Technieklessen Kwadraatgroep Meppel

Technieklessen Kwadraatgroep Meppel

We maken een radio!

In de maand november werd op basisschool de Akker in Meppel een speciaal project gehouden. Dit project stond in het teken van de radiotechniek.

Vandaag de dag is het heel normaal om radiozenders te ontvangen via de kabel, internet of op de mobiele telefoon. Een druk op de knop en talloze radiostations uit de gehele wereld zijn te beluisteren. Radio 538 met Edwin Evers, SKY-radio met easy-listening-music. Via internet zijn radiostations vanuit alle uithoeken van de wereld te beluisteren. Voor de tegenwoordige jeugd een gewoon gegeven.

Maar hoe is dit nu allemaal ontstaan? Op welke wijze komen die radiosignalen bij ons? Dat is een vraag die beantwoord werd tijdens de vier technieklessen die gegeven gaan werden op basisschool de Akker in Meppel.

Op vier vrijdagen werd aan de hoogste Kwadraatgroep van deze basisschool een serie lessen gegeven waarin de techniek achter de radio centraal stond. Daarbij worden allerlei aspecten centraal gesteld: wat is een spoel, een weerstand, een condensator, wat is de ‘Leydsche Flesch’? Hoe werkt een antenne, wat is de wet van Ohm en hoe bepalen we de waarde van een weerstand.

Technieklessen Kwadraatgroep Meppel; We maken een radio!

Theorie dus, maar daarnaast is de praktijk ook belangrijk. Hoe bouw je met weinig middelen een eenvoudige radio? Want dat was een groot onderdeel van de lessen: met heel eenvoudige middelen een zgn. ‘schuifradio’ maken. En wel heel elementair! Met een spoel, weerstanden, IC’s, een condensator en… zonder antenne! Er zijn 28 bouwpakketjes aangeschaft voor de leerlingen. Om deze schuifradio te bouwen moest er ook gesoldeerd worden. Dat gebeurde onder begeleiding van vijf gelicenseerde zendamateurs, Tinus Pasjes uit Gramsbergen met de roepnaam PA2WIV, Wim Schaap uit Vollenhove, PA0WSO, Wim Hoek, PA3AKK uit Willemsoord, Janneke de Jong, PA3BFA uit Mantinge en Joop, PA3JD uit Dedemsvaart. Daarnaast was er begeleiding van twee studenten van het VMBO Stad en Esch uit Meppel.

Het geheel werd ondersteund door het de VERON, de Vereniging voor Experimenteel Radio Onderzoek in Nederland. Een landelijke vereniging, opgericht in 1945 en gedurende al die tijd de toonaangevende vereniging in Nederland op het gebied van radio-zendtechniek. Daarnaast werd door de RABObank financiële steun toegezegd.

Van de lessen werden video-opnames gemaakt die vertoond worden op YouTube.