VERON Journaal 2021 software, door Evert Beitler PA3AYQ

Journaal 2021Journaal 2021, een no nonsens logboek zonder veel extra onnodige toestanden. Speciaal gericht op gebruiksgemak. Flinke letters bij ingave zodat je dat allemaal goed kan zien in plaats van een scherm met allerlei venstertjes en een ingave tekst waarvoor je je bril moet opzetten om het te kunnen lezen.

Een journaal waar je al je logs van andere programma’s in kwijt kan. Waar je contesten mee kan doen. Dat veel werk voor je uit handen neemt en waarvan je zelf naar eigen inzicht de gewenste grootte en kleuren op het scherm zet. Met bovendien direct veel belangrijke informatie bij de hand. Bestemd voor beginners, gevorderden en zij die graag zendamateur willen worden. Voor iedereen dus.

Alles bij de hand

Het zoekt bijna alles voor je op. Noem maar op, het land, de afstand, de antenne richting, de WA, CQ, ITU Zones, DXCC enz. Heb je al eens contact gehad met dat station dan verschijnen uiteraard direct de gemaakte verbindingen met dat station op het scherm.
Alle benodigde informatie is aanwezig die je als beginner maar ook als gevorderde radioamateur moet weten.

Welke afstand legt je signaal af volgens de WW Locator. Hoe gaat en werkt dat met het S-rapport: RST, RSQ of SNR bij digitaal. Je vindt de belangrijkste Q codes zowel voor CW als Phone verkeer. Maar ook de dagelijks in het amateur verkeer gebruikte afkortingen. Waar bevinden zich de VERON afdelingen? VHF – UHF repeater lijsten, Noodfrequenties en je eigen amateur frequenties en nog veel meer. Alles wat je moet weten heb je direct bij de hand. En je kan zelfs morse code gaan leren ….

Overzichten

Je wilt natuurlijk een overzicht zien van je resultaten. Het aantal gewerkte landen per band, DXCC entiteiten, hoeveel verbindingen met elk land, de gewerkte zones, de afstanden noem maar op. Je kan de meest ingewikkelde selecties maken die je wilt.

PACC, PA-Beker en andere contesten
Misschien wil je deelnemen aan een contest. De PACC en PA-Beker contest logprogramma’s zijn geheel herzien en vanaf nu in dit Journaal bijgevoegd. Ze zijn geheel onafhankelijke te gebruiken. Voor andere bekende contesten kan je het Journaal programma in de contest mode zetten. Je kan via de universele Cabrillo file maker je contestlog zo direct via e-mail naar de contest manager verzenden. Geen gedoe alles menu gestuurd. Je bent nu ook voor het deelnemen aan vele contesten geheel klaar.

Part functie

Een ander onderdeel is de z.g. Part (naam) functie. Ideaal voor gebruik op vakantie. Je zet in de PART naam je eigen tekst ‘Vakantie log 2022’ en bij QTH je locator op dat moment. Ga je naar verschillende landen dan zet je in de PART bijvoorbeeld ‘Vakantie Frankrijk’ of ‘Vakantie Spanje’. Je kan dan later eenvoudig bij het zoeken in Part ‘Spanje’ ingeven en je hebt de logs uit Spanje. Geef je in ‘Vakantie’ dan heb je alle logs van de complete vakantie.
Samen met de PART is er zelfs een speciale voorziening voor het eenvoudig loggen van de wekelijkse radiorondes.

VHF-UHF afstand

Voor de VHF – UHF enthousiasten is het een must de afstand te weten van de experimentele verbindingen. Er is een database bij van meer dan 3000 locaties. Compleet met regionummers. Eenvoudig de plaats selecteren en je hebt de bijbehoren QRA locator met de afstand tot je station.

ADIF en CSV import en export

Misschien maak je nu ook wel automatische logs met de digitale modes via andere log programma’s. Deze kan je opslaan als ADI of CSV file. Beiden formaten kan je naar dit Journaal programma overbrengen.
Voor de Special Event Stations of clubstations die werken met aparte stations is het programma optimaal geschikt als verzamel journaal. Je kan via de ADIF of CSV import functie de logs samenbrengen en daarbij aangeven wie de operator was, welke call is gebruikt, onderverdelen in de PART en prachtige overzichten maken. Natuurlijk kan je van je totale log of van selecties ook zelf een ADI, CSV of aparte Journaal file maken. Het fijne is ook dat je de velden in het CSV file zelf kunt aangeven.

Ook voor QSL administratie

Ook voor snel afhandelen van de QSL kaart administratie zijn er uitgebreide voorzieningen om het in een keer af te handelen. Je kan daarbij tevens e-mail of URL info noteren.

Morse trainer

Voor de radioamateur zijn morse signalen belangrijk. Om je daarin te oefenen is er een Morse trainer bijgevoegd. Deze kan je ook gebruiken als Callgever. Je kan er zelfs gehele morse bulletins mee uitzenden.

Er is nog veel meer

En er is nog veel meer dat belangrijk is voor de actieve radioamateur. Het Journaal 2021 programma is een tooltje wat iedere amateur bij de hand zou moeten hebben. Een uitgebreide handleiding van 28 pagina’s met een snelzoek systeem geeft uitleg over de vele ingebouwde beschikbare functies.

Voor iedereen

Heb je nog geen machtiging? Of ben je nog niet aan het loggen toe of ben je een luisteramateur. Dan is dit programma een opmaat voor het grotere werk. Je vindt veel info in de NAVRAAG en Infomap.

Journaal 2021 installatie

Het enige wat je hoeft te doen is het programma ophalen.
Het Journaal log programma werkt vanaf Windows 7 en neemt ca. 90 MB ruimte in.
Download software en installatie beschrijving: VERONJournaal2021.ZIP en beschrijving.
Uitpakken in een apart mapje en het is direct klaar voor gebruik.
Het gehele programma werkt zelfs prima vanaf een USB stick. Je kan het dus overal mee naar toe nemen.
Door de vele automatische functies is een redelijke snelle processor wel prettig.
Het is gratis en je mag het geheel vrij gebruiken op eigen risico.
En waardeer dan ook de VERON vrijwilligers die zich belangeloos inzetten om je te helpen. Lid van de VERON zijn is dan wel het minste toch?

Evert PA3AYQ
pa3ayq@veron.nl