Marconi Club organiseert zesde QSO Party Day Contest

Marconi Club organiseert zesde QSO Party Day ContestDe QSO Party Day Contest, georganiseerd door de Italiaanse Marconi Club, is een jaarlijks terugkerende wedstrijd voor radioamateurs. De deelnemers van deze wedstrijd gebruiken enkel telegrafie.

De wedstrijd vindt plaats op 6 januari 2024 van 07:00 tot 21:00 UTC op de 20m, 40m en 80m banden.

Tijdens dit evenement zullen alle leden van de historische Marconi Club actief zijn. Het evenement wordt georganiseerd door de Marconi Club, een Italiaanse vereniging die de nagedachtenis van Guglielmo Marconi eert.

Natuurkundige, uitvinder en ondernemer

Guglielmo Marconi was een Italiaanse natuurkundige, uitvinder en ondernemer. Hij staat bekend als een van de pioniers van de draadloze telegrafie of  radiotransmissie. Hij ontwikkelde een systeem om telegraafberichten te versturen zonder draden. En hij won in 1909 de Nobelprijs voor de Natuurkunde samen met Karl Ferdinand Braun. Hij richtte ook een bedrijf op dat de Marconi Company werd. En hij installeerde in 1931 de eerste radiozender van het Vaticaan.

Marconi werd geboren in 1874 in Bologna, als zoon van een Italiaanse landeigenaar en een Ierse moeder. Hij studeerde niet aan een universiteit, maar leerde natuurkunde en elektriciteit van privéleraren en professoren. Hij raakte geïnteresseerd in het werk van Heinrich Hertz, die eerder de elektromagnetische golven had ontdekt. Marconi experimenteerde met het verzenden en ontvangen van elektromagnetische golven over verschillende afstanden. Hij vroeg patent aan voor zijn uitvinding in 1896. En hij verhuisde vervolgens naar Engeland om zijn systeem verder te ontwikkelen.

Historische prestaties

Marconi Club organiseert zesde QSO Party Day ContestMarconi maakte verschillende historische prestaties met zijn draadloze telegrafie. Hij slaagde erin om signalen over de Atlantische Oceaan te sturen in 1901 alsook om contact te leggen met schepen op zee. Ook verbeterde hij zijn apparatuur om spraak en muziek te kunnen uitzenden. Tevens leverde hij een belangrijke bijdrage aan de communicatie tijdens de Eerste en Tweede Wereldoorlog. Hij stierf in 1937 in Rome en werd begraven in zijn geboorteplaats Bolongna.

Marconi Club

De historische Marconi Club is een culturele vereniging in Italië die niet minder dan 940 leden telt wereldwijd en de Italiaanse cultuur en de erfenis van Guglielmo Marconi wil verspreiden.

Het doel is om de Marconi Club bekend te maken bij de nieuwe generatie radioamateurs en vooral ook om alle liefhebbers van telegrafie samen te brengen.

Het grote nieuws van dit jaar betreft de prijzen voor de deelnemers.

De eerste prijs is een sleutel van BEGALI, een beroemde Italiaanse fabrikant die in de hele wereld bekend staat om de hoge kwaliteit van zijn ontwerpen. BEGALI is een bedrijf dat hoogwaardige sleutels en paddles maakt voor radioamateurs. Er zijn verschillende soorten sleutels van BEGALI, zoals de Stealth, de Adventure Mono, de Sculpture en de Signature Edition. Ze hebben allemaal een uniek ontwerp, een professionele afwerking en een nauwkeurige afstelling. Sleutels van BEGALI zijn populair onder liefhebbers van telegrafie en worden wereldwijd verkocht.

Short contest

De nieuwe formule van de ‘Short Contest’ zag een toename van het aantal deelnemers in de laatste editie die plaats vond op 7 januari 2023.

De wereldwijde groei van de QSO Party Day Contest georganiseerd door Marconi Club zet zich voort. Het doel is al diegenen samen te brengen die echt houden van en geloven in telegrafie.

De Marconi Club is opgericht op 8 mei 1988 door Libero Meriggi I1YXN en de beroemde DX-peditioner Baldur Drobnica DJ6SI. Libero verkreeg zijn passie voor telegrafie van Baldur.

Contestdetails

 • Datum: 6 januari 2024
 • Tijd: 07:00 UTC – 21:00 UTC
 • Banden: 20m – 40m – 80m
 • Mode: CW
 • Doelstelling: QSO’s maken met andere radioamateurs en met leden  van de Marconi Club.
 • Uitwisseling: stations roepen “CQ MCD”.
  • Leden van de club wisselen RST+MC+lidmaatschapsnummer van drie cijfers uit.
  • Niet-leden geven RST + volgnummer (599 001)
 • Puntentelling:
  • 5 punten voor elk QSO gemaakt met leden van de Marconi Club
  • 1 punt voor elk QSO gemaakt met een niet-lid.
 • Elk station kan één keer per band worden gewerkt.
 • Multipliers: elk lid van de Marconi Club telt als een multiplier op elke band .
 • Score: De uiteindelijke score is het resultaat van het totale aantal QSO-punten vermenigvuldigd met het totale aantal multipliers .

Meer informatie

Organisatie

 • President of MARCONI Club: Princess ELETTRA MARCONI
 • Secretary: IK1QBT Toni Gallo
 • Award Manager: IK1QAD Valter Oberti

Voor meer informatie schrijf naar: marconiclub@ariloano.it

Bron: http://www.ariloano.it/marconiclub/

Met dank aan Ronny ON6CQ

Marconi Club organiseert zesde QSO Party Day Contest