AMSAT meldt dat er in afgelopen maanden verscheidene afstandsrecords zijn verbroken

AMSATZoals AMSAT onlangs aankondigde, overtroffen Johnny DK9JC en Mark VK6PY op 14 november 2023 het vorige wereldrecord (QSO over de grootste afstand), gebruik makend van de amateurradiosatelliet Green Cube (IO-117). Het oude record was 12.966 km en dateerde uit januari 2023.

Afstandsrecord

De nieuwe bevestigde afstand bedraagt nu 13.056 km. Zie ook de tabel op de AMSAT-pagina satelliet afstandsrecords.

Zoals DK9JC meldde, gingen aan het QSO een paar weken voorbereiding vooraf: “Begin oktober nam ik voor het eerst contact op met Mark VK6PY.
De komende weken werden de overlappingen (de zogenaamde ‘footprint’) berekend en bijgewerkt op basis van de radargegevens. We moesten de optimale ‘footprint’ vinden. Dat was niet zo eenvoudig omdat er nauwelijks overlap was. Mark moest bovendien ongeveer 1.200 km rijden (enkele reis) om van zijn huis in Perth, Australië, naar het uiterste noordwestelijke puntje van Australië te komen. Het geplande radiocontact was tot ongeveer een dag voor de eigenlijke datum nog onduidelijk. Terwijl het in Duitsland voortdurend regende, had Mark op de geplande locatie af te rekenen met bosbranden.”

Johnny DK9JC was in de locator JN39NE en Mark VK6PY in de locator OG78BE. Beide stations waren draagbaar en werkten op batterijen. Er zijn Yagi’s met 15 elementen met een versterking van 14,8 dBi en ruisarme voorversterkers gebruikt.

Green Cube (IO-117)

Green Cube (ook wel Italy-OSCAR 117, kortweg IO-117) is een Italiaanse technologiedemonstratie 3U CubeSat die gelanceerd werd op 13 juli 2022 met een Vega-C draagraket vanuit het Centre Spatial Guyanais in Kourou, Frans-Guyana.

De amateurradiosatelliet draait in een gemiddelde baan om de aarde (MEO) op een hoogte van ongeveer 5800 km, waardoor hij een zeer groot zichtbaar gebied heeft vanaf de aarde en geschikt is voor langeafstandscommunicatie. De frequentie voor de digipeater is 435.310 MHz. Veel radioamateurs wereldwijd hebben al contact gemaakt met de satelliet. Dit met behulp van verschillende types apparatuur en software. De digipeater zendt dus uit in de 70 cm-band en is momenteel de enige bruikbare satelliet in zo’n hoge baan.
Het satellietproject is in beheer door het S5 Lab onderzoeksteam van de Sapienza Universiteit in Rome.
Deze satelliet heeft de naam Italy-OSCAR 117 gekregen van AMSAT. Ook is het een bijdrage van het Green Cube team aan de internationale radioamateur satellietgemeenschap. Dit satellietproject wordt gecoördineerd door de Italiaanse ruimtevaartorganisatie.

AMSAT

Elke radioamateur die een afstandsrecord wil vestigen via een amateursatelliet kan hiervoor de huidige lijst op de AMSAT-website raadplegen.
Hij of zij kan Paul Stoetzer N8HM een e-mail sturen wanneer een nieuw recordafstand werd bereikt. Een audio- en/of video-opname van het QSO wordt aangemoedigd maar is niet vereist.

Stuur een e-mail naar n8hm@amsat.org als u een nieuw record wilt claimen, een QSO over een langere afstand die nog niet is gedocumenteerd, of een record voor een andere satelliet/transponder die nog niet is vermeld. Houd er rekening mee dat als een satelliet meerdere transponders draagt of meerdere frequentiebanden ondersteunt, er records op elke transponder/band kunnen worden geclaimd, zoals Mode A en B op AO-7 of Mode U/S, L/S, U/K op AO-40. Dit geldt ook voor het ISS en er kunnen records worden geclaimd voor de packet digipeater en crossband repeater, maar niet voor verschillende bedrijfsmodes op dezelfde transponder (zoals CW of SSB op AO-7 Mode B).

QO-100

Zo is vorig jaar via de geostationaire satelliet QO-100 een nieuw afstandsrecord gevestigd. PT9AL in GG27OS in Brazilië werkte met XW4KV in Laos OK27JJ op 10 december 2022 om 14:41 UTC. De afstand tussen de twee stations bedroeg 17.834 km, waarmee het vorige record van 17.378 km van PR8KW en YC5YC werd overschreden.

AMSAT is een wereldwijde groep van radioamateurs en werd in 1969 opgericht in het District of Columbia als een educatieve organisatie.
Al meer dan 50 jaar spelen AMSAT-groepen in Noord-Amerika en elders in de wereld een sleutelrol bij het aanzienlijk bevorderen van de kennis van de techniek op het gebied van ruimtewetenschap, ruimteonderwijs en ruimtetechnologie. Het werk dat nu door AMSAT-vrijwilligers over de hele wereld wordt gedaan, zal verreikende en positieve effecten blijven hebben op de toekomst van zowel amateurradio als andere overheids-, wetenschappelijke en commerciële activiteiten.

Tegenwoordig leeft de ‘zelfgemaakte’ smaak van de vroege amateurradiosatellieten voort, aangezien de meeste hardware en software die nu op zelfs de meest geavanceerde AMSAT-satellieten meevliegen, nog steeds grotendeels het product is van vrijwilligerswerk en van gedoneerde middelen.
Het doel van AMSAT is om de deelname van amateurradio aan ruimteonderzoek en communicatie te bevorderen. De organisatie is opgericht om de inspanningen, begonnen in 1961, voort te zetten. Met het ‘Project OSCAR’, een aan de westkust van de VS gevestigde groep die de allereerste amateurradiosatelliet bouwde en lanceerde op 12 december 1961.

AMSAT Journal

Het AMSAT Journal is een tweemaandelijks digitaal tijdschrift voor amateurradio in de ruimte-enthousiastelingen, uitgegeven door de Radio Amateur Satellite Corporation (AMSAT). Elk nummer is een bron voor hardware- en softwareprojecten, technische tips, STEM-initiatieven, operationele activiteiten en nieuws van over de hele wereld. Lees de tweemaandelijkse uitgave van The AMSAT Journal. Leden hebben toegang tot de nieuwste uitgave van ‘The AMSAT Journal’ en tot gearchiveerde edities op het ledenportaal. Zie hiervoor de website van AMSAT.

Zie voor alle afstandsrecords de AMSAT-pagina satelliet afstandsrecords.

Radio Amateur Satellite Corporation AMSAT
Washington DC 20002
info@amsat.org

Zie ook de QRZ.com pagina’s van DK9JC en VK6PY .

bron: DARC

Met dank aan Ronny ON6CQ