Kort radioamateurnieuws – week 33, 2022

Logo kort radioamateurnieuwsDeze week in ‘Kort radioamateurnieuws’:

  1. 25 – 28 augustus: DNAT in Bad Bentheim, 
  2. Algerijnse omroepzender stoort amateurbanden, 
  3. Video: automatische WSPR-zender voor antennemetingen.

Kort radioamateurnieuws

1. 25 – 28 augustus: DNAT in Bad Bentheim

Van 25 tot 28 augustus worden voor de 54e keer de Deutch Niederländische Amateurfunkertage (DNAT) in Bad Bentheim gehouden.

Op het programma staan onder andere de uitreiking van de Gouden Antenne, de Morse and Straight Key Challenge, een fietsmobiel-contest en natuurlijk de grote rommelmarkt in het park voor de burcht van Bad Bentheim.

Bekijk voor meer informatie bijvoorbeeld onze eerdere publicatie Fietsmobiel Contest en Morse Challenge tijdens DNAT. Het officiële programma vind je op de website van de organisatie: DNAT.

2. Algerijnse omroepzender stoort amateurbanden

De Duitse radioamateurvereniging DARC meldt op haar website dat een Algerijns radiostation met de onderste zijband van zijn A3E-signaal in de vroege avonduren op 21450 kHz in de 15m-band uitzendt. De DARC-bandwacht heeft inmiddels de Duitse toezichthouder Bundesnetzagentur ingeschakeld om een frequentiewijziging te bewerkstelligen. Télédiffusion d’Algerie viel onlangs al negatief op met haar ochtenduitzendingen op 7200 kHz. Ook daar zendt het station met de lage zijband uit in een exclusieve amateurband.

3. Video: automatische WSPR-zender voor antennemetingen

WSPR (spreek uit: “wisper”) is een protocol en een digitale transmissiemode waarmee HF-propagatiepaden onderzocht kunnen worden. Ook eigent het zich uitstekend om de kwaliteit van antennes te onderzoeken en onderling te vergelijken. Er bestaat een wereldwijd netwerk van zend- en ontvangststations dat verzonden en ontvangen signalen doorgeeft aan het WSPRnet, alwaar de signalen worden weergegeven op een landkaart.

Kortgeleden besprak Mat M0DQW op zijn YouTube-kanaal een WSPR-zender die geheel automatisch kan schakelen tussen de verschillende HF-banden, van 10 tot 80 meter. Dit hulpmiddel leent zich prima om de eigen antennes te onderzoeken.

Bekijk de video op YouTube-kanaal TECH MINDS: WSPR Desktop Transmitter 80m to 10m

 

______
Heb je tips voor ‘Kort radioamateurnieuws’, bijvoorbeeld omdat je een evenement wilt aankondigen? Wij horen dat dan graag: webredactie@veron.nl. Natuurlijk ontvangen wij ook graag (concept)artikelen voor de VERON-website of Electron.