Silent Key tekening van Dick Kraayveld (PA3ALM)Overlijdensberichten van de afgelopen 3 maanden

Overlijdensberichten kunt u aan ons doorgeven via het contactformulier. Daarmee informeert u niet alleen onze ledenadministratie. Maar ook de redacties van onze verenigingszender PI4AA, ons Electron magazine en onze website. Daarmee kunnen wij het overlijden op passende wijze delen via onze media.

Zoekt u oudere overlijdensberichten?

Deze zijn terug te vinden op de 20092010201120122013201420152016, 20172018, 2019, 20202021 en 2022 pagina’s.

 

 


OM Wout Koolstra (PAØPHK) Silent Key

Op 12 juni 2022 overleed op 97-jarige leeftijd ons oud-voorzitter Wout Koolstra (PAøPHK).

‘Wout’ voor zijn vrienden, werd in 1925 geboren te Baarn. Behaalde zijn A-licentie in 1967 en werd vervolgens in 1968 lid van de VERON. Binnen onze afdeling was hij docent van de morse telegrafiecursus samen met OM Pim Seckel (PAøSEC sk). Tussen 1970 en 1975 werd hij onze afdelingsvoorzitter en combineerde dat in 1974 enkele maanden als secretaris. Hij was niet alleen actief tijdens contesten, maar ook bij JOTA onder de call PA0PHK/a voor de Amersfoortse Soekwa Groep.

Het werd rustiger op radiogebied na zijn verhuizing naar een appartement. De senioren van nu, de ‘jonkies van toen’ herkennen dat beeld. Dit bemerkte ik toen ik twee jaar geleden -in de Coronatijd- geattendeerd werd op de verblijfplaats van ‘ons lid in ruste’. Het telefoontje dat ik pleegde werd een geanimeerd ‘600 Ohm QSO’, waarin het plan gesmeed werd om een terugblik met Wout te maken. Wat vervolgens weer uitmondde in een druk e-mail verkeer.

Hij doopte deze terugblik zelf om als “leven met punten en strepen” (*) en schreef zijn autobiografie niet alleen voor ons radioamateurs, maar ook voor zijn kinderen.

Wij hopen dat zij met het nog eens doorlezen de kracht zullen vinden om verder te gaan. Ik zou zijn biografie nu willen aanvullen met de voor ons zo bekende strofe:

‘Old Sparks Never Die, They Just Fade Away’

Namens bestuur en (oud)leden van de VERON Amersfoort,
Eddy R.L. Krijger (PAøRSM)

(*) biografie PAøPHK: Leven met punten en strepen


OM Gerard Hoefnagel (PB4DX) Silent Key

Met grote ontsteltenis hebben wij kennisgenomen van het plotselinge overlijden op 4 juni 2022 van ons gewaardeerd afdelingslid Gerard Hoefnagel, PB4DX.

Gerard werd in maart van dit jaar 70 en was nog zeer actief op allerlei fronten.

Onze gedachten en medeleven gaan uit naar zijn vrouw en kinderen, kleinkinderen, naaste familie, vrienden en kennissen. Wij zullen zijn vriendelijkheid en enthousiasme enorm missen binnen de afdeling A07, Breda.

Gerard was een zelfbouwer pur sang. Soms bracht hij een apparaat mee naar een afdelingsavond.
Niet alleen de behuizing maar ook de daarin opgenomen elektronica waren dan een lust voor het oog.

We verliezen met Gerard een radioamateur in de ware betekenis van het woord.
Rust zacht Gerard!

Namens het bestuur van afdeling A07, Breda
Wim van Aard PA0VAM, voorzitter


OM Roelof Klasens (PD1LV) Silent Key

Op 2 Juni is Roelof Klasens, PD1LV, lid van afdeling A11 overleden.

Roelof was een actief en betrokken lid van onze afdeling. Roelof heeft in 2017 z’n novice registratie verkregen, en was sindsdien erg actief in de radiohobby. Hij kwam vaak langs op afdelingsavonden, waar ook z’n aanwezigheid bijzonder gemist zal worden. We verliezen in hem een fijn en vriendelijk mens, die altijd voor z’n mede-amateur klaarstond.

Naast de zendhobby kon Roelof er erg van genieten om met de metaaldetector het veld in te trekken. Hij kon daar mooi over vertellen.

Roelof is plotseling overleden.

PA3CAS
Secretaris afdeling A11 Z.O. Drenthe


OM Cor Hollander (PAØCOR) Silent Key

Op 27 mei 2022 is onze oud voorzitter van de VERON afdeling Friesland overleden. Cor is 90 jaar geworden.

Cor was een radiozendamateur in hart en nieren en stand voor iedereen klaar met advies en hulp als het maar enigszins een relatie met de radiohobby of techniek had. Veel beginnende radioamateurs heeft hij ondersteund en begeleid naar de examens.

Ook voor de VERON organisatie heeft Cor veel bestuurlijk werk verzet, de afdeling Friesland groeide in de periode 1978 tem 1985 zodanig dat opsplitsing naar 3 afdelingen gewenst was. In 1985 werd door de VR daartoe besloten waardoor de afdeling Friesland Noord A14, Friese Meren A62 en Friese Wouden A63 ontstonden.

Cor had ook een grote liefde voor vossenjacht, niet alleen het opsporen van de vos maar ook het organiseren van de jacht. Een vos (werkende CW-zender) inbouwen in een kinderwagen en zijn familie daarmee door het winkelcentrum van Sneek te laten lopen was een beroemd voorbeeld hiervan.

Wij zijn Cor veel dank verschuldigd en wensen zijn familie veel sterkte toe met het verwerken van dit verlies.

Namens de VERON afdeling Friese Meren
Wil Stilma PE1JRA, voorzitter


OM Tjebbo van Dijk (PDØHIY) Silent Key

Op 10 mei overleed OM Tjebbo van Dijk (PD0HIY) op 74-jarige leeftijd.

Ik leerde Tjebbo kennen in de 80-er jaren. Na het behalen van de machtiging hebben we de techniek van de radio veel besproken en de mogelijkheden om een 2 meter station op te bouwen bekeken. Een kleine shack behoorde tot de mogelijkheden en dat werd het ook.

Vele verbindingen werden gemaakt samen met zijn vriend Chris. Het waren mooie avonden, vol techniek en ruimte voor het persoonlijke.

Ook was Tjebbo op de diverse radiomarkten altijd te vinden. Hij was een vriendelijke en zeer toegankelijke man met altijd een vraag over onze hobby, kleine antennes hadden zijn speciale aandacht.

De laatste jaren hoorden we Tjebbo heel weinig, ook voor hem begonnen de jaren te tellen.

Denkend aan een heel fijne man, wensen wij de familie heel veel sterkte. Wij zullen hem missen.

Namens Bestuur en Leden der VERON Amersfoort,
Koos (PA3BJV)


OM Lian Jaworski (PA3EJM) Silent Key

Op zondag 24 april 2022 is mijn vader Lian Jaworski PA3EJM plotseling op 72 jarige leeftijd overleden.

Lian was al op vroege leeftijd geïnteresseerd in techniek en heeft toen zijn examen gehaald om radiozendamateur te worden. Het was een grote hobby van hem en hij was druk bezig met apparatuur en antennes. Zelfs op onze familievakanties gingen de antennes mee en werd de kaart afgespeurd naar het hoogste punt om zijn antenne uit te stallen.

De laatste jaren was hij volgens mij geen heel actieve amateur, maar toch stonden de zenders in zijn hobbykamer altijd aan.

Antek Jaworski


OM Viktor de Vries (PE1GCB) Silent Key

Op vrijdag 8 april 2022 is Viktor de Vries PE1GCB overleden.

Viktor was het langst bekend als PE1GCB. Aan de Gooische vossenjachten, die ieder jaar gehouden werden, deed Victor altijd mee. Zelfs Elly, zijn XYL, liep mee. Veel Radiozendamateurs kennen hem als beheerder van het Packet Radio BBS, PI8GCB. Viktor heeft veel vrije tijd besteed aan het populair maken van Packet Radio in deze regio. Bij hem kon je printjes bestellen voor een kastje. Die je dan weer aan je computer kon knopen. Om het maar even eenvoudig te omschrijven. Volgens mij liet hij die printjes uit Duitsland komen. En kon je die dan bij hem ophalen.

Hij had die Bulletin Board apparatuur thuis staan. En dat zorgde voor behoorlijk wat geluid. Het leek meer op een machinekamer dan een shack. Om het maar eufemistische uit te drukken. Door de verdere opkomst van het internet was de informatie veel sneller en makkelijker te vinden. Waardoor het gebruik van dit Bulletin Board Systeem af nam. Ook was er een ander soort van digitale experiment in de buurt van zijn frequentie. Beide zorgde er voor dat Viktor, na ruim 20 jaar, is gestopt met het beheer van dit BBS. De afdeling heeft hem, eind 2006, hiervoor hartelijk bedankt met een oorkonde.

Een ander deel van de Radiozend hobby zijn de onderlinge gesprekken via de ether. In, bijvoorbeeld, een ronde. Op zondag 12 uur was de Gooise Ronde. Meestal werd die geleid door, helaas ook al Silent Key, Berend – PD1ALO. Als Berend niet kon, dan leidde Viktor deze ronde vanuit zíjn shack. Toen de Gooise Ronde stopte, eind 2015, hebben de VRZA Viktor hartelijk bedankt voor zijn inbreng. Ook weer met een oorkonde.

De mooie hoge stek op de Lange Heul heeft hij moeten verlaten, omdat er geen traplift gemaakt kon worden. Dat zou te veel geld kosten. Thijs, PA5TYS, heeft Viktor nog geholpen op zijn nieuwe stek. Zodat hij nog mee kon doen aan de PACC contest. Waar hij ieder jaar aan deelnam. En nu heeft Viktor zijn microfoon definitief aan de spijker gehangen.

De crematieplechtigheid heeft, in het bijzijn van vele mede radiozendamateurs, plaats gevonden op vrijdag 15 april in het Crematorium in Laren.

Wij wensen zijn Elly, Marcel, Janet en verdere familie veel sterkte toe met dit verlies.

Namens de VRZA en de afdelingen in het Gooi van de VERON en VRZA,
Maarten de Boer, PA4MDB.
Met dank hiervoor,
Hans Smit PA3FYG secr. Afd. t Gooi. A15


OM Frans H. de Wolff (PE1CCN) Silent Key

Frans is op 28 maart j.l. is in de leeftijd van 73 jaar overleden.
Na jarenlang voor zijn vrouw, die leed aan de gevolgen van een hersenbloeding, gezorgd te hebben
werd bij hem kort geleden lever kanker geconstateerd. Kort na dat hij deze mededeling kreeg is hij
overleden.

Frans was een regelmatige bezoeker van onze afdelingsavonden en was daar ook duidelijk aanwezig. We hebben veel met hem gediscussieerd over de hobby maar ook over zaken hier buiten. Bij deze discussies kwam zijn grote wiskundige en radiotechnische kennis vaak naar voren, ook vanwege zijn professionele werk bij KPN.

Hij was een fan van de Italiaanse loopantennes van I3VHF (hij had er twee die samen de gehele shortwave afdekten). Zijn enthousiasme was zo aanstekelijk dat dit een aantal leden er toe heeft aangezet om deze antenne in een zelfbouw project na te bouwen. Frans had ook voorliefde / speciale belangstelling voor zeer nauwkeurige meetinstrumenten met name voor frequentie-meters en -standaards, waar hij vaak ook op bijeenkomsten over sprak. Dit combineerde hij met zijn voorliefde voor zeer goede transceivers.

Frans, PE1CCN, is nu silent key.
Frans wij zullen jou en je eigen-zinnigheid missen.

De leden van de afdeling Delft wenst zijn nabestaanden veel sterkte bij dit verlies.

Namens de leden en het bestuur van de VERON Afdeling Delft,
Julius Dijksman, PA1DKM
Secretaris


OM Remy van de Sande (PAØSAN) Silent Key

Op 3 maart bereikte ons het droevige nieuws dat op 86 jarige leeftijd Remy van de Sande PA0SAN was overleden.

Als jonge avonturier wilde Remy eerst wat van de wereld zien en ging naar de zeevaartschool. Om vervolgens als radiotelegrafist te gaan werken op diverse koopvaardijschepen en 2 jaar bij de marine. Hij kwam aan wal om een gezin te stichten en had een aantal baantjes maar werkte voornamelijk bij Philips. Vanaf 1960 werd hij radiozendamateur om toch zijn geliefde morse te kunnen bedrijven.

Maar het avontuur op zee trok zo hard aan hem dat hij solliciteerde op een functie als radio technicus op de weerschepen. 18 jaar heeft hij dit volgehouden totdat satellieten zijn werk overnamen. De paarden hobby van zijn vrouw bracht hem naar het Midden-Limburgse Kelpen-Oler.

Daar kocht hij een boerderij met wat weilanden op een heuvel met veel konijnen. Daar werd Remy dan ook landelijk bekend met zijn camping Knienseerd waar iedere amateur naar hartenlust mocht experimenteren. Op de band alleen te horen in CW en een enkele keer liep hij binnen op een verenigingsbijeenkomst. Remy was een gewaardeerd lid van de MARAC en nog regelmatig actief in hun CW ronde op zondag. Onze vereniging heeft helaas weer van een markant lid afscheid moeten nemen…

We wensen zijn familie veel sterkte met het verwerken van dit verlies.

Namens het bestuur van VERON afdeling 31 Midden- en Noord-Limburg

 

Toen we in het voorjaar van 2012 als “A13 Velddaggangers” niet terecht konden op onze gebruikelijke camping, stelde ik voor om voor voor deze keer uit te wijken naar camping Knienseerd van Remy. Ik kwam er al enige jaren en de amateurvriendelijkheid daar beviel me prima. Op een vraag van een amateur of zijn breed uitgespannen antenne geen problmeen was antwoordde Remy “Als iemand daar last van heeft, moet hij maar verhuizen. Hoe meer draden, des te beter.”

Die eerste keer hebben we dat ook als afdeling ervaren, de ontvangst was uiterst hartelijk en Remy maakte dagelijks een rondje langs iedereen om over amateurzaken te kletsen op zijn kenmerkende manier, vol droge humor. Tot onze grote verrassing kwam hij ook nog aanzetten met een doos met wijn “voor bij de barbecue” en dat bleek een traditie te worden.

Na die eerste keer was iedereen het er over eens: dit wordt onze nieuwe plek. En dat hebben we de afgelopen 10 jaar met veel plezier zo gehouden. In 2019 verrasten we Remy met een cadeautje namens de afdeling als dank voor de gastvrije ontvangst de afgelopen jaren.

Diverse afdelingsleden wisten ook steeds vaker buiten de velddagen de weg naar de camping te vinden om gewoon even gezellig een paar dagen in hobbysfeer te kamperen en Remy meldde zich zelfs regelmatig in de afdelingsronde (volgens mij zijn enige FM activiteit als fervent CW-er).

Bij mijn laastste bezoek hebben we nog de komende velddagen gepland, niet wetend dat hij er 2 dagen later niet meer zou zijn.

We zijn Remy dankbaar voor al die mooie jaren en zullen hem missen.

Namens de “A13 Velddaggangers”,
Ben Gijsen, PA3DWJ


OM Jan Tuithof (PDØRDQ – NL4405) Silent Key

Op 27 februari 2022 overleed ons oud-bestuurslid en mede radioamateur Jan Tuithof (PD0RDQ – NL4405) op 88-jarige leeftijd.

Jan Tuithof, een begrip in onze afdeling, gedurende vele jaren actief binnen de VERON.

In 1971 leerde ik Jan kennen, hij werd mijn collega bij defensie op de Bernhardkazerne, hij was daar lasser constuctiebank- en plaatwerker.

Ik werd aangesteld als radiomonteur, mijn werkplek was in de werkplaats van Jan. Hij maakte mij wegwijs binnen de kazerne en met de voertuigen welke wij repareerden. Jan het tank gedeelte en ik de radio in de tank.

Het was ook Jan die mij in contact bracht met mijn Hilde, nu 51 jaar geleden.

Samen met Jan waren we samen actief op de 27 Mc, vele uren waren we druk met antennebouw en voedingen. Na deze bakkies tijd ging Jan als luisteramateur verder. Hij bouwde een prachtige radiotafel en deed daarmee diverse JOTA’s mee bij de Soekwa scoutinggroep samen met Frans de Feber (PA2RNI), Hans Moorhoff (PA0HML) en Pim Seckel (PA0SEC) en vele anderen. Mooie tijden met zoveel plezier. Jan regelde alle technische antenneconstructiezaken, masten, antennes, enzovoort.

Jan behaalde zijn machtiging, PD0RDQ werd zijn call en zo werd Jan actief op de amateur frequenties, hiervoor bouwde hij een mooi radiostation met een goed antennepark.

Hij beheerde jarenlang het VERON Service Bureau samen met Wil zijn vrouw. Ook bouwde hij de VERON-stand op bij de diverse radioamateur beurzen en radio vlooienmarkten. Daar vertelde hij menig beginnend radioamateur over onze mooie hobby en maakte hem lid van de VERON.

Jan heeft ook een tijdlang het drukwerk van ’t Geruis verzorgd en wekelijks het RTTY-bulletin samen met zijn buurtgenoot Henk Teubler (PA1HT) uitgezonden. Hiervoor werd hij samen met Henk in 2001 uitgeroepen tot “Afdelingsamateur van het Jaar”.

Hij maakte voor de antennemast van “Radio AA” in Leusden een prachtige stalen voet voor de betonnen platen. Ook voor de PACC-contesten maakte hij hulpstukken voor de antennes welke in een kraan op 40 meter hoogte gemonteerd werden.

Jan werd heel verdiend onderscheiden met de Gouden Veron Speld voor deze vele decennialange werkzaamheden om onze radiohobby te ondersteunen.

We zullen Jan missen, maar zijn dankbaar voor al zijn inzet en goodwill, wij wensen de kinderen en kleinkinderen heel veel sterkte in deze tijd.

Jan weer herenigd met je zo dierbare echtgenote Wil rust in vrede.

Namens Bestuur en Leden der VERON Amersfoort,
Koos (PA3BJV) en Hilde (PA3EKW


OM Hilbert Rigterink (PDØMGM) Silent Key

Op 26 februari 2022 is Hilbert PDØMGM in het Zonnehuis in Zwolle overleden.

Hilbert en zijn vrouw Ge PA3DZG, ”overleden in mei 2007”, zijn jaren samen actief geweest op de amateur banden en bij de Veron afdeling Zwolle. Op gezette tijden kon je ze horen op de 2 meter band in allerlei rondes en contesten, eerst kreeg je de punten van Hilbert en gelijk daarna van Ge. Hilbert zat ook altijd tijdens de afdelings bijeenkomst op zijn vaste stekje in de zaal aan het uiteinde van de tafel, aan de VRZA kant als Veron man hi.

In het plaatsje Wilsum stond ook maar één antenne mast en dat was de mast van Ge en Hilbert en was in de wijde omgeving te zien. Ook kon je Hilbert tegen komen in zijn auto als hij ergens in de omgeving voor zijn werk stond te posten op een druk wegvak of kruising om voertuig bewegingen te tellen en vast te leggen.
Donderdag 3 maart is Hilbert begraven op de begraafplaats IJsselrust in Wilsum.

Wij wensen de naaste familie sterkte toe bij het verwerken van dit verlies.

Namens de Veron afdeling IJsselmond Zwolle
Herman Frank PDØHF voorzitter


Mocht u nog mede-amateurs in bovenstaande lijst missen die ook silent key in 2021 zijn gegaan? Meld dit dan aan onze redactie.