Silent Key in 2018 tekening van Dick Kraayveld (PA3ALM)Overlijdensberichten uit 2022

Zoekt u andere overlijdensberichten?

Deze zijn terug te vinden op de 2009, 2010, 2011, 2012, 201320142015, 2016, 20172018, 2019, 2020, 2021 en 2022 pagina’s.

 


OM Tjebbo van Dijk (PDØHIY) Silent Key

Op 10 mei overleed OM Tjebbo van Dijk (PD0HIY) op 74-jarige leeftijd.

Ik leerde Tjebbo kennen in de 80-er jaren. Na het behalen van de machtiging hebben we de techniek van de radio veel besproken en de mogelijkheden om een 2 meter station op te bouwen bekeken. Een kleine shack behoorde tot de mogelijkheden en dat werd het ook.

Vele verbindingen werden gemaakt samen met zijn vriend Chris. Het waren mooie avonden, vol techniek en ruimte voor het persoonlijke.

Ook was Tjebbo op de diverse radiomarkten altijd te vinden. Hij was een vriendelijke en zeer toegankelijke man met altijd een vraag over onze hobby, kleine antennes hadden zijn speciale aandacht.

De laatste jaren hoorden we Tjebbo heel weinig, ook voor hem begonnen de jaren te tellen.

Denkend aan een heel fijne man, wensen wij de familie heel veel sterkte. Wij zullen hem missen.

Namens Bestuur en Leden der VERON Amersfoort,
Koos (PA3BJV)


OM Lian Jaworski (PA3EJM) Silent Key

Op zondag 24 april 2022 is mijn vader Lian Jaworski PA3EJM plotseling op 72 jarige leeftijd overleden.

Lian was al op vroege leeftijd geïnteresseerd in techniek en heeft toen zijn examen gehaald om radiozendamateur te worden. Het was een grote hobby van hem en hij was druk bezig met apparatuur en antennes. Zelfs op onze familievakanties gingen de antennes mee en werd de kaart afgespeurd naar het hoogste punt om zijn antenne uit te stallen.

De laatste jaren was hij volgens mij geen heel actieve amateur, maar toch stonden de zenders in zijn hobbykamer altijd aan.

Antek Jaworski


OM Viktor de Vries (PE1GCB) Silent Key

Op vrijdag 8 april 2022 is Viktor de Vries PE1GCB overleden.

Viktor was het langst bekend als PE1GCB. Aan de Gooische vossenjachten, die ieder jaar gehouden werden, deed Victor altijd mee. Zelfs Elly, zijn XYL, liep mee. Veel Radiozendamateurs kennen hem als beheerder van het Packet Radio BBS, PI8GCB. Viktor heeft veel vrije tijd besteed aan het populair maken van Packet Radio in deze regio. Bij hem kon je printjes bestellen voor een kastje. Die je dan weer aan je computer kon knopen. Om het maar even eenvoudig te omschrijven. Volgens mij liet hij die printjes uit Duitsland komen. En kon je die dan bij hem ophalen.

Hij had die Bulletin Board apparatuur thuis staan. En dat zorgde voor behoorlijk wat geluid. Het leek meer op een machinekamer dan een shack. Om het maar eufemistische uit te drukken. Door de verdere opkomst van het internet was de informatie veel sneller en makkelijker te vinden. Waardoor het gebruik van dit Bulletin Board Systeem af nam. Ook was er een ander soort van digitale experiment in de buurt van zijn frequentie. Beide zorgde er voor dat Viktor, na ruim 20 jaar, is gestopt met het beheer van dit BBS. De afdeling heeft hem, eind 2006, hiervoor hartelijk bedankt met een oorkonde.

Een ander deel van de Radiozend hobby zijn de onderlinge gesprekken via de ether. In, bijvoorbeeld, een ronde. Op zondag 12 uur was de Gooise Ronde. Meestal werd die geleid door, helaas ook al Silent Key, Berend – PD1ALO. Als Berend niet kon, dan leidde Viktor deze ronde vanuit zíjn shack. Toen de Gooise Ronde stopte, eind 2015, hebben de VRZA Viktor hartelijk bedankt voor zijn inbreng. Ook weer met een oorkonde.

De mooie hoge stek op de Lange Heul heeft hij moeten verlaten, omdat er geen traplift gemaakt kon worden. Dat zou te veel geld kosten. Thijs, PA5TYS, heeft Viktor nog geholpen op zijn nieuwe stek. Zodat hij nog mee kon doen aan de PACC contest. Waar hij ieder jaar aan deelnam. En nu heeft Viktor zijn microfoon definitief aan de spijker gehangen.

De crematieplechtigheid heeft, in het bijzijn van vele mede radiozendamateurs, plaats gevonden op vrijdag 15 april in het Crematorium in Laren.

Wij wensen zijn Elly, Marcel, Janet en verdere familie veel sterkte toe met dit verlies.

Namens de VRZA en de afdelingen in het Gooi van de VERON en VRZA,
Maarten de Boer, PA4MDB.
Met dank hiervoor,
Hans Smit PA3FYG secr. Afd. t Gooi. A15


OM Frans H. de Wolff (PE1CCN) Silent Key

Frans is op 28 maart j.l. is in de leeftijd van 73 jaar overleden.
Na jarenlang voor zijn vrouw, die leed aan de gevolgen van een hersenbloeding, gezorgd te hebben
werd bij hem kort geleden lever kanker geconstateerd. Kort na dat hij deze mededeling kreeg is hij
overleden.

Frans was een regelmatige bezoeker van onze afdelingsavonden en was daar ook duidelijk aanwezig. We hebben veel met hem gediscussieerd over de hobby maar ook over zaken hier buiten. Bij deze discussies kwam zijn grote wiskundige en radiotechnische kennis vaak naar voren, ook vanwege zijn professionele werk bij KPN.

Hij was een fan van de Italiaanse loopantennes van I3VHF (hij had er twee die samen de gehele shortwave afdekten). Zijn enthousiasme was zo aanstekelijk dat dit een aantal leden er toe heeft aangezet om deze antenne in een zelfbouw project na te bouwen. Frans had ook voorliefde / speciale belangstelling voor zeer nauwkeurige meetinstrumenten met name voor frequentie-meters en -standaards, waar hij vaak ook op bijeenkomsten over sprak. Dit combineerde hij met zijn voorliefde voor zeer goede transceivers.

Frans, PE1CCN, is nu silent key.
Frans wij zullen jou en je eigen-zinnigheid missen.

De leden van de afdeling Delft wenst zijn nabestaanden veel sterkte bij dit verlies.

Namens de leden en het bestuur van de VERON Afdeling Delft,
Julius Dijksman, PA1DKM
Secretaris


OM Remy van de Sande (PAØSAN) Silent Key

Op 3 maart bereikte ons het droevige nieuws dat op 86 jarige leeftijd Remy van de Sande PA0SAN was overleden.

Als jonge avonturier wilde Remy eerst wat van de wereld zien en ging naar de zeevaartschool. Om vervolgens als radiotelegrafist te gaan werken op diverse koopvaardijschepen en 2 jaar bij de marine. Hij kwam aan wal om een gezin te stichten en had een aantal baantjes maar werkte voornamelijk bij Philips. Vanaf 1960 werd hij radiozendamateur om toch zijn geliefde morse te kunnen bedrijven.

Maar het avontuur op zee trok zo hard aan hem dat hij solliciteerde op een functie als radio technicus op de weerschepen. 18 jaar heeft hij dit volgehouden totdat satellieten zijn werk overnamen. De paarden hobby van zijn vrouw bracht hem naar het Midden-Limburgse Kelpen-Oler.

Daar kocht hij een boerderij met wat weilanden op een heuvel met veel konijnen. Daar werd Remy dan ook landelijk bekend met zijn camping Knienseerd waar iedere amateur naar hartenlust mocht experimenteren. Op de band alleen te horen in CW en een enkele keer liep hij binnen op een verenigingsbijeenkomst. Remy was een gewaardeerd lid van de MARAC en nog regelmatig actief in hun CW ronde op zondag. Onze vereniging heeft helaas weer van een markant lid afscheid moeten nemen…

We wensen zijn familie veel sterkte met het verwerken van dit verlies.

Namens het bestuur van VERON afdeling 31 Midden- en Noord-Limburg

 

Toen we in het voorjaar van 2012 als “A13 Velddaggangers” niet terecht konden op onze gebruikelijke camping, stelde ik voor om voor voor deze keer uit te wijken naar camping Knienseerd van Remy. Ik kwam er al enige jaren en de amateurvriendelijkheid daar beviel me prima. Op een vraag van een amateur of zijn breed uitgespannen antenne geen problmeen was antwoordde Remy “Als iemand daar last van heeft, moet hij maar verhuizen. Hoe meer draden, des te beter.”

Die eerste keer hebben we dat ook als afdeling ervaren, de ontvangst was uiterst hartelijk en Remy maakte dagelijks een rondje langs iedereen om over amateurzaken te kletsen op zijn kenmerkende manier, vol droge humor. Tot onze grote verrassing kwam hij ook nog aanzetten met een doos met wijn “voor bij de barbecue” en dat bleek een traditie te worden.

Na die eerste keer was iedereen het er over eens: dit wordt onze nieuwe plek. En dat hebben we de afgelopen 10 jaar met veel plezier zo gehouden. In 2019 verrasten we Remy met een cadeautje namens de afdeling als dank voor de gastvrije ontvangst de afgelopen jaren.

Diverse afdelingsleden wisten ook steeds vaker buiten de velddagen de weg naar de camping te vinden om gewoon even gezellig een paar dagen in hobbysfeer te kamperen en Remy meldde zich zelfs regelmatig in de afdelingsronde (volgens mij zijn enige FM activiteit als fervent CW-er).

Bij mijn laastste bezoek hebben we nog de komende velddagen gepland, niet wetend dat hij er 2 dagen later niet meer zou zijn.

We zijn Remy dankbaar voor al die mooie jaren en zullen hem missen.

Namens de “A13 Velddaggangers”,
Ben Gijsen, PA3DWJ


OM Jan Tuithof (PDØRDQ – NL4405) Silent Key

Op 27 februari 2022 overleed ons oud-bestuurslid en mede radioamateur Jan Tuithof (PD0RDQ – NL4405) op 88-jarige leeftijd.

Jan Tuithof, een begrip in onze afdeling, gedurende vele jaren actief binnen de VERON.

In 1971 leerde ik Jan kennen, hij werd mijn collega bij defensie op de Bernhardkazerne, hij was daar lasser constuctiebank- en plaatwerker.

Ik werd aangesteld als radiomonteur, mijn werkplek was in de werkplaats van Jan. Hij maakte mij wegwijs binnen de kazerne en met de voertuigen welke wij repareerden. Jan het tank gedeelte en ik de radio in de tank.

Het was ook Jan die mij in contact bracht met mijn Hilde, nu 51 jaar geleden.

Samen met Jan waren we samen actief op de 27 Mc, vele uren waren we druk met antennebouw en voedingen. Na deze bakkies tijd ging Jan als luisteramateur verder. Hij bouwde een prachtige radiotafel en deed daarmee diverse JOTA’s mee bij de Soekwa scoutinggroep samen met Frans de Feber (PA2RNI), Hans Moorhoff (PA0HML) en Pim Seckel (PA0SEC) en vele anderen. Mooie tijden met zoveel plezier. Jan regelde alle technische antenneconstructiezaken, masten, antennes, enzovoort.

Jan behaalde zijn machtiging, PD0RDQ werd zijn call en zo werd Jan actief op de amateur frequenties, hiervoor bouwde hij een mooi radiostation met een goed antennepark.

Hij beheerde jarenlang het VERON Service Bureau samen met Wil zijn vrouw. Ook bouwde hij de VERON-stand op bij de diverse radioamateur beurzen en radio vlooienmarkten. Daar vertelde hij menig beginnend radioamateur over onze mooie hobby en maakte hem lid van de VERON.

Jan heeft ook een tijdlang het drukwerk van ’t Geruis verzorgd en wekelijks het RTTY-bulletin samen met zijn buurtgenoot Henk Teubler (PA1HT) uitgezonden. Hiervoor werd hij samen met Henk in 2001 uitgeroepen tot “Afdelingsamateur van het Jaar”.

Hij maakte voor de antennemast van “Radio AA” in Leusden een prachtige stalen voet voor de betonnen platen. Ook voor de PACC-contesten maakte hij hulpstukken voor de antennes welke in een kraan op 40 meter hoogte gemonteerd werden.

Jan werd heel verdiend onderscheiden met de Gouden Veron Speld voor deze vele decennialange werkzaamheden om onze radiohobby te ondersteunen.

We zullen Jan missen, maar zijn dankbaar voor al zijn inzet en goodwill, wij wensen de kinderen en kleinkinderen heel veel sterkte in deze tijd.

Jan weer herenigd met je zo dierbare echtgenote Wil rust in vrede.

Namens Bestuur en Leden der VERON Amersfoort,
Koos (PA3BJV) en Hilde (PA3EKW


OM Hilbert Rigterink (PDØMGM) Silent Key

Op 26 februari 2022 is Hilbert PDØMGM in het Zonnehuis in Zwolle overleden.

Hilbert en zijn vrouw Ge PA3DZG, ”overleden in mei 2007”, zijn jaren samen actief geweest op de amateur banden en bij de Veron afdeling Zwolle. Op gezette tijden kon je ze horen op de 2 meter band in allerlei rondes en contesten, eerst kreeg je de punten van Hilbert en gelijk daarna van Ge. Hilbert zat ook altijd tijdens de afdelings bijeenkomst op zijn vaste stekje in de zaal aan het uiteinde van de tafel, aan de VRZA kant als Veron man hi.

In het plaatsje Wilsum stond ook maar één antenne mast en dat was de mast van Ge en Hilbert en was in de wijde omgeving te zien. Ook kon je Hilbert tegen komen in zijn auto als hij ergens in de omgeving voor zijn werk stond te posten op een druk wegvak of kruising om voertuig bewegingen te tellen en vast te leggen.
Donderdag 3 maart is Hilbert begraven op de begraafplaats IJsselrust in Wilsum.

Wij wensen de naaste familie sterkte toe bij het verwerken van dit verlies.

Namens de Veron afdeling IJsselmond Zwolle
Herman Frank PDØHF voorzitter


OM Wim Mensink (PAØWKI) Silent Key

Op 15 februari 2022 is mijn dorpsgenoot en radiovriend uit Rheden, Wim Mensink, PA0WKI onverwachts overleden. Wim heeft de gezegende leeftijd van 94 jaar bereikt.

Wim was waarschijnlijk de oudste nog actieve zendamateur van de afdeling Arnhem. Tijdens zijn militaire dienst op de Vliegbasis Twente eind veertiger jaren raakte hij geïnteresseerd in radio en de wereld van de zendamateurs. Hij had toen al contact met diverse zendamateurs uit de buurt van Enschede, zoals PA0HBO, Henny, die dicht bij de vliegbasis woonde. Wim wilde graag elektricien worden, maar zijn vader vond dat maar een gevaarlijk beroep. Wim probeerde een opleiding banketbakker, maar dat werd niets. Wel bleek Wim later in familiekring een vaardig pannenkoekenbakker te zijn. Misschien het beroep van vader dan maar, schoenmaker. Hij wist samen met zijn vrouw Gerda een succesvolle schoenenzaak op te bouwen in Rheden.

De techniek bleef kriebelen en eind vijftiger jaren haalde Wim het examen voor een zendmachtiging inclusief het onderdeel morse en kon hij als PA0WKI de ether verkennen. Na sluitingstijd van de winkel (18.00 uur), zat hij onmiddellijk achter de zender. Hij was een fanatiek deelnemer aan vele contesten, vooral de jaarlijkse PACC contest, daar werd alles voor opzij gezet. Wim was een echte telegrafist en regelmatig was hij, tot op de dag voor zijn overlijden (volgens het Reverse Beacon Netvork), met de seinsleutel te horen op de korte golfbanden. Daarbij kwam ook zijn mooie Racal RA-17 ontvanger soms tot leven.

Wim was niet alleen een populaire zendamateur, maar ook als papa en opa geliefd in de hele familie. Zelden werd vergeefs een beroep op hem gedaan als er iets gerepareerd moest worden.

Kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen en familie wens ik veel sterkte bij het verwerken van dit verlies.

Hans Mulder, PA0HRM
Rheden
(ook namens de Veron afdeling Arnhem, A06)


OM Hans van den Berg (PAØHIS) Silent Key

Wij ontvingen bericht dat op 13 februari 2022 Hans van den Berg, PA0HIS is overleden.

Hans was binnen onze afdeling een gewaardeerd lid. Hij was al vanaf de oprichting van onze afdeling, in 1978, zeer actief. Zo is hij jarenlang afdelingsvoorzitter geweest. De afgelopen jaren was hij, gezien zijn hoge leeftijd en afnemende gezondheid, wat minder actief.

Namens de leden en het afdelingsbestuur A24 wensen wij zijn familie heel veel sterkte met het verlies van Hans.


OM Cees Keyer (PFØEMC) Silent Key

PF0EMC_skOp 8 februari 2022 is Cees (58 jaar) overleden na een ontgoochelend snelle ontwikkeling van een leverziekte. De ontwikkeling ging zo snel dat onze afdeling zijn verhuisbericht naar Drenthe zelfs nog niet ontvangen had. Op 5 december 2021 had hij namelijk samen met zijn echtgenote Liset een nieuw huis in Drenthe gekocht, een dag later hoorde hij dat hij ongeneeslijk ziek was, uiteindelijk heeft hij 16 dagen in zijn nieuwe huis kunnen wonen. Vrienden en collega’s zijn nog in de gelegenheid geweest om bij leven afscheid van hem te nemen. Een uur nadat de laatsten vertrokken waren is hij in de armen van Liset zonder pijn gestorven.

Cees had allerlei passies, minder bekend was dat hij voorzitter was van een stichting ter bescherming van de mus en samen met Liset een highspeedfilm van mussen heeft gemaakt. Zijn bekendste passie was EMC. Hij was daar een voortrekker in, al meer dan 25 jaar. Vanwege accreditatie eisen voor het HBO wenste zijn werkgever, de Hogeschool van Amsterdam, meer promovendi als docent. Hij greep dat aan door in Enschede EMC te gaan studeren en daarop afgelopen jaar te promoveren. Hij heeft zijn sporen nagelaten als lid van de EMC/EMF commissie van de VERON, als een van de oprichters van de Benelux-afdeling van de IEEE EMC Society en in zijn artikelen en voordrachten op congressen. Hij publiceerde enige artikelen over EMC-metingen aan LED lampen en ander huishoudelijk spul. In 2013 won hij een prijs bij de conferentie in Bruges voor een paper en presentatie die zowel hilarisch als goed was.

Hij was ook betrokken bij de organisatie van congressen waaronder die in Amsterdam in ‘zijn’ HvA, waar veel Ferrietbedrijven waren en waar er aansluitend toeristisch bezoek aan Amsterdam en zijn favoriete kroeg was. Ook regelde hij voor een congres in Angers (Frankrijk) 600 flessen speciaal Amsterdams bier.
Velen zullen hem ‘ongepolijst’ hebben gevonden maar hij kon zich als het nodig was ook aanpassen aan de situatie. Zo droeg hij zelfs een das bij zijn promotie die naar het schijnt verder minder conventioneel verliep.
Ruim dertig jaar heeft hij bij Elektrotechniek zijn studenten op onnavolgbare wijze de kennis van het vak bijgebracht, waarbij hij als geen ander de praktijk tot leven kon brengen. Cees stond niet alleen voor de klas, maar ook met “zijn poten in de klei”. Als er iets buiten de deur te meten was nam hij vaak studenten mee.

Hij regelde ook allerlei voorzieningen. Zo had hij ook heel lang een meetkooi voor antennes onder in het gebouw van de HvA, meegenomen van diens voorloper de HTS-A. Hij was not amused toen dat weg-gereorganiseerd werd. Hij was betrokken bij de ruismetingen van Koos Fokkens (PA0KDF) die met het schip ‘Gyrinus’ van de Marineofficiers opleiding van de HvA het IJsselmeer op ging. Hoewel de elektronica-opleiding vooral mannelijke studenten had, regelde Cees een team van 2 mannelijke en 2 vrouwelijke studenten. Later kwam daar een stelletje uit voort.

In de afdeling zagen we Cees zelden. Hij heeft ooit een lezing gehouden waarin duidelijk werd hoe aardstromen konden lopen en dat het maar beter was om kabels in metalen goten te leggen en om alle aardleidingen, die je huis binnenkomen, aan elkaar te knopen. Als iemand dan over ‘schone aarde begon’ zei hij: ‘Schone aarde koop je bij het tuincentrum in zakken van 20 liter’.
Op de repeater NOS had hij veel contacten, meestal op weg van huis naar werk. Hij wordt daar getypeerd als ‘een man met enorm veel humor, een man met heel veel technische kennis, en een graag geziene gast op PI2NOS’.

Onder zijn e-mail stond altijd iets leuks, bijvoorbeeld:
“After the mouse arm, came the tablet neck. After a beer a bottle neck????”

Met zijn overlijden verliezen wij een uniek, grappig en getalenteerd mens.

Wij wensen Liset, vrienden, familie, collegae, studenten en ieder die hem een warm hart toedraagt sterkte met de verwerking van dit verlies.

Andrė Canrinus- PA3FIS – namens EMC/EMF commissie van de VERON
Frits Brouwer- PE1GRJ/NL387-Voorzitter afdeling 45 Westfriesland en ex. HvA collega


OM Reinier Oosterling (PAØTOR) Silent Key

Op 8 februari 2022 is Reinier Oosterling PA0TOR op 89-jarige leeftijd overleden.

 

 

 

 

 

 

 

Namens familie


 

OM Henk Rol (PAØHR) Silent Key

Na een verblijf van ruim een jaar, en een kort ziekbed in “Het Zonnehuis” te Zwolle is op 7 februari 2022 Henk in het bijzijn van zijn dochter overleden.

Wij herinneren ons Henk als een echte doe-het-zelver die enorm veel plezier beleefde aan het maken van zo klein en licht mogelijke antennes die mee gingen op reis in de camper. Als QRP-er heeft Henk daar veelvuldig mee geëxperimenteerd. Samen met zijn vrouw Ina († 11 september 2021) nam Henk ook graag deel aan de velddagen van de afdeling. Daar ging het experimenteren met veel bezieling gewoon verder.

Naast zijn lidmaatschap van de VRZA afdeling Zuid-Veluwe was Henk ook oud-voorzitter van de VERON afdeling Wageningen.

Wij verliezen in Henk een gewaardeerd lid en vriend.

Wolter Nijmeijer, PA5WN
VRZA afdeling “Zuid-Veluwe”
Fred Verburgh, PAøFVH
VERON afdeling Wageningen


OM Henk Veendorp (PE1DGP) Silent Key

Op 6 februari is Henk PE1DGP in het ziekenhuis in Zwolle overleden na een kort ziekbed.

Ik heb Henk leren kennen een jaar of 4 geleden toen hij met een brandblusser bij mij op het werk kwam (Brandweer Kampen) met de vraag of wij die voor hem konden keuren. In dit gesprek kwam naar voren dat Henk een zendmachtiging had. Henk was komen wonen in Kampen en had Appingedam verlaten waar hij jaren een soort van eerste Mediamarkt heeft gehad.

Henk uitgenodigd om onze afdeling bijeenkomst te bezoeken en na de nodige info is het zendamateur vlammetje weer een groot vuur geworden. In korte tijd was Henk weer actief op de amateur banden zelfs digitaal op C4FM – DMR en FT8 niks was hem te gek, ook melde hij zich regelmatig in tijdens de dagelijkse IJsselmond ronde.

Maandag 14 februari is Henk begraven in Appingedam in het familiegraf, wij wensen Ria en de naaste familie sterkte toe bij het verwerken van dit verlies.

Namens de Veron afdeling IJsselmond Zwolle
Herman Frank PD0HF voorzitter


OM Theo Terwisscha van Scheltinga (PAØTVS) Silent Key

PA0TVS_skBegin februari ontvingen wij het droevige bericht dat OM Theodorus Hans Terwisscha van Scheltinga op 5 februari 2022 op 88 jarige leeftijd is overleden.

Theo was een zeer bescheiden amateur, hij kwam regelmatig op de verenigingsavonden en toonde altijd veel belangstelling wat er op de avonden speelde, hij stelde zichzelf alleen nooit op de voorgrond.
Ook liet hij de gezellige eindejaar avond niet aan zich voorbij gaan en genoot als hij met een leuke prijs naar huis ging.

Helaas liet hij de laatste tijd ook wel eens een avond aan hem voorbij gaan omdat gezien zijn leeftijd de autorit van St-Pancras naar Heiloo hem bezwaarlijk werd.
Na zijn militaire dienst bij de radar service in Dongen, kwam hij terecht bij het RCN (Reactor Centrum Nederland) het huidige ECN in Petten. In 1995 ging hij met pensioen en na het overlijden van zijn vrouw in 2002 kwam de hobby weer in beeld en heeft hij de nodige verbindingen gemaakt.

Namens de leden en het bestuur van de VERON-afdeling A01 wensen wij zijn familie heel veel sterkte met het verlies van Theo.


OM Peer Touber (PAØPBT) Silent Key

Ex. PA2PBT – PEØPBT

4 februari 1948 – 6 februari 2022

In de avond van 6 februari 2022 sliep Peer op 74 jarige leeftijd vredig in na een kort en heftig ziektebed. Een tijd daarvoor was Peer gediagnosticeerd met kanker waarvoor hij behandelingen kreeg. Peer verraste velen door zijn ervaringen en (gemoeds)toestand te delen in een groepsapp ‘Bericht van Peer’. Periodiek schreef hij een update over zijn actuele situatie, ook als deze niet rooskleurig was.
Peers laatste uitje was op 29 januari dit jaar. Zijn kinderen hadden voor hem een dag met de KNRM georganiseerd in Wijk aan Zee met een Unimog (oud legervoertuig). Peer wist de bestuurder van de Unimog alles over de Unimog te vertellen omdat Peer zelf dit voertuig heeft gehad.

Peer had een uitgebreide technische belangstelling en pakte vooral dingen op met zijn handen. Zo had Peer een grote belangstelling voor (het sleutelen aan) Engelse auto’s, zoals Mini’s en Morrissen. Peer was een echt mensen-mens en vond het sleutelen samen met anderen prachtig. Kwa het bedrijven van de radiohobby was Peer heel veelzijdig. Soms een beetje te veelzijdig. Had hij zijn zinnen gezet op een bepaald apparaat dan moest en zou hij dit aan de praat krijgen. Zo kon je in Peers shack veel oude legerapparatuur (van Philips) vinden. Hij kon daar mee lezen en schrijven. Maar Peer schroomde moderne communicatieapparatuur niet. In Peers shack trof je dan ook het hele spectrum aan: van een
19-set tot en met een super duper high end SDR-zendontvanger waarmee hij diverse rondes van de OTC en Amberg op 80m leidde.

Dat Peer een mensen-mens was, bleek onder meer uit de vele bijeenkomsten en radiokampen die hij bezocht en de clubjes waar hij lid van was. Beroemd zijn de Jutberg-bijeenkomsten bij ‘Huize Fluwein’ waar Peer en Martha (zijn vrouw) een ‘zwaan kleef aan’-beleid hanteerden. Peers regels waren uiterst simpel en de gastvrijheid was groot: stop elke dag een bedrag in de gemeenschappelijke pot, dan kan er gezamenlijk ontbeten, gebarbecued en gedronken worden. Zo kwam het dat rondom Huize Fluwein een bonte verzameling aan tenten werden geplaatst met zendamateurs uit heel Nederland met Peer en Martha als faciliterende en verbindende factor.

Was er een velddagweekend? Peer was erbij met aggregaten, antennemasten, lasapparaten, aanhangwagens, kabels, zendontvangers, gereedschap en Martha ontfermde zich over de catering

Peer en Martha waren zeer frequente bezoekers van SRS-kampen, Bentheim (later Amberg)-bijeenkomsten en Friedrichshaven-trips. Peer kende iedereen en iedereen kende Peer.

Peer was op de PI4RCG-clubavonden (RadioClub ’t Gooi) een stamgast. Er zijn maar weinig bijeenkomsten die hij heeft gemist en elke bijeenkomst ging Peer met een of andere aankoop naar huis.
Peer zal helaas deze bijeenkomsten moeten missen en wij gaan hem zeer zeker missen.

Namens het bestuur van RI4RCG wens ik Martha, Mariette, Roelof, familie en hun naaste vrienden ongelofelijk veel sterkte toe met dit immense verlies.

Dennis Bosheck
Voorzitter PI4RCG


OM Rene Anthonio (PC3E) Silent Key

Op zondag 30 januari 2022 is Rene Anthonio PC3E (voorheen PD4RA) overleden. Hij is 75 jaar geworden.

Rene was een uitermate vriendelijke persoon en onnodig bescheiden. Hij is ook een tijd meegedraaid in het groepje rondeleiders voor de Zuid-Limburgse zondagochtendronde.
We wensen de familie sterkte met het verlies.

Tom Koeken PC5D, voorzitter A22 Zuid-Limburg


OM Rinus Doeland (PA3AZH) Silent Key

Op 28 Januari 2022 overleed ons oud afdelingsbestuurslid en mede radio amateur Rinus Doeland (PA3AZH).

Wij kennen Rinus als een rustige man, nooit op de voorgrond maar wel aanwezig, als het ging om technische zaken, waren zijn inzichten en vaak ook, oplossingen van wezenlijk belang. Als luchtmachtmilitair stond hij nuchter in de wereld en wist wat er speelde. Hij straalde stabiliteit en rust uit, wat goed is in onze roerige maatschappij.

Hij mocht al vroeg gaan genieten van zijn pensioen en dat heeft hij gedaan, in zijn andere hobby, de modelbouw, met name vliegtuigen en daarmee ook het luchtruim kiezen, het was zijn lust en leven. Ook sportief trapte hij de kilometers weg op de fiets, ja hij had een goede conditie, getooid met zijn karakteristieke hoed werkte Rinus aan een gezond leven.

Op de VERON-pinksterkampen was hij erbij, mooie jaren waren het. Genieten van de natuur, vossenjachten lopen prachtig! Op radioamateur beurzen was hij een graag geziene gast, wij ontmoetten hem op diverse gelegenheden, altijd een praatje en je kon hem niet missen, want zijn hoed stak overal bovenuit. Ook de vakantiegangers volgde hij op de korte golf, veel verbindingen vanuit oost Europa waren mogelijk.

Een energieke man, ondanks de laatste rustige jaren waarin je niet meer zo vaak te horen was, zijn wij je niet vergeten. Zoals wij je kennen blijf je bij ons.

Wij wensen Nannie, kinderen en kleinkinderen, heel veel sterkte in deze tijd.

Namens bestuur en leden VERON Amersfoort – A03,
Koos (PA3BJV) en Hilde (PA3EKW)


Mocht u nog mede-amateurs in bovenstaande lijst missen die ook silent key in 2021 zijn gegaan? Meld dit dan aan onze redactie.