Verenigd Koninkrijk gastland 10e WRTC in juli 2026

Om de vier jaar, net als de Olympische Spelen, verhuist het World Radio Sport Team Championship, bekend als WRTC, naar een nieuw gastland. WRTC is een middel om internationale goodwill en vriendschap te tonen in de ware ‘hamspirit’. Het stelt ook jonge radio-operatoren in staat om hun vaardigheden te demonstreren tijdens dit zeer competitieve evenement.

WRTC

Is een radiowedstrijd, ontworpen om een platform te bieden aan goed presterende deelnemende radioamateurs om te concurreren op een gelijk speelveld in dezelfde geografische regio met dezelfde middelen, met identieke antennes, met identiek uitgangsvermogens en dus onder dezelfde omstandigheden.

Elk team moet zich gedurende een voorafgaandelijke periode kwalificeren door deel te nemen aan en buitengewoon goed te scoren in een aantal HF-radiowedstrijden die doorgaan van oktober 2023 tot maart 2025. In juli 2026 zullen aldus de 50 gekwalificeerde teams van over de hele wereld, bestaande uit 100 operatoren, naar het Verenigd Koninkrijk reizen en zullen ze er hun thuisland vertegenwoordigen, net zoals in de Olympische Spelen. Elk team van twee personen krijgt een scheidsrechter toegewezen, waarvoor een aanmeldingsprocedure zal zijn. Elk team wordt hun operatielocatie, hun scheidsrechter en roepnaam toegewezen en dan gaan ze allemaal aan de slag om de uitdagende 24-uurs IARU 2026-wedstrijd tot een goed einde te brengen. De organisatoren in het Verenigd Koninkrijk zullen live scoreborden beschikbaar hebben die zo bijdragen aan de betrokkenheid van de talrijke geïnteresseerde toeschouwers.

Locatie

WRTC UK 2026 vindt plaats in een gebied dat bekend staat als East Anglia. De 50 operatielocaties zullen worden gevestigd in de graafschappen Suffolk, Norfolk en Cambridgeshire, waarbij elke locatie geschikt is voor deelname aan dit evenement . Meer details over deze locaties zullen duidelijk worden naarmate het project vordert.

WRTC UK 2026 is een complex en uitdagend project om te plannen en uit te voeren. Dit is een fantastische kans voor binnenlandse en internationale radioamateurs om betrokken te raken bij één van de meest opwindende projecten die onze hobby te bieden heeft.

WRTC UK 2026 zal zich niet alleen richten op het bieden van een eerlijk en plezierig evenement voor degenen die zich kwalificeren als deelnemer of als scheidsrechter, maar zal ook betrokkenheid bieden aan toeschouwers over de hele wereld. Het organisatiecomité voor 2026 is erop gericht om degenen die niet betrokken zijn bij amateurradio de opwinding en fascinatie rond onze hobby te laten zien. Op die manier kunnen de organisatoren een basis leggen voor individuen, scholen en clubs om verder te gaan met het opzetten van trainingsplatforms en het behalen van een radiolicentie.

Vrijwilligers

Als u of uw club als vrijwilliger kan helpen, neem dan contact op met het organisatiecomité. Het organisatiecomité zal u voorzien van een rol in het team, t-shirts, petten en andere materialen om u welkom te heten in het prestigieuze project. De organisatoren hebben locatiemanagers nodig om te helpen met het bouwen van de antennes, het opzetten van de tenten, generatoren, enz. WRTC UK 2026 heeft ook chauffeurs, IT-ondersteuning, technici en reparateurs nodig – er is genoeg te doen!

De organisatoren van het WRTC UK 2026 heten u van harte welkom om mee te doen aan dit spannende project!

Zij verwachten dat veel bezoekers het evenement zullen bijwonen. Dit zal aldus een geweldige sociale gelegenheid zijn voor de hele internationale wedstrijdgemeenschap, maar ook de meest intense test van de operationele vaardigheden van de deelnemende teams. De organisatoren van het WRTC UK 2026 zullen een wedstrijdomgeving bouwen die alle deelnemers de kans geeft om gelijkwaardige locaties en antennes te gebruiken verspreid over East Anglia om eerlijk en gelijk onderling te concurreren in de gebruikelijke 24-uurs intensieve marathon.
De organisatoren van het WRTC UK 2026 zullen meer details toevoegen aan de website en feeds op sociale media plaatsen naarmate de plannen zich ontwikkelen.
Voor degenen onder u die enthousiast zijn over het vooruitzicht om vrijwilligerswerk te doen voor het evenement: stuur een e-mail via info@wrtc2026.org

Het WRTC UK 2026 organisatiecomité bestaat uit M0DXR, M1ACB, M6YGL, G0DWV, G0MTN, G4BWP, G4PIQ, GW4VXE, 2M0SQL en G7VJR.

Data

Het WRTC UK 2026 zal plaatsvinden tussen 7 en 13 juli 2026.
De planning is in een pril stadium maar het voorlopige programma ziet er als volgt uit:

Agenda

Dinsdag 7 juli / woensdag 8 juli

 • Teams en scheidsrechters arriveren.
 • Bijeenkomsten om regels te herzien, last-minute problemen.
 • Sociale bijeenkomsten.
 • Rondleidingen (Cambridge, Bletchley Park, Duxford).
 • Hoofdkwartierstation beschikbaar voor bediening.
 • Stationsopbouw (antenne- en tentinstallatie).

Donderdag 9 juli

 • Stationsopbouw (antenne- en tentinstallatie).
 • Openingsceremonie in Olympische stijl (avond).

Vrijdag 10 juli

 • Loting roepnamen, locaties en scheidsrechters voor teams.
 • Teams reizen naar de locaties, installeren en testen de stations.

Zaterdag 11 juli

 • Competitie begint om 13.00 uur.
 • Score-updates gerapporteerd op internet.

Zondag 12 juli

 • Competitie eindigt om 13.00 uur.
 • Controle van de logs.
 • Stations worden in de middag afgebroken.

Maandag 13 juli

 • Afsluitingsceremonie.

Het evenement van 2022 werd dit jaar gehouden in Italië (een jaar later dan gepland vanwege COVID) en eerdere evenementen vonden plaats in Duitsland, Brazilië, Finland, Rusland, Slovenië en de VS (drie keer).

bron: https://www.wrtc2026.org/2023/07/10/announcement-wrtc-2026/

Met dank aan Ronny ON6CQ