Dick PA2DW nieuwe voorzitter ‘VHF en hoger’-commissie IARU-R1

Oud-VERON-bestuurder Dick Harms (PA2DW) is sinds de laatste algemene vergadering van IARU Regio 1 de nieuwe voorzitter van de ‘VHF en hoger’-commissie van IARU-R1 (Commissie C5).

In die rol zal hij een belangrijke bijdrage leveren aan het beleid van IARU Regio 1 als het gaat over de hogere frequentiebanden. Vooral in deze tijd, waarin veel frequentietoewijzingen onder druk staan, is dat een serieuze uitdaging.

In de laatste VHF-nieuwsbrief van IARU-R1 stelt Dick PA2DW zich voor.

Lees in dit artikel de Nederlandse vertaling.

Dick PA2DW stelt zich voor

Ik begon mijn carrière toen ik als ingenieur in maritieme radiotechnieken afstudeerde aan de Hogeschool van Amsterdam. In de periode 1981-1984 was ik radio-officier op een klein aantal zeeschepen. Daardoor zijn mijn morse-vaardigheden natuurlijk uitstekend. Toch zijn de HF-banden voor mij altijd van ondergeschikt belang geweest. Sinds ik mijn licentie behaalde in 1976 (op 19-jarige leeftijd), ben ik altijd een DX-er geweest en soms contester op VHF en hoger. Daarnaast ben ik sinds 1982 actief op 144 MHz met EME. Altijd met zelfbouwapparatuur en QRO! Vanwege de toenemende ruisniveaus op 144 MHz besloot ik mijn EME-activiteiten in 2008 te verplaatsen naar 1296 MHz.

VERON-bestuurder

In 2000 trad ik toe tot het VERON-hoofdbestuur als VHF-manager. Daarna was ik van 2005 tot 2008  algemeen voorzitter. In deze jaren nam ik deel aan twee IARU-conferenties, die in San Marino en die in Davos.

In deze jaren was Arie PA0EZ voorzitter van Commissie C5. Ik hoop dat ook ik het hoge niveau kan bereiken dat Arie toen liet zien. Als fervent contester was Arie erg gedreven op dit specifieke gebied, wat overigens zijn voor- en nadelen had. Mijn persoonlijke contestervaring is beperkt. Ik ben operator bij PI4GN, op 70 cm tot 1,5 cm, en op 2 m tijdens de Marconi Memorial Contest in november.

Radiotelescoop Dwingeloo

Een andere mijlpaal in mijn radiocarrière was de ‘redding’ van de 25m-schotel van het radio-astronomiecentrum in Dwingeloo. Ik hielp bij de onderhandelingen met het ministerie om dit historische instrument te beschermen en te behouden. Dat is gelukt: nu staat de radiotelescoop ter beschikking voor amateurradio. Natuurlijk staat EME op het menu als hoofdgerecht, maar daarnaast ook amateurradio-astronomie, waardoor onze hobby verder wordt verrijkt!

En verder…

  • Meestal actief op VHF (2m DX) en SHF (23cm EME), af en toe 40m CW
  • Fervent CW-QRQ-operator
  • Het bouwen, repareren en herstellen van radioapparatuur vind ik erg leuk
  • Mechanische horloges repareren is iets dat ik al sinds mijn jonge jaren heb gedaan. Het is een geweldige training in geduld!
  • Ik ga graag de natuur in om vogels te spotten
  • Ik zing in het shantykoor “de Marconisten”. Verder geen uitleg nodig…

Motivatie

Mijn belangrijkste motivatie om te solliciteren naar de functie van voorzitter van Commissie C5 van de IARU is de toenemende druk op de frequentietoewijzingen voor amateurradio, vooral van hogere banden. Daarnaast spelen ook de onvermijdelijke innovaties in onze eigen kringen (WSJT, FT8, etc.), die de manier waarop we radio gebruiken ingrijpend veranderen, een rol. Daardoor liggen er enkele moeilijke beslissingen en onderhandelingen voor ons. Ik denk dat mijn ervaring zal helpen onze weg te vinden. Daarnaast kunnen mijn diplomatieke vaardigheden nuttig zijn wanneer we moeten onderhandelen met autoriteiten.

Visie

Mijn missie is om met mijn ervaring de IARU te versterken en samen met de andere commissieleden te helpen bij het maken van de juiste keuzes voor de toekomst. Ik geloof in het delen van banden in plaats van het opgeven van frequentietoewijzingen. Ook ben ik niet bang om te onderhandelen over het ruilen van toewijzingen als dat voordelen heeft voor alle betrokkenen.

Ik vind ook dat we onze interne IARU-organisatie op het gebied van contesten moeten herstructureren. En, geloof me, 100% tevredenheid bij alle contesters in Regio 1 kan niet worden gegarandeerd, want bij contesten gaat het vooral ook om het vinden van manieren om de regels op te rekken. Zoals Arie PA0EZ altijd zei: “contest is oorlog…” Maar laten we ervoor zorgen dat we op een vreedzame en diplomatieke wijze nieuwe contestregels kunnen vaststellen.

Ik kijk ernaar uit om met de overige commissieleden samen te werken. Het is goed om zoveel van mijn oude vrienden weer te zien!

73, Dick PA2DW

 

Bron: IARU-R1 VHF Newsletter 87