Kort radioamateurnieuws – week 48, 2020

Logo kort radioamateurnieuwsDeze week in ‘Kort radioamateurnieuws’:

  1. Aandacht voor EMC in beleidsvoornemen Duitse bondsregering
  2. SDRuno-plugin voor applicaties van Black Cat Systems
  3. Amerikaanse kustwacht wil uitluisteren HF-noodfrequenties staken

Kort radioamateurnieuws

1. Aandacht voor EMC in beleidsvoornemen Duitse bondsregering

In een recente berichtgeving van de Duitse bondsregering licht zij haar toekomstplannen toe op het gebied van de ontwikkeling van micro-elektronica. In deze berichtgeving is er expliciet aandacht voor elektromagnetische compatibiliteit (EMC) van apparaten, zo meldt de Duitse radioamateurvereniging DARC op haar website. De DARC dringt al jaren bij de overheid aan op meer aandacht voor EMC, bijvoorbeeld via “Der Runde Tisch Amateurfunk”. De DARC constateert met enige tevredenhuid dat nu ook de politiek erkent dat elektromagnetische compatibiliteit een belangrijk onderwerp is. Niet alleen vanwege wettelijke verplichtingen, maar zeker ook vanwege de veiligheidsaspecten.

Elektromagnetische compatibiliteit (EMC)

Elektromagnetische compatibiliteit en de normen en richtlijnen die daarover bestaan, zijn voor radioamateurs belangrijke onderwerpen. Radioamateurs waren de eersten die het bijna 20 jaar geleden opmerkten, maar inmiddels ondervinden alle inwoners van Nederland de gevolgen van het toegenomen ruisniveau als gevolg van de vele storende elektronische apparaten. Soms is het zo dat apparaten niet aan de geldende EMC-richtlijnen voldoen. Helaas is het ook zo dat de huidige richtlijnen ons onvoldoende beschermen tegen man-made noise. Dat heeft met name te maken met het feit dat in de huidige richtlijnen er onvoldoende aandacht is voor de optelsom van de storende effecten van de vele individuele apparaten (het zogenoemde cumulatieve effect).

2. SDRuno-plugin voor applicaties van Black Cat Systems

Sinds enige tijd is het mogelijk om de functionaliteit van SDRuno, de SDR-software van de Britse firma SDRPlay, met behulp van plugins uit te breiden. Black Cat Systems maakte gebruik van deze mogelijkheid. Met hun plugin realiseren zij een goede integratie tussen SDRuno en hun programma’s Black Cat SSTV, Black Cat Weatherfax en DX Toolbox. Daardoor wordt het onder andere eenvoudig mogelijk om SSTV– en weerfax-beelden te ontvangen met SDRuno.

Geïnteresseerd? Bekijk dan de volgende Youtube-video: SDRuno v1.40.2 BCS Black Cat System plugin.

3. Amerikaanse kustwacht wil uitluisteren HF-noodfrequenties staken

De Amerikaanse kustwacht stelt voor om het uitluisteren van de HF-noodfrequenties op 4125, 6215, 8291 en 12.290 kHz in de VS en Hawaï te staken. Noodoproepen komen namelijk zelden binnen via deze frequenties. De kustwacht verwacht slechts een gering effect van deze voorgenomen maatregel op de scheepvaart. Veel schepen zijn tegenwoordig namelijk uitgerust met betere alternatieven: satellietcommunicatie en HF-zendapparatuur met Digital Selective Calling. In sommige regio’s, zoals bijvoorbeeld Alaska, wil de kustwacht de noodfrequenties overigens wel blijven uitluisteren. Ook blijft het Maritime Mobile Service Net op 14.300 MHz beschikbaar.

Bron: ARRL
Met dank aan Ronny Plovie, ON6CQ