Kort radioamateurnieuws – week 04, 2021

Logo kort radioamateurnieuwsDeze week in ‘Kort radioamateurnieuws’:

  1. Veiligheidsupdate voor OpenWebRX
  2. Eerste signalen amateursatelliet RadFxSat-2 ontvangen
  3. ISS-amateurstation NA1SS tijdelijk niet beschikbaar

Kort radioamateurnieuws

1. Veiligheidsupdate voor OpenWebRX

Jakob DD5JFK meldt via Groups.io dat hij op de hoogte is gebracht van een beveiligingslek in OpenWebRX. Wanneer een ‘aanvaller’ het lek misbruikt, kan hij alle commando’s uitvoeren die toegestaan zijn voor het gebruikersaccount waaronder OpenWebRX draait. Omdat dit een serieus probleem is, ontwikkelde Jakob met spoed een veiligheidsupdate. Deze update, OpenWebRX 0.20.2, is onder andere via de OpenWebRX-website te downloaden. Jakob adviseert alle gebruikers van OpenWebRX om hun ontvangers zo spoedig mogelijk te updaten.

2. Eerste signalen amateursatelliet RadFxSat-2 ontvangen

Vorige week berichtten wij dat de RadFxSat-2 op 17 januari door LauncherOne in een baan om de aarde was gebracht. Op 27 januari rapporteerde Brad Schumacher (W5SAT) een eerste teken van leven: hij hoorde namelijk zijn eigen CW-signaal heel zwak terug via de RadFxSat-2-transponder. Een dag later bevestigde AMSAT inderdaad dat de satelliet gedeeltelijk functioneert. Maar helaas zijn de ontvangen signalen zeer zwak.

Om de zaak verder te kunnen onderzoeken, verzoekt AMSAT zendamateurs om vooralsnog niet te zenden via de transponder.

De volgende cruciale stap in het onderzoek is om na te gaan of het telemetriebaken van de RadFxSat-2 functioneert. AMSAT vraagt radioamateurs daarom om te proberen het baken op 435.750 MHz (+/- Dopplerverschuiving, USB) te ontvangen. Het programma FoxTelem kan daarbij gebruikt worden om telemetriegegevens te decoderen en te uploaden. Ook ontvangt AMSAT-engineering graag informatie via e-mail (foxtelem@amsat.us) over goede IQ-opnames van het baken. Zij nemen vervolgens zelf contact op als ze de opnames willen gebruiken.

Meer informatie:

3. ISS-amateurstation NA1SS tijdelijk niet beschikbaar

ARISS en haar partners onderzoeken momenteel een storing van het radioamateurstation NA1SS aan boord van het Internationaal Ruimtestation ISS. Het probleem lijkt overigens niet te liggen aan de radioapparatuur zelf, die zich in de Columbus-module van het ISS bevindt. Eerder wordt aangenomen dat er iets niet in orde is met de RF-bekabeling richting antenne. Op 27 januari werd namelijk tijdens een ruimtewandeling de 11 jaar oude bekabeling aan de buitenzijde van het ISS vervangen. Daarbij is waarschijnlijk iets mis gegaan.

Meer informatie: ARISS and Partners Are Investigating Space Station Ham Radio Failure