Kort radioamateurnieuws – week 14, 2021

Logo kort radioamateurnieuwsDeze week in ‘Kort radioamateurnieuws’:

  1. Herinnering: vanmiddag RF-webinar over zelf meteoren detecteren met de CAMRAS-WebSDR
  2. Lezing over VNA’s en NanoVNA bij Tonight@8 op 12 april
  3. Monitorstation op 2 meter op Newfoundland
  4. Presentaties van QSO Today Virtual Ham Expo staan online

Kort radioamateurnieuws

1. Herinnering: vanmiddag RF-webinar over zelf meteoren detecteren met de CAMRAS-WebSDR

Al jaren is er een hechte samenwerking tussen radioamateurs en liefhebbers van radioastronomie. Vaak zijn er gemeenschappelijke interesses.

Op 11 april aanstaande vanaf 15:00 uur zal Frans PE1RXJ een RF-webinar verzorgen over dit onderwerp. De titel van het webinar luidt: “Zelf meteoren detecteren met de CAMRAS-WebSDR”. Frans zal in zijn presentatie ingaan op de mogelijkheden die we zelf hebben om hiermee te experimenteren.

Voor meer informatie en eventuele aanmelding (als spreker of deelnemer) verwijzen wij naar de website: RF Seminar.

2. Lezing over VNA’s en NanoVNA bij Tonight@8 op 12 april

Tonight@8 is een online-lezingenprogramma van de Britse radioamateurvereniging RSGB. Op maandag 12 april 2021 vanaf 19:00 UTC geeft Alan Wolke (W2AEW) een lezing over vectornetwerkanalyzers (VNA’s). Hij start met een algemene introductie: de basisprincipes en gebruikte terminologie. Daarna zal hij specifiek ingaan op de NanoVNA: het ontwerp, de kalibratie, de werking en typische gebruiksscenario’s. Tot slot bespreekt hij de beperkingen van de NanoVNA in vergelijking tot professionele VNA’s.

Tonight@8-lezingen worden live gestreamd via het RSGB-YouTube-kanaal en het speciale BATC-kanaal.

3. Monitorstation op 2 meter op Newfoundland

FT8 RTTY RoundupJohn EI7GL meldt op zijn blog dat Frank VO1HP uiterlijk vanaf eind mei zijn monitorstation op 2 meter vanaf Newfoundland (Canada) zal activeren. Het station met roepnaam VO1FN zal met SDR Console en WSJT-X uitluisteren op 144,174 MHz, de FT8-frequentie op de 2m-band. Ontvangen stations worden vervolgens gerapporteerd op PSK Reporter. De antennes staan uitgericht op West-Europa, een afstand van 3000 tot 4000 kilometer. John legt op zijn website uit dat als het monitorstation al stations uit Europa zal ontvangen, het propagatiemechanisme waarschijnlijk een combinatie zal zijn van marine ducting en sporadische E of meteor scatter.

4. Presentaties van QSO Today Virtual Ham Expo staan online

QSO Today Virtuele Ham Expo 2021

Van 13 tot 14 maart was de Engelstalige QSO Today Virtual Ham Expo. Het virtuele evenement bood tientallen presentaties, die nu voor een ieder op het web toegankelijk zijn. Onder andere de volgende lezingen zijn terug te kijken:

Kijk voor het volledige overzicht op de volgende pagina: QSO Today Virtual Ham Expo Presentations