Kort radioamateurnieuws – week 9, 2024

Logo kort radioamateurnieuwsDeze week in ‘Kort radioamateurnieuws’:

  1. Bakenlijst met Reverse Beacon Network gemaakt;
  2. Een oude Junker vertelt;
  3. Radioamateurs nodig bij zonsverduisteringsproject;
  4. Eenvoudige Z-Match Tuner;
  5. RSGB bandplannen voor 2024 gepubliceerd;
  6. Hoe radio de Eiffeltoren heeft gered van de sloop;
  7. Zakboekje voor analoge ontwerpers.

Kort radioamateurnieuws

 

1. Nieuwe RSGB bakenlijst is met Reverse Beacon Network gemaakt

Nieuw 10 GHz baken AssenDe Propagatiestudiecommissie van de RSGB heeft een nieuwe bakenlijst gepubliceerd, die volledig opnieuw is samengesteld met de hulp van het Reverse Beacon Network en de hulp van amateurs van over de hele wereld.

De nieuwe bakenlijst, die te vinden is in de propagatie-sectie van de RSGB-website op rsgb.org/beacons, zou nuttiger moeten zijn dan zijn voorganger omdat hij gebaseerd is op werkelijk ontvangen bakens.

Als je echter een baken hoort dat niet in de lijst staat, laat het dan even weten aan Steve, G0KYA, zodat hij de lijst kan bijwerken.

 

2. Een oude Junker vertelt

Weet u hoe het voelt om dagelijks tikken op je kop te krijgen? Niet even een paar tikken, nee, wel uren lang wordt er kort en langer op je kop gehamerd. Maar ik mag niet klagen, want daarvoor ben ik gemaakt.

Ik kom uit een zeer beroemde, aristocratische familie. Mijn voorvaderen werden door ene Joseph Junker, kapitein ter zee bij de Duitse marine, gemaakt. In 1926 begon hij in Berlijn een bedrijfje dat onder andere seinsleutels ontwikkelde, waarop hij later patent kreeg. In 1934 werd de productie verplaatst naar Honnef/Rhein. Sindsdien zijn deze sleutels zeer populair en werden zowel door militaire als scheepstelegrafisten gebruikt. Daarna kwamen ze ook bij de zendamateurs terecht.

Dit leuke en leerzame verhaal lees je verder vanaf pagina 10 in het PI4HAL bulletin van maart 2024. Trouwens, inclusief dit artikel bevat dit bulletin 59 pagina’s leesplezier. Dus kijk beslist ook even naar alle andere artikelen.

 

3. Radioamateurs nodig voor hulp bij zonsverduisteringsproject

De Case Amateur Radio Club, W8EDU, het clubstation aan de Case Western Reserve University in Cleveland, Ohio, vraagt Noord-Amerikaanse radioamateurs om te helpen met een onderzoeksproject rond de zonsverduistering van 8 april 2024.

W8EDU clublid Adam Goodman, W7OKE, zegt dat het project draait om het bestuderen van de effecten van de eclips op propagatie om de recombinatietijd van de ionosfeer beter te begrijpen.

Dus wanneer je rond deze zonsverduistering toevallig in Noord-Amerika bent, dan kun je een steentje bijdragen aan dit boeiende onderzoek.

 

4. Eenvoudige Z-Match Tuner voor de zelfbouw

Je hebt een eenvoudig te bouwen en goedkoop gadget nodig om je HF-transceiver aan te passen aan een breed scala aan antenne-impedantiebelastingsomstandigheden. (Eigenlijk zou je bijna elk willekeurig stuk draad willen kunnen ophangen). Je zou ook willen dat hij zowel ongebalanceerde als gebalanceerde belastingen op alle HF-banden matcht. Vraag iemand hoe je dat zou kunnen aanpakken en waarschijnlijk luidt het antwoord: de Z-Match.

Gezien alle gegevens die al zijn gepubliceerd over Z-match-tuners en de verschillende schakelingen die men onderzocht heeft, zou het je vergeven kunnen worden als je in de war raakt over welk Z-Match-ontwerp je moet kiezen om aan de criteria van de openingsparagraaf te voldoen. Gebaseerd op al het experimentele werk dat ik heb uitgevoerd, is dit wat ik selecteer als een eenvoudig ontwerp om te voldoen aan een breed scala aan antenne-impedantieomstandigheden.

Je leest dit leerzame artikel verder in de Razzies Nieuwsbrief van maart 2024. Daarnaast lees je er ook over Opa Vonk, Ferriet in eindtrappen, Verbruiksmeter met ESP32, ESP32 programmeren met je browser en PA3CNO’s Blog. Dus meer dan de moeite van het lezen waard.

 

5. RSGB bandplannen voor 2024 in RadCom en online gepubliceerd

In het maartnummer van RadCom zijn de RSGB-bandplannen voor 2024 gepubliceerd. Ook buiten het Verenigd Koninkrijk worden deze bandplannen vaak als uitgangspunt gehanteerd. Vandaar dat we er hier bij de VERON even melding van maken. Ze zijn beschikbaar via de RSGB-website.

Ook de recente Britse licentiewijzigingen, met name in de VHF- en UHF-banden, zijn hierin verwerkt. Dit bandplan is naast de online versie niet alleen in PDF formaat beschikbaar, maar ook als spreadsheet en HTML-bestand. Dus kies zelf met welk formaat je het gemakkelijkst kunt werken.

 

6. Hoe radio de Eiffeltoren heeft gered van de sloop

Foto met dank aan Wikipedia.

In 1910 had de Eiffeltoren gesloopt kunnen worden! Nadat de toren was gebouwd en ingehuldigd voor de Universele Expositie van Parijs in 1889, moest hij worden teruggegeven aan de stad Parijs omdat Gustave Eiffel slechts een vergunning voor 20 jaar had gekregen om het land te gebruiken. Maar het gebruik als gigantische radioantenne redde de toren van de ondergang!

Gustave Eiffel wist al heel vroeg dat hij een doel voor zijn toren moest vinden dat verder ging dan zijn functie als symbool van vooruitgang en een spektakel op de kermis. Hij ging meteen op zoek naar een wetenschappelijke rechtvaardiging voor zijn bestaan. Een nieuwe techniek in signaaloverdracht genaamd draadloze telegrafie was in opkomst in de jaren 1890 dankzij de gezamenlijke inspanningen van verschillende denkers (Hertz, Marconi, Tesla, Branly, Popov, Tissot, etc.). Na de eerste transmissies van Hertz in 1895 kwam alles in een stroomversnelling.

Lees het hele verhaal op de Eiffeltoren website.

 

7. Zakboekje voor analoge ontwerpers

Halfgeleidergigant Texas Instruments heeft een hernieuwde versie van haar overbekende “Analog Engineer’s Pocket Reference” uitgegeven. Deze pocketreferentie is bedoeld als een waardevolle snelle gids voor veelgebruikte ontwerpformules voor ontwikkelaars van electronica.

De verzameling formules is gebaseerd op een gecombineerde ervaring van 50 jaar analoog ontwerp. En het resultaat is samengevat op 162 pagina’s pure kennis en ervaring.

Een beknopt overzicht van de belangrijkste onderwerpen:

  • Belangrijke constanten en conversies
  • Discrete componenten
  • Analoge AC- en DC-vergelijkingen
  • Opamp basisconfiguraties
  • Opamp bandbreedte en stabiliteit
  • Overzicht van sensoren
  • Printplaat sporen R, L, C
  • Draden L, R, C
  • Binair, hexadecimaal en decimaal formaat
  • Analoog/Digitaal en Digitaal/Analoog Conversie

Dus download ‘m snel vanaf deze URL.

 

______

Heb je tips voor ‘Kort radioamateurnieuws’? Bijvoorbeeld omdat je een evenement wilt aankondigen? Wij horen dat dan graag van je! Stuur je berichtje naar webredactie@veron.nl. Natuurlijk ontvangen wij ook graag (concept)artikelen voor de VERON-website of Electron.