Radioamateurs ontvangen beelden van Chinese satelliet
Radioamateurs en skywatchers hebben beelden ontvangen van een kleine Chinese satelliet die nu in een baan om de maan draait. In mei lanceerde China de DSLWP-A en DSLWP-B microsatellieten in een baan om de maan. Van de twee satellieten Longjiang-1 en Longjiang-2 is de eerste in een verre baan om de aarde terechtgekomen.
De satellieten werden ingezet als secundaire payloads van de Quequiao-relaissatelliet. Deze laatste is onderdeel van de Chang’e 4-missie naar de achterkant van de maan. DSLWP staat voor “Discovering the Sky at Longest Wavelenges Pathfinder.” De satelliet test laagfrequente radioastronomie en op ruimte gebaseerde interferometri. Ofschoon de satelliet amateurradio en educatieve nuttige lading vervoert is er geen transponder aan boord.
Achterkant van de maan
De missie van Chang’e 4 is de allereerste poging tot een zachte landing op de achterkant van de maan. De Chang’e-4 lander en rover staan gepland om in december te lanceren. Het Harbin Institute of Technology (BY2HIT) heeft het DSLWP-ruimtevaartuig ontwikkeld en gebouwd en houdt tevens toezicht op de missie. De microsat draagt ook optische camera’s uit Saoedi-Arabië met zich mee.
WSJT JT4G mode
Een open telecommand-protocol stelt radioamateurs in staat foto’s te maken en te downloaden. Het ruimtevaartuig zendt uit op 70 cm (435,400 / 436,400 MHz) met 250/500 bps GMSK. Hiervoor wordt JT4G gebruikt. JT4 gebruikt FSK met 4 tonen en met een snelheid van 4.375 baud. De submodus JT4G gebruikt een toonafstand van 315 Hz en heeft een totale bandbreedte van 1.260 Hz.
Volgens een artikel in GBTimes gebruikte Longjiang-2 (DSLWP-B) zijn eigen voortstuwingssysteem om in een baan om de maan te komen. De relaissatelliet ging vervolgens verder van de maan af naar zijn speciale bestemming. De Longjiang-2 gebruikt een door student ontwikkelde camera. Deze camera maakt afbeeldingen van de maan, Mars, de zon en andere hemellichamen. Ondertussen zijn gegevens en afbeeldingen gedownload door liefhebbers van hamradio en satelliettracking over de hele wereld. Waaronder de VS, Brazilië, China, Nederland en Italië.
BY2HIT
Het team van het Harbin Institute of Technology bestuurt ook de LilacSat-1, een 2U Amateur Radio CubeSat. Deze is gelanceerd als onderdeel van het Europese QB50-initiatief. Ook wordt de LilacSat-2 (CAS-3H), een amateurradio en technologietest-satelliet bestuurd.
De Queqiao communicatie (relais) satelliet is nodig bij de maanlanding voor de communicatie met de nog niet gelanceerde lander en rover. Aangezien er geen direct zicht contact is met de achterkant van de maan wordt de relaissatelliet gebruikt voor communicatie en real-time metingen. Queqiao is ontwikkeld door de China Academy of Space Technology (CAST).
De Harbin Institute of Technology Amateur Radio Club nodigt radioamateurs uit mee te doen aan de DSLWP-missie. Voor radioamateurs die met succes telemetrie ontvangen of contact maken zijn QSL kaarten ontworpen.