Kort radioamateurnieuws – week 47, 2022

Logo kort radioamateurnieuwsDeze week in ‘Kort radioamateurnieuws’:

  1. Audiocodec van Facebook met hoge compressiefactor; 
  2. DiskSat, een opvolger voor de CubeSat? 
  3. Duitse deelstaat wordt antennevriendelijker. 

Kort radioamateurnieuws

1. Audiocodec van Facebook met hoge compressiefactor

Auteur: Dr. Axel Richter (DM1AR)

EnCodec-architectuur

De researchafdeling van Facebook heeft een neurale audiocodec met een hoge compressiefactor ontwikkeld en uitgebracht: EnCodec. De codec draait in real time op een CPU en bereikt een compressie tot 1,5 kbps voor muziek en 0,9 kbps voor spraak bij een audiobandbreedte van 12 kHz. De gebruikte techniek is gebaseerd op een zogenaamde CNN-architectuur (Convolutioneel Neuraal Netwerk). Neurale netwerken worden gebruikt voor spraakassistenten en voor spraakverbetering, maar worden nog niet veel gebruikt in toepassingen voor radioamateurs.

Aangezien een groot deel (82%) van het internetverkeer bestaat uit audio- en videotransmissie, is er grote belangstelling voor de ontwikkeling van efficiënte codecs. Met FreeDV is er een digitale spraakoverdrachtsmethode voor HF, maar die maakt nog geen gebruik van neurale technieken. Neurale, opensource-codecs kunnen in de toekomst leiden tot een aanzienlijk betere spraakkwaliteit en frequentiegebruik op alle amateurbanden. Je kun zelf experimenteren met de Facebook-codec door de software te downloaden op de GitHub-pagina: EnCodec:

Om de spraakkwaliteit van de Facebook-codec te demonstreren en te evalueren heeft Dr. Matthias Jung (DL9MJ) audiobestanden gemaakt met verschillende compressiefactoren. Je kunt ze beluisteren op de volgende webpagina: Encoded for HAM Radio. EnCodec bereikt een compressie tot een factor 700 ten opzichte van het oorspronkelijke WAV-bestand.

Bron: DARC

2. DiskSat, een opvolger voor de CubeSat?

DiskSat (Foto: The Aerospace Corporation)

De wereld van de ultrakleine satelliet staat op het punt een geheel nieuwe vorm aan te nemen, die doet denken aan compact discs. De DiskSat, zoals hij wordt genoemd, is in ontwikkeling als mogelijke vervanger van de alom bekende CubeSat. Omdat ze zo dun zijn – 2,5 cm – kunnen er veel tegelijk worden gelanceerd, gestapeld in een payload, om later afzonderlijk te worden uitgezet. Hoewel de diameter niet gestandaardiseerd is, heeft de demonstratieversie van de DiskSat een diameter van 1 meter, zodat er genoeg ruimte is voor zonnecellen.

NASA heeft het project van Aerospace Corporation, een non-profitbedrijf met hoofdkantoor in Californië, gefinancierd. Aerospace hoopt een viertal DiskSats te lanceren in 2023 of 2024 via het Space Test Program van het Pentagon.

De Aerospace-ingenieurs hopen dat de DiskSat geschikt zal blijken voor een zeer lage baan om de aarde, met weinig luchtweerstand en de mogelijkheid om langere tijd in de ruimte te blijven.

Bron: ARRL Amateur Radio Newsline van 18 november 2022

Zie ook: NASA: What is a DiskSat.

3. Duitse deelstaat wordt antennevriendelijker

Een voorgestelde wijziging van de bouwvoorschriften in een deel van Duitsland zal het naar verwachting mogelijk maken hogere antennemasten te plaatsen zonder dat daarvoor een vergunning nodig is. Dit is dezelfde deelstaat waar elk jaar Ham Radio Friedrichshafen, het grootste amateurradio-evenement van Europa, plaatsvindt.

Naar verwachting voert Baden-Württemberg een antennevriendelijke wijziging van de bouwwetgeving in. Hierdoor zullen antennes toegestaan zijn op masten met een hoogte van 15 meter in woonwijken en 20 meter daarbuiten, zonder dat een bouwvergunning nodig is. Tot nu toe bedroeg de hoogtebeperking in de deelstaat 10 meter, wat overeenkomt met de andere deelstaten in Duitsland. Voorstanders van deze wijziging hopen dat dit een vollediger dekking van digitale mobiele telefoons mogelijk maakt zonder de last van het papierwerk dat voorheen met de installatie van antennes gepaard ging. Het feit dat de wet van toepassing is op alle zendmasten, is natuurlijk ook een voordeel voor radioamateurs in de deelstaat.

Verwacht wordt dat het parlement de wetswijziging binnenkort zal bespreken en als deze wordt goedgekeurd, zal de wet kort daarna in werking treden.

Dit meldt Ed Durrant (DD5LP) in ARRL Amateur Radio Newsline van 18 november 2022.

 

Met dank aan Tom PC5D voor de tips.

______
Heb je tips voor ‘Kort radioamateurnieuws’, bijvoorbeeld omdat je een evenement wilt aankondigen? Wij horen dat dan graag: webredactie@veron.nl. Natuurlijk ontvangen wij ook graag (concept)artikelen voor de VERON-website of Electron.