Silent Key in 2018 tekening van Dick Kraayveld (PA3ALM)Overlijdensberichten uit 2021

Zoekt u andere overlijdensberichten?

Deze zijn terug te vinden op de 2009, 2010, 2011, 2012, 201320142015, 2016, 20172018, 2019, 2020 en 2021 pagina’s.

 

 


OM Ko van der Zee (PDØZEE) Silent Key

Helaas hebben wij afscheid moeten nemen van ons gewaardeerde afdelingslid Ko van der Zee, PD0ZEE.

PD0ZEE skKo was reeds lange tijd lid bij A08/Centrum, maar volgde pas op latere leeftijd de cursus Novice binnen onze afdeling. In november 2016 slaagde hij voor het examen en daarna was hij regelmatig te horen op de amateurbanden en experimenteerde er op los. Ko was altijd een graag geziene bezoeker op de clubavond in Utrecht. Hij was altijd in voor een praatje onder het genot van een kop koffie. Erg groot was dan ook de schok bij een ieder toen er bij toeval longvlieskanker werd ontdekt.

Toen in maart door corona het clubhuis werd gesloten, startte als alternatief voor het babbeltje aan de bar de Utrechtse Radioronde op de dinsdagavond. Ondanks dat Ko door de medische behandelingen vaak zeer vermoeid was en veel pijn had, hield hij vol en meldde zich bijna wekelijks in de ronde als deelnemer. Hij vertelde dan zijn belevenissen op gebied van de radiohobby. Maar ook was hij open over zijn ziekte en de behandelingen die hij onderging. En als hij niet aanwezig kon zijn of als hij voortijdig moest afzwaaien, dan kregen we een berichtje via de groepsapp.

Op 30 november vertelde Ko in de ronde dat hij was uitbehandeld en slechts de pijnbestrijding nog tot de mogelijkheden behoorde. Op 29 december was Ko voor het laatst in de ronde aanwezig. Zijn vaste uitje op de dinsdagavond. Ko heeft 38 van 42 gehouden rondes in 2020 meegedaan. Afgelopen vrijdag liet Ko mij persoonlijk weten dat er steeds meer van zijn lichamelijke functies uitvielen en de medicatie de pijn niet meer kon bestrijden.
De enige wens die Ko nog had was dat hij vredig kon inslapen. In ons laatste gesprek vroeg Ko mij om zijn wens in de ronde te delen met de aanwezigen. En ook dat hij ons, zijn radiovrienden, nooit zal vergeten. Hij heeft veel plezier beleefd aan de radiohobby. Maar ook genoot hij van de gezelligheid onderling en de saamhorigheid van de afdeling. Dankzij de radioronde heeft hij tijdens zijn ziekte steeds weer fijne momenten gehad.
De laatste wens van Ko ging dinsdag 12 januari in vervulling. Ko is vredig ingeslapen op 75-jarige leeftijd en zoals hij dat zelf zei heeft hij deze wereld verlaten.

Dankbaar dat wij hem nog zolang in ons midden mochten hebben, wensen wij zijn XYL Marja, de kinderen en naaste familie veel sterkte met het verlies.

Namens het bestuur en de leden van de VERON afdeling A08/Centrum,
Richard Jannes – PD3RFR, secretaris


OM Geert Grooten (PAØKM) Silent Key

Op zaterdag 9 januari ontvingen wij het bericht dat ons afdelingslid Geert Grooten (PA0KM) was overleden. Geert overleed op 6 januari 2021 na een kort ziekbed.

Geert is jarenlang lid geweest van de afdeling A26. Geert was nooit erg aanwezig en trad niet op de voorgrond, maar hij was een zeer gezellig mens in onderling qso.

Waar je hem ook tegen kwam, hij stond altijd wel met bekenden te praten, was het niet op de bijeenkomsten in Schuinesloot, dan wel op de radiomarkten of via de frequentie. Hij mocht graag praten, ook op de 2 meter was hij vroeger veel te horen. En op 80 meter met zijn vrienden op zondagmorgen in qso.

Ook op vakantie had hij vaak wat bij zich om met zijn vrienden te praten via de frequentie. Zelfbouw mocht hij ook graag doen.

Doordat zijn gehoor en later ook zijn ogen minder werden, was het lastig om op afdelingsavonden de dingen te kunnen volgen. Vandaar dat hij ook niet meer op de afdelingsbijeenkomsten kwam.

Als je bij hem op bezoek kwam, moest je altijd voordat je wat ging doen eerst bijpraten over alles. En als je weer weg wilde, gebeurde het zelfde tot aan de auto.

Hij hield zeer van gezelligheid, eten en wat drinken en genoot van het leven toen hij het nog kon.

Moge Geert rusten in vrede

Wij wensen de nabestaanden heel veel sterkte toe om dit verlies te kunnen verwerken.

Namens het bestuur en leden van de VERON afdeling Hoogeveen
Henk Kremer (PD0K)
Secretaris


OM Jan Ottens (PAØSSB) Silent Key

PA0SSBWe ontvingen van de familie van Jan het bericht dat hij de strijd heeft moeten staken.
Na een kort maar hevig ziekbed is hij op maandag 4 januari op 79-jarige leeftijd overleden.

Jan was door vele gekend als een man van de techniek en de zelfbouw waarover hij regelmatig lezingen gaf in onze afdeling maar ook door heel het land.
Meerdere van zijn bouwwerken hebben in de “Electron” gestaan en hij stond ook vaak tijdens de dag van de radioamateur zijn creaties te showen.

Jan was ook gefascineerd door de sterren en het heelal niet alleen om naar te kijken maar zeker ook om radio signalen uit te ontvangen. Was het geen satelliet dan gebruikte hij de maan als zijn persoonlijke reflector om mooie EME verbindingen te maken met verre oorden.

We mochten meerdere malen genieten van de door hem gemaakte opname die van de eerste satelliet “Spoetnik” af kwam. Maar ook de landingen op de maan heeft Jan gevolgd.. en ja met de radio uiteraard…

Door de jaren heen heeft Jan verschillende zendontvangers ontworpen, gebouwd en voor diverse mede-amateurs zijn er destijds kits gemaakt zodat deze na gebouwd konden worden.
Binnen de afdeling zijn er meerdere ontvangers gebouwd voor vossenjachten waarvoor hij vervolgens nog een aantal zenders bouwde in de welbekende ijzeren doosjes.

Jan had naast zijn verzameling onderdelen ook een grote verzameling zenders en ontvangers uit de tweede wereldoorlog, waarvan de meeste in werkende staat in zijn mini-museum aan huis staan.

Zijn collectie heeft recent nog een tijd in het lokale museum gestaan waar hij met trots op de foto tussen staat. Hier heeft hij met veel passie staan vertellen over deze zenders en ontvangers toen een van onze leden de tentoonstelling samen met zijn familie bezocht.

Bij Jan kriebelde de zelfbouw altijd. Een van zijn laatste bouwwerken was een complete zendontvanger voor de QO-100 satelliet waarmee hij talrijke verbindingen heeft gemaakt.
Zelfs een live demo tijdens een bijeenkomst was geen probleem. Na even wat technische uitleg riep hij een keer CQ en ja hoor direct prijs en met een flinke “pile-up” als gevolg.

Jan was een van de mede oprichters van onze afdeling en heeft jarenlang verschillende bestuursfuncties bekleed. Hiervoor is hij in 2004 onderscheiden met de Gouden Speld van de VERON.

Buiten onze gezamenlijke hobby had Jan nog een hobby, namelijk muziek maken en zingen,
wat hij regelmatig deed voor de mensen in het lokale verzorgingshuis.
Met veel voldoening bracht hij daar “de liedjes van toen” met behulp van zijn….. zelfgebouwde (elektrische) gitaar.

Wij willen de familie en vrienden van Jan veel sterkte toewensen bij het verwerken van het verlies.

Namens het bestuur en de leden.
Menno Burg PC4C
Secretaris A47. Zeeuws-Vlaanderen


Mocht u nog mede-amateurs in bovenstaande lijst missen die ook silent key in 2021 zijn gegaan? Meld dit dan aan onze redactie.