.

Hans Mulder, PA0HRM
Rheden
(ook namens de Afdeling Arnhem, A06)


Mocht u nog mede-amateurs in bovenstaande lijst missen die ook silent key in 2021 zijn gegaan? Meld dit dan aan onze redactie.