IARUMS boekt succes bij bestrijding SuperDARN radar op 20 meter

IARUMS boekt succes bij bestrijding SuperDARN radar op 20 meterIARUMS heeft weer een mooi succes geboekt bij het bestrijden van indringers op onze exclusieve amateurbanden. Ditmaal betreft het de SuperDARN radar die in mei jongstleden regelmatig storend aanwezig was op “onze” 20 meter band. De kreet SuperDARN staat trouwens voor “Super Dual Auroral Radar Network“.

Op 13 april 2023 meldde Pekka, OH2BLU, de SRAL (Finland) IARU Coördinator van het monitoringsysteem, om 1119 UTC de ontvangst van transmissies verzonden door een SuperDARN radar op de 20 meter band. De uitzendingen waren specifiek op 14200 kHz. Het ging om korte bursts gebruikmakend van een geschatte bandbreedte van ongeveer 4,5 kHz. In de daaropvolgende dagen rapporteerden verschillende vrijwilligers van IARUMS Regio 1 ook dergelijke transmissies.

Deze uitzendingen konden in mei 2023 ook worden waargenomen op andere frequenties in de 20-meter band. Dit komt door de frequentiehoppingmethode die deze radar vaak gebruikt.

SuperDARN radar bursts op de 20 m-band te zien in de rode kaders, mei 2023

Actieve opsporing en identificatie

Verschillende leden van het IARUMS R1 team werkten actief mee aan de identificatie van deze transmissies. Dit deden zij door het aanleveren van schermafdrukken, audio-opnames, IQ-opnames en triangulaties uitgevoerd door TDoA via het KiwiSDR netwerk.

De IARUMS R1 coördinator, Gaspar, EA6AMM, nam contact op met een vertegenwoordiger van het SuperDARN netwerk. Deze persoon is ook een radioamateur met een Noord-Amerikaanse licentie. Hij werd zo geïnformeerd over de ontvangst van de transmissies in de 20 meter band. En hem werd alle verzamelde gegevens over deze transmissies bezorgd.

SuperDARN radar bursts op de 20 m band, mei 2023

Goede samenwerking

De vertegenwoordiger van het SuperDARN Netwerk werkte actief samen met het IARU Monitoring System Region 1 om de signalen te identificeren. En hij deed uitgebreid onderzoek naar alle transmissies die door alle SuperDARN Netwerk radars over de hele wereld werden verzonden.

In juni 2023 bevestigde hij na zijn onderzoek dat de transmissies inderdaad afkomstig waren van een onlangs geactiveerde radar van het netwerk die zich in de testfase bevond. Hij brengt dan ook de verontschuldigingen over van de hele SuperDARN gemeenschap voor deze transmissies. En hij informeert zijn collega’s over de frequenties van de 20 meter amateurradioband. Dit moet voorkomen dat deze transmissies in de toekomst nogmaals in dit frequentiebereik worden verzonden.

Het IARU-bewakingssysteem Regio 1 wil deze SuperDARN netwerkvertegenwoordiger bedanken voor zijn medewerking. Wij waarderen zijn hulp en de geboden oplossing van deze zaak.

Ben je geïnteresseerd in meer succesverhalen van de IARUMS Regio 1, kijk dan op deze website. Maar je kunt natuurlijk ook zelf actief deelnemen. Lees er alles over op de IARU MS website.