Silent Key in 2018 tekening van Dick Kraayveld (PA3ALM)Overlijdensberichten uit 2021

Zoekt u andere overlijdensberichten?

Deze zijn terug te vinden op de 2009, 2010, 2011, 2012, 201320142015, 2016, 20172018, 2019, 2020, 2021, 2022, 2023 en 2024 pagina’s.

 


OM Wim Kamp (PA0WJK) Silent Key

Op 22-11-2021 jl. ontvingen wij het trieste bericht dat onze oud voorzitter Wim Kamp PA0WJK op 87 jarige leeftijd is overleden.
Wim was in 1971 de medeoprichter van afdeling a34 Noord Oost Veluwe. Van onze repeater destijds op de Flevocentrale in Lelystad met de callsign PI3FLE was Wim ook de medeoprichter en onderhoudsman.
Wim was ook betrokken bij het opzetten van onze huidige repeater PI3NOV op de knobbel in ‘t Harde.

Kortom Wim, PA0WJK heeft veel betekend voor onze afdeling.
De laatste jaren liet zijn gezondheid hem helaas langzaam in de steek waardoor hij niet meer actief kon zijn. Wel had Wim tot het laatst toe belangstelling voor onze afdeling.

Wij wensen Gerrie en de verdere family veel sterkte toe met dit grote verlies.

Namens leden en bestuur
Jacob van de Kolk, PD7Q
Voorzitter afdeling 34, Noord Oost Veluwe


Joce van Lit-Ouwerkerk (PD0NTB) Silent Key

Op 18 november jl. overleed Joce van Lit-Ouwerkerk PD0NTB. Zij was de laatste tijd ernstig ziek.
Joce heeft zich zeer verdienstelijk gemaakt voor de afdeling en de VERON in het algemeen.
Zo was zij samen met haar echtgenoot Cor PA2JC SK prominent en actief aanwezig tijdens vele Pinksterkampen en de DNAT.

Voor afdeling Leiden was ze lange tijd bestuurslid, gedurende de jaren 80- en 90 van de vorige eeuw Regionaal QSL-Manager en redactrice van het Leids Nieuws.
Zij was draagster van de Gouden Speld!

We wensen familie en vrienden veel sterkte toe bij dit verlies!

Namens afdeling Leiden
Jos Disselhorst PA3ACJ
Jaap van Duin PA7DA secretaris


Jaap van der Kooij (PA3GMC) Silent Key

Op 11 november 2021 overleed Jaap van der Kooij PA3GMC.

Een man waar ik altijd welkom was. ‘Ome Jaap’ is er de oorzaak van dat ik, Jinny PE1REA, radioamateur werd. Ik wil dan ook graag dit eerbetoon aan hem schrijven. Jaap was jarenlang op 23cm (en 70cm) aan de band en maakte op de korte golf nog meer QSO’s. Op ‘zijn’ eiland Texel was hij een bekend radioamateur, die naast deze hobby ook een fervent modelbouwer en danser was.

Jarenlang had ik een hoop radiospullen van mijn overleden
vader in huis, een hartstochtelijk radiopiraat. Ome Jaap drong jarenlang aan dat ik mijn papieren moest halen om in ieder geval ‘die rommel legaal in huis te hebben’. En na
vijf jaar zeuren was ik het zat en ben ik gaan leren. Examen gedaan, en toen hadden we er een aanspreekvorm bij: PA3GMC, ben je aan de band? Jaren had ik vervolgens een frequentie open staan op 23cm, waar we dagelijks, soms meerdere keren, elkaar spraken.

En we gingen samen zoveel als kon naar radiomarkten. Ik kan veel over Jaap vertellen. Een leuke anekdote is dat hij jarenlang een tv-piratenzender had. Over alles dat daaromheen gebeurde kon hij smakelijk vertellen. Jaap was de laatste jaren niet meer zo actief. Zijn gehoor speelde hem parten.

We zullen hem allemaal missen.

Jinny PE1REA


OM Rien Groot (PA0NTS) Silent Key

Op 11 november jl. is Rien Groot PA0NTS op 80-jarige leeftijd overleden.

Namens familie
Egbert Groot PE1JKU (zoon)


OM Nico Visser (PA0UNT) Silent Key

In de ochtend van 11 november 2021 overleed Nico Visser, PA0UNT, op 93 jarige leeftijd.

PA0UNT_imVlak na WWII monsterde Nico aan bij de koopvaardij en voer o.a. naar Indië t.b.v. de logistieke ondersteuning van de krijgsmacht, waarvan sommige schepen met koper waren bekleed i.v.m.
munitietransport. Een van zijn reizen voer naar West-Canada, daar ging hij van boord werken bij een boerenfamilie, keerde terug en werd o.a. werknemer op H.M. brik Pollux opleidingschip voor de scheepvaart in Amsterdam. Een marconist van RH besmette Nico met het radiovirus wat hem nooit meer heeft losgelaten.

Rond 1968 kwam Nico in contact met Cees, PA0POT, die hem een baan tipte bij het loodswezen in Den Helder. Nico was een actieve amateur, contesten vanaf de vuurtoren Lange Jaap, het leiden van het zeekadettenkorps , experimenteren met antennes waarvan o.a. artikelen verschenen in Electron. Een aantal keren keerde hij terug naar Canada naar de familie waar hij altijd goede herinneringen aan over hield.

Rond zijn 60ste vertrok Nico naar Het Bildt (Fr.) vlak bij het wad waar hij ongestoord met zijn antennes in de weer kon gaan. Toen xyl Bep overleed keerde hij terug naar zijn dochters in den Helder, ging kleiner wonen maar kon toch nog antennes ophangen. Toen het fysiek minder ging vertrok hij naar een aanleunwoning waar de antennemogelijkheden buiten niet mogelijk waren om tenslotte te belanden in het verzorgingshuis. Nico, zijn hart op de tong, een ruwe bolster maar blanke pit.

Nu weer samen met zijn Beppie, mooie herinneringen resteren.
Veel sterkte voor de nabestaanden.

Roel Blok, PA0RBC
Den Helder


OM Wim Warnar (PE1FJP) Silent Key

Op 3 november 2021 is ons afdelingslid Wim Warnar, PE1FJP overleden.

Wim mocht slechts 63 jaar oud worden.

Wij wensen zijn XYL en familie veel sterkte bij het dragen van dit grote verlies.

Namens leden en bestuur van de VERON afdeling Meppel, A32


OM Hans Serrée (PE1EZW) Silent Key

Ons bereikte het trieste bericht dat OM Hans Serrée, PE1EZW, na een lange periode van afnemende gezondheid is overleden.

Door zijn ziekte was hij al enkele jaren niet meer in staat om zijn geliefde radiohobby uit te voeren. Hans overleed op 27 oktober jl. en bereikte de respectabele leeftijd van 82 jaar. De crematie heeft in besloten kring plaatsgevonden.

Wij verliezen in Hans een zeer gewaardeerd lid en wensen zijn partner en de overige familie veel sterkte toe.

Namens het bestuur en de leden van de VERON afdeling A08/Centrum,
Richard Jannes – PD3RFR, secretaris


OM Henri Metselaar (PA4HM) Silent Key

Op 15 oktober 2021 is ons verenigingslid Henri Metselaar overleden. Henri is 56 jaar geworden.

PA4HM_skIn 2008 haalde hij zijn novice registratie en in 2011 zijn F-registratie. Henri was van 2011 tot en met 2017 lid van het bestuur van de Veron afdeling Hoogeveen. Henri had een grote voorliefde voor contesten. Hij behaalde het United States Counties award (100 counties Mixed) in 2016. En ook het Grid Squared award 10M mixed en 20M mixed.

Henri was ook fanatiek met het vliegveld Hoogeveen getuige zijn promotie van het 50 jarig bestaan van het vliegveld met de call PH50EHHO en PH229XXI naar aanleiding van de Fokker D21 op Wings and Wheels 2019. Hij was geregeld actief vanuit Denemarken en een actieve operator op onze velddag contesten in juni en september. Naast de radiohobby hield Henri ook veel van vissen. Henri had altijd een smile op zijn gezicht.

Wij zullen Henri gaan missen en leden en bestuur van Veron afdeling Hoogeveen wensen zijn nabestaanden veel sterkte bij het verwerken van dit verlies.

Namens bestuur en leden van Veron afdeling Hoogeveen A26
Henk Kremer PE0K
Secretaris


OM Jan Vaartjes Silent Key

Op 7 oktober bereikte ons het bericht dat Jan Vaartjes silent key is gegaan.

De afdeling A67 Assen zal Jan missen op de Soos avonden.

Wij wensen familie, vrienden en mede-amateurs veel sterkte.

Bestuur Veron afdeling A67 Assen


OM Jan Mahler (PA1JM) Silent Key

Helaas hebben wij afscheid moeten nemen van ons gewaardeerde afdelingslid Jan Mahler, PA1JM (ex. PA4J/PE1MPA).

Na een periode van ziek zijn waarin de kwaliteit van het leven steeds minder werd, heeft Jan op woensdag 29 september de strijd moeten opgeven. Op 72-jarige leeftijd is hij aan zijn laatste reis begonnen. De uitvaartplechtigheid heeft op 5 oktober in besloten kring plaatsgevonden.

Jan was een vaste deelnemer van de Utrechtse Radio Ronde tijdens de Corona-lockdown. Als hij er een keertje niet was dan werd de bekende uitdrukking gebruikt dat hij zijn snor had gedrukt. De operators waren op de hoogte van het welzijn van Jan en respecteerden zijn keuze om het niet aan de grote klok te hangen.
Jan hoopte tijdens de lockdown dat hij nog eens een drankje aan de bar kon drinken met iedereen. Helaas was dat voor hem lichamelijk niet meer mogelijk toen de deuren van het clubgebouw weer open gingen. Tot het laatste moment is Jan nog wel bezig geweest met de hobby, zo goed en zo kwaad als dat ging.
Omdat je over Jan een boekwerk zou kunnen schrijven, maar we daar de ruimte niet voor hebben heeft Joop/PD2JAM een ‘In Memoriam’ geschreven waarin we allemaal Jan herkennen. U kunt dit lezen op onze afdelingswebsite www.pi4utr.nl.

Dankbaar dat wij Jan nog zolang in ons midden mochten hebben, wensen wij zijn XYL Barbara, de kinderen en naaste familie veel sterkte met het verlies.

Namens het bestuur en de leden van de VERON afdeling A08/Centrum,
Richard Jannes – PD3RFR, secretaris


OM Kees van de Laak (PA3CYE) Silent Key

Wij ontvingen het bericht dat op 28 september ons afdelingslid Kees v/d Laak (PA3CYE) uit Uitgeest plotseling was overleden.

Hoewel Kees heel ernstig ziek was, had niemand verwacht dat het zo snel kon gaan. Hij wist dat hij niet meer beter zou worden. Maar ondanks dat, was hij toch nog aanwezig op de afdelingsbijeenkomst van september. Hij vertelde toen dat hij niet wist of hij de oktober bijeenkomst nog wel zou meemaken. Dat maakte een heel diepe indruk op ons.

Kees is 85 jaar geworden. Hij was een uitermate vriendelijke en rustige zendamateur. Je kon altijd een beroep op hem doen en het was slechts heel zelden , nee. Kees was een actief lid en een actief zendamateur, altijd bezig met de radiohobby. Jaren is hij lid geweest van ons afdelingsbestuur. Iedereen kent hem ook als rondeleider van de Zaanse zondagochtend ronde met PI4ZAZ. Hij was een trouwe medewerker voor het maken van de Convo. Bij de antenne opbouw en demontage en alle andere werkzaamheden die er nodig waren voor het PACC contest clubstation was hij altijd aanwezig.

We zullen Kees missen.

De crematie vindt plaats op maandag 4 oktober om 12:00u in Crematorium Alkmaar, Meerweg 11, 1816 MG, Alkmaar

Wij wensen de nabestaanden heel veel sterkte toe met dit verlies.

Namens het bestuur en de leden van de VERON afdeling A46 Zaanstreek.
Kees Koopmans (PA3HCA) – Secr. VERON afd. 46 – Zaanstreek


OM Rob Snieder (PA2R) Silent Key

Ex. PA3ERC – PA5ET

Op 18 september j.l. bereikte ons het bericht dat Rob tijdens een duikongeluk in Madeira verongelukt is. Wij verliezen in Rob één van de operators van het eerste uur bij Contestgroep Oude Maas PI4COM en één van de grondleggers van de LLDXT – Low Land DXpedition Team.

Nadat Rob een passie had opgebouwd voor het duiken werd de tijd die hij actief besteedde aan de radiohobby minder. Rob is tot zijn overlijden een betrokken lid gebleven van PI4COM en bij CW contesten konden we altijd op hem rekenen als operator waarbij hij keer op keer bewees dat CW contesten zijn passie was waarbij de snelheid behoorlijk omhoog ging. Nog geen 2 weken voor zijn overlijden had hij tijdens de jaarlijkse COM barbecue nog vol enthousiasme verteld over de duiktrip die hij samen met Lysiane zou gaan maken op Madeira.

Als één van de grondleggers en QSL manager van het Low Land DXpedition Team genoot Rob zeker ook een internationale bekendheid. “The LLDXT Method” is een handleiding van Rob zijn hand hoe om te gaan met een Europese Pile-Up welke je nog steeds terug kunt vinden op websites van diverse Amerikaanse radioamateurs.

Velen zullen in hun een collectie een QSL kaart hebben van de vele DXpedities waar Rob deel van uit maakte. Wat begon met een try-out in de zomer van 1994 samen met een aantal leden van PI4COM op DXpeditie in Liechtenstein als HB0/PA3ERC kreeg een vervolg in een lange reeks DXpedities naar soms behoorlijk zeldzame landen; VP5/PA3ERC, VP5C, FG/PA3ERC, TO5C, J77C, J79RC, FM/PA3ERC, J6/PA3ERC, 9Y4/PA3ERC, 6Y5/PA3ERC, ZF2RC/ZF9, PJ7/PA5ET, FS/PA5ET, V47ET, VP2EET, 8Q7ET,V26ET, 8P9JS,VP2MPA, J3/PA5ET, J8/PA5ET, J38PA, J8PA, TI9M, J75ET, J75PA, VP2MET, VP2MPA, OY7ET, OY8PA, 3D2PA, T30PA, T33C, T33PA, PZ5PA, PZ5C, PZ5C/p en VU7RG.

Enkele jaren geleden werd de aanwezigheid van Rob op onze activiteiten minder nadat zijn gezondheid hem een aantal fysieke beperkingen op had gelegd. Deze situatie werd verlengd door de komst van Covid-19 wat Rob vanwege zijn kwetsbare gezondheid tot een periode van strenge quarantaine heeft gedwongen. Nadat hij eerder dit jaar kon stoppen met werken en nu de wereld weer langzaam open gaat waren er alweer plannen gemaakt om samen met Lysiane de wereld in te trekken om hun gezamenlijke duikpassie op bijzondere plekken te gaan doen. Dat hij juist tijdens zijn eerste duikreis komt te overlijden is moeilijk te bevatten.

Wij verliezen in Rob een gepassioneerd lid met een soms uitgesproken eigen visie. Tijdens de komende CW contesten zullen we het zonder zijn CW passie moeten doen.

Rob Snieder PA2R is Silent Key.

Namens Contestgroep Oude Maas PI4COM en het Low Land DXpedition Team
Ronald Stuy PA3EWP
Alex van Hengel PA1AW


OM Andries van der Kamp (PD2AD) Silent Key

Op 12 september overleed ons afdelingslid Andries van der Kamp, PD2AD.
Andries is 70 jaar geworden. Hij bezocht trouw de afdelingsvergaderingen en trad niet vaak op de voorgrond maar was een echte communicatie-amateur. Persoonlijke contacten vond hij mooi. Wel nam hij, als hij daarom werd gevraagd, op de vergadering en ook daarbuiten duidelijke standpunten in. Eerlijk en duidelijk zonder poespas. Dat kenmerkte Andries.

Andries verzorgde vaak het telefonische inbelpunt voor de Meppelronde. Naast het radio-amateurisme hield Andries van motorrijden en het vissen op karpers. Na zijn pensioen heeft hij zich verdienstelijk gemaakt met het repareren van spullen bij een kringloopwinkel in Dedemsvaart. Hij was heel precies en een bijzonder mens.

We zullen Andries gaan missen en leden en bestuur van Veron afdeling Hoogeveen wensen zijn nabestaanden veel sterkte bij het verwerken van dit verlies.

Namens Veron afdeling Hoogeveen
Henk Kremer PE0K
Secretaris


OM Willem Lodewijk (PA3AID) Silent Key

Rond 1980 heeft Willem járenlang vijf dagen in de week morse-cursus gegeven via 2-meter aan iedereen die maar wilde, vanuit zijn shack in Franeker. Vele tientallen zendamateurs uit een groot deel van Friesland hebben dankzij zijn inspanning de A of B-machtiging gehaald.Willem had op zijn Tandy TRS-80 een programma geschreven in Basic (1978) waarmee hij teksten kon laten omzetten in de morsetekens, eerst met ruimte tussenpauze, maar erna steeds kortere, totdat de volle snelheid van 12wpm was bereikt.

De morsecursus was op elke werkdag van half zeven tot acht uur, met vooraf inmelden, en na het voorlezen van de geseinde tekst door Willem, nog even een rondje langs de amateurs om te horen hoeveel fouten iedereen had. En gezamenlijk zo worden klaargestoomd voor het examen.

Willem was de laatste jaren niet meer actief en is na een lange ziekteperiode uiteindelijk op zaterdag 18 september 2021 overleden. En daarmee is hij een ‘silent key’ geworden.

Henk Broekhuizen
PA3BLP, Sexbierum


OM Willy Custers (PA1WCU) Silent Key

Op vrijdag 27 augustus 2021 is Willy Custers PA1WCU overleden.

Hij is 91 jaar geworden en was nog volop met o.a. de radio hobby actief, en ondanks zijn hoge leeftijd steeds met de techniek meegegaan. Willy kreeg in 1976 de call PE1APX ,was een actief lid van de toenmalige afdeling MRA, en een vaste bezoeker van de bijeenkomsten in het Ruweel.

We wensen de familie sterkte met het verlies.

Namens VERON A22 Zuid-Limburg
Tom Koeken PC5D voorzitter


OM Herman Okken (PA3CBC) Silent Key

Op woensdag 25 augustus 2021 is na een slopende ziekte ons afdelingslid en vriend Herman Okken, PA3CBC op 73 jarige leeftijd overleden.

De ziekte van Herman werd in augustus van 2019 geconstateerd. Het jaar 2020 was voor hem een goed jaar. In december opnieuw tien chemokuren en behandelingen. Zolang het was is hij met zijn geliefde hobby bezig geweest.

Herman was een techneut en perfectionist in hart en nieren. Zijn beroep bij de toen PTT (later KPN) was daar debet aan. Op zijn zolderverdieping bouwde hij vele buizen zender eindtrappen en dat waren technische hoogstandjes. Ook de kasten en de chassis zagen er professioneel uit. Tijdens de Meppelronde en op zondag kon hij hier uitvoerig en geestdriftig over vertellen. Zijn bouwsels nam hij vaak mee naar de afdelingsbijeenkomsten en oogsten veel bewondering. Het zoeken naar de juiste onderdelen en componenten was op de radio-onderdelenmarkten zijn ding. Zodra een bouwsel af was en getest werd die meestal weer gedemonteerd en begon hij aan een nieuw project.

Herman heeft samen met zijn XYL Ans, kinderen en kleinkinderen genoten van vele dingen. Tot het laatst gewoon in de tuin met zijn gezin. Zijn motto was, geniet van de kleine dingen.

We zullen Herman erg gaan missen en zijn verdrietig over zijn overlijden. De leden en het bestuur van de VERON afdeling Meppel, R32, wensen zijn nabestaanden heel veel sterkte bij het verwerken van dit grote verlies.

Namens de afdeling Meppel, A32

Frits van Schubert, PA3FYS


OM Cornelis Jonkheer (PE1OIJ) Silent Key

Mijn vader Cornelis Jonkheer PE1OIJ is op 10 juli overleden op zijn verjaardag 10 juli 2021 en is 89 jaar geworden.
Hij is de laatste jaren actief geweest op de 2 meter band met een Kenwood TR751 en de grote 14 element Cue Dee antenne.
Ook bezocht hij zo af en toe de verenigingsavond als een onderwerp hem aansprak. Hij heeft veel doorzettingsvermogen getoond om zijn zendmachtiging te behalen.
Daar hij niets met techniek had (hij was leraar in de Franse taal op de plaatselijke mavo school de Laanakker in Langedijk) maar hij vond het toch de moeite waard om het te proberen.
Hij wilde in ieder geval meteen de C Machtiging hebben. D vond hij te beperkt. Ik moet eerlijk bekennen dat ik in die gedachte een aandeel had want ik vond die novice machtiging ook niets en dat heb ik hem ook verteld. Hij heeft veel plezier aan de hobby beleeft, al had hij er soms moeite mee om als er condities waren in de lucht te komen. Meestal gebeurde dat op 2 meter bij mooi weer (hoge druk gebied), mijn vader is dan liever iets buiten aan het doen dan in de shack te zitten. Hij heeft het altijd jammer gevonden dat er nauwelijks condities waren op 2 meter als het regende en hij dan binnen moest zitten.

De vriendelijk grappige zendamateur is niet meer.

Hij schaart zich nu naar Corona en een ziekbed van 6 maanden bij de andere Silent Keys die zo belangrijk voor ons zijn geweest.

Jurjen Jonkheer PE1JKX.

Ook namens leden en bestuur Veron Alkmaar A01
Secretaris A01
Simon Rodenburg PE1PGW


OM Wicher Rorije (PD0WR) Silent Key

Op maandag 5 Juli is overleden Wicher Rorije PD0WR.

Het droevige bericht dat Wicher was overleden kwam wel heel onverwachts en sloeg in als een bom. Veel te jong, nog maar 59 jaar en met nog zoveel plannen voor de toekomst , hetgeen niet meer zo mocht zijn. Binnen de afdeling Apeldoorn kende iedereen Wicher wel en was hij, als het qrl dat toeliet dan ook altijd op de afdelings avonden aanwezig.

Persoonlijk kende ik Wicher al als jongen van een jaar of tien. Zijn moeder werkte bij hetzelfde bedrijf en soms kwam hij mee. Dan was hij graag bij ons in de reparatie werkplaats (radio en tv) en toonde toen al veel interesse in radio techniek. Jaren later kwamen wij elkaar weer tegen op de afdelingsavonden waar hij vertelde veel op 11 mtr te zitten en bezig te zijn om een machtiging te halen hetgeen niet veel later ook gelukt is. Wicher was een echte DXer en deed altijd mee aan bijzondere activiteiten zoals Cavente en contesten zowel in phone als in de digitale modes, zo heeft hij vele punten voor onze afdeling binnen gehaald . Helaas heeft hij niet meer van de uitbreiding van zijn machtiging kunnen genieten.

De afdeling zal je erg missen Wicher .
Namens het bestuur en de hele afdeling Apeldoorn wensen wij Janny , kinderen, ouders, vrienden en verdere familie heel veel sterkte toe met dit verlies.

Namens het bestuur en de leden van de afdeling Apeldoorn

Gert PA5TS


OM Peter Nieuwenburg (PD2PN) Silent Key

Op maandag 28 juni jl. is op 72-jarige leeftijd overleden ons afdelingslid Peter Nieuwenburg PD2PN.

Ondanks dat hij de laatste jaren genoodzaakt was onze bijeenkomsten te missen, kennen we hem als een betrokken radioamateur, die gezien zijn ervaringen bij de Koninklijke Marine, actief was met Morse telegrafie. Peter was bijzonder actief binnen de MARAC als secretaris.
Binnen onze regio kenden we hem in de periode waarin hij bij de politie werkzaam was, voor het organiseren van de interessante rondleidingen bij de firma GatsoMeter in Haarlem het huidige Sensys Gatso.

Na zijn pensionering fungeerde hij even als schipper op een rondvaartboot in de Leidse regio waaronder de Kagerplassen. Voor het overlijden van zijn xyl Marie Louise, waren ze beiden ook als vrijwilliger actief bij Sassembourg in Sassenheim.

We wensen de kinderen en kleinkinderen veel sterkte met het verlies van vader en opa!

Namens VERON afdeling Leiden

Jaap van Duin PA7DA secretaris
Robert van der Zaal PA9RZ voorzitter


OM Henk Blijleven (PA0HBL) Silent Key

Zaterdagochtend 19 juni SK dear OM Henk Blijleven PA0HBL op 87 jarige leeftijd.

Opleiding cursus zendamateur: geslaagd 2-11-1960 instituut Maxwell en in 1961 de C machtiging. Henk was geen verenigingsman maar als hij niet maanden voor de Marine varen was zat hij thuis te knutselen en liet soms zijn gezicht zien. Beginjaren en actieve plaatsgenoten waren o.a.: PA0RSM, PA0PF, PA0RH, PA0CJN, PA0POT, PA0DL, PA0WVD, PA0WWV, PA0CVL en ondergetekende.

Henk was een amateur van de oude stempel, bouwde alles zelf, kocht nooit iets nieuws maar 2de hands meestal defect. Voor hem was de uitdaging defect weer werkend te krijgen en eventueel aan te passen.
Niet alleen voor hemzelf maar ook een groot aantal amateurs, collegae en kennissen konden bij hem terecht. Electronica had weinig met zijn dienstvak, konstabel, bij de Marine te maken.

Na het overlijden van zijn Corrie begin maart 2016 zijn wij samen naar de vliegshow op de Kooij gefietst en beleefde hij veel plezier aan de demonstraties. Henk verhuisde kleiner, ging door met de hobby voor zover het kon, verdween naar een verzorgingshuis en de laatste 6 maanden een verpleeghuis. Ook zijn zoon, PA3CJA, wist hij met het radiovirus te besmetten. Vaak hadden wij discussies over diverse onderwerpen ook buiten de electronica.

Een van de gevleugelde uitspraken tegen mij was dan: Ja maar….
Dat was Henk.

Ik hoop dat Henk en Corrie nu weer samen zijn.

PA0RBC – Roel – Den Helder


OM Jan Hardiek (PD0BLS) Silent Key

Op 6 juni 2021 is mijn goede buur en radiovriend uit Rheden Jan Hardiek, PD0BLS, na een ernstige ziekte, overleden.

Hij is 67 jaar geworden. Jan heeft een actief leven geleid, eerst als marine telegrafist en later als ambtenaar bij de Rijksoverheid en heeft na zijn pensioen en verhuizing van Zoetermeer naar Rheden de seinsleutel weer opgepakt. Ervaring had hij al opgedaan in de 70-er jaren, als operator van het marine station PI1KM in Amsterdam. Om weer toegang te krijgen tot de ether moest er natuurlijk eerst nog een vergunning komen. In 2017 heeft Jan de call PD0BLS verworven en kon het radiostation worden ingericht.

Tot zijn grote spijt heeft Jan geen gebruik meer kunnen maken van de aanstaande uitbreiding van het frequentiegebied voor N-registraties, waar hij als echte CW-man met spanning op zat te wachten. In het kader van SOTA – Summits on the Air – hebben we samen diverse mooie bergtochten gemaakt, totdat de slopende ziekte deze expedities niet meer mogelijk maakte.

Rust zacht Jan, ik zal missen.

Familieleden en zonen wens ik veel sterkte bij het verwerken van dit verlies.

Hans Mulder, PA0HRM
Rheden
(ook namens de Afdeling Arnhem, A06)


OM Hans Oeben (PE1BVQ) Silent Key

PE1BVQ_skOp 30 mei bereikte ons het droeve bericht dat ons oud-afdelingslid Hans PE1BVQ is overleden.

Hans was binnen het Arnhemse vooral bekend om zijn enthousiasme voor de amateursatellieten en HF QRP. Dat laatste met name vanuit de vrije natuur. Met zijn geliefde FT817, een zelfgemaakte end fed “gewoon een draadje” en de hond was Hans geregeld te vinden in de zo gewenste QRM-vrije omgeving. Met “vijf watjes” zoals Hans het noemde, in phone maar vaak ook met JT65 of een andere digimode.

Zelfbouw, met name van allerlei mogelijke en onmogelijke antennes, was iets waar Hans heel druk mee kon zijn. Hans’ meest recente liefhebberij vormde het volgen/peilen van amateur- en weerballonnen.

De Nederlandse zendamateurgemeenschap heeft een enthousiaste zelfbouwende amateur verloren.

Wij wensen XYL Marianne en de familie veel sterkte met het verwerken van dit verlies.

Namens leden en bestuur van Veron afdeling Arnhem A06


OM Jan Dekker (PA0JAD) Silent Key

Ons bereikte het droevige bericht dat op 17 mei 2021 OM Jan Dekker PA0JAD is overleden.

PA0JAD skEen dag voor het bereiken van zijn 71 jarige leeftijd.

Jan was een zendamateur in hart en nieren met name zelfbouw en verbindingen maken waren zijn passie. Jan hield zich veel bezig met digitale spraak modes waaronder D-Star, DMR en C4FM. Medezendamateurs waaronder ik zelf hebben veel experimenten uitgevoerd in deze digitale modes waaronder het zelf bouwen van een D-Star repeater. Hij was ook altijd bereid om “met raad en daad” bij te staan ook in de hoek van de surplus.
Jan hield van denken in oplossingen, zeker als er gezegd werd dat het niet kon was hij extra gemotiveerd om tot een goed resultaat te komen.
Zijn motto was dan ook “Jouw probleem, mijn probleem, geen probleem” wat we ook terug konden lezen op zijn rouwkaart.

Ruud PA3EQC heeft hij regelmatig geholpen met het geven van lezingen aan groep 8 van de basisschool, om het zendamateurisme onder de aandacht te brengen van de jeugd. Een van de anekdotes ging rond dat een van de kinderen de vraag stelde of het noodzakelijk was dat een zendamateur een snor had, beide heren hadden een snor.
In de ronde van PI3ALK was hij regelmatig aanwezig en op onze club avonden als er weer een interessante lezing was.

Zoals menig zendamateur herkent was Jan een verzamelaar, een van de leden kwam Jan eens tegen in de bekende dump-store in IJmuiden. “Jan ook nog wat nodig? Er zit al aardig wat in je mandje” Nou dat niet, maar ik kan sommige dingen niet laten liggen weet nog niet wat ik ermee ga doen” wie herkent dit niet?

Hij was verknocht aan zijn shack waar hij om zich heen na jaren een aardige verzameling had gecreëerd aan onderdelen en andere amateur gerelateerde zaken.
Wij gaan in Jan een actief zendamateur en een aardig technisch mens missen.

Namens het bestuur en leden van de VERON-afdeling A01, wensen wij Monique, kinderen en familie heel veel sterkte met dit verlies.

Rob PA1EMT

Namens leden en bestuur,
Veron A01 Alkmaar
Secretaris, Simon Rodenburg PE1PGW


OM Dick Heibrink (PA3CDH) Silent Key

Op 6 mei jl. ontvingen wij het trieste bericht dat Dick, PA3CDH op 70 jarige leeftijd is overleden.
Dick was al vanaf de jaren 70 lid van de Veron afdeling 34 Noordoost Veluwe en een trouwe bezoeker van onze hobbyavonden en afdelingsbijeenkomsten.

Jarenlang heeft hij tijdens deze bijeenkomsten bardienst gedaan in ons eigen home. Dick was een man met een grote kennis op het zendgebied. Veel bouwprojecten zijn uit zijn handen verschenen. Op onze velddagen was hij met zijn gezin een vaste deelnemer, dit laatste was door een minder wordende gezondheid de laatste jaren niet meer mogelijk. Wij zullen zijn duidelijke aanwezigheid op onze bijeenkomsten missen!

Wij wensen zijn Familie veel sterkte toe met dit grote verlies.

Namens leden en bestuur,
Jacob van de Kolk, PD7Q
Voorzitter afdeling 34, Noordoost Veluwe


OM Jacobus Cornelis Karel Verkade (PD0CCF) Silent Key

Op zaterdag 1 mei 2021 is onze oud QSL manager Jaap PD0CCF op 89 jarige leeftijd overleden. Ondanks dat Jaap geen lid was van onze afdeling was hij altijd een graag geziene gast. Speciaal voor hem kwamen amateurs vanuit de afdeling en daarbuiten naar de afdelingsbijeenkomsten. QSL-kaarten ophalen, brengen en natuurlijk een praatje.

Jaap heeft de QSL post verzorgd, meer dan 20 jaar onze was hij QSL manager en nagenoeg iedere bijeenkomst aanwezig met een schoenendoos vol met QSL kaarten. Ook bracht hij QSL kaarten naar leden die om mobiliteit reden niet naar de clubavonden konden komen. Ook aan zijn home QTH werden er nog al eens QSL kaarten gebracht en gehaald. Jaap zijn QSL service ging wat dat betreft ver.

Ons medeleven gaat uit naar zijn familie, wij wensen hen veel sterkte toe bij het verwerken van dit verlies.

Namens leden en bestuur van VERON afdeling A52 Hoeksche Waard
Gerard Speksnijder PD2GSP, Secretaris A52 & QSL-manager R36


OM Arthur Könings (PD1AMC) Silent Key

Onlangs hebben wij vernomen dat op donderdag 22 april 2021 Arthur Könings – PD1AMC (ex PD1ZON) is overleden.

Hij had de laatste jaren nog ideeën om actief deel te nemen aan de radiozendamateur hobby. Maar zijn gezondheid was niet meer van dien aard om daar uitvoering aan te kunnen geven. Hij luisterde nog wel op de HF banden en maakte af en toe een verbinding.

Helaas heeft hij niet meer tijd gekregen om deze hobby uit te kunnen oefenen.

Wij wensen zijn familie veel sterkte toe met dit verlies.

Namens de afdelingen ’t Gooi van de VERON en de VRZA,
Hans – PA3FYG en Maarten – PA4MDB


OM Martin van Mierlo (PD0LJZ) Silent Key

Op donderdag 1 april 2021 bereikte mij het droevige bericht dat in zijn slaap was overleden mijn “zendmaatje” en ons clublid Martin van Mierlo (PD0LJZ), hij mocht slechts 67 jaren oud worden.

Bijna veertig jaar geleden leerde ik hem via een QSO op een van de zes D-kanalen kennen. Daarbij bleek dat onze interesse voornamelijk uitging naar het uitluisteren van berichten op de maritieme-, pers- en Europol-frequenties die toen nog ongecodeerd te ontvangen waren.

Kort daarop volgde het eerste eyeball QSO, waarbij wij onder andere elkaars equipment bewonderden. Luisteren deden wij met een Racal ontvanger aangesloten via een tuner op een draad. Telexberichten werden zichtbaar gemaakt op een Siemens telexontvanger voorzien van een interface van een Duitse zendamateur die wij gezamenlijk bouwden.

Wij werden ook vaste bezoekers van amateurevenementen en beurzen in binnen- en buitenland.
Martin is in al die jaren meer luisteramateur gebleven, dat onderdeel van de hobby bleef hem meer trekken. Wel hadden wij regelmatig contact via de twee meterband als er iets bijzonders te ontvangen was.

Samen bezochten wij ook de afdelingsbijeenkomsten in Amersfoort. Ik kan mij nog herinneren dat hij de bijeenkomsten in de boerderij in Bunschoten, waar toentertijd het clubstation was gevestigd, het gezelligst vond en met name de woonkamer met de daarin hangende koekoeksklok.

Zelfbouw was hem ook niet vreemd. Het laatste project was de actieve loopantenne een bouwproject van de Radio Club Amersfoort, waar hij ook lid van was. In zijn vakanties nam hij ook altijd een ontvanger mee en na zijn thuiskomst spraken wij over de stations die hij op zijn vakantie locatie had ontvangen.

De laatste jaren werd de mobiliteit van Martin steeds geringer, hij had verschillende operaties aan hart en rug ondergaan die hem veel problemen gaven.

Ik zal hem gaan missen bij de diverse activiteiten die wij samen ondernamen.

Martin moge je rusten in vrede. Wij wensen zijn vrouw Ineke sterkte toe met dit grote verlies.

Namens bestuur en leden van de VERON Amersfoort,
Adriaan van den Brink (PA1LIO)


OM Theo Vogels (NL5495) Silent Key

Op 17 maart 2021 is Theo Vogels NL5495 overleden op 94 jarige leeftijd.

Na de bevrijding van Sittard in september 1944 was Theo al geïnteresseerd in de radioapparatuur van de nabij gelegerde geallieerden. Vlak na het ontstaan van de VERON is hij lid geworden en is dat altijd gebleven op een korte onderbreking na vanwege militaire dienst in Nederlands Indië. Hij las graag de technische artikelen en bouwde regelmatig schakelingen, waarbij zijn aandacht vooral uitging naar het ontvangen van weersatellieten. Tot op hoge leeftijd nam hij altijd deel aan de afdelingsactiviteiten.

Theo heeft 26 jaar lang als penningmeester deel uitgemaakt van het afdelingsbestuur. Theo heeft voor zijn verdiensten voor de afdeling een gouden speld ontvangen. Bij de kascontrole moest hij steeds uitleggen dat het muntstuk van 1 cent in de kas het gevolg was van een niet geheel passende verrekening in het verre verleden. Na de invoering van de euro had de munt alleen nog waarde als herinnering.

We wensen de familie sterkte met het verlies.

Namens VERON Zuid-Limburg,
Tom Koeken PC5D


OM Eabele Dillema (NL13943) Silent Key

Op 19 februari 2021 is overleden OM Eabele Dilemma in de leeftijd van 54 jaar.

NL13943_sk

OM Dillema in 2011 gefotografeerd door de Leeuwarder Courant

Eabele was geheel verlamd onder het niveau van het hoofd, al sinds zijn vierde jaar. Alle handelingen die hij verrichtte, stuurde hij aan met zijn gezicht. Hij reed in een ingenieuze rolstoel die speciaal voor hem vervaardigd was. “Ik weet wat ik nodig heb en wat ik op mijn stoel wil hebben en Revalidatietechniek doet de uitvoering. Zij geven vorm aan mijn wensen.”

Hij moet veel doorzettingsvermogen hebben gehad want volgens een artikel in de Leeuwarder courant vertelde hij enthousiast over één van zijn grootste hobby’s; radiografische modelbouw: “Ik ben gek op modelbouw. Ik zet van alles in elkaar. Van autootjes tot vliegtuigen, ik houd van techniek. Ik maak alles met schroeven vast. Ik denk dat ik één van de weinigen ben die met zijn mond kan schroeven, boren en solderen,” lacht hij. De Leeuwarder Courant vond het ontzettend indrukwekkend waartoe Eabele in staat was. Hij reed soepel door zijn ruime woonkamer en liet dan trots zijn werkkamer vol elektronica en muziekinstallaties zien en praatte nuchter over zijn handicap.

Hij was pas sinds kort lid van onze afdeling en woonde in Friesland. We dachten even dat hij bij de verkeerde afdeling zat omdat Westfriesland nu een keer niet in Friesland ligt. We hebben hem 1 keer gezien. Hij werd gebracht in een rolstoel en zat aandachtig naar de lezing te luisteren. Wij hoorden toen zijn zuurstofvoorziening.

We wensen zijn naasten veel sterkte met het verlies van deze bijzondere man.

Namens het bestuur van Afdeling A45 Westfriesland.
Frits Brouwer PE1GRJ
Voorzitter


OM Gijs Lamsvelt (PF1GL) Silent Key

Op 11 februari 2021 is onze lid Gijs Lamsvelt overleden op 76-jarige leeftijd.

Gijs was een amateur die je lokaal niet vaak hoorde, op de HF banden was hij veel actiever met name als hij op zijn schip Cordelia QRV was; hij had daar een achterstag als antenne. Helaas heeft hij een paar jaar gelden Cordelia verkocht tot zijn verdriet. Toen kon hij wel meer tijd besteden aan zijn andere hobby’s zoals de radio hobby maar ook zijn motor, een Ducati Monster; ook was hij bezig zich de morsetaal machtig te maken verder speelde hij graag met de modelspoorbaan.

Gijs was een sportief mens: naast zeilen, roeien en tennissen, was hij een uitstekende schaatser die de tocht der tochten heeft gereden en skiede hij graag zowel in de Alpen als helikopter skiën in Canada. Gijs was de laatste tijd ernstig ziek. Beste Gijs wij gaan je zeer missen, bij de etherverbindingen, bij de spoortreintjes, en bij het goede gesprek. Je was aimabel en vriendelijk, een Heer. Jij hebt zeker van het leven genoten en wij van jou. Jij bent nu een Silent Key. Silent, maar niet vergeten.

Wij wensen de familie veel strekte toe bij de verwerking van dit zware verlies.

Namens de Gooische zendamateurs:
Klaas PH1UW
Peer PA0PBT
Salo PE1IYR


OM Paul van der Steeg (PE1HLZ) Silent Key

De schakel is verbroken, de lege plaats een feit.
Verdriet, vermengd met dankbaarheid, want …. jij hoorde er zo bij.

PE1HLZ_skOns bereikte het bericht dat op 10 februari 2021 ons afdelingslid Paul van der Steeg (PE1HLZ) op 72 jarige leeftijd is overleden.

Na een lange periode van ziek zijn, waarbij hij steeds opgewekt en levenslustig is gebleven, is toch nog onverwachts een einde aan zijn leven gekomen.

De laatste wil van Paul was om zijn lichaam ter beschikking te stellen aan de wetenschap. Door zeer strenge Corona-maatregelen kan hier niet aan voldaan worden. Daar dit niet de bedoeling was, is besloten om een crematie in stilte te laten plaats vinden. Deze heeft plaatsgevonden op woensdag 17 februari 2021 om 09.00 uur.

Wij wensen zijn vrouw Joke veel sterkte met het verwerken van dit verlies.

Namens de leden en het bestuur van de VERON afd. Centrum (A08),
Richard Jannes (PD3RFR), secretaris.


OM Jan Witvoet (PA0JWZ) Silent Key

PA0JWZ_skMaandag 8 februari bereikte ons het trieste bericht dat op zaterdag 6februari 2021 oud-bestuurslid van Veron afdeling Twente OM Jan Witvoet PA0JWZ was overleden.


In zijn roepletters zijn zijn initialen verweven met als toevoeging de Z van Zwartsluis, de plaats waar hij in 1945 geboren is. Jan haalde in 1965 zijn C-licentie en in 1977 slaagde hij voor zijn cw examen waardoor hij zijn A machtiging kreeg.

Jan heeft in de periode 2002 tot 2006 deel uitgemaakt van het bestuur van de afdeling Twente. Als penningmeester, was hij recht door zee en werkte hij zeer nauwkeurig. Ten gevolge van zijn accuraat werken viel het hem op dat de gasrekening altijd aan de hoge kant was hetgeen hij toch niet helemaal vertrouwde. Hij nam contact op met de leverancier en na heel wat telefoontjes en metingen door het gasbedrijf kwam naar voren dat de gasmeter niet goed werkte. Daarna waren de rekeningen in orde. Dat was Jan. In die periode zorgde Jan ook voor adverteerders in ons afdelingsblad Twente Beam.


PA0JWZ_rouwkaartTijdens de bestuurswisseling in 2006 is Jan teruggetreden als penningmeester en advertentie manager en is hij door de Martin PE2MGA in het zonnetje gezet. Jan ontving een aandenken waarmee hij bedankt werd voor zijn jarenlange inzet voor de afdeling. Na zijn afscheid ben ik het contact met hem verloor. Maar ik weet dat hij actief op HF was waar zijn interesse naar uitging en soms bezocht Jan de afdelingsavonden.

Ondanks zijn voorliefde voor de morsecode en kortegolf, was experimenten Jan niet vreemd. Afgelopen jaar kwam de QO-100 in het vizier en begon hij zich daarover in te lezen. Samen met OM Lex PH2LB heeft hij diverse experimenten gedaan om tot een volwaardige QO-100 up en downlink installatie te komen. Dat hij, toen het eenmaal allemaal klaar was, niet alleen spraak maar ook zijn geliefde morsecode gebruikte voor met maken van verbindingen over deze satelliet was dan ook te verwachten. De stapel QSL-kaartjes die klaarliggen om af te geven te worden bij de regionale QSL-manager, bewijzen dan ook dat hij er ook veel plezier aan had. Helaas zullen er geen nieuwe QSO’s gemaakt meer worden en er zullen geen nieuwe QSL-kaarten worden geschreven.


.— .- -. / .–. .- —– .— .– –.. / … -.-
Jan PA0JWZ SK.

Wij wensen XYL Ketie en allen die Jan liefhebben heel veel sterkte bij het verwerken van dit grote verlies.

Namens het bestuur en de leden van de VERON-afdeling A40 Twente
Remy F.G. Denker PA0AGF, oud-voorzitter van de Afdeling Twente.
Lex Bolkesteijn PH2LB, lid van de afdeling Twente en vriend van Jan.


OM Arthur Sietsma (PA2AJS) Silent Key

Arthur PA2AJS is jarenlang een actief lid van afdeling Eindhoven geweest. Velen amateurs zullen hem nog herinneren in zijn rol als acteur en regisseur in diverse ATV uitzendingen van CQlinair of
als de bouwer van een zelfbouw all-mode transceiver voorzien van een fase wiel VFO.

Maar  daarnaast is hij ook jarenlang de drijvende kracht achter de gesproken Electron geweest. Zo verdeelde hij proefdruk over diverse amateurs in de regio die die stukken in moesten lezen waarna deze in zijn hier speciaal voor gemaakte audio studio samengesteld werden tot de gesproken Electron voor onze slechtziende mede amateurs. Hij heeft jaren lang fanatiek meegedaan bij JOTA Roosevelt-groep. In verband met zijn afnemende gezondheid was hij de laatste jaren niet meer
actief.

Onze gedachten gaan uit naar zijn vrouw Els, familie en vrienden,
wij wensen hen veel sterkte toe.

Namens leden en bestuur van de VERON afdeling Eindhoven
Joris Vrehen, PE1GLX
Secretaris


OM Bert Visser (PB0AJF) Silent Key

Op 19 januari 2021 is onze oud-voorzitter, Bert Visser PB0AJF overleden.

Bert is PB0AJF_skvele jaren voorzitter geweest van de afdeling 23 Den Helder.
Naast het voorzitterschap was Bert de drijvende kracht in de afdeling. Inkopen, schoonmaken, dakdekken, timmerwerken reparatie van de trancievers, recyclen van componenten, cursusleider, morse-cursist, antennebouw…. Bert was erbij.
Zijn deelname aan de PACC is binnen de afdeling berucht. Door zijn onontkoombare positieve (luidruchtige) aanwezigheid.

Veel amateurs in de kop van Noord-Holland zijn door Bert onderwezen in de mirakelen van de hobby. Als oud-hoofd technische dienst binnen de koninklijke marine was Bert gedreven in de in en outs van stoomturbines tot elektronica.

Bert is onderscheiden voor zijn werk binnen de vereniging met de gouden spelt en is, mede voor zijn verenigingswerk, koninklijk onderscheiden als lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Soms is een leegte niet te vullen… Wij zullen Bert missen…

Namens het bestuur en de leden van de VERON afdeling A23 Den Helder
Richard Koopman PA3FLW


OM Gerrit Wolbers (PA0GWO) Silent Key

Gerrit is 14 januari j.l. op 84 jarige leeftijd overleden.

PA0GWO_skHij had levenslang een brede belangstelling voor techniek. Tijdens zijn opleiding Elektrotechniek aan de HTS vond hij dat er te weinig aandacht was voor elektronika. Daarom besloot hij in 1956, tesamen met enkele studiegenoten, het examen radiozendamateur te gaan doen. Hij werd een aktief zendamateur en heeft, met succes, deelgenomen aan meerdere contests. Gerrit heeft in diverse Philipsfabrieken leiding gegeven aan de Elektronische Bedrijfsmechanisatie waardoor er niet veel tijd over bleef voor de hobby.

Na zijn pensionering in 1990, heeft hij de hobby weer actief opgenomen en een moderne transceiver en een antennemast met driebanden beam aangeschaft. Het maken van DX verbindingen boeide hem. Hij had wekelijks een sked met collega’s in Canada en Zuid-Afrika. Ook met collega’s rond Eindhoven en elders in Nederland hield hij regelmatig contact. Hij was een vaste bezoeker van de verenigings-avonden.

Hij was een zelfbouwer in hart en nieren en heeft ook meegedaan met antenne-experimenten, een antenne-analyser gebouwd, stralingsdiagrammen gemeten en met bijzondere aanpassingen geëxperimenteerd.
Toch was hij een bescheiden man die zijn brede ervaringen op de achtergrond deelde.
Wij zullen Gerrit missen !

Wij wensen zijn XYL Roelien en verdere familie veel sterkte toe.

Namens de leden van afdeling 13, Eindhoven.
Frans van Empel PA0FVE


OM Peter Tijssen (PE1FAO) Silent Key

Peter PE1FAO overleed dinsdag 12 januari op bijna 64-jarige leeftijd na een langdurige strijd tegen een heel vervelende ziekte.

Ondanks deze ziekte probeerde Peter om bij alle bijeenkomsten in De Alexandrijn aanwezig te zijn en vaak bracht hij één van zijn laatste brouwsels mee om daarover te discussiëren of om dat brouwsel te laten doormeten of om informatie te krijgen waar en in welke zaak nog electronicaonderdelen te koop waren, welke hij per OV ging aanschaffen.

Op bijgaande foto, in de jaren ’80 gemaakt door André PE1HWO, staat links een nog zeer jonge Peter, waar hij deel uitmaakte van een contestgroep en waar hij met o.a. Roger PA3APH aan de Juncker vele jaren de nodige punten vergaarde. De laatste anderhalf jaar moest Peter elke donderdag voor behandeling naar het ziekenhuis en had hij geen energie meer over om naar de clubavonden te komen.Toch hield Peter altijd contact met Koos PD0KVE en met mij om over onze hobby te praten en allerlei updates te geven over zijn geliefde zelfbouwprojecten. Zelfbouwprojecten waarin hij blijk gaf van een bijna obsessieve drang naar nauwkeurigheid en interesse in vooral de technische aspecten van het radioamateurisme.

Als gevolg van zijn behandelingen ging zijn gezichtsvermogen behoorlijk achteruit, maar dat had hij ondervangen met een camera en bijbehorend scherm waar hij tot een week of twee voor zijn overlijden nog dankbaar gebruik van maakte bij zijn veelvuldige experimenten. Voor Peter was het typerend dat zijn frequentieteller altijd nog aanstond alsof hij op deze manier wilde aangeven dat het voor hem nog lang niet afgelopen was en dat er nog veel soldeer gesmolten moest worden.

Helaas heeft dit niet zo mogen zijn en verliezen we in Peter PE1FAO een gedreven en vooral een heel sympathieke radioamateur.

Namens de VERON afdeling A37 Rotterdam,
Frans Meyer PA0FMC
secretaris A37


OM Ko van der Zee (PD0ZEE) Silent Key

Helaas hebben wij afscheid moeten nemen van ons gewaardeerde afdelingslid Ko van der Zee, PD0ZEE.

PD0ZEE skKo was reeds lange tijd lid bij A08/Centrum, maar volgde pas op latere leeftijd de cursus Novice binnen onze afdeling. In november 2016 slaagde hij voor het examen en daarna was hij regelmatig te horen op de amateurbanden en experimenteerde er op los. Ko was altijd een graag geziene bezoeker op de clubavond in Utrecht. Hij was altijd in voor een praatje onder het genot van een kop koffie. Erg groot was dan ook de schok bij een ieder toen er bij toeval longvlieskanker werd ontdekt.

Toen in maart door corona het clubhuis werd gesloten, startte als alternatief voor het babbeltje aan de bar de Utrechtse Radioronde op de dinsdagavond. Ondanks dat Ko door de medische behandelingen vaak zeer vermoeid was en veel pijn had, hield hij vol en meldde zich bijna wekelijks in de ronde als deelnemer. Hij vertelde dan zijn belevenissen op gebied van de radiohobby. Maar ook was hij open over zijn ziekte en de behandelingen die hij onderging. En als hij niet aanwezig kon zijn of als hij voortijdig moest afzwaaien, dan kregen we een berichtje via de groepsapp.

Op 30 november vertelde Ko in de ronde dat hij was uitbehandeld en slechts de pijnbestrijding nog tot de mogelijkheden behoorde. Op 29 december was Ko voor het laatst in de ronde aanwezig. Zijn vaste uitje op de dinsdagavond. Ko heeft 38 van 42 gehouden rondes in 2020 meegedaan. Afgelopen vrijdag liet Ko mij persoonlijk weten dat er steeds meer van zijn lichamelijke functies uitvielen en de medicatie de pijn niet meer kon bestrijden.
De enige wens die Ko nog had was dat hij vredig kon inslapen. In ons laatste gesprek vroeg Ko mij om zijn wens in de ronde te delen met de aanwezigen. En ook dat hij ons, zijn radiovrienden, nooit zal vergeten. Hij heeft veel plezier beleefd aan de radiohobby. Maar ook genoot hij van de gezelligheid onderling en de saamhorigheid van de afdeling. Dankzij de radioronde heeft hij tijdens zijn ziekte steeds weer fijne momenten gehad.
De laatste wens van Ko ging dinsdag 12 januari in vervulling. Ko is vredig ingeslapen op 75-jarige leeftijd en zoals hij dat zelf zei heeft hij deze wereld verlaten.

Dankbaar dat wij hem nog zolang in ons midden mochten hebben, wensen wij zijn XYL Marja, de kinderen en naaste familie veel sterkte met het verlies.

Namens het bestuur en de leden van de VERON afdeling A08/Centrum,
Richard Jannes – PD3RFR, secretaris


OM Geert Grooten (PA0KM) Silent Key

Op zaterdag 9 januari ontvingen wij het bericht dat ons afdelingslid Geert Grooten (PA0KM) was overleden. Geert overleed op 6 januari 2021 na een kort ziekbed.

Geert is jarenlang lid geweest van de afdeling A26. Geert was nooit erg aanwezig en trad niet op de voorgrond, maar hij was een zeer gezellig mens in onderling qso.

Waar je hem ook tegen kwam, hij stond altijd wel met bekenden te praten, was het niet op de bijeenkomsten in Schuinesloot, dan wel op de radiomarkten of via de frequentie. Hij mocht graag praten, ook op de 2 meter was hij vroeger veel te horen. En op 80 meter met zijn vrienden op zondagmorgen in qso.

Ook op vakantie had hij vaak wat bij zich om met zijn vrienden te praten via de frequentie. Zelfbouw mocht hij ook graag doen.

Doordat zijn gehoor en later ook zijn ogen minder werden, was het lastig om op afdelingsavonden de dingen te kunnen volgen. Vandaar dat hij ook niet meer op de afdelingsbijeenkomsten kwam.

Als je bij hem op bezoek kwam, moest je altijd voordat je wat ging doen eerst bijpraten over alles. En als je weer weg wilde, gebeurde het zelfde tot aan de auto.

Hij hield zeer van gezelligheid, eten en wat drinken en genoot van het leven toen hij het nog kon.

Moge Geert rusten in vrede

Wij wensen de nabestaanden heel veel sterkte toe om dit verlies te kunnen verwerken.

Namens het bestuur en leden van de VERON afdeling Hoogeveen
Henk Kremer (PD0K)
Secretaris


OM Geert Grooten (PA0KM) Silent Key

Tot onze droefenis bereikte ons het bericht dat Geert Grooten, PA0KM, op 6 januari is overleden in de leeftijd van 85 jaar.

Geert was een van de oprichters van onze afdeling in 1956 en was jaren lang een zeer gewaardeerd lid van de afdeling Emmen (later Zuid-Oost-Drenthe, A11). We verliezen hiermee een fijne amateurcollega.

We wensen Dinie en ander familie sterkte met dit grote verlies.

Albert, PA0ABE,
Voorzitter afdeling Zuid-Oost-Drenthe


OM Jan Ottens (PA0SSB) Silent Key

PA0SSBWe ontvingen van de familie van Jan het bericht dat hij de strijd heeft moeten staken.
Na een kort maar hevig ziekbed is hij op maandag 4 januari op 79-jarige leeftijd overleden.

Jan was door vele gekend als een man van de techniek en de zelfbouw waarover hij regelmatig lezingen gaf in onze afdeling maar ook door heel het land.
Meerdere van zijn bouwwerken hebben in de “Electron” gestaan en hij stond ook vaak tijdens de dag van de radioamateur zijn creaties te showen.

Jan was ook gefascineerd door de sterren en het heelal niet alleen om naar te kijken maar zeker ook om radio signalen uit te ontvangen. Was het geen satelliet dan gebruikte hij de maan als zijn persoonlijke reflector om mooie EME verbindingen te maken met verre oorden.

We mochten meerdere malen genieten van de door hem gemaakte opname die van de eerste satelliet “Spoetnik” af kwam. Maar ook de landingen op de maan heeft Jan gevolgd.. en ja met de radio uiteraard…

Door de jaren heen heeft Jan verschillende zendontvangers ontworpen, gebouwd en voor diverse mede-amateurs zijn er destijds kits gemaakt zodat deze na gebouwd konden worden.
Binnen de afdeling zijn er meerdere ontvangers gebouwd voor vossenjachten waarvoor hij vervolgens nog een aantal zenders bouwde in de welbekende ijzeren doosjes.

Jan had naast zijn verzameling onderdelen ook een grote verzameling zenders en ontvangers uit de tweede wereldoorlog, waarvan de meeste in werkende staat in zijn mini-museum aan huis staan.

Zijn collectie heeft recent nog een tijd in het lokale museum gestaan waar hij met trots op de foto tussen staat. Hier heeft hij met veel passie staan vertellen over deze zenders en ontvangers toen een van onze leden de tentoonstelling samen met zijn familie bezocht.

Bij Jan kriebelde de zelfbouw altijd. Een van zijn laatste bouwwerken was een complete zendontvanger voor de QO-100 satelliet waarmee hij talrijke verbindingen heeft gemaakt.
Zelfs een live demo tijdens een bijeenkomst was geen probleem. Na even wat technische uitleg riep hij een keer CQ en ja hoor direct prijs en met een flinke “pile-up” als gevolg.

Jan was een van de mede oprichters van onze afdeling en heeft jarenlang verschillende bestuursfuncties bekleed. Hiervoor is hij in 2004 onderscheiden met de Gouden Speld van de VERON.

Buiten onze gezamenlijke hobby had Jan nog een hobby, namelijk muziek maken en zingen,
wat hij regelmatig deed voor de mensen in het lokale verzorgingshuis.
Met veel voldoening bracht hij daar “de liedjes van toen” met behulp van zijn….. zelfgebouwde (elektrische) gitaar.

Wij willen de familie en vrienden van Jan veel sterkte toewensen bij het verwerken van het verlies.

Namens het bestuur en de leden.
Menno Burg PC4C
Secretaris A47. Zeeuws-Vlaanderen


Mocht u nog mede-amateurs in bovenstaande lijst missen die ook silent key in 2021 zijn gegaan? Meld dit dan aan onze redactie.