Kort radioamateurnieuws – week 27, 2024

Logo kort radioamateurnieuwsDeze week in ‘Kort radioamateurnieuws’:

  1. 60-signalen “Silent-Key”, “Opdat wij niet vergeten”;
  2. QMX+ multi-mode 160-6m QRP TRX kit presentatie;
  3. Ondeugende amateurs bij Vereniging de Muurkrant;
  4. Zwitserland zet eind dit jaar alle FM-zenders uit;
  5. PH80LIB herdenkt de bevrijding van zuid Nederland;
  6. Het einde van de @amsat.org Alias Service is in zicht;
  7. Logbook of The World werkt weer sinds 1 juli 2024;

Kort radioamateurnieuws

 

1. 60-signalen “Silent-Key”, “Opdat wij niet vergeten”

De radiotelegrafist, of marconist, werd aan boord veelal “Sparks”, “Vonk” of “Draad” genoemd. Dit in relatie tot de spectaculaire “vonk verhogende” en knetterende neveneffecten van zijn radio-zend werkzaamheden. Zijn beroep bestond niet alleen uit het in Morsecode verzenden en ontvangen van telegrammen, maar ook uit overige noodzakelijke maritieme informaties.

Dit waren in feite secundaire activiteiten. Primair was de functie van radiotelegrafist als volgt internationaal vastgelegd…: “Ter beveiliging van mensenlevens op zee”. Dit was het uiteindelijke resultaat van de internationale besprekingen en afspraken na het drama met het passagierschip “Titanic”.

De in 1916 opgerichte Nederlandsche Telegraaf Maatschappij Radio-Holland zorgde ervoor dat ieder schip, uitgerust met een radiotelegraaf installatie, een gediplomeerd radiotelegrafist aan boord had. In het huidige hoofdkantoor van de hedendaagse Radio-Holland-Netherlands hangt een gedenkplaat 1940 – 1945 met als ondertitel “Hun zij Dank en Eere”.

Bij auteur Hans van der Pennen intrigeerde de namen op deze gedenkplaat. Wie waren zij? Op welke wijze en waar waren zij om het leven gekomen. Als oud radiotelegrafist en nu vrijwilliger bij de Stichting Historisch Materiaal Radio-Holland kreeg hij alle gelegenheid en medewerking om een en ander te gaan onderzoeken. Inmiddels zijn in “Oud Roest”, een vier maandelijkse periodiek van de Stichting Historisch Materiaal Radio-Holland, een aantal verhalen gepubliceerd. Gezien de vele positieve reacties van de lezers heeft de Stichting besloten al deze verhalen te bundelen in een boek. Hoe dit boek te bemachtigen lees je in het PI4HAL bulletin van juli op pagina 7. Maar vergeet niet ook de 56 andere pagina’s van dit mooie nieuwe PI4HAL bulletin te lezen.

Met dank aan Bert PC4Y

 

2. QMX+ multi-mode 160 tot 6m QRP transceiver kit presentatie

In het volgende RSGB Tonight@8 webinar op maandag 8 juli, zal Hans Summers G0UPL van QRP Labs een presentatie geven over het ontwerp en de functies van de QMX+ multi-mode 160 tot 6m QRP transceiver kit. Dit is een mooie kans om meer te weten te komen en live vragen te stellen.

QMX+: een multifunctionele, hoogwaardige 160-6m, CW en Digi-modes transceiverkit, inclusief ingebouwde SDR, 24-bit 48 kbps USB-geluidskaart, CAT-besturing, gesynthetiseerde VFO met TCXO-referentie, RTC en interne GPS-optie.

Je kunt kijken op het RSGB YouTube kanaal of het speciale BATC kanaal. Lees meer over het webinar op de RSGB website. En meer over dit veelzijdige radioamateur apparaat lees je hier.

Met dank aan Tom PC5D

 

3. Ondeugende amateurs bij Vereniging de Muurkrant

In het verleden werd de amateur tv op 70 cm gedaan. Met omgebouwde tweede net convertors kon men op 70 cm kijken, dat was kanaal E17. Eerst was dit uitsluitend zwart/wit beeld zonder geluid. Later kwam er geluid bij en ook kleur. Een amateur, George, PA0YG, had zelfs teletext erbij, weliswaar 4 pagina’s, maar toch. Hij had ook een 23 cm portable ATV zender geconstrueerd. Maar er werden ook grappen uitgehaald.

George bood zijn zender ter keuring aan, er kwam een meetwagen antenne omhoog en meten maar. Op de vraag of er een zwart of wit beeld moest worden uitgezonden, dit heeft invloed op het vermogen, werd verbaasd gereageerd. Uiteindelijk werden het blokken. Men vond het signaal schoon, alleen op 517 MHz stond nog een signaaltje. George schakelde zijn zender uit en het stond er nog steeds. Dit was Nederland 2, maar het was binnen de norm.

Het verdere (wat meer ondeugende) verloop van dit leuke stukje geschiedenis en meer lees je verder in het 6e nummer van het 42e jaargang van de Muurkrant. Altijd even de moeite van het lezen waard.

Met dank aan Wim PA2WJZ en Niek PA0ONH

 

4. Zwitserland zet eind dit jaar alle FM-zenders uit

tekening transistorradio gestyleerdIn een persbericht van donderdag 27 juni 2024 heeft de Swiss Broadcasting Corporation (SBC) bevestigd dat het alle FM-zenders aan het eind van het jaar zal uitschakelen. In een verklaring zei SBC…

Wie nu naar de radio luistert, doet dat grotendeels via digitale audio-uitzending (DAB+) of het internet. Er zijn steeds minder VHF-FM-ontvangers in gebruik in Zwitserland. Het resterende, zuivere FM-gebruik stagneert op minder dan 10%.

Een eerder onderzoek in 2020 schatte het aantal mensen dat op FM luisterde op 13%.  Oorspronkelijk werd verwacht dat FM eind 2024 in heel Zwitserland zou worden uitgeschakeld. De regering verlengde de FM-licenties voor de radio-industrie voor de laatste keer in oktober 2023 tot eind 2026, waarna radiostations in Zwitserland niet langer via FM kunnen uitzenden, maar alleen nog digitaal. De Zwitserse toezichthouder OFCOM kondigde destijds aan dat de laatste verlenging de radio-industrie de flexibiliteit zou geven om het overgangsproces van analoge naar digitale radio te voltooien.

Met dank aan John EI7GL en Tom PC5D

 

5. PH80LIB herdenkt de bevrijding van zuid Nederland

4 mei herdenking in Oisterwijk

Frank PF1SCT is druk bezig met het opzetten van het special event station PH80LIB rond de bevrijding van zuid Nederland in 1945 en Operation Market Garden evenals Operation Pheasant. In de herfst van 2024 ligt de focus op de bevrijding van de regio Tilburg. In het voorjaar van 2025 gaat de aandacht naar 80 jaar vrijheid in Nederland.

Het station zal (grotendeels) worden bediend door radioscouts. 18-20 oktober 2024 zijn we actief tijdens de JOTA-JOTI. Scouting is altijd betrokken geweest bij het herdenken van de slachtoffers en offers van WO2 en de verdedigers van onze vrijheid. We hopen dat we een bijdrage kunnen leveren aan de bewustwording van onze jeugd en mensen in het algemeen. Met veel respect en dankbaarheid herdenken we de helden die voor onze vrijheid hebben gevochten.

Alle details over en de voortgang van dit alles inclusief het activatie schema zijn te vinden op de PH80LIB QRZ pagina.

Met dank aan Frank PF1SCT

 

6. Het einde van de populaire @amsat.org Alias Service is in zicht

AMSAT Mail Alias Service eindigt op 1 augustus 2024Drie weken geleden meldden we al dat de langlopende gratis service van de AMSAT organisatie, de Mail Alias Service, stopt op 1 augustus 2024. Sommige AMSAT berichten noemen 31 augustus 2024 als einddatum, dus misschien dat ze al wat extra omschakeltijd hebben gegeven. Hoe dan ook, het stopt in ieder geval volgende maand.

Heb je zo’n @amsat.org mailadres? Onderneem dan snel actie! Zet alles dat via die alias naar jou toe wordt gemailed direct om naar een ander mailadres.

En dat zeggen we in het bijzonder tegen al die VERON leden die nu nog steeds een @amsat.org adres als contactadres in onze ledenadministratie hebben staan. Verander dat zelf zo snel mogelijk in “Mijn VERON“. Of geef een ander mailadres via ons contactformulier door aan ons Centraal Bureau.

En dat geldt ook voor al die VERON leden die hun @amsat.org adres nog als bestemming voor hun @veron.nl alias gebruiken. Geeft via het alias aanvraag formulier snel een ander mailadres door!

Met dank aan de enige echte VERON PostMaster

 

7. Het ARRL Logbook of The World (LoTW) werkt weer sinds 1 juli 2024

handleiding Logbook of The WorldTerwijl het werk aan het ARRL netwerk vorderde, hadden sommige gebruikers te maken met een korte opening van LoTW, waarbij ongeveer 6600 logs werden geüpload. De logs werden pas afgelopen weekend verwerkt, toen de ARRL engineers testten of de interfaces naar LoTW goed functioneerden.

We nemen maatregelen om de waarschijnlijk enorme toestroom van logs te beheren. Daarom vragen we je om als je grote uploads hebt, bijvoorbeeld van wedstrijden of van een DX-peditie, een week of twee te wachten met uploaden zodat LoTW de kans krijgt om de achterstand in te halen. We hebben ook een proces geïmplementeerd om logs met veel duplicaten te weigeren. Upload alsjeblieft niet je hele log om “zeker te zijn” dat je contacten in LoTW staan, want dan worden ze geweigerd.

Alle details over de LOTW heropening lees je in dit ARRL persbericht. Meer informatie over de hack die deze onderbreking heeft veroorzaakt lees je hier.

Met dank aan Johan PE1PUP

 

______

Heb je tips voor ‘Kort radioamateurnieuws’? Bijvoorbeeld omdat je een evenement wilt aankondigen? Wij horen dat dan graag van je! Stuur je berichtje naar webredactie@veron.nl. Natuurlijk ontvangen wij op dit adres ook graag (concept)artikelen voor de VERON-website en/of Electron.