Oceania DX Contest 2021 breekt record

Oceania DX Contest 2021

Grant VK5GR meldt namens het Oceanië DX-wedstrijdcomité dat de Oceania DX Contest 2021 dit jaar een record breekt. Eerst en vooral dankt hij iedereen die heeft deelgenomen aan de contest. Het recordaantal logs dat dit jaar is ontvangen is 1174 SSB-logs en 725 CW-logs! Dit betreft logs die voor de deadline van 31 oktober 2021 zijn ontvangen. Dat is een fantastisch resultaat. Het Oceania DX Contest comité is ook verheugd te kunnen aankondigen dat de ruwe scores (voor jurering en logcontrole) nu beschikbaar zijn.

Oceania DX Contest 2021

In het weekend van 2-3 oktober 2021 was de SSB Oceania DX Contest 2021. In het daaropvolgende weekend 9-10 oktober was de CW Oceania DX Contest 2021. De historische DX-contest voor Oceanië (“OCDX”) is een van de langstlopende wedstrijden op de kalender voor radioamateurs. Het is een jaarlijkse radioamateur-contest om contacten te leggen op de HF-banden met bepaald DX-stations in Oceanië. Vanaf het midden van de jaren dertig tot het einde van het millennium was de wedstrijd bekend onder de namen “VK DX Contest” en “VK/ZL Contest”. In 2000 werd hij omgedoopt tot de “Oceania DX Contest”, als erkenning voor de toegenomen deelname uit de hele regio Oceanië.

Naast VK, ZL, YB en KH6 zendamateurs, komen er ook deelnemers van veel zeldzamere eilanden in de Stille Oceaan in de lucht voor de wedstrijd. Daardoor is dit een uitstekende gelegenheid voor DXing. Sommige onverschrokken contesters plannen reizen naar de eilanden om ze samen te laten vallen met OCDX, omdat ze weten dat DXers deze kant op zullen zenden.

Doel

Het doel van de contest is het bevorderen van HF-contacten met stations in de regio Oceanië, onder andere 9M6, DU, KH6, VK, ZL, YB, Pacific Islands en alle andere Oceanië-entiteiten.
Zendstations in Oceania proberen  ook contact te leggen met zoveel mogelijk stations zowel binnen als buiten de Oceania regio. Niet-Oceanische stations moeten zoveel mogelijk stations binnen de regio Oceanië bereiken. Er is geen straf voor het werken met niet-Oceanische stations, maar contacten tussen niet-Oceanische stations leveren geen punten of vermenigvuldigingsfactoren op. SWL-stations in Oceania moeten zoveel mogelijk wedstrijdstations kopiëren, zowel binnen als buiten de regio Oceanië. SWL-stations buiten Oceanië kopiëren zoveel mogelijk wedstrijdstations binnen de regio Oceanië.

Resultaten 2021

De voorlopige, nog ongecontroleerde resultaten van de Oceania DX Contest 2021 zijn nu beschikbaar op de website www.oceaniadxcontest.com. Hier voor SSB en hier voor CW. De volledige en definitieve resultaten zullen beschikbaar zijn zodra de kruiscontrole van de logs en de validatie voltooid zijn. Iedereen bedankt voor zijn deelname en we kijken er naar uit om jullie allemaal terug te zien in 2022!