Kort radioamateurnieuws – week 19, 2022

Logo kort radioamateurnieuwsDeze week in ‘Kort radioamateurnieuws’:

  1. Video: de uSDX+ V2, een voordelige ‘all-mode’-transceiver voor acht HF-banden, 
  2. Video: Tonight@8-lezing over de wereld van het contesten

Kort radioamateurnieuws

1. Doe mee aan de eerste HAMChallenge

Heb je een geweldig idee dat je met de community wilt delen?

Amateurradio gaat over plezier, radiocommunicatie, technologie, experimenteren, zelfstudie en vriendschap.

De IARU Regio 1 nodigt je uit om met een baanbrekend idee te komen dat zou kunnen leiden tot meer gelicentieerde radioamateurs.

Stel een team samen, deel je idee, presenteer je voorstel en breng dit tot werkelijkheid: dit is het moment voor een verandering in amateurradio en we zijn op zoek naar jou!  De beste voorstellen worden beloond, mis deze kans niet!

Wacht niet te lang, de laatste dag van inzending is al op 31 mei .

Bekijk de regels voor deelname!

2. Video: de uSDX+ V2, een voordelige ‘all-mode’-tranceiver voor acht HF-banden

In zijn laatste video bespreekt Mat M0DQW de voordelige, ‘Chinese’ QRP-SDR-transceiver uSDX+ V2, geschikt voor alle modes op acht HF-banden. Het apparaat wordt gevoed met 13,8 Volt en kan bovendien op batterijen werken. Het uitgangsvermogen bedraagt (slechts) 3 tot 5 Watt, afhankelijk van de gekozen band. Verwacht geen chic en groot kleurendisplay met bandscope en ‘waterval’. Daarvoor is het apparaat te sober uitgevoerd en passen deze opties bovendien niet bij de prijsstelling.

Mat concludeert edoch dat, zeker gezien de prijs, de uSDX+ een heel aardig apparaatje is. Wellicht iets voor SOTA-enthousiastelingen.

Bekijk de video op het YouTube-kanaal TECH MINDS: uSDX+ v2 8 BAND ALL MODE HF TRANSCEIVER

3. Video: Tonight@8-lezing over de wereld van het contesten

Tonight@8 is een online-lezingenprogramma van de Britse radioamateurvereniging RSGB. Op maandag 9 mei 2022 stond een presentatie van Mark Haynes (M0DXR) op het programma. Inmiddels is de presentatie beschikbaar als YouTube-video.

Mark vertelt daarin over de spannende wereld van contesten. De presentatie behandelt onder andere de basisprincipes van het contesten. Maar Mark zal ook een voorproefje geven van de meer geavanceerde technieken die worden gebruikt door meer ervaren en extreme deelnemers, en uitleggen wat er nodig is om een ​​”wereldzege” te behalen in de grootste evenementen van het jaar.

 

______
Heb je tips voor ‘Kort radioamateurnieuws’, bijvoorbeeld omdat je een evenement wilt aankondigen? Wij horen dat dan graag: webredactie@veron.nl. Natuurlijk ontvangen wij ook graag (concept)artikelen voor de VERON-website of Electron.