Kort radioamateurnieuws – week 24, 2023

Logo kort radioamateurnieuwsDeze week in ‘Kort radioamateurnieuws’:

  1. International Museums Weekends 2023; 
  2. PDF-download: HUNSOTRON juni 2023; 
  3. Video: Radioddity Q-40 10m-transceiver.

Kort radioamateurnieuws

1. International Museums Weekends 2023

Het evenement International Museums Weekends 2023 vindt dit jaar plaats in de weekenden van 17 en 18, en 24 en 25 juni.

De bedoeling van het evenement is om special event stations op te zetten bij zoveel mogelijk musea over de hele wereld. De musea die door de jaren heen deelnamen waren onder andere schepen, kastelen, openluchtmusea, Napoleontische forten en vele andere. Voor dit evenement wordt het woord ‘museum’ dus breed geïnterpreteerd.

Alle stations die zich registreren krijgen een deelnameprijs. Het registratieproces is alleen bedoeld om de organisatoren te helpen bij de administratie van het evenement. Bovendien geeft het de deelnemers een indicatie van het aantal actieve stations en waar de betrokken musea zich precies bevinden. Bezoek voor meer informatie over het evenement de volgende webpagina: International Museum Weekends 2023

Met dank aan Tom PC5D

2. PDF-download: HUNSOTRON juni 2023

Het afdelingsblad HUNSOTRON van de VERON-afdeling Hunsingo (A60) bevat regelmatig eigen artikelen die voor een groter publiek interessant zijn dan uitsluitend de A60-afdelingsleden.

Zo lees je in de juni-uitgave bijvoorbeeld een zeer uitgebreid artikel van Lieuwe van der Velde (bewerkt door Peter Kluit, NL13637) over de geschiedenis van de ontwikkeling, fabricage en de elektronische besturing van de V2-raket

Eveneens van Lieuwe van der Velde en Peter Kluit (NL13637) een verhaal over de tunneldiode.

Lees dit en meer in HUNSOTRON van juni 2023.

3. Video: Radioddity Q-40 10m-transceiver

Regelmatig demonstreert Matt M0DQW op zijn YouTube-kanaal TECH MINDS producten en componenten die interessant zijn voor de radioamateur.

In een van zijn laatste video’s introduceert hij de Radioddity Q-40, een 10m-transceiver met een uiterlijk dat sterk doet denken een een 27MC-bakkie.

Matt is redelijk enthousiast over de transceiver. Het frequentiebereik van het apparaat loopt van 28 MHz tot 29,695 MHz en het uitgangsvermogen bedraagt 12 Watt in AM, 40 Watt in FM en 35 Watt in SSB. Ook is mogelijk om tien kanalen te programmeren in het frequentiebereik tussen 140 en 170 MHZ, maar dan uitsluitend voor ontvangstdoeleinden. De prijs van de set bedraagt ongeveer €190,-.

Bekijk de video op het Youtube-kanaal van Matt M0DQW: Radioddity QT40 10 Meter Radio – Better than you might think!

 

 

______
Heb je tips voor ‘Kort radioamateurnieuws’, bijvoorbeeld omdat je een evenement wilt aankondigen? Wij horen dat dan graag: webredactie@veron.nl. Natuurlijk ontvangen wij ook graag (concept)artikelen voor de VERON-website of Electron.