Kort radioamateurnieuws – week 40, 2021

Logo kort radioamateurnieuwsDeze week in ‘Kort radioamateurnieuws’:

 1. RF-webinar op zondag 17 oktober over de lusantenne,
 2. Video bij Tonight@8 over het bouwen en het gebruik van spraakrepeaters,
 3. Video bij DARC over het ontstaan van zonnevlekken,
 4. DX-peditie naar Papegaaieneiland (15 – 18 oktober)

Kort radioamateurnieuws

1. RF-webinar op zondag 17 oktober over de lusantenne

De succesvolle presentatie over mobiele HF-antennes door Andy HB9CVQ op 19 september jongstleden krijgt een vervolg. Zondag 17 oktober geeft Hans PA3ECT een presentatie met als titel: “De lusantenne, met een dominant magnetisch veld, praktisch bekeken”.

Aan de orde komen diverse lusantennes waarmee Hans in de afgelopen jaren goede ervaringen heeft opgedaan, zoals:

 • De kleine magnetic loop voor 80 meter
 • De grote loop voor 80 meter
 • Diverse mobiele magnetic loop-antennes voor op de auto
 • Deltavorm van de veldantenne magdelta loop voor 80 en 160 meter
 • Kleine loopantenne voor 2 meter
 • Veel praktische ervaringen met enige technische onderbouwing!

Voor meer informatie en eventuele aanmelding verwijzen wij naar de website: RF Seminar.

2. Video bij Tonight@8 over het bouwen en het gebruik van spraakrepeaters

Tonight@8 is een online-lezingenprogramma van de Britse radioamateurvereniging RSGB. Op 27 september stond een lezing van Steve Morton (F4VTF, G8GSR) op het programma. Daarin vertelt Steve onder andere hoe spraak repeaters gebouwd, gebruikt in stand gehouden worden.

We kennen allemaal repeaters, maar hoeveel van ons weten wat erbij komt kijken om er een in gebruik te nemen? Daarom behandelt Steve deze en andere vragen in zijn presentatie, die inmiddels voor iedereen te bekijken is via YouTube: “How Repeaters are built, planned, commissioned & used”.

Meer informatie over het Tonight@8-programma: Tonight @ 8 – live webinars

3. Video bij DARC over het ontstaan van zonnevlekken

Dat de zon een grote invloed heeft op de propagatie van radiogolven is bij radioamateurs genoegzaam bekend. Ook dat zonnevlekken daarbij een belangrijk rol spelen, weten de meesten. Maar wat nu eigenlijk zonnevlekken zijn, waardoor ze ontstaan en hoe ze samenhangen met de 11-jarige zonnecyclus, dat is bij velen onbekend. Juist over deze onderwerpen hield Klaus-Peter Haupt een presentatie tijdens de HAM RADIO World 2021.

De DARC publiceerde de presentatie kortgeleden op hun YouTube-kanaal en is dus voor iedereen te bekijken: Klaus-Peter Haupt – Entstehung der Sonnenflecken

4. DX-peditie naar Papegaaieneiland (15 – 18 oktober)

In oktober is Sascha PF9Z op de HF-banden (10 – 80m) QRV vanaf Papegaaieneiland (IOTA SA – 092) met de roepnaam PZ5G. Papegaaieneiland ligt in de monding van de Surinaamse rivier Corantijn, op de grens met Guyana. Sascha zal overigens niet alleen vanaf Papegaaieneiland actief zijn, maar ook vanaf het vaste land van Suriname, dan gebruikmakend van zijn eigen roepnaam PZ5ZS.

Samen met vriend Markus DJ4EL zal hij drie dagen actief zijn als PZ5G. Ook Rico PZ5JW doet mee. Rico neemt dan de CW-verbindingen voor zijn rekening.

Planning:

 • 15 – 18 oktober: PZ5G is actief vanaf Papegaaieneiland
 • 12 – 22 oktober: PZ5ZS is actief vanaf het vaste land van Suriname

 

______
Heb je tips voor ‘Kort radioamateurnieuws’, bijvoorbeeld omdat je een evenement wilt aankondigen? Wij horen dat dan graag: webredactie@veron.nl. Natuurlijk ontvangen wij ook graag (concept)artikelen voor de VERON-website of Electron. Een artikel hoeft overigens niet “klaar voor publicatie” te zijn: we helpen graag bij de verdere uitwerking en redactie.