Volg de gebeurtenissen in het YOTA Zomerkamp 2023 in Hongarije

YOTA Zomerkamp 2023 – de eerste dag beschreven door YOTA team Finland

Volg de gebeurtenissen in het YOTA Zomerkamp 2023 in HongarijeZondag was de eerste volledige dag van de YOTA23 in Győr (Hongarije). Na het uitgerust ontwaken van een goede nacht voor velen die van ver kwamen, ontbeten we gezellig in de kantine en gingen we naar de collegezaal.

Eerst leerden we elk land kennen door middel van korte presentaties over wat de radiojongeren van elk land doen. En hoe ze dat doen in termen van omvang en frequentie van hun activiteiten. Daarna kregen we een leuke lezing over ARDF en mochten we het ‘s-middags zelf gaan proberen!

Volg de gebeurtenissen in het YOTA Zomerkamp 2023 in HongarijeARDF in de praktijk

Bij de ARDF-oefening kregen alle teams een handontvanger voor de 80 meter band met een richtantenne. We moesten zenders met een laag vermogen vinden die verborgen waren rond een gemarkeerd gebied. Sommige dappere jongeren waagden zich zelfs in een klein bos op zoek naar zenders!

Na de ARDF moesten we een aantal split-activiteiten doen. Dat kan van alles zijn. Van kits bouwen en CW leren tot zwemmen in een rivier of actief zijn in het radiostation van het kamp. Dit was een goed ontvangen interactieve ervaring. Zowel de CW voor beginners als het bouwen van kitjes waren zo populair dat er bij geen van beide plaats genoeg was om alle mensen die wilden deelnemen tegelijk te ontvangen. Gelukkig krijgen we meer kansen om verder te gaan waar we gebleven waren.

Interculturele avond

We hebben de eerste dag afgerond met de interculturele avond. Hiervoor had elk land zijn eigen stand ingericht waar ze wat producten uit hun land konden serveren. Of waar mensen verhalen en informatie over hun land konden delen terwijl ze ondertussen de respectieve landen leerden kennen! De avond duurde tot middernacht en er waren de hele tijd veel mensen aanwezig! De avond werd zeer goed ontvangen. En dat hielp enorm om de stemming op te vrolijken en eenheid te creëren onder de aanwezigen.

Het was een avond vol gelach, vriendelijke woorden en waardering voor andere culturen. Dus de HAM-spirit op zijn best! Er waren zelfs meezingers in verschillende talen. Vooral de teams uit Finland en Italië leken veel gemeenschappelijke liedjes te vinden in hun respectievelijke talen. En velen waren blij om mee te doen. Zelfs in talen die ze misschien niet eens spraken!

Veel geweldige foto’s van de avond zijn online te bekijken op de ham-yota.com website.

De openingsceremonie werd live gestreamd op het YouTube-kanaal van YOTA. De opname van deze openingsceremonie zijn via deze link terug te kijken.

Met dank aan Ronny ON6CQ voor de vertaling.

Bronnen: