Kort radioamateurnieuws – week 11, 2023

Logo kort radioamateurnieuwsDeze week in ‘Kort radioamateurnieuws’:

  1. Special event station PA23WAAD;
  2. Twee nieuwe presentaties RSGB-conventie online;
  3. HUNSOTRON maart 2023 als PDF-download beschikbaar.

Kort radioamateurnieuws

1. Special event station PA23WAAD

Van 25 maart t/m 9 april 2023 brengen Laurens PF3X en Kees NL10743 de speciale roepnaam PA23WAAD in de lucht. Dit om aandacht te vragen voor Wereld Autismedag (World Autism Awareness Day), die elk jaar op 2 april wordt gehouden. Laurens en Kees willen met hun actie ook in de wereld van de radioamateurs aandacht vragen voor begrip, erkenning, steun en acceptatie voor mensen met ASS (Autismespectrumstoornis).

Ze zullen actief zijn op alle HF-banden en op 2m/70cm, met vooral veel activiteit rondom het weekend van 1 en 2 april. Er is een speciale QSL-kaart ontworpen voor QSL’s via bureau of direct, beide via NL10743. Ook via eQSL en LoTW bevestigen zij de QSO’s.

Meer informatie op de QRZ-pagina: PA23WAAD

2. Twee nieuwe presentaties RSGB-conventie online

De RSGB heeft nog twee presentaties van haar conferentie van 2022 online gezet.

Lee M0MTN gaat in op antennes voor een effectief HF-conteststation. Hij bekijkt hoe antennetype, hoogte, locatie en beschikbare middelen moeten worden afgewogen tegen het type contest en de persoonlijke doelstellingen van een contester.

Gordon G3WJ behandelt het ontwerp en de prestaties van Software Defined Radio-systemen (SDR). Hij gaat onder meer in op het daadwerkelijke gebruik van apparatuur op alle banden, van 80m tot 10GHz. Bovendien bespreekt hij de voordelen en moeilijkheden van SDR-gebruik.

Je kan beide bekijken op het RSGB-YouTube-kanaal:

Met dank aan Tom PC5D voor de tip.

3. HUNSOTRON maart 2023 als PDF-download beschikbaar

Het afdelingsblad HUNSOTRON van de VERON-afdeling Hunsingo (A60) bevat regelmatig eigen artikelen die voor een groter publiek interessant zijn dan uitsluitend de A60-afdelingsleden.

Zo lees je in de maartuitgave bijvoorbeeld een verhaal van Bas PE4BAS over zijn experimenten met een multiband-HALO-antenne voor vier HF-banden: 12, 15, 17 en 20 meter. Alhoewel het combineren van deze banden in een antenne niet optimaal is, is Bas zeer tevreden met het uiteindelijke resultaat.

Lieuwe van der Velde en Peter Kluit (NL13637) schrijven over een heel ander onderwerp. Zij berichtten over de bijzondere radio- en navigatieapparatuur aan boord van het schip Willem Barendsz II, een Nederlands walvisfabrieksschip uit de vorige eeuw.

Lees dit en meer in HUNSOTRON van maart 2023.

 

______
Heb je tips voor ‘Kort radioamateurnieuws’, bijvoorbeeld omdat je een evenement wilt aankondigen? Wij horen dat dan graag: webredactie@veron.nl. Natuurlijk ontvangen wij ook graag (concept)artikelen voor de VERON-website of Electron.