Kort radioamateurnieuws – week 05, 2021

Deze week in ‘Kort radioamateurnieuws’:

  1. RF-webinar op 14 februari over Hermes Lite SDR-transceiver
  2. BNetzA ontmaskert illegale ‘luchtverkeersleider’
  3. Nieuwe versie WSJT-X uitgebracht
  4. BNetzA publiceert het aantal radioamateurs in Duitsland

Kort radioamateurnieuws

1. RF-webinar op 14 februari over Hermes Lite SDR-transceiver

Op zondag 14 februari 2021 vanaf 15:00 uur is er weer een RF-webinar. Deze keer is het onderwerp Hermes Lite, een SDR-transceiver die voortborduurt op het concept van de Hermes SDR, een pure amateurontwikkeling. Inmiddels zijn er al diverse amateurs te horen die met deze transceiver uitkomen.

De organisatie van RF-webinars heeft een enthousiaste medeamateur bereid gevonden om dit project uit de doeken te doen. Het is Christiaan PA3FUN, die veel kennis en ervaring over dit onderwerp meebrengt. Na een introductie over SDR, behandelt hij in zijn presentatie de hardware en (bedienings-)software. Daarnaast de diverse toepassingen en praktijkervaringen. Christiaan heeft als een echte vraagbaak al diverse amateurs verder geholpen met dit project.

Voor meer informatie en eventuele aanmelding (als spreker of deelnemer) verwijzen wij naar de website: RF Seminar.

2. BNetzA ontmaskert illegale ‘luchtverkeersleider’

Samen met de politie trad de Duitse Bundesnetzagentur (BNetzA) succesvol op tegen misbruik van de luchtvaartfrequenties. Een 32-jarige man deed zich voor als luchtverkeersleider en nam in het afgelopen half jaar in de omgeving van Berlijn regelmatig radiocontact op met passagiersvliegtuigen, transportvliegtuigen en politiehelikopters. Vervolgens verzocht de man de piloten van de naderende vliegtuigen van richting te veranderen.

In de nacht van 28 en 29 januari tijdens radiocontact met een politiehelikopter kon de test- en meetdienst van de BNetzA de illegale zender succesvol uitpeilen. Daarna werd de zendapparatuur van de ‘luchtverkeersleider’ ter plaatse gecontroleerd en door de politie in beslag genomen.

Bron: persbericht BNetzA: Funkstörung im Berliner Flugfunk aufgeklärt

3. Nieuwe versie WSJT-X uitgebracht

WSJT-X versie 2.1.2Het WSJT-ontwikkelteam maakt bekend dat versie 2.3.0 van het populaire programma voor digitale transmissiemodes is vrijgeven. Upgraden vanaf eerdere versies van WSJT-X gaat naadloos, zonder een eventuele eerdere versie eerst te hoeven verwijderen. De software is beschikbaar voor Windows, Macintosh en ook Linux.

Bovendien maakte het team bekend dat binnenkort ook testversie 2.4.0-rc beschikbaar komt. Die versie bevat de nieuwe Q65-mode, in het bijzonder bedoeld voor troposferische scatter, ionosferische scatter en EME.

Meer informatie: WSJT-X User Guide: new in Version 2.3.0

4. BNetzA publiceert het aantal radioamateurs in Duitsland

De Duitse Bundesnetzagentur maakt bekend dat Duitsland op 31 december 2020 62.711 radioamateurs heeft. Daarvan hebben er 54661 een A-licentie en 8050 een E-licentie. Daarnaast registreerde de dienst ook nog 2814 licenties voor clubstations, 1427 repeaters/bakens (inclusief experimentele), 15 speciale licenties en 4317 licenties voor amateurs in opleiding. In totaal zijn er dan 71284 roepnaamtoewijzingen, waarvan 62466 in de A-klasse en 8818 in de E-klasse.

Bron: DARC