Mount Athos monnik Apollo SV2ASP/A Silent Key

Mount Athos monnik Apollo SV2ASP/A Silent KeyDe bekendste radioamateur van Mount Athos, monnik Apollo (SV2ASP/A) is op 5 mei overleden aan de gevolgen van kanker. Monnik Apollo is 64 jaar geworden. Monnik Apollo was in wezen het enige DX station van Mount Athos, op de 20e plaats van meest gezochte DXCC-entiteiten.

SV2ASP/A

Hij opereerde vanuit het orthodoxe klooster van Docheiariou. Geboren in een groot gezin in West-Griekenland, werd hij in 1973 monnik en trad hij uiteindelijk in 1980 in dienst bij het ascetische klooster op Mount Athos. Toen in de jaren tachtig behoefte ontstond aan betrouwbare communicatie van het klooster volgde monnik Apollo een aanbeveling op om radio amateur te worden. En in 1988 was dat een feit. Hij moest wachten op toestemming van de Heilige Raad om actief te mogen zijn. In 1990 zijn de eerste verbindingen gemaakt. Hij vierde zijn 10e verjaardag als radioamateur met de speciale roepnaam SY2A.

Leden van de SZ1A-radioclub bezochten Mount Athos in 2003 en zijn hem gaan helpen om zijn station en antennes te onderhouden. Ook Zorro Miyazawa JH1AJT verleende hieraan zijn medewerking in 2016.

“We zullen zijn glimlach, zijn goede bereidheid en vriendschap missen. Ik zal nooit vergeten hoe laat hij midden in de nacht wakker werd om een sked te maken met radioamateurs die Mount Athos nodig hadden voor een nieuwe DXCC. Ik had het geluk hem als vriend te hebben.” merkte Kostas Stamatis SV1DPI, een goede vriend op.

Chip Cohen W1YW reageerde op QRZ.com: “Gedurende vele decennia was monnik Apollo de enige radioamateur in het zeldzame Mount Athos. Een getalenteerde en religieuze man. Monnik Apollo combineerde een technische achtergrond met een diep religieus geloof. Hij werd een internationale ambassadeur voor het radioamateurisme en één van onze beroemdste radioamateurs.”

SV2RSG

Monnik Iakovos SV2RSG, die in het heilige klooster van Koutloumousiou op Mount Athos woont, kreeg een licentie in 2015 en was meermaals actief. Hij is lid van het DX Plus Hellenic Radio Amateur Team.
Peter Vekinis KH6VP heeft onlangs Mount Athos bezocht om monnik Iakovos te helpen. En een artikel over zijn ervaringen zal verschijnen in een aankomende uitgave van QST