Kort radioamateurnieuws – week 1, 2024

Logo kort radioamateurnieuwsDeze week in ‘Kort radioamateurnieuws’:

 1. 25 jaar na zendstation Radio Kootwijk;
 2. PI4HAL-bulletin van januari 2024;
 3. SMD solderen en de-solderen voor beginners;
 4. Een QSL-kaart en zijn verhaal;
 5. Radiochat; eenvoudige LORA-interface via WiFi;
 6. De RAZzies januari 2024 editie is uit.

Kort radioamateurnieuws

 

1. 25 jaar na zendstation Radio Kootwijk

Het was zondag 31 december precies 25 jaar geleden dat de stekker uit het zeker onder radioamateurs bekende zendstation Radio Kootwijk werd getrokken.

In de afgelopen 25 jaar is er veel op het voormalig zenderpark gebeurd. Omroep Gelderland blikt in de documentaire ‘Van zender naar ontvanger: 25 jaar na zendstation Radio Kootwijk’ samen met oud-medewerkers, Staatsbosbeheer en inwoners terug op die tijd.

Bekijk deze ruim 20 minuten durende documentaire via het videootje hiernaast of via Youtube.

 

2. PI4HAL-bulletin van januari 2024

PI4HAL is het clubstation van de Vereniging Radiozendamateurs SS Rotterdam. Het station bevindt zich op het voormalige passagiersschip SS Rotterdam, dat tegenwoordig dienst doet als hotel en permanent is afgemeerd aan het 3e Katendrechtsehoofd in Rotterdam (QTH-locator: JO21fv).

De vereniging heeft tot doel – naast het in de lucht houden van PI4HAL – de radiohobby bij de bezoekers van het schip toe te lichten en te promoten.

De vereniging brengt bovendien maandelijks een uitgebreid, gratis nieuwsbulletin uit, het PI4HAL-bulletin. De januari-uitgave met 47 pagina’s is zeer zeker de moeite waard. De inhoudsopgave is zoals altijd weer veel te lang om hier op te sommen! Dus open het PI4HAL-bulletin januari 2024 zelf en geniet lekker lang van het lezen van de vele boeiende artikelen.

 

3. SMD solderen en de-solderen voor beginners

SMD solderen en desolderen; we moeten het er toch eens over hebben. Is SMD nu werkelijk te klein om in de hobbysfeer mee te kunnen werken? Of is het juist met wat tips heel goed te doen?

Als iemand zonder enige kennis van elektronica dit in 5 minuten kan leren, dan kunnen wij als radiozendamateur dit toch zeker ook?

Kijk hoe in de bijna 40 minuten durende Youtube video hiernaast. En lees er meer over bij VERON afdeling Flevoland.

 

4. Een QSL-kaart en zijn verhaal

Maandelijkse selecteert Evert PA3FXY QSL kaart uit zijn verzameling en verteld er over in de nieuwsbrief van VERON Hoekse Waard.

Dit keer weer eens een vuurtoren. Maar waarom is deze QSL dan bijzonder? Deze vuurtoren is van Gibraltar en die heeft er maar 1. In dat geval moet er maar net een amateur of in dit geval een club bereid zijn de vuurtoren te activeren tijdens het Lighthouse weekend.

Nu had ik ze 5 jaar geleden ook al eens gewerkt en QSL gestuurd via ons DQB. Maar die sturen blijkbaar niet naar het QSLbureau van Gibraltar. Dus ik maar eens direct een QSL kaart met een retourenvelop en 3 Dollar opgestuurd naar deze en nog 4 andere Lighthouses. Nou ik ben gelijk weer genezen van QSL direct want deze QSL uit Gibraltar was de enige die retour kwam.

Lees dit verhaal verder op pagina 8 van de laatste VHWN-nieuwsbrief.

 

5. Radiochat; een eenvoudige LORA-interface via WiFi

Er wordt vaak gesproken over LoRa als een potentieel nuttige oplossing voor noodcommunicatie. Het probleem is dat weinigen van ons dagelijks met LoRa-hardware rondlopen. Student William Barkoff ontwierp het Radiochat-apparaat als een eenvoudig hulpmiddel dat via WiFi met vrijwel alles kan worden gekoppeld en waarmee LoRa-berichten kunnen worden verzonden en ontvangen.

Radiochat is gebaseerd op de Raspberry Pi Pico W en gebruikt de draadloze hardware van de microcontroller om te communiceren met andere apparaten. Het biedt een WiFi-netwerk waarmee apparaten zoals laptops of smartphones verbinding kunnen maken. De Pico toont een eenvoudige webpagina die tekstinvoer accepteert. Als je een bericht intypt en op enter drukt, zal de Pico een LoRa radiomodule via SPI de opdracht geven om dat bericht via de ether te versturen. Het kan dan worden opgepikt door een andere Radiochat module die het bericht weergeeft op zijn eigen webpagina.

Het is nog in een vroeg stadium van ontwikkeling en de demonstratievideo laat zien dat er nog wat bugs moeten worden opgelost. Uiteindelijk zou het echter een goedkoop apparaat op batterijen kunnen zijn waarmee smartphones en laptops in afgelegen gebieden via LoRa kunnen chatten. Sterker nog, William’s reizen naar New Mexico op modelraket-expedities waren een grote inspiratie voor het project.

Bron: Hackaday

 

6. De RAZzies januari 2024 editie is uit

De RAZzies voor de maand januari 2024 is uit! Dit is het clubblad van de Radio Amateurs Zoetermeer. Maar het bevat ook heel veel leuke artikelen voor radioamateurs ver buiten Zoetermeer. Vandaar dat we het hier even ongegeneerd promoten.

In dit nieuwe editie onder andere de volgende onderwerpen:

 • Universele ESP32 print
 • De bouw van de universele processorprint
 • Weer en propagatiestation
 • Opa Vonk: weten hoe te meten
 • Q-factor van een resonantiekring bepalen
 • PA3CNO’s Blog

Je kunt de volle 34 pagina’s leesplezier hier downloaden.

 

______

Heb je tips voor ‘Kort radioamateurnieuws’? Bijvoorbeeld omdat je een evenement wilt aankondigen? Wij horen dat dan graag van je! Stuur je berichtje naar webredactie@veron.nl. Natuurlijk ontvangen wij ook graag (concept)artikelen voor de VERON-website of Electron.