Frank W4NPN nieuwe Hot Iron redacteur naast Peter GW6NGR

Frank W4NPN nieuwe Hot Iron redacteur naast Peter GW6NGR

DX-60B na restauratie door Frank W4NPN

Hier op de VERON webredactie lezen we graag de dikke en super informatieve Hot Iron nieuwsbrieven van Peter Thornton, GW6NGR. Ze bevatten altijd een schat aan informatie voor zelfbouwers.

Frank Barnes, W4NPN, gaat een deel van de taken betreffende het maken van deze nieuwsbrief van Peter overnemen. Dus is het hoog tijd om Frank zich voor te laten stellen.

Hieronder de (in het Nederlands vertaalde) brief die hij aan alle Hot Iron abonnees heeft gestuurd. Ben je nog geen abonnee? Meld je gelijk per mail aan! (Wel in het Engels graag) Het kost niets, en levert je leuk en leerzaam leesvoer op.

Hallo lezers van Hot Iron, dit is een berichtje van W4NPN, Frank Barnes:

Peter Thornton, GW6NGR, heeft jarenlang Hot Iron geschreven en gepubliceerd. Er staan veel nuttige en interessante projecten plus artikelen in de nu 120 uitgaven. En al deze uitgaven zijn nog steeds voor iedereen beschikbaar in een archief op de www.w4npn.net website. Ga hierheen om de lijst met uitgaven te bekijken. En ga hierheen om de onderwerpenindex te bekijken.

Om persoonlijke redenen zal Peter niet langer de volledige verantwoordelijkheid en werklast dragen voor het schrijven en verspreiden van de nieuwsbrief. Maar blijf alsjeblieft technische vragen naar hem sturen via equieng@gmail.com. Immers, we hebben allemaal baat bij zijn lange ervaring en brede kennis van zaken. Ik, Frank Barnes, W4NPN, zal het maken en verspreiden van toekomstige uitgaven op me nemen. Uiteraard met advies en input van Peter en suggesties van lezers.

Ik dacht dat het misschien gepast was om mezelf even voor te stellen aan de ontvangers van de nieuwsbrief voordat ik aan de slag ga. En om jullie te vragen om interessante informatie of opmerkingen te sturen waarvan jullie denken dat ze geschikt zijn voor de nieuwsbrief.

Op dit moment zijn er 832 leden geabonneerd en ontvangen Hot Iron direct in de mailbox. Daarnaast bevatten groepen zoals Glowbugs en sommige lokale clubs een onbekend aantal extra lezers. Gelieve mogelijke nieuwe lezers naar ons door te verwijzen wanneer je denkt dat ze het zouden appreciëren om de nieuwsbrief te ontvangen.

Ik ben van plan de toekomstige Hot Iron edities te richten rond een of twee belangrijke onderwerpen. Daarbij zal ik gebruik maken van wat al is gepubliceerd in het enorme 120-uitgaven tellend archief, evenals nieuw materiaal dat kan worden voorgesteld of gevonden. Een nummer kan zo bijvoorbeeld grotendeels artikelen bevatten over testapparatuur welke we zelf kunnen bouwen tezamen met materiaal over antennes. Of over regeneratieve ontvangers, enz.

Stuur interessante artikelen naar mij via fbw4npn@gmail.com

Mijn technische expertise is in geen enkel opzicht te vergelijken met die van Peter, omdat ik een autodidact ben op het gebied van HF als radioamateur.  Mijn eerste licentie, een Nederlandse, heb ik ver terug in de vorige eeuw behaald (in 1957). De man die mij aan de radiohobby heeft geholpen is een Nederlandse elektrotechnicus. Hij had PJ2AK als roepletters en woonde bij mij in de buurt op het eiland Aruba. Daar ben ik namelijk geboren en getogen totdat ik op mijn 18e naar de universiteit in de VS ging. Dit was in de vijftigerjaren van vorige eeuw.

Een carrière van 26 jaar als marineofficier werd gevolgd door 20 jaar in de gezondheidszorg. Ik ben nu gepensioneerd en 82 jaar oud. En ik bouw nog steeds graag voornamelijk buizenapparatuur en enkele analoge solid-state items in mijn kelderwerkplaats. Het houdt me bezig en geïnteresseerd. Mijn vrouw en ik wonen in Chapel Hill, in het midden van North Carolina. Dit is de thuisbasis van de geweldige University of North Carolina.

De apparatuur in mijn werkplaats bestaat uit een oscilloscoop, LM-8 en BC-221 heterodyne frequentiemeters (als signaalgeneratoren), Heath TC-2 buizenchecker, audiogeneratoren, roosterdipmeter, variabele AC en LV/HV DC voedingen en diverse volt-ohm meters. Niet erg geavanceerd dus.

De werkbank bevat een zelfgebouwde 6AG7/6AG7/6L6 zender, een gereviseerde Heath DX-60B AM/CW zender, Drake 2A, een Yaesu 840 transceiver en diverse dummy loads, regenontvangers, veldsterktemeters, tuners, morsesleutels en SWR-meters. De meeste items zijn zelfgemaakt en worden allemaal gevoed door zelfgemaakte apparatuur welke meestal is gemaakt van afgedankte materialen.

Mijn antennes zijn eenvoudig en zo onzichtbaar als maar kan, gezien de gemeenschap waarin ik woon. We wonen op een bebost terrein van 1,15 acre (ongeveer een halve hectare), in een wijk met 86 huizen. Een lus van meer dan 400 voet op de grond, bedekt met bladeren, is een uitstekende antenne voor alleen ontvangst met weinig storing.
Een omgekeerde Vee van 137 voet met de top op 55 voet en een verticaal doublet van 40 voet zijn de twee andere draadantennes die door bomen worden ondersteund. Het onderste uiteinde van het 40 voet lange verticale doublet bevindt zich op 10 voet boven de grond en het bovenste op 50 voet. Deze antenne is net nieuw geïnstalleerd en ik heb hem nog niet getest op ontvangst/transmissie. Alle drie worden gevoed met een 450 ohm “kippenladder” en de kippenladders van de Vee en het verticale doublet zijn verbonden met 1:1 baluns die drie voet coaxverbindingen hebben met zelfbouwtuners, allemaal via een eenvoudig antennepatchpaneel.

Lopende projecten op mijn werkbank zijn onder andere het bouwen van een VFO voor de DX-60B (Zie foto bij dit artikel) en het repareren van de AM-sectie, een kathodemodulator voor de 6L6 zender en het uit elkaar halen van een recent gebouwde zeer zware 2 x 813 lineaire versterker en deze ombouwen in twee mooie oude geventileerde Heath kasten. Dit zal veel lichter en kleiner zijn dan de originele logge 2 x 813. Ik heb alleen geen idee wanneer ik dit allemaal klaar zal krijgen.

De volgende uitgave van de Hot Iron nieuwsbrief staat gepland voor eind augustus. Dus schroom niet en abonneer je en/of stuur materiaal in.