Oceania DX Contest 2021

Oceania DX Contest 2021In het weekend van 2-3 oktober 2021 is de SSB Oceania DX Contest 2021. In het daaropvolgende weekend 9-10 oktober is de CW Oceania DX Contest 2021. De historische DX-contest voor Oceanië (“OCDX”) is een van de langstlopende wedstrijden op de kalender voor radioamateurs. Het is een jaarlijkse radioamateur-contest om contacten te leggen op de HF-banden met bepaald DX-stations in Oceanië. Vanaf het midden van de jaren dertig tot het einde van het millennium was de wedstrijd bekend onder de namen “VK DX Contest” en “VK/ZL Contest”. In 2000 werd hij omgedoopt tot de “Oceania DX Contest”, als erkenning voor de toegenomen deelname uit de hele regio Oceanië.

Oceania DX Contest 2021

Naast VK, ZL, YB en KH6 zendamateurs, komen er ook deelnemers van veel zeldzamere eilanden in de Stille Oceaan in de lucht voor de wedstrijd, waardoor dit een uitstekende gelegenheid is voor DXing. Sommige onverschrokken contesters plannen reizen naar de eilanden om ze samen te laten vallen met OCDX, omdat ze weten dat DXers deze kant op zullen zenden.

Doel

Het doel van de contest is het bevorderen van HF-contacten met stations in de regio Oceanië, onder andere 9M6, DU, KH6, VK, ZL, YB, Pacific Islands en alle andere Oceanië-entiteiten.
Zendstations in Oceania proberen  ook contact te leggen met zoveel mogelijk stations zowel binnen als buiten de Oceania regio. Niet-Oceanische stations moeten zoveel mogelijk stations binnen de regio Oceanië bereiken. Er is geen straf voor het werken met niet-Oceanische stations, maar contacten tussen niet-Oceanische stations leveren geen punten of vermenigvuldigingsfactoren op. SWL-stations in Oceania moeten zoveel mogelijk wedstrijdstations kopiëren, zowel binnen als buiten de regio Oceanië. SWL-stations buiten Oceanië kopiëren zoveel mogelijk wedstrijdstations binnen de regio Oceanië.

Deelnemercategorieën

QRP Single Operator (SO QRP): Hetzij op alle banden, hetzij op één enkele band.
Low Power Single Operator (SO LP): Alle banden of één enkele band.
High Power Single Operator (SO HP): Alle banden of één enkele band.
Meerdere operatoren en één zender (M1): meer dan één persoon kan bijdragen aan de eindscore gedurende de contestperiode. Maar slechts één uitgezonden signaal is toegestaan op elk moment.

Contest Periode

SSB Contest: zaterdag 2 oktober 06:00 UTC  tot zondag 3 oktober 2021 06:00 UTC

CW Contest: zaterdag 9 oktober 06:00 UTC tot  zondag 10 oktober 2021 06:00 UTC

Resultaten 2020

De resultaten van de Oceania DX Contest 2020 zijn nu beschikbaar op de website www.oceaniadxcontest.com