Kort radioamateurnieuws – week 18, 2023

Logo kort radioamateurnieuwsDeze week in ‘Kort radioamateurnieuws’:

  1. Ulrich Rohde, uitvinder SDR, ontvangt hoge Amerikaanse onderscheiding; 
  2. PDF-download: RAZzies mei 2023; 
  3. Special event station i.v.m. Autistic Pride Day.

Kort radioamateurnieuws

1. Ulrich Rohde, uitvinder SDR, ontvangt hoge Amerikaanse onderscheiding

Ulrich Rohde (DJ2LR)

Professor Ulrich Rohde (DJ2LR ), zoon van de oprichter van de firma Rohde & Schwarz, wordt onder meer beschouwd als de uitvinder van Software Defined Radio (SDR).

Al eerder ontving Rohde hiervoor een hoge Duitse onderscheiding, het Kruis van Verdienste van de Bondsrepubliek Duitsland.

Nu ontvangt hij voor zijn werk een Amerikaanse onderscheiding, de IEEE Communications Society Distinguished Industry Leader Award. Rohde krijgt de prijs “voor zijn bijdragen in de ontwikkeling van radio-apparatuur en elektronische meetapparatuur die het ontwerp van moderne communicatiesystemen en hun industriële implementaties hebben ondersteund.”

Rohde heeft meer dan 400 wetenschappelijke artikelen gepubliceerd, hij is coauteur van meer dan twaalf boeken en heeft meer dan vier dozijn patenten op zijn naam staan.

Meer informatie: IEEE Communications Society Distinguished Industry Leader Award

2. PDF-download: RAZzies mei 2023

De vereniging Radio Amateurs Zoetermeer (RAZ) brengt het maandblad RAZzies uit. De mei-uitgave is nu als PDF-download beschikbaar.

Deze keer onder meer in RAZzies:

  • De bouw van een B2-replica: de afwerking (Frank PA3CNO)
  • Opa Vonk legt de Maidenhead Locator uit aan Pim.
  • Het tweede deel van het artikel over een gestabiliseerde buizenvoeding (Mans PA2GHJ)
  • Bart PA3HEA bespreekt de bouw van een regelbare condensator voor een magnetische loop-antenne vervaardigd van PCB-materiaal.

Veel leesplezier gewenst.

Download: RAZzies mei 2023

3. Special event station i.v.m. Autistic Pride Day

De Autistic Pride Day (APD), jaarlijks op 18 juni, is een speciale dag voor autistische mensen. De dag is bedoeld om te vieren dat mensen met autisme trots mogen zijn op wie ze zijn.

Ter gelegenheid van dit evenement activeert Mark PD0MV van 16 tot 18 juni zijn special event station PD2023APD. Hij verheugt zich erop een verbinding met je te maken.

Meer informatie: Wikipedia: Autismebeweging

 

 

______
Heb je tips voor ‘Kort radioamateurnieuws’, bijvoorbeeld omdat je een evenement wilt aankondigen? Wij horen dat dan graag: webredactie@veron.nl. Natuurlijk ontvangen wij ook graag (concept)artikelen voor de VERON-website of Electron.