Kort radioamateurnieuws – week 41, 2023

Logo kort radioamateurnieuwsDeze week in ‘Kort radioamateurnieuws’:

  1. RDI onderzoekt toepassing kwantumsensoren in radiotechnologie;
  2. AMSAT-EA lanceert de HADES-D satelliet in november;
  3. Engelse bijzondere toestemming 146/147 MHz verlengt;
  4. Blaupunkt buizenradio is de sultan onder de radio’s;
  5. Werk zelf onder DQ50AMSAT tot eind 2023;
  6. Web gebaseerde antenneontwerper en antennecalculator.

Kort radioamateurnieuws

 

1. RDI onderzoekt toepassing kwantumsensoren in radiotechnologie

De Rijksinspectie Digitale Infrastructuur (RDI) volgt de ontwikkeling rondom kwantumtechnologie en wil weten hoe kwantumsensoren praktisch toepasbaar zijn in radiotechnologie. Dialogic heeft in opdracht van de RDI onderzoek gedaan naar de stand van de techniek en de mogelijke ontwikkelingen. De onderzoekers concluderen dat het werkveld volop in ontwikkeling is, maar ook dat kwantumsensoren de komende 5 tot 10 jaar waarschijnlijk geen betekenisvolle impact zullen hebben op het gebruik van frequentieruimte.

Kwantumsensoren kunnen onder andere minieme veranderingen in magnetische velden, elektromagnetische golven, zwaartekracht, rotatie, versnelling en tijd waarnemen. Op termijn zou deze technologie kunnen leiden tot betere navigatiesystemen, gevoeligere radarsystemen en efficiëntere radiocommunicatie. Omdat dit kan leiden tot een lagere frequentiebehoefte, is de RDI geïnteresseerd in de ontwikkelingen op dit gebied.

Lees iets meer op deze webpagina en bekijk het onderzoek document van 52 pagina’s via deze pagina.

 

2. AMSAT-EA lanceert de HADES-D satelliet in november

AMSAT-EA gaat de HADES-D satelliet lanceren, zo lezen we bij de Spaanse URE. De HADES-D satelliet is gelijktijdig met de URESAT Antonio de Nebrija ontwikkeld, maar met iets ruimer tijdsbestek. Het apparaat zal begin november worden gelanceerd met de Transporter-9 missie van SpaceX vanaf Cape Canaveral, Florida (VS).

HADES-D lijkt technologisch erg op URESAT (beide pocketQubes 1.5P) maar heeft zonnepanelen die geschikt zijn voor de ruimtevaart en meer rekenkracht. Hierdoor kan het bijvoorbeeld telemetrie of herhalingssignalen met hogere snelheden verzenden. HADES-D heeft een FM-transponder voor spraakcommunicatie, waarmee ook FSK-berichten kunnen worden doorgestuurd. De satelliet zendt telemetrie in FSK, instelbaar tussen 50 en 2400 bps, CW en een spraakbaken in FM. De werkfrequenties zijn: uplink op 145.875 MHz (FM/FSK) en downlink op 436.666 MHz (FM/FSK/CW). De verwachte baan is zon-synchroon tussen 550 en 600 km hoogte.

 

3. Engelse bijzondere toestemming voor 146/147 MHz een jaar verlengt

Ofcom-logoHet Britse Ofcom heeft ingestemd met het verzoek van de RSGB om de bijzondere toestemming (NoV – “Notice of Variation“) op 146 of 147 MHz met nog een jaar te verlengen.

Het bandsegment is beschikbaar op non-interferentie basis. En de bijzondere toestemming moet 30 dagen van tevoren worden aangemeld voor verandering of intrekking. Volledige vergunninghouders kunnen een aanvraag indienen voor de bijzondere 146 of 147 MHz toestemming op deze RSGB website pagina.

 

4. Blaupunkt buizenradio is de sultan onder de radio’s

Toegegeven, het onderwerp valt niet helemaal onder het kopje radioamateur. Maar wanneer de mensen van Hackaday een Blaupunkt Sultan 24300 reviseren, dan kijken wij toch graag even mee. Het is een van de laatste buizenradio’s die in de jaren 1960 werden gemaakt. En deze heeft wat liefdevolle zorg nodig. In de video kun je zien hoe een restauratie als deze wordt aanpakt.

De radio was fysiek in betere staat dan de meeste oude radio’s die we zien. Hij was niet perfect, maar zag er aan de buitenkant goed uit. Elektrisch had hij echter wel wat werk nodig en ook de wijzerplaat had problemen. Het eerste obstakel was het identificeren van het exacte model van de radio, aangezien er een aantal Sultan radio’s werden geproduceerd.

Gewapend met het juiste modelnummer kon hij de servicedocumentatie vinden. De radio was blijkbaar gemaakt voor de internationale markt, want de service-informatie was zowel in het Engels als in het Duits. Hij had ook een transformator die je kon configureren voor verschillende netspanningen.

De binnenkant zag er ook niet slecht uit, hoewel de oude printplaat broos was. Deze video is slechts deel 1 van de probleemoplossing en we hopen snel meer video’s te zien. Maar het was geweldig om binnen te kijken in wat leek op een premium buizenradio uit de jaren 1960 en we kunnen niet wachten om hem weer aan het werk te horen.

 

5. Werk zelf onder DQ50AMSAT tot eind 2023

AMSAT-DL wil al haar leden opnieuw de mogelijkheid geven om onder de speciale roepnaam DQ50AMSAT over alle satellieten en ook op HF en UHF/VHF/SHF radioactiviteiten uit te voeren.

Deze unieke speciale roepnaam kan door leden geactiveerd worden tot 31.12.2023, daarna vervalt hij en kan hij niet opnieuw aangevraagd worden.

Coördinatoren zijn:

  • Florian, DF2ET (logboekbeheer voor automatische papieren QSL-verzending en LOTW)
  • Charly, DK3ZL (planning en QSL-manager voor papieren QSL-aanvragen)

Alle vereisten om onder deze roepletters uit te komen lees je op deze AMSAT-DL pagina.

 

6. Web gebaseerde antenneontwerper en antennecalculator

Rob (DM1CM) heeft een website gemaakt voor iedereen die EZNEC, 4NEC2 en soortgelijke pakketten te moeilijk vindt. Rob zegt dat hoewel de site vereenvoudigd is en zich concentreert op gewone draadantennes, hij toch redelijk nauwkeurig is omdat hij achter het scherm antennemodelleringssoftware gebruikt. Omdat het werk niet op je lokale PC wordt gedaan, kan het soms even duren voordat sommige bewerkingen klaar zijn. Maar wees geduldig en je komt er wel.

Naast het leveren van afmetingen voor het bouwen van een van de vier “standaard” antennes (Gekoppelde Dipool, Halvegolf End-Fed, Delta Loop en Half Square (meer worden nog toegevoegd)), toont het ook het propagatiepatroon, VSWR-grafieken, antennestroomdiagram en de Smith-grafiek voor de gekozen antenne. Bekijk de site op www.sota-antennas.com.

 

______

Heb je tips voor ‘Kort radioamateurnieuws’, bijvoorbeeld omdat je een evenement wilt aankondigen? Wij horen dat dan graag: webredactie@veron.nl. Natuurlijk ontvangen wij ook graag (concept)artikelen voor de VERON-website of Electron.