Kort radioamateurnieuws – week 10, 2022

Logo kort radioamateurnieuwsDeze week in ‘Kort radioamateurnieuws’:

  1. Morgen: RF-webinar over storing door zonnepaneelinstallaties, 
  2. 19 maart: Makersfestival in Zwolle, 
  3. Uitzendverbod voor Oekraïense zendamateurs sinds 24 februari, 
  4. BBC en ORF actiever op de korte golf i.v.m. oorlog Oekraïne.
  5. Vandaag en morgen: QSO Today Virtual Ham Expo

Kort radioamateurnieuws

1. Morgen: RF-webinar over radiostoring door zonnepaneelinstallaties

Het volgende RF-webinar is morgen, zondag 13 maart vanaf 15:00 uur. Dan spreekt Ernst PA1EJO over de EMC-problematiek rondom zonnepaneelinstallaties, ook wel PV-installaties genoemd.

In de huidige energietransitie zijn zonnepanelen, met de bijbehorende omvormers, niet meer weg te denken uit het straatbeeld. Veel radioamateurs ervaren PV-installaties echter als een groot probleem, vanwege de door de omvormers veroorzaakte storingen op de HF- en een aanzienlijk deel van de VHF-banden. De ontvangst van amateurstations wordt hierdoor ernstig belemmerd. Gelukkig zijn er goede mogelijkheden om de ontvangst op de (V)HF-banden aanzienlijk te verbeteren.

Het is echter raadzaam om vooruit te denken en te anticiperen op toekomstige ontwikkelingen om zo onnodige EMC-problematiek te voorkomen.

Voor meer informatie en eventuele aanmelding verwijzen wij naar de website: RF Seminar

2. Makersfestival op 19 maart in Zwolle

De Hogeschool Windesheim, Sterk Techniek Onderwijs (STO) en de Vrienden van Techniek organiseren op 19 maart het Makersfestival in Zwolle. Waarom? Omdat zij vinden dat techniek magisch is én voor iedereen. Ja, voor slimme koppen, maar ook voor creatievelingen, nieuwsgierigaards en ontdekkers. Of je nu jong bent of oud, groot of klein: techniek is overal en voor iedereen.

Wat kun je er doen?

Op het Makersfestival kun je van alles doen en zien wat te maken heeft met techniek, én hightech-ontdekkingen! Tijdens het festival kun je de hele dag aanschuiven bij workshops, zelf ‘maken’ of je laten verwonderen.

Waar: Philips-terrein, Ceintuurbaan 15, Zwolle. In de gebouwen van onder andere Zwinc, Techlab Zwolle, BreiNN en Breman Academy.

Wanneer: zaterdag 19 maart van 10.00 – 16.00, in twee blokken: blok 1: 10.00 – 13.00 uur en blok 2: 13.00 – 16.00 uur.

Voor meer informatie bezoek je de site van het Makersfestival.

3. Uitzendverbod voor Oekraïense radioamateurs sinds 24 februari

Sinds 24 februari, na een decreet van de Oekraïense president Zelensky, is het zendamateurs in Oekraine verboden om uit te zenden.

Op 27 februari meldde de Duitse radioamateurvereniging DARC daar het volgende over. “Elke radioamateur die momenteel vanuit Oekraïne zendt, riskeert zijn of haar leven. Als je een Oekraïense zender hoort, geef dan niet de roepnaam, locatie of frequentie door, niet op de band, niet in een cluster en ook niet via sociale media. Je zet misschien wel levens op het spel. In de huidige situatie kunnen we het beste luisteren.”

4. BBC en ORF actiever op de korte golf i.v.m. oorlog Oekraïne

Zowel de Britse BBC als de Oostenrijkse ORF hebben hun aanwezigheid op de kortegolfomroepband versterkt in verband met de oorlog in Oekraïne. Beide publieke omroepen willen namelijk door (extra) uitzendingen de Oekraïense en Russische bevolking op de hoogte houden van het actuele nieuws.

De BBC is dagelijks te ontvangen van 16:00 tot 18:00 UTC in Kiev in de 19-meterband op 15.735 kHz en van 22:00 tot 24:00 UTC in de 49-meterband op 5.875 kHz.

De Oostenrijkse publieke omroep ORF zal naast het “Ö1 Morgenjournaal” (6.155 kHz, 7.00 uur MET, ma – za) ook dagelijks het “Ö1 Mittagsjournal” (13.730 kHz, 11:00 UTC, ma – za) en het “Ö1 Abendjournal” (5.940 kHz, 17.00 UTC, ma – vr en zo) uitzenden. “Met deze extra service kunnen de Ö1-radiojournaals gemakkelijk en laagdrempelig worden ontvangen door Duitstalige luisteraars in heel Europa, dus ook in Oekraïne!”, aldus ORF-radiodirecteur Ingrid Thurnher.

Dit meldt onder andere de Duitse radioamateurvereniging DARC.

5. Vandaag en morgen: QSO Today Virtual Ham Expo

Voor de eerste keer dit jaar is er op 12 en 13 maart een QSO Today Virtual Ham Expo. Net als vorig jaar is dit amateurradio-evenement online. Nederlandse radioamateurs kunnen daardoor ook eenvoudig deelnemen: reizen is immers niet nodig.

Ondanks dat de presentaties pas om 16:00 UTC starten en doorgaan tot 24:00 UTC, is het programma ook in Europa goed te volgen. De presentaties zijn namelijk nog dertig dagen gratis online beschikbaar voor geregistreerde deelnemers.

Lees ons volledige artikel over dit evenement.

 

______
Heb je tips voor ‘Kort radioamateurnieuws’, bijvoorbeeld omdat je een evenement wilt aankondigen? Wij horen dat dan graag: webredactie@veron.nl. Natuurlijk ontvangen wij ook graag (concept)artikelen voor de VERON-website of Electron.