Resultaten 2de FT4-contest RSGB

FT4De laatst gehouden FT4-contest georganiseerd door de RSGB was op 7 oktober. Dit was de tweede contest in een reeks van drie korte FT4-contesten op de 80m-band. Deze contesten zijn bedoeld om ervaring op te doen met de relatief nieuwe FT4-mode. RSGB-bestuurder Graham Coomber (G0NBI) maakte afgelopen weekend de resultaten bekend.

Aangepast reglement FT4-contest RSGB

Naar aanleiding van de eerste FT4-contest op 2 september 2019 werden de reglementen aangepast. Toch liep ook nu niet alles vlekkeloos.

Zo was er afgesproken dat de 2de contest 90 minuten zou duren in plaats van de 60 minuten van de eerste contest. Helaas gaf de contestkalender nog steeds 60 minuten aan waardoor er misverstanden ontstonden. Ook wees de beoordelingssoftware aanvankelijk de QSO’s af die tijdens de laatste 30 minuten waren gemaakt. Gelukkig kon deze fout tijdig hersteld worden, waardoor er geen QSO’s ten onrechte verloren gingen. De RSGB biedt haar excuses aan voor de eventuele verwarring.

Deelnemers

Dit keer ontving de organisatie 89 inzendingen: een duidelijke verbetering t.o.v. de vorige keer toen 62 inzendingen binnenkwamen. Van al deze inzendingen was 72% (64 inzendingen) afkomstig uit het Verenigd Koninkrijk. Daarnaast waren er in totaal 25 niet-Britse inzendingen uit twaalf DXCC-landen in heel Europa.

Resultaten

Detailinformatie over de individuele scores en ranglijsten vind je op de website van de RSGB-contestcommissie: Results FT4 Contest 2019.

Ondanks dat het voor verscheidene deelnemers de eerste FT4-contest was, werd het herziene reglement over het algemeen goed ontvangen. Toch gingen bij de meeste deelnemers enkele QSO’s verloren, bijvoorbeeld omdat het duplicaat-QSO’s betrof of omdat de QSO’s niet in het log van het tegenstation voorkwamen. Er is kennelijk nog wat werk aan de winkel om ervoor te zorgen dat alle contacten correct worden voltooid.

Slechts vier geclaimde QSO’s in de contest leverden strafpunten op. Nooit eerder werd in een HF-contest zo’n laag foutenpercentage van niet meer dan 0,11% behaald.

Laatste contest

De derde en tevens laatste FT4-contest in deze reeks is op maandag 4 november van 20.00 UTC tot 21.29 UTC. Succes alvast in de volgende FT4-contest.

 

Bron: RSGB, Graham Coomber (G0NBI)
Met dank aan Ronny Plovie, ON6CQ