Kort radioamateurnieuws – week 44, 2023

Logo kort radioamateurnieuwsDeze week in ‘Kort radioamateurnieuws’:

 1. DvdRA 2023 video impressie van PH0R;
 2. Lezing EZNEC bij VERON Flevoland op 7 nov;
 3. PI4HAL-bulletin november’23 online te lezen;
 4. Tonight@8 presentatie over eindgevoede halvegolfantennes;
 5. De RAZzies november editie is uit in PDF formaat;
 6. Buiten de band zenden tijdens de CQ-WW.

Kort radioamateurnieuws

 

1. DvdRA 2023 video impressie van PH0R

Speciaal voor iedereen die helaas niet aanwezig kon zijn op de Dag van de RadioAmateur in de IJsselhallen te Zwolle afgelopen zaterdag 28 oktober 2023 heeft Robert Buszkiewicz PH0R een korte video impressie gemaakt. Deze is hiernaast te bewonderen.

Het duurt maar ruim een minuutje, maar geeft toch een goed idee van dit jaarlijkse VERON evenement. Volgend jaar doen we het gewoon weer!

 

2. Lezing EZNEC bij VERON afdeling Flevoland op dinsdag 7 november

Op aanstaande dinsdag 7 november 2023 is er tijdens de verenigingsavond van VERON afdeling Flevoland een interessante lezing over EZNEC. Nog voordat de soldeerbout warm is kunt u met deze software uw nieuwe antenneontwerp volledig doorrekenen. Arie kleingeld PA3A helpt u op weg in het gebruik van de software.

Dus kom 7 november 2023 naar de verenigingsavond. Geen lid? Een mooie gelegenheid om eens kennis te komen maken met de afdeling Flevoland van de VERON.

En nu we het toch over antennes hebben: Lees ook even het artikel over de Isotron antenne bij afdeling Flevoland. Deze antenne is een elektrische kopie van een 1/2 golf dipool. Ideaal voor klein behuisden. Het ding past gemakkelijk op een balkon.

 

3. PI4HAL-bulletin van november 2023 nu online te lezen

PI4HAL is het clubstation van de Vereniging Radiozendamateurs SS Rotterdam. Het station bevindt zich op het voormalige passagiersschip SS Rotterdam, dat tegenwoordig dienst doet als hotel en permanent is afgemeerd aan het 3e Katendrechtsehoofd in Rotterdam (QTH-locator: JO21fv).

De vereniging heeft tot doel – naast het in de lucht houden van PI4HAL – de radiohobby bij de bezoekers van het schip toe te lichten en te promoten.

De vereniging brengt bovendien maandelijks een uitgebreid, gratis nieuwsbulletin uit, het PI4HAL-bulletin. De november-uitgave met 56 pagina’s beloofd veel leesplezier. De inhoudsopgave is echt veel te lang om hier op te sommen! Dus open het PI4HAL-bulletin november 2023 zelf en geniet lekker lang van het lezen van de vele boeiende artikelen.

 

4. Tonight@8 presentatie over eindgevoede halvegolfantennes

In het Tonight@8 webinar van de RSGB op maandag 6 november zal Colin Summers MM0OPX een inleiding geven gericht op nieuwkomers in de radioamateurwereld. Hij zal het hebben over antennes in het algemeen, maar zal zich concentreren op de eindgevoede halvegolfantenne, inclusief details over de constructie, transformatoren en prestaties.

Het webinar is te volgen op het RSGB YouTube kanaal of het speciale BATC kanaal en stel vragen via de live chat. Ga voor meer informatie naar deze RSGB webpagina.

 

5. De RAZzies november editie is uit in PDF formaat

De RAZzies voor de maand november 2023 is uit! Dit is het clubblad van de Radio Amateurs Zoetermeer. Maar het bevat ook heel veel leuke artikelen voor radioamateurs ver buiten Zoetermeer. Vandaar dat we het hier even promoten.

Met in dit nummer de volgende onderwerpen:

 • Uitblaas­kaars
 • Opa Vonk: zonne­indicatoren
 • Multiband QRP transceiver deel 1 (B)
 • Avonturen met een Rees Mace Marine (Pye) Cat 619 ontvanger
 • Afdelingsnieuws

Je kunt de volle 33 pagina’s leesplezier hier downloaden.

 

6. Buiten de band zenden tijdens de CQ-WW

Tom DF5JL, onze IARU Regio 1 HF-manager heeft een dringend bericht voor alle radioamateurs, en in het bijzonder voor die aan de CQ-WW hebben meegedaan. Hij schrijft:…

Beste collega’s,

Het is voor mij onbegrijpelijk hoeveel stations aan de uiteinden van een amateurband uitzenden (bijv. op 21450 kHz) in USB, en dus “Out of Band”. En het is nog onbegrijpelijker hoeveel stations deze CQ-oproepen beantwoorden.

Het plaatje toont YT3… met de frequentie van de onderdrukte draaggolf op 21449,80 kHz. Als nu de (onderdrukte) draaggolf wordt gemoduleerd met 300 tot 3000 Hz, dan ligt het zendbereik tussen 21450,10 en 21452,80 Hz. En dat is volledig buiten de 15 m band.

Wil een ieder hier in het vervolg goed op letten!

 

 

______

Heb je tips voor ‘Kort radioamateurnieuws’, bijvoorbeeld omdat je een evenement wilt aankondigen? Wij horen dat dan graag: webredactie@veron.nl. Natuurlijk ontvangen wij ook graag (concept)artikelen voor de VERON-website of Electron.