Opnieuw uitstel lancering EASAT-2 en Hades

Uitstel lancering EASAT-2 en Hades satellietenOpnieuw is er uitstel van de lancering van de Spaanse EASAT-2 en Hades satellieten. De satellieten mogen niet mee met de volgende lancering van de Transporter-2 van SpaceX. In januari mochten ze ook al niet mee met de Transporter-1. Er is namelijk een probleem met het bedrijf, dat de satelliet in de ruimte gaat uitzetten. De kleine satellieten worden gebundeld in speciale uitzetters of dispensers door gespecialiseerde bedrijven. Op die manier gingen er in januari 143 satellieten mee met de Transporter-1-missie van de Falcon-9 van SpaceX. Het bedrijf in kwestie, Momentus Space, heeft namelijk een Russische oprichter en eigenaar. Daarom vindt de FAA (Federal Aviation Administration) het een nationaal veiligheidsrisico en geeft geen vergunning af voor de lancering van deze satellietdispenser. Daarom kan de Vigoride met daarop de AlbaPod-uitzetter niet mee met de Falcon-9. Naast de AMSAT-EA-satellieten worden ook een aantal andere kleine satellieten hierdoor geraakt.

De Spaanse vereniging van radioamateurs URE hoopt in december alsnog mee te kunnen.  AMSAT-EA, de satellietgroep van URE heeft intussen de satellieten gebouwd. Dit deden zij samen met de Europese Universiteit van Madrid. De PocketCube-bouwer en lanceermakelaar Alba Orbital uit Glasgow heeft deze overeenkomst begeleid.

Zon-synchrone baan

EASAT-2 en Hades gaan naar een zon-synchrone baan tussen 500 km en 600 km hoogte. Hun belangrijkste functie is om als lineaire analoge en digitale repeaters voor radioamateurs dienst te doen. Er is ook een camera voor SSTV-uitzendingen aan boord. Die laatste is verstrekt door de Tsjechische Republiek. Deze camera heeft al aan boord van de United States Marine Academy PSAT-2 satelliet gevlogen. Nu is hij aangepast aan de PocketQube satellieten.

PocketQube satellieten

PocketCube satellieten. Foto: AMSAT-EA

Een PocketQube is een type  geminiaturizeerde satelliet voor ruimteonderzoek. Gewoonlijk heeft deze een omvang van 5 x 5 x 5 cm (een-achtste van het volume van een CubeSat). Daarnaast heeft het een massa van niet meer dan 250 gram. Ook gebruikt het meestal commerciële off-the-shelf electronische componenten. Beide Spaanse satellieten zijn gebaseerd op de PocketQube 1.5P (7.5 x 5 x 5 cm) architectuur. Daarmee vertegenwoordigen ze een evolutie van het voorgaande GENESIS platform. Firefly Aerospace lanceert waarschijnlijk voor het einde van het jaar de GENESIS-L en GENESIS-N satellieten. Dat gebeurd in een samenwerking met Fossa Systems en LibreSpace, die ook hun eigen satellieten in de ruimte brengen. De satellieten worden met de Picobus dispenser, ontwikkeld door laatstgenoemde, in de ruimte uitgezet.

IARU gecoördineerde frequenties

IARU heeft overigens de volgende frequenties gecoördineerd:
• Hades – uplink 145.925 MHz, downlink 436.888 MHz
• EASAT-2 – uplink 145.875 MHz, downlink 436.666 MHz

IARU Satellite Frequency Coordination website:  http://www.amsat.org.uk/iaru/

Bron: URE