Kort radioamateurnieuws – week 03, 2021

Logo kort radioamateurnieuwsDeze week in ‘Kort radioamateurnieuws’:

  1. Overzicht QSO’s via QO-100 vanaf ijsbreker Polarstern
  2. Nieuwe versie GNU Radio beschikbaar
  3. HamSCI-workshop op 19 en 20 maart
  4. RadFxSat-2/Fox-1E gelanceerd door LauncherOne

Kort radioamateurnieuws

1. Overzicht QSO’s via QO-100 vanaf ijsbreker Polarstern

Ster op QO-100Van 27 december 2020 tot 18 januari 2021 waren Theresa DC1TH en Felix DL5XL actief op de geostationaire satelliet QO-100 met de roepnaam DP0POL/mm. Zij bevonden zich toen op de varende ijsbreker Polarstern, die op weg was naar het onderzoeksstation Neumayer III op Antarctica. Inmiddels is de zendapparatuur weer opgeborgen en maakten de twee de balans op.

In totaal maakten ze 2759 QSO’s met 760 verschillende stations in 50 DXCC-landen, waarbij  ze 28 verschillende Maidenhead-squares activeerden. Daarbij gebruikten zij overigens geen automatisch satellietvolgsysteem, maar richtten ze de schotel steeds handmatig uit. Alle contacten zijn geüpload naar LotW. Mocht iemand een bevestiging missen, neem dan contact op Felix DL5XL. Binnenkort worden QSL-kaarten gedrukt. QSL-manager is DL5EBE (QSL via bureau of direct, geen Online QSL Requests). De twee zullen overigens ook tijdens het komende zomerseizoen actief zijn op QO-100, vanaf het Antarctische onderzoekstation, waarbij ze de roepnaam DP0GVN zullen gebruiken (locator: IB59ui, DXCC: CE9).

Bron: DARC

2. Nieuwe versie GNU Radio beschikbaar

GNU Radio is een opensource-softwarebibliotheek voor digitale signaalverwerking. Deze softwarebibliotheek wordt vaak gebruikt in SDR-toepassingen om bijvoorbeeld decoders, demodulatoren en digitale filters in software te realiseren.

De GNU Radio-organisatie kondigde vier dagen geleden aan dat versie 3.9.0.0 van de software is vrijgegeven. Het gaat hierbij niet alleen om een onderhoudsversie, maar ook is er nieuwe functionaliteit beschikbaar. Zo zijn er extra modules voor digitale signaalbewerking en bovendien nieuwe grafische bedieningselementen.

Meer informatie: GNU Radio 3.9.0.0

3. HamSCI-workshop op 19 en 20 maart

HamSCI is een organisatie die de gemeenschap van radioamateurs en die van de professionele wetenschappers met elkaar in contact brengt. Op 19 en 20 maart organiseert HamSCI daartoe een gratis online workshop met als hoofdthema “fysica van de ionosfeer rond de middenbreedtegraad”. Daarvoor roept de organisatie potentiële sprekers op om een samenvatting van hun presentatie in te sturen.

HamSCI ontvangt graag samenvattingen over de volgende onderwerpen: persoonlijke ruimteweerstations, wetenschap van de atmosfeer, ionosfeer of radiotechnologie, ruimteweer of radioastronomie. Maar ook presentaties over elk ander wetenschappelijk onderwerp met een duidelijke relatie tot amateurradio zijn welkom. Samenvattingen kunnen tot 15 februari worden ingediend.

De organisatie moedigt in het bijzonder inzendingen aan die betrekking hebben op het workshop-thema: “fysica van de ionosfeer rond de middenbreedtegraad”. Een wetenschaps- en programmacommissie beoordeelt de inzendingen en stelt uiterlijk 1 maart de auteurs op de hoogte. Virtuele posterpresentaties zijn ook welkom, maar vanwege tijdgebrek kunnen inzenders deze niet altijd mondeling toelichten.

Meer informatie: HamSCI Workshop 2021: Midlatitude Science

4. RadFxSat-2/Fox-1E gelanceerd door LauncherOne

LauncherOneDe amateursatelliet RadFxSat-2/Fox-1E werd op 17 januari in een baan om de aarde gebracht door de LauncherOne, een raket die zelf wordt gelanceerd vanaf de onderzijde van een vliegtuig. Tijdens deze tweede vlucht bracht de LauncherOne, ontwikkeld door Virgin Orbit, ook nog acht andere CubeSat-satellieten in de ruimte. De eerste proefvlucht van de LauncherOne, die helaas niet slaagde, was op 25 mei 2020.

Net zoals de RadFxSat/Fox-1B is ook de RadFxSat-2 een samenwerkingsproject tussen de Universiteit Vanderbilt en AMSAT. De satelliet heeft onder andere apparatuur aan boord om onderzoek te doen naar stralingseffecten. Daarnaast beschikt de CubeSat over een lineaire transponder voor amateurgebruik.

RadFxSat-2-frequenties:

  • Telemetriebaken: 435,750 MHz, 1200 bps BPSK
  • Inverterende lineaire transponder-uplink: 145,860 MHz – 145,890 MHz
  • Inverterende lineaire transponder-downlink: 435,760 MHz – 435,790 MHz

Bron: AMSAT’s RadFxSat-2 / Fox-1E Launched