Solo DXpeditie Crozet Island

DXpeditie Crozet IslandDe aankondiging van een DXpeditie om Crozet Island (FT5W) te activeren in 2022 – 2023 zorgde voor enthousiasme binnen de DX-gemeenschap. Meteen na de aankondiging heeft de Northern California DX Foundation (NCDXF) $20.000 toegezegd om de DXpeditie te ondersteunen. De contactpersoon voor het geplande evenement, Thierry Mazel, F6CUK, wil te hoge verwachtingen temperen. De vraag zal namelijk extreem hoog zijn voor de derde meest gezochte DXCC entiteit – na Noord-Korea en Bouvet Eiland. Thierry zegt dat natuurgerelateerde factoren, waaronder het klimaat, de manier dicteren waarop de DXpeditie plaatsvindt.

Wind storm tot orkaankracht

“De wind waait bijna constant met een snelheid van 70 kilometer per uur (43 MPH). De vlagen kunnen binnen een paar minuten oplopen tot 150 kilometer per uur (93 MPH).” Aldus Thierry en co-planner Paul Granger, F6EXV, in een recent nieuwsbericht. Er zijn geen echte seizoenen op Crozet, dus deze condities gelden het hele jaar door. Ook al zijn er tijdens de australe zomer ook mooiere dagen.

Alleen draadantenne voor de DXpeditie Crozet Island

Naast de mogelijkheid van storm- of orkaankracht is er ook nog het “vrij harde” vulkanische gesteente dat de archipel bedekt. Daarnaast zijn er de “zeer strikte regels” die gelden om fauna en flora te beschermen. Maar vooral zijn er beperkingen aan de soorten antennes die kunnen worden opgesteld. “Ter bescherming van de vogels zijn antennes, afspanlijnen en alles wat een obstakel kan vormen, verboden”, aldus Thierry en Granger. Alleen al het vastzetten van afspanlijnen voor een 4-square zou meer dan 30 betonblokken vereisen, omdat het graven van gaten niet is toegestaan. Het oorspronkelijke idee om 4-square arrays voor 40 en 20 meter op te stellen mocht echter niet. De Franse Australes-eilanden zijn Werelderfgoedlocaties van de Organisatie van de Verenigde Naties voor Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (UNESCO) en uitgeroepen tot beschermd gebied.

“De enige mogelijkheid die de overheid toestond, was een antenne-bevestigingspunt aan een bestaand gebouw en van daaruit draadantennes spannen,” zeiden Thierry en Granger. “Geen beam! Dat staat duidelijk in de vergunning.”

Geen niet-inheemse zaden meebrengen

Alsof dat nog niet genoeg hindernissen waren, moet alle apparatuur van tevoren grondig worden schoongemaakt om te voorkomen dat er pollen, zaden of niet-inheemse organismen op het eiland komen. De DX-peditie planners denken na over de “beste oplossing voor de best mogelijke antenne”.

De laatste radio-activiteit vanaf Crozet was in 2009 door Florentin Bard, F4DYW, die opereerde als FT5WQ. In tegenstelling tot eerdere berichten maakt de DXpeditie 2022 – 2023 zijn roepnaam niet vooraf bekend. Het verwacht budget voor de solo DXpeditie is maar liefst 58.000 dollar.

Het Twitter-account is @crozet2022, en een website komt binnenkort. Wanneer deze operationeel is, zal hij details bevatten over hoe het gedoneerde geld zal worden besteed. Thierry heeft toegezegd dat alle bijdragen worden terugbetaald als de operatie niet doorgaat.

 

bron: ARRL