Kort radioamateurnieuws – week 21, 2022

Logo kort radioamateurnieuwsDeze week in ‘Kort radioamateurnieuws’:

  1. 4 en 5 juni: SSB/CW/FM-contest VERON op 144 MHz en hoger, 
  2. Mei-uitgave Twente Beam: 10MHz-TXCO voor IC-9700,
  3. Video: SDRconnect, nieuwe software van SDRPlay

Kort radioamateurnieuws

1. 4 en 5 juni: SSB/CW/FM-contest VERON op 144 MHZ en hoger

VERONVolgend weekend, 4 en 5 juni, is de derde 24-uurscontest in de VERON-competitie van dit jaar. In totaal bestaat de competitie uit zes wedstrijden, in maart, mei, juni, juli september en oktober. De contest is steeds in het eerste volle weekend van de maand en start dan op zaterdag om 14:00 UTC en duurt tot zondag 14:00 UTC.

Doel is om zo veel mogelijk verbindingen te maken met een zo groot mogelijke totale afstand. Dat kan dan op alle banden vanaf 2 meter en hoger.

Na de laatste wedstrijd in oktober worden dan per deelnemerssectie en per station alle competitiepunten van de zes wedstrijden opgeteld. De winnaar binnen een sectie is het station met het hoogste aantal competitiepunten.

Bekijk het complete reglement op de ‘VHF en hoger’-website: Reglement VERON VHF/UHF/SHF-contesten.

2. Mei-uitgave Twente Beam: 10MHz-TXCO voor IC-9700

Twente Beam is het afdelingsblad van de gecombineerde VERON-VRZA-afdeling in Twente.

In de mei-uitgave lees je onder andere een interessant verhaal over een modificatie van de Icom IC-9700. Geert PE1IWT beschrijft hoe hij de frequentiestabiliteit van de radio wist te verbeteren door toepassing van een 10MHz-TCXO.

Ook brengt Twente Beam een aankondiging van een aantal activiteiten op het terrein van Radio Kootwijk in mei 2023 om de eerste telegrafieverbinding tussen Nederland en Bandung (Indonesië), 100 jaar geleden, te herdenken.

Lees dit en meer in Twente Beam van mei.

3. Video: SDRconnect, nieuwe software van SDRPlay

De Britse firma SDRPlay kondigde tijdens de Dayton Hamvention 2022 nieuwe gebruikerssoftware, SDRconnect, aan voor hun SDR-ontvangers, zoals RSP1a, RSPduo en RSPdx. De software is een volledig herschreven versie van SDRuno, de bestaande gebruikerssoftware. Overigens is SDRconnect nog niet beschikbaar, maar komt naar verwachting later dit jaar.

In de video demonstreert SDRplay de gebruikte technologie, helaas nog zonder nieuwe gebruikersinterface. Enkele vernieuwingen:

  • Beschikbaar op vele platformen, zoals Windows, MacOS, Linux en Android.
  • Nieuwe client/server-architectuur waarmee SDR-ontvangers van over de hele wereld bediend kunnen worden.
  • Nieuwe, meer intuïtieve gebruikersinterface.

De video is beschikbaar via YouTube: Introducing SDRconnect – SDRplay Hamvention 2022 demo

 

______
Heb je tips voor ‘Kort radioamateurnieuws’, bijvoorbeeld omdat je een evenement wilt aankondigen? Wij horen dat dan graag: webredactie@veron.nl. Natuurlijk ontvangen wij ook graag (concept)artikelen voor de VERON-website of Electron.