Kort radioamateurnieuws – week 21 2020

Logo kort radioamateurnieuwsIn de rubriek kort radioamateurnieuws lees je enkele berichten die ons deze week opvielen, maar te beknopt zijn voor een volledig nieuwsartikel.

Deze week in kort radioamateurnieuws:

  1. Invoering verruiming Novice-licentie vertraagd
  2. DNAT 2020 geannuleerd
  3. Bouwkit voor 26dB-voorversterker op 2,4 GHz (QO-100)
  4. YONIQ: update populaire SSTV-programma MMSSTV

1. Invoering verruiming Novice-licentie vertraagd

Zoals wij op 21 juni 2019 berichtten, zijn Agentschap Telecom en de amateurverenigingen VERON en VRZA het eens over de herijking van de Novice-licentie. Dat gaat voor Novice-licentiehouders onder andere betekenen dat zij een ruimere toegang krijgen tot de 20m- en 40m-band. De verwachting was dat deze ruimere mogelijkheden in juli 2020 zouden ingaan.

Agentschap Telecom meldt echter dat door de corona-maatregelen medewerkers zoveel mogelijk thuis werken en andere prioriteiten hebben gekregen. Hierdoor loopt de implementatie van Herijking Novice helaas vertraging op. Zodra wij meer details weten, zullen we die uiteraard melden.

2. Deutch-Niederländische Amateurfunkertage (DNAT) genannuleerd

DNAT Bad BentheimVanwege de corona-pandemie is de DNAT 2020 in Bad Bentheim geannuleerd. Ook de uitreiking van de Gouden Antenne gaat dit jaar dus niet door, maar in 2021 is het zeker de bedoeling van de Stadt Bad Bentheim om hem weer uit te reiken. Een zendamateur die zich op bijzondere wijze humanitair (met betrekking tot corona) heeft ingezet, komt zeker in aanmerking.

Meer informatie: DNAT

3. Bouwkit voor 26dB-voorversterker op 2,4 GHz (QO-100)

26db-versterker QO-100Deze bouwkit is ontworpen door David Bowman (G0MRF) en bevat alle onderdelen die nodig zijn om een PA aan te sturen op 2,4 GHz voor QO-100. De versterking van de module bedraagt ongeveer 25 – 26 dB. Voor de beste lineariteit moet het uitgangsvermogen beperkt worden tot 200 mW. De gemiddelde hobbyist kan de versterker in een paar uur in elkaar zetten.

Meer informatie (Engels): AMSAT UK: Filtered 2400 MHz Driver Amplifier Kits Now Available

4. YONIQ: update populaire SSTV-programma MMSSTV

Er is een update beschikbaar van het populaire SSTV-programma MMSSTV. De nieuwe software heeft de naam YONIQ gekregen en is behalve in het Spaans ook in het Engels beschikbaar. De software biedt verschillende verbeteringen. Wat echter vooral opvalt, is de moderner ogende gebruikersinterface.

Installatie

Zet YONIQ in het Engels

YONIQ in het Engels

Download YONIQ door te klikken op de volgende link: Descarga de MMSSTV 1.13 YONIQ. Pak het ZIP-bestand uit en start vervolgens het programma MMSSTV_YONIQ. Verander tijdens het installeren de installatiefolder niet: als je dat namelijk wel doet, kan het programma diverse bestanden niet vinden. De installatie van YONIQ gebeurt helaas in het Spaans. Als je het programma voor de eerste keer start, vraagt het om je roepnaam. Vul die in. Daarna kun je de taal van YONIQ  op Engels zetten. Dat gaat als volgt. Kies in het menu ‘Opciones’ voor ‘Configurar MMSSTV(O)’. Selecteer vervolgens in de dialoog voor het tabblad ‘Misc’. Rechtsonder in het venster zie je dan ‘Inglés’ staan. Kies die optie, waarna je in de vervolgdialogen nog twee keer op ‘OK’ moet drukken om de Engelse gebruikersinterface te krijgen

Meer informatie (in het Spaans): Grupa Radio Galena – YONIQ