Silent Key in 2018 tekening van Dick Kraayveld (PA3ALM)Overlijdensberichten uit 2022

Zoekt u andere overlijdensberichten?

Deze zijn terug te vinden op de 2009, 2010, 2011, 2012, 201320142015, 2016, 20172018, 2019, 2020, 2021, 2022, 2023 en 2024 pagina’s.

 


OM Bert Kaspers (PA0KAS) Silent Key

Op woensdag, 21 december, is Bert Kaspers, PA0KAS, overleden.

Bert had al langere tijd een D-machtiging. Een aantal jaren geleden ging hij bij Tonny vd Burgh, PA4TON, een F-cursus volgen, werd ook meer actief en bezocht vaker de verenigingsavonden. Zo ontmoette hij ook zijn jeugdvriend Jan Koekkoek PA1OX weer.

Tonny dacht dat het bestuur wel wat voor Bert was en introduceerde hem daar in oktober 2020. Na kennismaking gaf Bert aan dat hij wel in het bestuur wilde zitten, in de jaarvergadering van februari 2021 werd dit ook formeel. Bert was door zijn ruime bestuurservaring een welkome aanvulling, die ik als voorzitter ook wel eens buiten de orde van de vergadering polste.

Bert kreeg in de loop van dit jaar een aantal gezondheidsproblemen, in eerste instantie voor buitenstaanders alleen zichtbaar door het gebruik van een stok. Na de zomer, toen Bert aan het revalideren was, gaf hij aan met het bestuurswerk te willen stoppen. In de V2G bijeenkomst van oktober heb ik dit aan de vergadering meegedeeld, helaas moet ik jullie nu informeren over zijn overlijden.

Bert is op 29 december gecremeerd. Vertegenwoordigers van de afdelingen Groningen VERON/VRZA hebben daar de condoleances aan de familie overgebracht.

Namens VERON/VRZA Groningen
Garmt Klinkenberg PA0VLY, voorzitter


OM Ruud Wagner (PE1HWN) Silent Key

Op 5 december 2022 is Ruud op 78-jarige leeftijd overleden.

Ruud was onze secretaris van afdeling A42, Voorne-Putten en omstreken sinds 2014. Hij is overleden na een kort ziekbed. Hij stond hier echter zeer positief in en geloofde altijd op een goede afloop.

De laatste tijd was hij nog zeer actief bezig met zijn andere hobby: 3D-printen. Verder was hij altijd bereid om mee te gaan naar andere activiteiten zoals de HF-Dag, Verenigingsraad of de Dag van de Amateur. Van de prijsuitreiking op de laatste HF-Dag in Eefde heeft hij dan ook zeer genoten. Ruud was zeer breed geïnteresseerd in de dingen.

Hierdoor was hij een vraagbaak voor vele. Je kon altijd met vragen bij hem terecht. Van fotografie, 3D-printen, buizenradio’s, enz. Zoals de familie hem omschreef: Hij is overleden na een lang knutselend leven. Hieruit blijkt de vele interesses die hij had en daar intens van genoot.

Wij wensen de kinderen en kleinkinderen alle sterkte toe.

Bedankt Ruud voor je inzet voor A42.

Namens leden en bestuur van VERON A42, Voorne-Putten en Omstreken


OM Fred Vorstermans (NL-368) Silent Key

Op 3 december 2022 is overleden ons afdelingslid Fred Vorstermans (NL-368) in de leeftijd van 74 jaar.

Fred, voor mij een oude vriend uit de 60-er jaren, woonde toen nog bij zijn ouders tegenover het Sportfondsenbad in Amersfoort. Fred was al vroeg begaan met de radiohobby, zo had hij al in zijn tienerjaren een eigen mobiele disco installatie genaamd R.D.S. (Radio Disco Star).

Later kwam de winkel R.D.S. Electronics aan de Haydnstraat, daar kwam je nooit voor niets. Met onderdelen en vooral raad en daad kreeg een ieder advies en ondersteuning in zijn of haar bouwproject zich niets aantrekkend van de overvolle winkel. Ja, je moest geduld hebben en de tijd nemen om even te gaan shoppen bij Fred.

Met respect en dankbaarheid denk ik terug aan die jaren waar we elkaar, ook in de privésfeer, wisten te vinden en diverse klussen en projecten wisten te klaren. Ook binnen de afdeling verdiende hij zijn sporen als bestuurslid en met de vele verkopingen die hij leidde.

In de afgelopen jaren werd het wat stiller rondom Fred. Toch bracht hij recentelijk een grote club mensen van vroeger jaren weer bij elkaar tijdens het 50-jarig bestaan van zijn winkel.

We gaan hem missen deze zeer markante man. Fred dank voor alle raadgevingen, adviezen en begrip.

Wij wensen zijn partner Bep en zijn zusters heel veel sterkte in de verwerking van dit verlies.

Namens Leden en Bestuur VERON Amersfoort, Koos (PA3BJV)


OM Jan van Beuningen (PB0AEZ) Silent Key

Na een lang ziekbed en na een kortstondig verblijf in het Hospice Bethlehem is Jan van Beuningen, PB0AEZ, 30 november 2022 op 71-jarige overleden.

Jan, drager van de Gouden Speld, is lang een zeer actief lid van onze vereniging geweest en heeft lange tijd een bestuursfunctie vervuld binnen de afdeling A35 Nijmegen. Buiten zijn tweede hobby, het motorrijden, waren er evenementen zoals 50 jaar VERON, PSKOV, de Vossenjachten, JOTA’s in Mook en natuurlijk de herdenkingen van Operation Market Garden in Groesbeek waar Jan een van de voortrekkers was.

Met zijn zendamateurvrienden is hij jarenlang naar Friedrichshafen getrokken; eerst met de trein en later met de camper en de motor.
Op de dag van zijn overlijden is Jan benoemd als lid in de Orde van Oranje Nassau. Helaas konden hem de versierselen die bij deze orde horen niet meer overhandigd worden.

In Jan missen we een bevlogen medeamateur die een open plek achter zal laten in onze vereniging. PB0AEZ, Altijd Een Zendamateur!

Ardo, PA0AVK


OM Gerard van Bommel (PA0ADG) Silent Key

OM Gerard van Bommel (PA0ADG) Silent KeyOp 25 november 2022 is overleden ons afdelingslid OM Gerard, PA0ADG.

Geen vonkje in de ether,
of een bulderende lach.
Geen warm welkom
wanneer ik je weer eens zag.

Geen strak gestylde snor
of inspirerende verhalen.
Geen vooruitstrevende ideeën
die het toch niet zouden halen.

Geen vriendelijke grote vent,
die je hielp wanneer hij kon.
Of eindeloos vertelde
uit zijn onuitputtelijk bron.

Gerard, we missen je nu al.

Bestuur en leden VERON Nieuwegein.


OM Maurice (Maus) Goossens (PA3HHT) Silent Key

Op zondag 6 november 2022 is op 59-jarige leeftijd geheel onverwacht overleden Maurice (Maus) Goossens (PA3HHT).

Maus, zoals hij genoemd werd, ken ik al uit de 70-er jaren vanuit de zeeverkenners van de “Karel Doorman” groep. Maus was evenals zijn broer Ray (Raymond – PE1GUR) als bootsman aangesteld over een lelievlet (zeilboot) binnen de zeeverkenners.

Tijdens de JOTA moet de liefde zijn ontstaan voor de radio en dat was bij de twee broers het geval. Samen hebben ze dan ook vele experimenten, meestal te velde, uitgevoerd. Op kleine expedities met speciale aandacht voor de 6 meter (eerst in Nederland, later ook naar Luxemburg en ook naar Polen) voerden zij de VERON mobiele mast achter de landrover mee.

De liefde voor de zee bleef Maus en Ray boeien, de laatste jaren wisten ze getweeën heel veel vuurtorens in Nederland te activeren op de amateurbanden.
Ook voor hen kwamen rustige tijden, maar zo rond 2007 zagen we Maus opduiken in het bos bij de vossenjachten van de VERON Amersfoort. Hij vond zijn plaats en steunde de organisatie van deze jachten. Bouwde vossenjacht zenders en maakte samen met Rob (PA0KEL) en Rient (PA3GXP) deze jachten tot een nationaal begrip.

Wij verliezen in Maus een actieve man met passie voor de radiohobby.

Wij wensen zijn vrouw en kind kracht en sterkte om door te gaan. Dit wensen we ook Raymond en de verdere familie.

Namens Leden en Bestuur VERON Amersfoort, Koos (PA3BJV)


OM Piet van Hoeijen (PA3CPJ) Silent Key

Op zondag 30 oktober 2022 is ten gevolge van een ernstige hersenbloeding op 74-jarige leeftijd overleden Piet van Hoeijen (PA3CPJ).

Piet was een rustige op de achtergrond gaande man en actief op HF. Hij was altijd te vinden als er een bezoek gebracht werd aan de internationale Radio Beurs in Weinheim, daar gingen we in het grijze verleden met een delegatie van de VERON Amersfoort naar toe. We huurden een bus en zo reisden we af naar ons hotel in Schriesheim. In de avonduren lekker dineren in een restaurant, daarna nog even met de bus naar Heidelberg, prachtige tijden waren het, lang geleden.

Met deze herinnering in gedachten nemen wij afscheid van een bijzondere man. Wij wensen de familie veel sterkte in deze moeilijke tijd.

Namens Leden en Bestuur VERON Amersfoort, Koos (PA3BJV)


OM Thom Schrijer (PE1RXC) Silent Key

Op 15 september 2022 is Thom in een ziekenhuis in Duitsland tijden zijn vakantie overleden op de leeftijd van 76 jaar.

Thom een afdelingslid in hart en nieren was altijd aanwezig op de bijeenkomsten, zelfs werd de vakantie geplant tussen de maandelijkse bijeenkomsten door. Thom heeft tot zijn pensioen gewerkt bij defensie , als onderhoudsman aan de Leopard gevechtstank. In deze voertuigen zaten ook zend ontvangers voor de nodige communicatie. Door de werkzaamheden en de nodige motor wissels en onderhoud aan alle systemen van deze tank, kwam natuurlijk ook het communicatie systemen in beeld, “o leuk dacht Thom dat is ook mooi spul” en in de loop der jaren kwam er een hele verzameling oude legerzenders in huize Schrijer.

Om deze spullen legaal thuis te mogen hebben heeft Thom lang geleden een F machtiging gehaald en zo kwam hij ook in contact met de Veron en maakte hij kennis met de andere kant van de zendamateur hobby. Als afdeling hebben we eens een vossenjacht gehouden in het stadspark van Kampen, Thom was ook van de partij en hij vroeg aan het eind “wanneer gaan we dit weer doen” hij vond het erg leuk. Door een verhuizing naar een kleinere flat is zijn verzameling iets kleiner geworden maar er is nog steeds één kamer vol met zijn trots, o.a. ook oude buizen radio’s.

Op vrijdag 23 september is Thom in kleine kring in Kampen bergraven.

Als afdeling wensen wij zijn vrouw Leida, kinderen en verdere familie sterkte toe bij het verwerken van dit verlies.

Namens de Veron en VRZA afdeling IJsselmond Zwolle
Herman Frank PD0HF voorzitter


OM Peter Peperkamp (PD7PN) Silent Key

Op 27 augustus 2022 overleed in zijn woonplaats Den Haag onze zeer gewaardeerde mede-amateur Peter Peperkamp PD7PN.

Peter is 74 jaar geworden.Peter was al langere tijd ziek en wist hoe het zou aflopen. Ondanks dat ging hij buitengewoon nuchter met zijn lot om. Hij heeft zich tot de laatste dag bezig gehouden met zijn hobby, vrienden en familie.
Opvallend is hoe Peter mensen wist te inspireren. Door zijn onuitputtelijke energie en enthousiasme maakte hij onder andere High Altitude Balloons, WSPR en LoRa in onze regio populair. Hij bouwde kleine zenders en ontvangers op dit gebied voor iedereen die maar wilde. Zijn laatste project was een meesterlijk idee. Een boei, drijvend op zee, met een WSPR zender en gps op zonne-energie. Dat ding zou nog een tijdlang zijn call kunnen uitzenden vanaf waar de stroming ‘m maar zou brengen. Helaas was het te kort dag voor Peter.

Peter was iemand met veel interesses en vaardigheden. Naast radioamateur was hij volop bezig met astronomie en de natuur, hij kende de naam van elke paddenstoel!

De betrokkenheid van zijn gezin blijkt uit de tekst op zijn rouwkaart:
“Peter heeft de laatste jaren heel veel voldoening en plezier gehaald uit het zijn van radioamateur. Heel veel dank aan al zijn radioamateur vrienden”

Wij wensen zijn vrouw, kinderen en kleinkinderen alle sterkte toe.
Peter heeft zijn apparatuur geschonken aan de shack van ons clubstation PI4GV.

Bedankt Peter voor je vriendschap.

Namens leden en bestuur van Veron afdeling A18 Den Haag


OM Jan de Roode (PA5JR) Silent Key

Afgelopen week bereikte ons het droeve bericht, dat Jan de Roode PA5JR op 81-jarige leeftijd is overleden.

Niet veel van de ‘jongere’ garde zullen zich Jan kunnen herinneren. Op wat latere leeftijd was de steile trap op ‘het fort’ namelijk een te groot obstakel. Maar actief bleef Jan wel, getuige de binnenkomende QSL-kaarten die zo nu en dan doorkwamen en die dan trouw bij hem in de brievenbus werden gedeponeerd.

Jan volgde na zijn middelbare schoolopleiding de opleiding tot radio-telegrafist ter koopvaardij en voer als zodanig van 1950 tot 1958. Daarna volgde zijn werkzame leven een heel andere koers en werd hij journalist bij ‘de Volkskrant’, wat hij met verve deed van 1965 tot aan zijn pensionering in 1992. Daarnaast was hij ook nog TV- reporter voor de NOS. Zijn laatste productie op dit gebied had als onderwerp ‘het einde van de radiotelegrafie bij de zeevaart‘. Het bloed kruipt ten slotte waar het niet gaan kan.

Na zijn pensionering had Jan plots wat tijd over en pakte hij de telegrafiedraad weer op. In 2001 slaagde hij voor zijn Novice certificaat en kort daarop behaalde hij zijn A-machtiging. Jan plaatste wat bescheiden antennemateriaal op het dak van zijn Tuindorpse woning en ging ouderwets los in de door hem geliefde morsecode. Dat deed hij niet allen op de HF- banden, maar ook in de 2 meter, waar hij wekelijks een CW-netje draaide met andere CW minnende hamoperators in het Utrechtse.

Een van die mannen is Jan Terranea PA3FYZ, die de navolgende herinnering aan Jan ophaalt:

“In januari 2003 hoorde ik ‘s avonds rond 20.45u CW op 144.075 MHz. Het bleek een groepje amateurs, dat morse oefende onder leiding van PA5JR. Ze oefenden dagelijks vanaf 20.30u en ik heb me ingemeld en was welkom. Op woensdag avond ben ik gaan meedoen.
De eerste tijd seinden we een stukje van papier, maar later uit het hoofd, wat wel even wennen was. Je moet namelijk wèl meelezen met het seinen van een ander, want anders kan je niet antwoorden.
Nadat er enige hams zich hadden afgemeld bleef er een groepje van 3 over, PA5JR, PA5OMJ en ik, PA3FYZ, die toevallig allen ‘Jan’ heetten en waarvan de achternaam met R-S-T begon. (Roode-Schoep-Terranea.)

Na jaren op woensdag gingen we naar de donderdag. In september 2018 gaf PA5JR aan, dat hij wilde stoppen. Met PA5OMJ ben ik nog doorgegaan totdat ik ging verhuizen in het voorjaar van 2019.”

Het bestuur en alle leden van VERON A08 – Centrum wensen de echtgenote van Jan en verdere familie heel veel sterkte toe met de verwerking van dit grote verlies.

Jan, behouden vaart, old sparkses never die, they just fade away.

Richard Jannes PD3RFR
Secretaris afdeling A08 – Centrum


OM Ben Krabbenborg (PA0BKL) Silent Key

Op 25 augustus 2022, is overleden ons zeer gewaardeerde lid Ben Krabbeborg, PA0BKL.

Ben was 45 jaar lid van de Arac en was een grote animator in onderzoek en zelfbouw van radio apparatuur.
Tevens ging er geen dag voorbij of Ben was wel te horen op de 2 meter band.

Wij wensen zijn familie veel sterkte toe met de verwerking van dit voor hen zo zware verlies.

Namens bestuur en leden van Veron afdeling A21 – ARAC
Chris, PD7CJT secretaris


OM Ad Smits (PA3BFJ) Silent Key

Op dinsdag 23 augustus 2022 bereikte mij het trieste bericht dat mijn vriend Ad Smits PA3BFJ op 85 jarige leeftijd was overleden.

Ad was gezond en sportief en fietste elke dag behoorlijke afstanden in de omgeving van zijn woonplaats Boxtel. Op een drukke provinciale weg in de buurt van Schijndel werd Ad die dinsdagmiddag aangereden door een bakwagen. De bestuurder daarvan bekommerde zich niet om het slachtoffer en reed door. Hulpverleningsdiensten kwamen ter plaatse en Ad werd met een traumahelikopter vervoerd. Helaas overleed Ad kort daarna.

De verslagenheid was groot bij familie, vrienden en kennissen. Omdat Ad vaak te horen was in het Nachtuilennet op 3.630 KHz, heb ik op verzoek van de nabestaanden het overlijden van Ad diezelfde avond bekend gemaakt in het Nachtuilennet. Onderstaande zendamateurs betuigden hun respect en verzochten hun condoleances aan de nabestaanden over te brengen:
PA3FXJ Ton, Wiebe PA0GWS, Onno PA0ONO, Marius PA0MJV, Frans PA5CA, Nico PE1KQP, Bert PA1K, Fred PA3FR, Sascha PF9Z, Hans PA0HRP, René DG1EBO, Jan PA0BYX, Günther ON6HG, Marco PE1LCN, Chiron PA3GHM, Willem PA3CRV, Wim PA0WPD en Louis PA0LCE.

Op maandagochtend 29 augustus 2022 vond de uitvaartplechtigheid van Ad plaats in Eindhoven op de wijze zoals Ad dat gewenst had. Hierbij waren ook enkele zendamateurs aanwezig, waaronder Ton PA3FXJ, Edward PA0ERW en ondergetekende.

Rust in vrede vriend, Ad is silent key. Het boekje blijft voor altijd gesloten.

Mede namens de Nachtuilen,
Frans D. Wittenaar, PA1RF


OM Henk Tempelman (PE0RTM) Silent Key

Op 17 augustus 2022 is na een kort ziekbed ons afdelingslid en radiovriend Henk Tempelman PE0RTM overleden. Hij is 70 jaar geworden.

Hoewel Henk de laatste jaren wat op de achtergrond is getreden heeft hij voor onze afdeling en de VERON veel betekend. Hij was niet voor niets sinds 2000 drager van de Gouden Speld.
Samen met zijn XYL Aliet heeft hij zich vanaf het begin van onze Radio Onderdelen Markt (ROM) beziggehouden met de organisatie van de markt. Vele amateurs kennen hem daarvan.

Met zijn kennis van computers kon hij menig afdelingslid laten profiteren van zijn kunnen. Het afdeling-verkoopbureau werd een aantal jaren door hem beheerd en onderdelen vaak kosteloos geregeld. Henk was een elektrotechnicus in hart en nieren. Er werd veel gebouwd en zijn bijdragen aan de repeaters van Meppel zijn daar een voorbeeld van. Verder beheerde Henk jarenlang PI4VRN, de steunzender van de landelijke verenigingszender PI4AA. Zo zorgde hij iedere vrijdagavond ervoor dat deze verenigingszender in het hele land te beluisteren viel.

Henk was altijd wel in voor een grap of een actie. Ik kan me nog herinneren dat we jaren geleden met een groepje radiozendamateurs uit Nieuwleusen last hadden van een heftige storing op twee meter. De peildozen kwamen tevoorschijn en na vele kilometers door weilanden over en door sloten en prikkeldraad zagen we in een 110KV hoogspanningslijn een lange draad hangen en die straalde behoorlijk. Deze draad werd door de netbeheerder na een telefoontje snel verwijderd. In die tijd hadden we elkaar nog nodig en op Henk kon je altijd rekenen.

Naast zijn passie voor techniek had hij er nog een, zijn Audi A6, waar hij heel zuinig op was. Niemand mocht daar verder in rijden, ook Aliet niet. Naarmate Henk wat ouder werd ontwikkelde zich ook de passie voor het wandelen. De laatste vakantie, samen met Aliet in zijn geliefde Oberstdorf, was eind juli/begin augustus en stond, zoals ieder jaar, in het teken van wandelen, genieten van de bergen en de mooie natuur. Amper een week thuis werd Henk ziek.

Op 25 augustus is er door heel veel mensen afscheid van Henk genomen en hebben een laatste wandeling door Henk zijn leven gemaakt om hem naar zijn laatste rustplaats te brengen. We zullen hem missen.

We wensen zijn XYL Aliet, zoon Marcel, schoondochter Annelies en zijn kleinkinderen heel veel sterkte bij het dragen en verwerken van dit grote verlies.

Namens de leden en het bestuur van de VERON afdeling Meppel
Frits van Schubert, PA3FYS


OM Gerard Hommes (PE1OTK) Silent Key

Op 2 augustus overleed Gerard Hommes, PE1OTK. Hij werd 55 jaar.

Veel in het leven van Gerard was gericht op de jeugd. Hij was een zeer gewaardeerd en gedecoreerd lid van de scouting Hoogeveen en zette zich daar met hart en ziel voor in. Met de Jota wist hij drie van de dingen die hij belangrijk vond, met elkaar te combineren: Scouting, jeugd en radio-amateurisme.

Gerard heeft binnen Scouting Hoogeveen, maar daarvoor ook bij de luchtscouts van de voormalige Anthony Fokkergroep, vele functies bekleed, waaronder die van leidinggevende en penningmeester. Daarnaast is Gerard jarenlang vanuit Hoogeveen de drijvende kracht achter het zenden tijdens de Jamboree on the Air (JOTA) geweest, maar ook droeg hij bij aan een aantal Wereldjamborees en landelijke activiteiten. Voor al deze en andere activiteiten is Gerard op 25 juni van dit jaar onderscheiden met het hoogste onderscheidingsteken dat de Scouting in Nederland kent, de Gouden Oehoe. Daarnaast werd hij benoemd als erelid van de Scouting Hoogeveen.

Gerard was een rustige persoon die zichzelf niet op de voorgrond plaatste maar wel graag overal aan meedeed. Met de velddagen op de Ekelenberg in Zuidwolde en later ook in Collendoorn. Veel kinderen van Veron-leden van Hoogeveen zullen zich hem herinneren als hij samen met hen in het zwembad plezier maakte. Gerard deed ook altijd mee aan contesten op de velddagen en het vossenjagen. En ook de jongeren van de scouting waren in die tijd op velddagen aanwezig.

Met het opbouwen en afbreken van de masten en tenten tijdens de velddag hielp Gerard altijd mee. Hij kon goede knopen leggen in de tuidraden van de masten. Dat had hij natuurlijk geleerd bij de scouting. Als Gerard bleef overnachten op de velddagen dan lag hij altijd achter in zijn VW bus te slapen en niet in een tent. Op de velddag van afgelopen juni in Collendoorn was hij ook nog even op bezoek. Hoe ziek hij ook was, hij wou toch altijd even een kijkje nemen bij activiteiten van de afdeling.

Gerard zal door ons worden gemist.

De leden van de afdeling Hoogeveen wensen zijn nabestaanden veel sterkte bij dit verlies.

Namens de leden en het bestuur van de Veron afdeling Hoogeveen,
Henk Kremer (PE0G) secretaris


OM Roel Adema (PD1ZB) Silent Key

Afgelopen zomer overleed ons afdelingslid Roel Adema.

Het ging al een tijdje niet zo goed met z’n gezondheid. De laatste weken werd duidelijk dat hij niet meer beter ging worden. Hij hield ervan om te experimenteren met radio apparatuur en deelde z’n belevenissen veelal op social media.

Roel woonde de laatste tijd in het centrum van Emmen. De laatste tijd kwam hij eigenlijk niet meer op de avonden in ons clubgebouw. Er gaat in hem een markant radioamateur verloren. Roel is slechts 39 jaar geworden.

Casper Hoezen PA3CAS


OM Piet van Willigen (PA0PWG) Silent Key

Op vrijdag 29 juli 2022 is op 78-jarige leeftijd overleden Piet van Willigen,PA0PWG meer dan 50 jaar lid van onze afdeling A16.

Piet heeft de laatste jaren met medische problemen te kampen gehad waardoor de hobby op de achtergrond is geraakt. Piet is bijna 60 jaar actief geweest in het radioamateurisme in Gorinchem en omgeving. Hij was betrokken bij veel zelfbouw projecten en experimenten op VHF en UHF en heeft zijn mechanicatalenten met veel plezier ingezet voor medeamateurs binnen en buiten de afdeling.

Piet had een bijzonder gevoel voor humor en maakte graag gebruik van een eigen spelalfabet voor roepletters vaak spelde hij zijn roepletters als PA0 Port Whisky Gin.
Vele jaren is Piet QSL manager geweest van onze afdeling.
Piet is nu Silent Key, de radioamateurs uit Gorinchem en omgeving zullen hem missen.

De crematie heeft onder grote belangstelling plaatsgevonden op vrijdag 5 augustus in Oosterhout.
Wij wensen zijn XYL Gretha, kinderen en kleinkinderen veel sterkte toe bij het dragen van dit grote verlies.

Namens de leden en het bestuur VERON afdeling A16 Gorinchem,
Piet Sterrenburg PE0ALM, voorzitter


OM Arie Noordzij (PA3AN) Silent Key

Arie Noordzij was niet van veel woorden. Hij hield van aanpakken en zaken gewoon doen. In de tijd dat packet radio opstartte en populair werd, was hij erbij door een server op te stellen en meerdere packet verbindingen 24/7 draaiend te hebben voor wie het wilde gebruiken. Niets was hem teveel.

Wonende in Papendrecht, was hij lid van de Dordtse Elektronica Club (PI4DEC en PI4D) en een regelmatige bezoeker. In 2007 werd Arie lid van, wat genoemd werd, het Mercy Ships DXpedition Team. De altijd actieve Arie (toen 73 jaar) had een paar jaar eerder als vrijwilliger aan boord van het hospitaalschip m.v. Africa Mercy gewerkt als scheeps-elektricien. De combinatie van het goede doel (zie mercyships.org om te zien waar Mercy Ships voor staat) en een DXpeditie naar Liberia ontstond tijdens een Kerstbijeenkomst van de Dordtse Elektronica Club in 2006.

Arie vond dit een aansprekende combinatie. Liberia was in 2007 nog herstellende van een bloedige burgeroorlog en orde werd gebracht door de troepen van de UN. Deze ‘Not Just Another DXpedition’ met de callsign 5L2MS Liberia 2007 in samenwerking met Mercy Ships werd een succes. Liberia kwam in de lucht en Mercy Ships werd meer bekend in de internationale hamradio community. Dat laatste was erg belangrijk voor die organisatie. Het team heeft daarna nog 3 DXpedities naar Afrika gedaan, waarbij de deelnemende amateurs konden bijdragen aan het werk van Mercy Ships in Afrika, o.a. door het uitvoeren van projecten aan hun lokale draadloze communicatie-netwerk ter plekke.

Na de derde expeditie (Sierra Leone in 2011, Arie was toen 77 jaar oud) werd het team gewaardeerd door de Yasme Foundation met de Yasme Excellence Award. Deze internationale waardering werd door Arie erg op prijs gesteld. Na 2011 besloot hij op dat vlak wat gas terug te nemen.
Arie bezocht tot aan de COVID periode met enige regelmaat de Dordtse Elektronica Club en was een actief lid van DARES regio Zuid-Holland-Zuid. In het voorjaar van 2022 ging zijn gezondheid echter achteruit en in de zomer 2022 overleed hij.

Arie Noordzij zal ik altijd herinneren als een man met duidelijke normen en waarden, nam geen blad voor de mond en was een doorzetter met twee rechter handen waar je wat aan had. We gaan hem missen.

Arie Kleingeld PA3A


OM Wout Koolstra (PA0PHK) Silent Key

Op 12 juni 2022 overleed op 97-jarige leeftijd ons oud-voorzitter Wout Koolstra (PA0PHK).

‘Wout’ voor zijn vrienden, werd in 1925 geboren te Baarn. Behaalde zijn A-licentie in 1967 en werd vervolgens in 1968 lid van de VERON. Binnen onze afdeling was hij docent van de morse telegrafiecursus samen met OM Pim Seckel (PA0SEC sk). Tussen 1970 en 1975 werd hij onze afdelingsvoorzitter en combineerde dat in 1974 enkele maanden als secretaris. Hij was niet alleen actief tijdens contesten, maar ook bij JOTA onder de call PA0PHK/a voor de Amersfoortse Soekwa Groep.

Het werd rustiger op radiogebied na zijn verhuizing naar een appartement. De senioren van nu, de ‘jonkies van toen’ herkennen dat beeld. Dit bemerkte ik toen ik twee jaar geleden -in de Coronatijd- geattendeerd werd op de verblijfplaats van ‘ons lid in ruste’. Het telefoontje dat ik pleegde werd een geanimeerd ‘600 Ohm QSO’, waarin het plan gesmeed werd om een terugblik met Wout te maken. Wat vervolgens weer uitmondde in een druk e-mail verkeer.

Hij doopte deze terugblik zelf om als “leven met punten en strepen” (*) en schreef zijn autobiografie niet alleen voor ons radioamateurs, maar ook voor zijn kinderen.

Wij hopen dat zij met het nog eens doorlezen de kracht zullen vinden om verder te gaan. Ik zou zijn biografie nu willen aanvullen met de voor ons zo bekende strofe:

‘Old Sparks Never Die, They Just Fade Away’

Namens bestuur en (oud)leden van de VERON Amersfoort,
Eddy R.L. Krijger (PA0RSM)

(*) biografie PA0PHK: Leven met punten en strepen


OM Gerard Hoefnagel (PB4DX) Silent Key

Met grote ontsteltenis hebben wij kennisgenomen van het plotselinge overlijden op 4 juni 2022 van ons gewaardeerd afdelingslid Gerard Hoefnagel, PB4DX.

Gerard werd in maart van dit jaar 70 en was nog zeer actief op allerlei fronten.

Onze gedachten en medeleven gaan uit naar zijn vrouw en kinderen, kleinkinderen, naaste familie, vrienden en kennissen. Wij zullen zijn vriendelijkheid en enthousiasme enorm missen binnen de afdeling A07, Breda.

Gerard was een zelfbouwer pur sang. Soms bracht hij een apparaat mee naar een afdelingsavond.
Niet alleen de behuizing maar ook de daarin opgenomen elektronica waren dan een lust voor het oog.

We verliezen met Gerard een radioamateur in de ware betekenis van het woord.
Rust zacht Gerard!

Namens het bestuur van afdeling A07, Breda
Wim van Aard PA0VAM, voorzitter


OM Pieter Bruinsma (PA0PHB) Silent Key

Op 3 juni 2022 is na een lang gedragen ziekte thuis in Woerden van ons heengegaan Pieter Bruinsma PA0PHB.

Pieter studeerde aan de TH in Delft en was zeer geïnteresseerd in fundamenteel onderzoek, zeker ook op ‘radio gebied’. Zijn kennis droeg hij met plezier uit binnen VERON afdeling 66 te Woerden waar hij regelmatig een lezing gaf over een scala aan onderwerpen, van antennes tot de gelijkstroomtrafo en recent ‘actief op VLF met huis-, tuin- en keuken middelen’ en hij was een trouw bezoeker van de afdelingsbijeenkomsten.

Tot 2013 was Pieter bestuurslid van A66. Wanneer hij in functie is gekomen is helaas niet meer te achterhalen, maar volgens wat oud gedienden is het minstens 20 jaar geweest. In die periode was hij o.a. belast met het regelen van sprekers. Sinds 1990 maakte hij elke week een RTTY bulletin dat elke zondag via de verenigingszender PI4WNO werd uitgezonden. Een prestatie van formaat, zeker als je bedenkt dat Pieter al jarenlang nierpatiënt was en hij het bulletin veelal tijdens zijn dialyses maakte. Daarnaast beheerde Pieter de website van de afdeling waar, behalve de gebruikelijk praktische afdelingsinformatie, heel veel technische wetenswaardigheden te vinden waren.
Gezien de prestaties van Pieter verzocht het bestuur van VERON afdeling 66 te Woerden – hierbij geruggesteund door de leden – in februari 2020 aan het VERON hoofdbestuur om de Gouden Speld aan hem toe te kennen. Deze besloot in maart 2020 de Gouden Speld toe te kennen.

De uitreiking heeft, gezien de Corona maatregelen en de fragiele gezondheid van Pieter, op zich laten wachten. Diverse afspraken zijn gemaakt en afgezegd.

De laatste afspraak die we maakten met Pieter was om de uitreiking van de Gouden Speld tijdens de afscheidsbijeenkomst van afdeling 66 te Woerden te laten plaatsvinden op zaterdag 11 juni 2022. (VERON afdeling 66 te Woerden is per VR 2021 opgeheven.) Ook deze afscheidsbijeenkomst was al diverse malen gepland en afgezegd.

Helaas heeft Pieter de uitreiking niet mogen meemaken. Remy Denker PA0AGF gaf tijdens de afscheidsbijeenkomst de Gouden Speld (voor Pieter) aan PA5EK die hem de daaropvolgende week heeft overhandigd aan de vrouw van Pieter. Inmiddels bereikte ons het bericht dat zijn vrouw op 23 juli 2022 is overleden.

Voormalig VERON afdeling 66 te Woerden mist in Pieter een actieve zendamateur en een breed georiënteerd wetenschapper die graag zijn kennis overdroeg aan anderen.

We wensen de familie sterkte met het verwerken van het verlies van vader, moeder, opa en oma.

Namens voormalig VERON afdeling 66 te Woerden,
Erik Keijzer PA5EK, voorzitter.


OM Roelof Klasens (PD1LV) Silent Key

Op 2 Juni is Roelof Klasens, PD1LV, lid van afdeling A11 overleden.

Roelof was een actief en betrokken lid van onze afdeling. Roelof heeft in 2017 z’n novice registratie verkregen, en was sindsdien erg actief in de radiohobby. Hij kwam vaak langs op afdelingsavonden, waar ook z’n aanwezigheid bijzonder gemist zal worden. We verliezen in hem een fijn en vriendelijk mens, die altijd voor z’n mede-amateur klaarstond.

Naast de zendhobby kon Roelof er erg van genieten om met de metaaldetector het veld in te trekken. Hij kon daar mooi over vertellen.

Roelof is plotseling overleden.

PA3CAS
Secretaris afdeling A11 Z.O. Drenthe


OM Cor Hollander (PA0COR) Silent Key

 

Op 27 mei 2022 is onze oud voorzitter van de VERON afdeling Friesland overleden. Cor is 90 jaar geworden.

Cor was een radiozendamateur in hart en nieren en stand voor iedereen klaar met advies en hulp als het maar enigszins een relatie met de radiohobby of techniek had. Veel beginnende radioamateurs heeft hij ondersteund en begeleid naar de examens.

Ook voor de VERON organisatie heeft Cor veel bestuurlijk werk verzet, de afdeling Friesland groeide in de periode 1978 tem 1985 zodanig dat opsplitsing naar 3 afdelingen gewenst was. In 1985 werd door de VR daartoe besloten waardoor de afdeling Friesland Noord A14, Friese Meren A62 en Friese Wouden A63 ontstonden.

Cor had ook een grote liefde voor vossenjacht, niet alleen het opsporen van de vos maar ook het organiseren van de jacht. Een vos (werkende CW-zender) inbouwen in een kinderwagen en zijn familie daarmee door het winkelcentrum van Sneek te laten lopen was een beroemd voorbeeld hiervan.

Wij zijn Cor veel dank verschuldigd en wensen zijn familie veel sterkte toe met het verwerken van dit verlies.

Namens de VERON afdeling Friese Meren
Wil Stilma PE1JRA, voorzitter


OM Tjebbo van Dijk (PD0HIY) Silent Key

Op 10 mei overleed OM Tjebbo van Dijk (PD0HIY) op 74-jarige leeftijd.

Ik leerde Tjebbo kennen in de 80-er jaren. Na het behalen van de machtiging hebben we de techniek van de radio veel besproken en de mogelijkheden om een 2 meter station op te bouwen bekeken. Een kleine shack behoorde tot de mogelijkheden en dat werd het ook.

Vele verbindingen werden gemaakt samen met zijn vriend Chris. Het waren mooie avonden, vol techniek en ruimte voor het persoonlijke.

Ook was Tjebbo op de diverse radiomarkten altijd te vinden. Hij was een vriendelijke en zeer toegankelijke man met altijd een vraag over onze hobby, kleine antennes hadden zijn speciale aandacht.

De laatste jaren hoorden we Tjebbo heel weinig, ook voor hem begonnen de jaren te tellen.

Denkend aan een heel fijne man, wensen wij de familie heel veel sterkte. Wij zullen hem missen.

Namens Bestuur en Leden der VERON Amersfoort,
Koos (PA3BJV)


OM Lian Jaworski (PA3EJM) Silent Key

Op zondag 24 april 2022 is mijn vader Lian Jaworski PA3EJM plotseling op 72 jarige leeftijd overleden.

Lian was al op vroege leeftijd geïnteresseerd in techniek en heeft toen zijn examen gehaald om radiozendamateur te worden. Het was een grote hobby van hem en hij was druk bezig met apparatuur en antennes. Zelfs op onze familievakanties gingen de antennes mee en werd de kaart afgespeurd naar het hoogste punt om zijn antenne uit te stallen.

De laatste jaren was hij volgens mij geen heel actieve amateur, maar toch stonden de zenders in zijn hobbykamer altijd aan.

Antek Jaworski


OM Viktor de Vries (PE1GCB) Silent Key

Op vrijdag 8 april 2022 is Viktor de Vries PE1GCB overleden.

Viktor was het langst bekend als PE1GCB. Aan de Gooische vossenjachten, die ieder jaar gehouden werden, deed Victor altijd mee. Zelfs Elly, zijn XYL, liep mee. Veel Radiozendamateurs kennen hem als beheerder van het Packet Radio BBS, PI8GCB. Viktor heeft veel vrije tijd besteed aan het populair maken van Packet Radio in deze regio. Bij hem kon je printjes bestellen voor een kastje. Die je dan weer aan je computer kon knopen. Om het maar even eenvoudig te omschrijven. Volgens mij liet hij die printjes uit Duitsland komen. En kon je die dan bij hem ophalen.

Hij had die Bulletin Board apparatuur thuis staan. En dat zorgde voor behoorlijk wat geluid. Het leek meer op een machinekamer dan een shack. Om het maar eufemistische uit te drukken. Door de verdere opkomst van het internet was de informatie veel sneller en makkelijker te vinden. Waardoor het gebruik van dit Bulletin Board Systeem af nam. Ook was er een ander soort van digitale experiment in de buurt van zijn frequentie. Beide zorgde er voor dat Viktor, na ruim 20 jaar, is gestopt met het beheer van dit BBS. De afdeling heeft hem, eind 2006, hiervoor hartelijk bedankt met een oorkonde.

Een ander deel van de Radiozend hobby zijn de onderlinge gesprekken via de ether. In, bijvoorbeeld, een ronde. Op zondag 12 uur was de Gooise Ronde. Meestal werd die geleid door, helaas ook al Silent Key, Berend – PD1ALO. Als Berend niet kon, dan leidde Viktor deze ronde vanuit zíjn shack. Toen de Gooise Ronde stopte, eind 2015, hebben de VRZA Viktor hartelijk bedankt voor zijn inbreng. Ook weer met een oorkonde.

De mooie hoge stek op de Lange Heul heeft hij moeten verlaten, omdat er geen traplift gemaakt kon worden. Dat zou te veel geld kosten. Thijs, PA5TYS, heeft Viktor nog geholpen op zijn nieuwe stek. Zodat hij nog mee kon doen aan de PACC contest. Waar hij ieder jaar aan deelnam. En nu heeft Viktor zijn microfoon definitief aan de spijker gehangen.

De crematieplechtigheid heeft, in het bijzijn van vele mede radiozendamateurs, plaats gevonden op vrijdag 15 april in het Crematorium in Laren.

Wij wensen zijn Elly, Marcel, Janet en verdere familie veel sterkte toe met dit verlies.

Namens de VRZA en de afdelingen in het Gooi van de VERON en VRZA,
Maarten de Boer, PA4MDB.
Met dank hiervoor,
Hans Smit PA3FYG secr. Afd. t Gooi. A15


OM Frans H. de Wolff (PE1CCN) Silent Key

Frans is op 28 maart j.l. is in de leeftijd van 73 jaar overleden.
Na jarenlang voor zijn vrouw, die leed aan de gevolgen van een hersenbloeding, gezorgd te hebben
werd bij hem kort geleden lever kanker geconstateerd. Kort na dat hij deze mededeling kreeg is hij
overleden.

Frans was een regelmatige bezoeker van onze afdelingsavonden en was daar ook duidelijk aanwezig. We hebben veel met hem gediscussieerd over de hobby maar ook over zaken hier buiten. Bij deze discussies kwam zijn grote wiskundige en radiotechnische kennis vaak naar voren, ook vanwege zijn professionele werk bij KPN.

Hij was een fan van de Italiaanse loopantennes van I3VHF (hij had er twee die samen de gehele shortwave afdekten). Zijn enthousiasme was zo aanstekelijk dat dit een aantal leden er toe heeft aangezet om deze antenne in een zelfbouw project na te bouwen. Frans had ook voorliefde / speciale belangstelling voor zeer nauwkeurige meetinstrumenten met name voor frequentie-meters en -standaards, waar hij vaak ook op bijeenkomsten over sprak. Dit combineerde hij met zijn voorliefde voor zeer goede transceivers.

Frans, PE1CCN, is nu silent key.
Frans wij zullen jou en je eigen-zinnigheid missen.

De leden van de afdeling Delft wenst zijn nabestaanden veel sterkte bij dit verlies.

Namens de leden en het bestuur van de VERON Afdeling Delft,
Julius Dijksman, PA1DKM
Secretaris


OM Remy van de Sande (PA0SAN) Silent Key

Op 3 maart bereikte ons het droevige nieuws dat op 86 jarige leeftijd Remy van de Sande PA0SAN was overleden.

Als jonge avonturier wilde Remy eerst wat van de wereld zien en ging naar de zeevaartschool. Om vervolgens als radiotelegrafist te gaan werken op diverse koopvaardijschepen en 2 jaar bij de marine. Hij kwam aan wal om een gezin te stichten en had een aantal baantjes maar werkte voornamelijk bij Philips. Vanaf 1960 werd hij radiozendamateur om toch zijn geliefde morse te kunnen bedrijven.

Maar het avontuur op zee trok zo hard aan hem dat hij solliciteerde op een functie als radio technicus op de weerschepen. 18 jaar heeft hij dit volgehouden totdat satellieten zijn werk overnamen. De paarden hobby van zijn vrouw bracht hem naar het Midden-Limburgse Kelpen-Oler.

Daar kocht hij een boerderij met wat weilanden op een heuvel met veel konijnen. Daar werd Remy dan ook landelijk bekend met zijn camping Knienseerd waar iedere amateur naar hartenlust mocht experimenteren. Op de band alleen te horen in CW en een enkele keer liep hij binnen op een verenigingsbijeenkomst. Remy was een gewaardeerd lid van de MARAC en nog regelmatig actief in hun CW ronde op zondag. Onze vereniging heeft helaas weer van een markant lid afscheid moeten nemen…

We wensen zijn familie veel sterkte met het verwerken van dit verlies.

Namens het bestuur van VERON afdeling 31 Midden- en Noord-Limburg

 

Toen we in het voorjaar van 2012 als “A13 Velddaggangers” niet terecht konden op onze gebruikelijke camping, stelde ik voor om voor voor deze keer uit te wijken naar camping Knienseerd van Remy. Ik kwam er al enige jaren en de amateurvriendelijkheid daar beviel me prima. Op een vraag van een amateur of zijn breed uitgespannen antenne geen problmeen was antwoordde Remy “Als iemand daar last van heeft, moet hij maar verhuizen. Hoe meer draden, des te beter.”

Die eerste keer hebben we dat ook als afdeling ervaren, de ontvangst was uiterst hartelijk en Remy maakte dagelijks een rondje langs iedereen om over amateurzaken te kletsen op zijn kenmerkende manier, vol droge humor. Tot onze grote verrassing kwam hij ook nog aanzetten met een doos met wijn “voor bij de barbecue” en dat bleek een traditie te worden.

Na die eerste keer was iedereen het er over eens: dit wordt onze nieuwe plek. En dat hebben we de afgelopen 10 jaar met veel plezier zo gehouden. In 2019 verrasten we Remy met een cadeautje namens de afdeling als dank voor de gastvrije ontvangst de afgelopen jaren.

Diverse afdelingsleden wisten ook steeds vaker buiten de velddagen de weg naar de camping te vinden om gewoon even gezellig een paar dagen in hobbysfeer te kamperen en Remy meldde zich zelfs regelmatig in de afdelingsronde (volgens mij zijn enige FM activiteit als fervent CW-er).

Bij mijn laatste bezoek hebben we nog de komende velddagen gepland, niet wetend dat hij er 2 dagen later niet meer zou zijn.

We zijn Remy dankbaar voor al die mooie jaren en zullen hem missen.

Namens de “A13 Velddaggangers”,
Ben Gijsen, PA3DWJ


OM Jan Tuithof (PD0RDQ – NL4405) Silent Key

Op 27 februari 2022 overleed ons oud-bestuurslid en mede radioamateur Jan Tuithof (PD0RDQ – NL4405) op 88-jarige leeftijd.

Jan Tuithof, een begrip in onze afdeling, gedurende vele jaren actief binnen de VERON.

In 1971 leerde ik Jan kennen, hij werd mijn collega bij defensie op de Bernhardkazerne, hij was daar lasser constuctiebank- en plaatwerker.

Ik werd aangesteld als radiomonteur, mijn werkplek was in de werkplaats van Jan. Hij maakte mij wegwijs binnen de kazerne en met de voertuigen welke wij repareerden. Jan het tank gedeelte en ik de radio in de tank.

Het was ook Jan die mij in contact bracht met mijn Hilde, nu 51 jaar geleden.

Samen met Jan waren we samen actief op de 27 Mc, vele uren waren we druk met antennebouw en voedingen. Na deze bakkies tijd ging Jan als luisteramateur verder. Hij bouwde een prachtige radiotafel en deed daarmee diverse JOTA’s mee bij de Soekwa scoutinggroep samen met Frans de Feber (PA2RNI), Hans Moorhoff (PA0HML) en Pim Seckel (PA0SEC) en vele anderen. Mooie tijden met zoveel plezier. Jan regelde alle technische antenneconstructiezaken, masten, antennes, enzovoort.

Jan behaalde zijn machtiging, PD0RDQ werd zijn call en zo werd Jan actief op de amateur frequenties, hiervoor bouwde hij een mooi radiostation met een goed antennepark.

Hij beheerde jarenlang het VERON Service Bureau samen met Wil zijn vrouw. Ook bouwde hij de VERON-stand op bij de diverse radioamateur beurzen en radio vlooienmarkten. Daar vertelde hij menig beginnend radioamateur over onze mooie hobby en maakte hem lid van de VERON.

Jan heeft ook een tijdlang het drukwerk van ’t Geruis verzorgd en wekelijks het RTTY-bulletin samen met zijn buurtgenoot Henk Teubler (PA1HT) uitgezonden. Hiervoor werd hij samen met Henk in 2001 uitgeroepen tot “Afdelingsamateur van het Jaar”.

Hij maakte voor de antennemast van “Radio AA” in Leusden een prachtige stalen voet voor de betonnen platen. Ook voor de PACC-contesten maakte hij hulpstukken voor de antennes welke in een kraan op 40 meter hoogte gemonteerd werden.

Jan werd heel verdiend onderscheiden met de Gouden Veron Speld voor deze vele decennialange werkzaamheden om onze radiohobby te ondersteunen.

We zullen Jan missen, maar zijn dankbaar voor al zijn inzet en goodwill, wij wensen de kinderen en kleinkinderen heel veel sterkte in deze tijd.

Jan weer herenigd met je zo dierbare echtgenote Wil rust in vrede.

Namens Bestuur en Leden der VERON Amersfoort,
Koos (PA3BJV) en Hilde (PA3EKW


OM Hilbert Rigterink (PD0MGM) Silent Key

Op 26 februari 2022 is Hilbert PD0MGM in het Zonnehuis in Zwolle overleden.

Hilbert en zijn vrouw Ge PA3DZG, ”overleden in mei 2007”, zijn jaren samen actief geweest op de amateur banden en bij de Veron afdeling Zwolle. Op gezette tijden kon je ze horen op de 2 meter band in allerlei rondes en contesten, eerst kreeg je de punten van Hilbert en gelijk daarna van Ge. Hilbert zat ook altijd tijdens de afdelings bijeenkomst op zijn vaste stekje in de zaal aan het uiteinde van de tafel, aan de VRZA kant als Veron man hi.

In het plaatsje Wilsum stond ook maar één antenne mast en dat was de mast van Ge en Hilbert en was in de wijde omgeving te zien. Ook kon je Hilbert tegen komen in zijn auto als hij ergens in de omgeving voor zijn werk stond te posten op een druk wegvak of kruising om voertuig bewegingen te tellen en vast te leggen.
Donderdag 3 maart is Hilbert begraven op de begraafplaats IJsselrust in Wilsum.

Wij wensen de naaste familie sterkte toe bij het verwerken van dit verlies.

Namens de Veron afdeling IJsselmond Zwolle
Herman Frank PD0HF voorzitter


OM Wim Mensink (PA0WKI) Silent Key

Op 15 februari 2022 is mijn dorpsgenoot en radiovriend uit Rheden, Wim Mensink, PA0WKI onverwachts overleden. Wim heeft de gezegende leeftijd van 94 jaar bereikt.

Wim was waarschijnlijk de oudste nog actieve zendamateur van de afdeling Arnhem. Tijdens zijn militaire dienst op de Vliegbasis Twente eind veertiger jaren raakte hij geïnteresseerd in radio en de wereld van de zendamateurs. Hij had toen al contact met diverse zendamateurs uit de buurt van Enschede, zoals PA0HBO, Henny, die dicht bij de vliegbasis woonde. Wim wilde graag elektricien worden, maar zijn vader vond dat maar een gevaarlijk beroep. Wim probeerde een opleiding banketbakker, maar dat werd niets. Wel bleek Wim later in familiekring een vaardig pannenkoekenbakker te zijn. Misschien het beroep van vader dan maar, schoenmaker. Hij wist samen met zijn vrouw Gerda een succesvolle schoenenzaak op te bouwen in Rheden.

De techniek bleef kriebelen en eind vijftiger jaren haalde Wim het examen voor een zendmachtiging inclusief het onderdeel morse en kon hij als PA0WKI de ether verkennen. Na sluitingstijd van de winkel (18.00 uur), zat hij onmiddellijk achter de zender. Hij was een fanatiek deelnemer aan vele contesten, vooral de jaarlijkse PACC contest, daar werd alles voor opzij gezet. Wim was een echte telegrafist en regelmatig was hij, tot op de dag voor zijn overlijden (volgens het Reverse Beacon Netvork), met de seinsleutel te horen op de korte golfbanden. Daarbij kwam ook zijn mooie Racal RA-17 ontvanger soms tot leven.

Wim was niet alleen een populaire zendamateur, maar ook als papa en opa geliefd in de hele familie. Zelden werd vergeefs een beroep op hem gedaan als er iets gerepareerd moest worden.

Kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen en familie wens ik veel sterkte bij het verwerken van dit verlies.

Hans Mulder, PA0HRM
Rheden
(ook namens de Veron afdeling Arnhem, A06)


OM Hans van den Berg (PA0HIS) Silent Key

Wij ontvingen bericht dat op 13 februari 2022 Hans van den Berg, PA0HIS is overleden.

Hans was binnen onze afdeling een gewaardeerd lid. Hij was al vanaf de oprichting van onze afdeling, in 1978, zeer actief. Zo is hij jarenlang afdelingsvoorzitter geweest. De afgelopen jaren was hij, gezien zijn hoge leeftijd en afnemende gezondheid, wat minder actief.

Namens de leden en het afdelingsbestuur A24 wensen wij zijn familie heel veel sterkte met het verlies van Hans.


OM Cees Keyer (PF0EMC) Silent Key

PF0EMC_skOp 8 februari 2022 is Cees (58 jaar) overleden na een ontgoochelend snelle ontwikkeling van een leverziekte. De ontwikkeling ging zo snel dat onze afdeling zijn verhuisbericht naar Drenthe zelfs nog niet ontvangen had. Op 5 december 2021 had hij namelijk samen met zijn echtgenote Liset een nieuw huis in Drenthe gekocht, een dag later hoorde hij dat hij ongeneeslijk ziek was, uiteindelijk heeft hij 16 dagen in zijn nieuwe huis kunnen wonen. Vrienden en collega’s zijn nog in de gelegenheid geweest om bij leven afscheid van hem te nemen. Een uur nadat de laatsten vertrokken waren is hij in de armen van Liset zonder pijn gestorven.

Cees had allerlei passies, minder bekend was dat hij voorzitter was van een stichting ter bescherming van de mus en samen met Liset een highspeedfilm van mussen heeft gemaakt. Zijn bekendste passie was EMC. Hij was daar een voortrekker in, al meer dan 25 jaar. Vanwege accreditatie eisen voor het HBO wenste zijn werkgever, de Hogeschool van Amsterdam, meer promovendi als docent. Hij greep dat aan door in Enschede EMC te gaan studeren en daarop afgelopen jaar te promoveren. Hij heeft zijn sporen nagelaten als lid van de EMC/EMF commissie van de VERON, als een van de oprichters van de Benelux-afdeling van de IEEE EMC Society en in zijn artikelen en voordrachten op congressen. Hij publiceerde enige artikelen over EMC-metingen aan LED lampen en ander huishoudelijk spul. In 2013 won hij een prijs bij de conferentie in Bruges voor een paper en presentatie die zowel hilarisch als goed was.

Hij was ook betrokken bij de organisatie van congressen waaronder die in Amsterdam in ‘zijn’ HvA, waar veel Ferrietbedrijven waren en waar er aansluitend toeristisch bezoek aan Amsterdam en zijn favoriete kroeg was. Ook regelde hij voor een congres in Angers (Frankrijk) 600 flessen speciaal Amsterdams bier.
Velen zullen hem ‘ongepolijst’ hebben gevonden maar hij kon zich als het nodig was ook aanpassen aan de situatie. Zo droeg hij zelfs een das bij zijn promotie die naar het schijnt verder minder conventioneel verliep.
Ruim dertig jaar heeft hij bij Elektrotechniek zijn studenten op onnavolgbare wijze de kennis van het vak bijgebracht, waarbij hij als geen ander de praktijk tot leven kon brengen. Cees stond niet alleen voor de klas, maar ook met “zijn poten in de klei”. Als er iets buiten de deur te meten was nam hij vaak studenten mee.

Hij regelde ook allerlei voorzieningen. Zo had hij ook heel lang een meetkooi voor antennes onder in het gebouw van de HvA, meegenomen van diens voorloper de HTS-A. Hij was not amused toen dat weg-gereorganiseerd werd. Hij was betrokken bij de ruismetingen van Koos Fokkens (PA0KDF) die met het schip ‘Gyrinus’ van de Marineofficiers opleiding van de HvA het IJsselmeer op ging. Hoewel de elektronica-opleiding vooral mannelijke studenten had, regelde Cees een team van 2 mannelijke en 2 vrouwelijke studenten. Later kwam daar een stelletje uit voort.

In de afdeling zagen we Cees zelden. Hij heeft ooit een lezing gehouden waarin duidelijk werd hoe aardstromen konden lopen en dat het maar beter was om kabels in metalen goten te leggen en om alle aardleidingen, die je huis binnenkomen, aan elkaar te knopen. Als iemand dan over ‘schone aarde begon’ zei hij: ‘Schone aarde koop je bij het tuincentrum in zakken van 20 liter’.
Op de repeater NOS had hij veel contacten, meestal op weg van huis naar werk. Hij wordt daar getypeerd als ‘een man met enorm veel humor, een man met heel veel technische kennis, en een graag geziene gast op PI2NOS’.

Onder zijn e-mail stond altijd iets leuks, bijvoorbeeld:
“After the mouse arm, came the tablet neck. After a beer a bottle neck????”

Met zijn overlijden verliezen wij een uniek, grappig en getalenteerd mens.

Wij wensen Liset, vrienden, familie, collegae, studenten en ieder die hem een warm hart toedraagt sterkte met de verwerking van dit verlies.

Andrė Canrinus- PA3FIS – namens EMC/EMF commissie van de VERON
Frits Brouwer- PE1GRJ/NL387-Voorzitter afdeling 45 Westfriesland en ex. HvA collega


OM Reinier Oosterling (PA0TOR) Silent Key

Op 8 februari 2022 is Reinier Oosterling PA0TOR op 89-jarige leeftijd overleden.

 

 

 

 

 

 

 

Namens familie


 

OM Henk Rol (PA0HR) Silent Key

Na een verblijf van ruim een jaar, en een kort ziekbed in “Het Zonnehuis” te Zwolle is op 7 februari 2022 Henk in het bijzijn van zijn dochter overleden.

Wij herinneren ons Henk als een echte doe-het-zelver die enorm veel plezier beleefde aan het maken van zo klein en licht mogelijke antennes die mee gingen op reis in de camper. Als QRP-er heeft Henk daar veelvuldig mee geëxperimenteerd. Samen met zijn vrouw Ina († 11 september 2021) nam Henk ook graag deel aan de velddagen van de afdeling. Daar ging het experimenteren met veel bezieling gewoon verder.

Naast zijn lidmaatschap van de VRZA afdeling Zuid-Veluwe was Henk ook oud-voorzitter van de VERON afdeling Wageningen.

Wij verliezen in Henk een gewaardeerd lid en vriend.

Wolter Nijmeijer, PA5WN
VRZA afdeling “Zuid-Veluwe”
Fred Verburgh, PA0FVH
VERON afdeling Wageningen


OM Henk Veendorp (PE1DGP) Silent Key

Op 6 februari is Henk PE1DGP in het ziekenhuis in Zwolle overleden na een kort ziekbed.

Ik heb Henk leren kennen een jaar of 4 geleden toen hij met een brandblusser bij mij op het werk kwam (Brandweer Kampen) met de vraag of wij die voor hem konden keuren. In dit gesprek kwam naar voren dat Henk een zendmachtiging had. Henk was komen wonen in Kampen en had Appingedam verlaten waar hij jaren een soort van eerste Mediamarkt heeft gehad.

Henk uitgenodigd om onze afdeling bijeenkomst te bezoeken en na de nodige info is het zendamateur vlammetje weer een groot vuur geworden. In korte tijd was Henk weer actief op de amateur banden zelfs digitaal op C4FM – DMR en FT8 niks was hem te gek, ook melde hij zich regelmatig in tijdens de dagelijkse IJsselmond ronde.

Maandag 14 februari is Henk begraven in Appingedam in het familiegraf, wij wensen Ria en de naaste familie sterkte toe bij het verwerken van dit verlies.

Namens de Veron afdeling IJsselmond Zwolle
Herman Frank PD0HF voorzitter


OM Theo Terwisscha van Scheltinga (PA0TVS) Silent Key

PA0TVS_skBegin februari ontvingen wij het droevige bericht dat OM Theodorus Hans Terwisscha van Scheltinga op 5 februari 2022 op 88 jarige leeftijd is overleden.

Theo was een zeer bescheiden amateur, hij kwam regelmatig op de verenigingsavonden en toonde altijd veel belangstelling wat er op de avonden speelde, hij stelde zichzelf alleen nooit op de voorgrond.
Ook liet hij de gezellige eindejaar avond niet aan zich voorbij gaan en genoot als hij met een leuke prijs naar huis ging.

Helaas liet hij de laatste tijd ook wel eens een avond aan hem voorbij gaan omdat gezien zijn leeftijd de autorit van St-Pancras naar Heiloo hem bezwaarlijk werd.
Na zijn militaire dienst bij de radar service in Dongen, kwam hij terecht bij het RCN (Reactor Centrum Nederland) het huidige ECN in Petten. In 1995 ging hij met pensioen en na het overlijden van zijn vrouw in 2002 kwam de hobby weer in beeld en heeft hij de nodige verbindingen gemaakt.

Namens de leden en het bestuur van de VERON-afdeling A01 wensen wij zijn familie heel veel sterkte met het verlies van Theo.


OM Peer Touber (PA0PBT) Silent Key

Ex. PA2PBT – PE0PBT

4 februari 1948 – 6 februari 2022

In de avond van 6 februari 2022 sliep Peer op 74 jarige leeftijd vredig in na een kort en heftig ziektebed. Een tijd daarvoor was Peer gediagnosticeerd met kanker waarvoor hij behandelingen kreeg. Peer verraste velen door zijn ervaringen en (gemoeds)toestand te delen in een groepsapp ‘Bericht van Peer’. Periodiek schreef hij een update over zijn actuele situatie, ook als deze niet rooskleurig was.
Peers laatste uitje was op 29 januari dit jaar. Zijn kinderen hadden voor hem een dag met de KNRM georganiseerd in Wijk aan Zee met een Unimog (oud legervoertuig). Peer wist de bestuurder van de Unimog alles over de Unimog te vertellen omdat Peer zelf dit voertuig heeft gehad.

Peer had een uitgebreide technische belangstelling en pakte vooral dingen op met zijn handen. Zo had Peer een grote belangstelling voor (het sleutelen aan) Engelse auto’s, zoals Mini’s en Morrissen. Peer was een echt mensen-mens en vond het sleutelen samen met anderen prachtig. Kwa het bedrijven van de radiohobby was Peer heel veelzijdig. Soms een beetje te veelzijdig. Had hij zijn zinnen gezet op een bepaald apparaat dan moest en zou hij dit aan de praat krijgen. Zo kon je in Peers shack veel oude legerapparatuur (van Philips) vinden. Hij kon daar mee lezen en schrijven. Maar Peer schroomde moderne communicatieapparatuur niet. In Peers shack trof je dan ook het hele spectrum aan: van een
19-set tot en met een super duper high end SDR-zendontvanger waarmee hij diverse rondes van de OTC en Amberg op 80m leidde.

Dat Peer een mensen-mens was, bleek onder meer uit de vele bijeenkomsten en radiokampen die hij bezocht en de clubjes waar hij lid van was. Beroemd zijn de Jutberg-bijeenkomsten bij ‘Huize Fluwein’ waar Peer en Martha (zijn vrouw) een ‘zwaan kleef aan’-beleid hanteerden. Peers regels waren uiterst simpel en de gastvrijheid was groot: stop elke dag een bedrag in de gemeenschappelijke pot, dan kan er gezamenlijk ontbeten, gebarbecued en gedronken worden. Zo kwam het dat rondom Huize Fluwein een bonte verzameling aan tenten werden geplaatst met zendamateurs uit heel Nederland met Peer en Martha als faciliterende en verbindende factor.

Was er een velddagweekend? Peer was erbij met aggregaten, antennemasten, lasapparaten, aanhangwagens, kabels, zendontvangers, gereedschap en Martha ontfermde zich over de catering

Peer en Martha waren zeer frequente bezoekers van SRS-kampen, Bentheim (later Amberg)-bijeenkomsten en Friedrichshaven-trips. Peer kende iedereen en iedereen kende Peer.

Peer was op de PI4RCG-clubavonden (RadioClub ’t Gooi) een stamgast. Er zijn maar weinig bijeenkomsten die hij heeft gemist en elke bijeenkomst ging Peer met een of andere aankoop naar huis.
Peer zal helaas deze bijeenkomsten moeten missen en wij gaan hem zeer zeker missen.

Namens het bestuur van RI4RCG wens ik Martha, Mariette, Roelof, familie en hun naaste vrienden ongelofelijk veel sterkte toe met dit immense verlies.

Dennis Bosheck
Voorzitter PI4RCG


OM Rene Anthonio (PC3E) Silent Key

Op zondag 30 januari 2022 is Rene Anthonio PC3E (voorheen PD4RA) overleden. Hij is 75 jaar geworden.

Rene was een uitermate vriendelijke persoon en onnodig bescheiden. Hij is ook een tijd meegedraaid in het groepje rondeleiders voor de Zuid-Limburgse zondagochtendronde.
We wensen de familie sterkte met het verlies.

Tom Koeken PC5D, voorzitter A22 Zuid-Limburg


OM Rinus Doeland (PA3AZH) Silent Key

Op 28 Januari 2022 overleed ons oud afdelingsbestuurslid en mede radio amateur Rinus Doeland (PA3AZH).

Wij kennen Rinus als een rustige man, nooit op de voorgrond maar wel aanwezig, als het ging om technische zaken, waren zijn inzichten en vaak ook, oplossingen van wezenlijk belang. Als luchtmachtmilitair stond hij nuchter in de wereld en wist wat er speelde. Hij straalde stabiliteit en rust uit, wat goed is in onze roerige maatschappij.

Hij mocht al vroeg gaan genieten van zijn pensioen en dat heeft hij gedaan, in zijn andere hobby, de modelbouw, met name vliegtuigen en daarmee ook het luchtruim kiezen, het was zijn lust en leven. Ook sportief trapte hij de kilometers weg op de fiets, ja hij had een goede conditie, getooid met zijn karakteristieke hoed werkte Rinus aan een gezond leven.

Op de VERON-pinksterkampen was hij erbij, mooie jaren waren het. Genieten van de natuur, vossenjachten lopen prachtig! Op radioamateur beurzen was hij een graag geziene gast, wij ontmoetten hem op diverse gelegenheden, altijd een praatje en je kon hem niet missen, want zijn hoed stak overal bovenuit. Ook de vakantiegangers volgde hij op de korte golf, veel verbindingen vanuit oost Europa waren mogelijk.

Een energieke man, ondanks de laatste rustige jaren waarin je niet meer zo vaak te horen was, zijn wij je niet vergeten. Zoals wij je kennen blijf je bij ons.

Wij wensen Nannie, kinderen en kleinkinderen, heel veel sterkte in deze tijd.

Namens bestuur en leden VERON Amersfoort – A03,
Koos (PA3BJV) en Hilde (PA3EKW)


Mocht u nog mede-amateurs in bovenstaande lijst missen die ook silent key in 2021 zijn gegaan? Meld dit dan aan onze redactie.