Een nieuwe Ster op QO-100 veroorzaakt pile-ups

Ster op QO-100Op 27 december voerden Theresa, DC1TH, en Felix, DL5XL, een eerste QSO vanaf de ijsbreker Polarstern via QO-100 onder de roepnaam DP0POL/mm. Dat deden ze met een portabel station, opgesteld op het dek voor een container. De Polarstern is namelijk op weg naar het Duitse onderzoeksstation Neumayer III op Antarctica. Deze nieuwe ster op QO-100 veroorzaakt pile-ups! Het idee stamt van Felix, DL5XL, en Charly, DK3ZL. Vervolgens ondersteunde AMSAT-DL het project met een complete 6 W transverterradio, alsmede een 75 cm schotel op een driepoot.

Afvaart op 20 december

Charlie, DK3ZL had eerst het station thuis uitvoerig op de QO-100 getest alvorens Felix, DL5XL, het persoonlijk op 6 december naar Bremerhaven bracht. Nog dezelfde dag ging de apparatuur aan boord, terwijl de bemanning in een 2-weekse quarantaine ging. Maar op 20 december vertrok de Polarstern dan toch voor de non-stop-reis naar de Zuidpool.  Boordwerktuigkundige Jorg, DJ0HO, is verantwoordelijk voor de roepnaam DP0POL op de Polarstern. In samenspraak met Jorg kan het zendstation bij goed weer opgebouwd worden op het bovendek. Daar kunnen Theresa, DC1TH, en Felix, DL5XL, in hun vrije tijd radioverbindingen maken tijdens deze wekenlange reis.

Nieuwe Ster op QO-100 veroorzaakt pile-ups

QO-100 veroorzaakt pile-upsNa de eerste uitzending onstonden in de daaropvolgende dagen telkens pile-ups, zelfs tot 40 kHz breed, op de smalband-transponder. Niettemin was dit geen enkel probleem, want Felix beheerst het split-werken tot in de puntjes. Hij heeft het radiostation dan ook full-duplex gemaakt, zoals overigens ook door AMSAT aanbevolen. Split-werken is dus geen probleem.

QO-100 vanaf een schip

Verbindingen met een geostationaire satelliet vanaf een varend schip is een relatief nieuw aspect van de hobby. Al in mei 2019 was HS10KING/mm enkele dagen actief vanaf een Thais vliegdekschip in de Golf van Thailand. Maar destijds was de QO-100 pas kort in bedrijf en onder zendamateurs nog niet zo bekend. Dat is nu wel anders. Veel amateurs wachten dan ook op een gelegenheid om contact te maken met DP0POL/mm. Het schip passeert namelijk meerdere locatorvakken op weg naar de Zuidpool. Telkens leidde dat weer tot reusachtige pile-ups. Zoiets is nog niet eerder voorgekomen bij een DX-expeditie. En er komen nog meer locatorvakken aan! In het logboek stonden op 2 januari al 836 QSOs, 40 DXCC-landen en 11 geactiveerde locatorvakken: HJ89, HJ90, HJ93, HJ94, HJ95, HJ98, HJ99, HK82, HK97, HK98 en IL27.

Nieuwe hardware voor Neumayer III

Ook is er nieuwe hardware aan boord van de Polarstern. Dit is voor de uitbreiding van het door AMSAT-DL beschikbaar gestelde QO-100 station op Antarctica. Dit station is onder de roepnaam DP0GVN al sinds januari 2020 actief. Met de nieuwe hardware kan het station vanaf februari 2021 ook in DATV uitkomen op de breedband-transponder. Dat laatste zal voornamelijk gebruikt worden bij schoolcontacten en vergelijkbare evenementen.

De Polarstern komt naar verwachting op 18 januari bij de rand van het schelfijs aan.

Bron: AMSAT-DL