Kort radioamateurnieuws – week 45, 2021

Logo kort radioamateurnieuwsDeze week in ‘Kort radioamateurnieuws’:

  1. Relatief grote bijdrage Nederlandse amateurs aan propagatie-onderzoek, 
  2. Morgen, 14 november: RF-webinar over de basis van onze hobby…, 
  3. Presentaties RSGB Convention 2021 beschikbare als aparte video’s, 
  4. Beta-versie SDR Console 3.1 te downloaden

Kort radioamateurnieuws

1. Relatief grote bijdrage Nederlandse amateurs aan propagatie-onderzoek

Kortgeleden publiceerden wij een nieuwe oproep om mee te doen aan propagatie-onderzoek tijdens een zonsverduistering, ditmaal tijdens de eclips boven Antarctica in december. De initiatiefnemer van dat onderzoek, Kristina Collins (KD8OXT), wetenschappelijk onderzoeker en verbonden aan HamSCI, berichtte ons afgelopen week over de “aanhoudende, zeer productieve samenwerking met Nederlandse amateurs”.

Die relatief grote Nederlandse bijdrage blijkt bijvoorbeeld uit het overzicht van deelnemende stations op de volgende webpagina: HamSCI Stations. Daar zie je onder andere dat er in Duitsland twee stations meedoen, in Engeland drie en in Frankrijk twee, terwijl dat er in Nederland vijf zijn: PA0SLT, PA0RWT, PE1RWP, PD4C en PA4WE. Mede namens Kristina KD8OXT: hartelijk dank voor jullie inzet!

2. Morgen, 14 november: RF-webinar over de basis van onze hobby…

Morgen, 14 november, verzorgt Pieter-Tjerk de Boer (PA3FWM) een RF-webinar waarin hij de wetten van Maxwell bespreekt.

De wetten van Maxwell beschrijven elektriciteit en magnetisme, en vormen daarmee uiteindelijk de basis van onze hobby. Deze presentatie gaat over wat deze wetten in essentie betekenen en hoe Maxwell en zijn volgelingen daarmee de basis legden voor de radiotechniek. Door toepassing van deze wetten leren we begrijpen hoe de ionosfeer onze signalen reflecteert.

Voor meer informatie en eventuele aanmelding verwijzen wij naar de website: RF Seminar.

3. Presentaties RSGB Convention 2021 beschikbaar als aparte video’s

Op de jaarlijkse RSGB Convention van 9 oktober jongstleden werd een groot aantal interessante presentaties gegeven, sommige inleidend van karakter, andere juist verdiepend. Die presentaties zijn nu als aparte video’s te bekijken op het YouTube-kanaal van de RSGB: RSGB Convention 2021.

4. Beta-versie SDR Console 3.1 te downloaden

Multi-banddisplay

Zoals wij eerder berichtten zal de volgende versie van SDR Console onder andere ondersteuning bieden voor nieuwe hardware: SDR Dreamkit V1D van de Russische firma Arinst. Daarnaast zijn er tal van verbeteringen: uitbreidingen van het multi-banddisplay, minder signaalvertraging bij gebruik van de Adalm Pluto, goed werkende SDRPlay bij een datarate van 10 Msps, lagere resolutie van de digitale S-meter (0,1 dB i.p.v. 1 dB) en nog veel meer. Een overzicht van alle vernieuwingen en verbeteringen kun je nalezen in de release notes.

Liefhebbers kunnen sinds 9 november de beta-versie van SDR Console 3.1 downloaden: Beta 3.1 SDR Console. Als alles volgens plan verloopt, dan komt de officiële versie van de software eind november beschikbaar.

 

______
Heb je tips voor ‘Kort radioamateurnieuws’, bijvoorbeeld omdat je een evenement wilt aankondigen? Wij horen dat dan graag: webredactie@veron.nl. Natuurlijk ontvangen wij ook graag (concept)artikelen voor de VERON-website of Electron. Een artikel hoeft overigens niet ‘klaar voor publicatie’ te zijn: we helpen graag bij de verdere uitwerking en redactie.