Radiovossenjagen? Wat is dat?

Vossenjachten - ARDF

Radiovossenjagen is een activiteit voor jong en oud waarbij verstopte zenders moeten worden opgespoord door middel van peilapparatuur.
Het is ook bekend onder de namen Amateur Radio Direction Finding (afgekort ARDF) en Radio Oriëntering.

Er zijn vele varianten vossenjachten, enkele bekende zijn:

Klassieke ARDF

  • Waarbij 5 zenders moeten worden gezocht die in een 5 minuten cyclus ieder 1 min uitzenden. Ze zijn herkenbaar zijn aan morse tekens (MOE t/m MO5).

Fox-o-ring

  • Waarbij door middel van navigeren op een kaart bij gemarkeerde locaties naar minizenders moet worden gezocht, lijkt op oriëntering.

Sprint

  • Korte snelle jacht waarbij er 2x 5 zenders die in een 12 sec cyclus zenden moeten worden gezocht. Waarbij na de eerste set van 5 zenders via een tussen baken (S-baken) de tweede set van 5 zenders moet worden gezocht.

Piet Wakker jacht

  • Bedacht door Piet Wakker PA0PWA (sk) waarbij het nauwkeurig kruispeilen en intekenen van twee zenders op de kaart de winst oplevert.

Jacht op het vossenjong

  • Bedacht door Edwin Verburg PE5EDW (sk) waarbij het vossenjong (mini zender) in het zwaartepunt van een driehoek gevormd door drie hoofdzenders moet worden gezocht.

Otterjacht

  • Jacht met bootjes op het water, jaarlijks georganiseerd in het natuurgebied de Weerribben.

Ballon radiovossenjacht

  • Jaarlijks terugkerend evenement waarbij met de auto een weerballon met zender moet worden gezocht die nadat de ballon klapt ergens in Nederland terecht komt.

Familie radiovossenjacht

  • Tijdens het VERON Pinksterkamp wordt vaak een Familiejacht georganiseerd waarbij ook puzzel en geocaching elementen zijn toegevoegd en daarom ook wel Geofoxing wordt genoemd.

Vossenjachten - ARDF

Radiovossenjachten vinden meestal plaats op de 80 of 2 meter band, maar steeds vaker ook op 70cm en zelfs 23cm band.
Op 80 meter band is CW gangbaar en op de hogere banden gebruikt men AM modulatie.
De zenders identificeren zich doorgaans in Morse code waarbij MOE MOI MOS MOH & MO5 wordt gebruikt bij de klassieke en sprintjacht.
Voor Fox-o-ring wordt vaak FO gebruikt met al dan niet een nummer er achter. Maar ook andere geluiden / piepjes en zelfs muziekjes zijn mogelijk.

Radiovossenjagen kan zowel recreatief of als sport bedreven worden.
Dat kan zonder problemen door elkaar heen waarbij sommige het als (familie)wandeling lopen terwijl andere voor een snelle tijd gaan.

VERON radiovossenjacht commissie

Binnen Nederland is de VERON radiovossenjacht commissie verantwoordelijk voor het organiseren / coördineren en promoten van het radiovossenjagen.
Tevens beheert zij materialen van de VERON zoals de SportIdent tijdwaarneming apparatuur. En ook onderhouden ze de website https://ardf.veron.nl/

Radiovossenjachten zijn meestal eendaagse evenementen. Maar er zijn jaarlijks ook meerdere weekenden (VERON Pinksterkamp, Drie Landen Treffen, NK / Otterjacht) waarbij het hele weekend diverse jachten worden georganiseerd.

De IARU ARDF commissie coördineert het officiële internationale wedstrijd gedeelte. Hierbij wordt elk jaar om en om een Wereld of Europees (IARU regio 1) kampioenschap gehouden.
Ook Nederland heeft hier meermaals aan deelgenomen https://www.iaru-r1.org/about-us/committees-and-working-groups/ardf/

Er is een wekelijkse gratis nieuwsbrief met de agenda, uitslagen, wedstrijdverslagen en andere nieuwtjes. Aanmelden kan via ardf@veron.nl

Voor de agenda met aankomende evenementen kan je terecht op https://ardf.veron.nl/ of https://www.ardf-uitslagen.nl/uitslagen/ (laatste is een initiatief van Bjorn Dinse PA4BWD)

De geschiedenis van ARDF door de jaren heen wordt door Jan Hoek PA0JNH vastgelegd en is te vinden op https://ardf.veron.nl/iaru-ardf-boek/

Hall of Fame, uitslagen van de bekendste wedstrijden en bekerjachten https://ardf.veron.nl/hall-of-fame/