SpaceX gaat Spaanse satellieten EASAT-2 en Hades lanceren

SpaceX Spaanse satellietenDe Spaanse vereniging van radioamateurs URE verwacht dat SpaceX de EASAT-2 en Hades satellieten in december 2020 zal lanceren. AMSAT-EA, de satellietgroep van URE bouwt intussen de satellieten. Dit doen zij bovendien samen met de Europese Universiteit van Madrid. De PocketCube-bouwer en lanceermakelaar Alba Orbital uit Glasgow heeft deze overeenkomst begeleid.

Zon-synchrone baan

EASAT-2 en Hades gaan naar een zon-synchrone baan tussen 500 km en 600 km hoogte. Hun belangrijkste functie is om als lineaire analoge en digitale repeaters voor radioamateurs dienst te doen. Er is ook een camera voor SSTV-uitzendingen aan boord. Die laatste is verstrekt door de Tsjechische Republiek. Deze camera heeft al aan boord van de United States Marine Academy PSAT-2 satelliet gevlogen. Nu is hij aangepast aan de PocketQube satellieten.

PocketQube satellieten

PocketCube satellieten. Foto: AMSAT-EA

Een PocketQube is een type  geminiaturizeerde satelliet voor ruimteonderzoek. Gewoonlijk heeft deze een omvang van 5 x 5 x 5 cm (een-achtste van het volume van een CubeSat). Daarnaast heeft het een massa van niet meer dan 250 gram. Ook gebruikt het meestal commerciële off-the-shelf electronische componenten. Beide Spaanse satellieten zijn gebaseerd op de PocketQube 1.5P (7.5 x 5 x 5 cm) architectuur. Daarmee vertegenwoordigen ze een evolutie van het voorgaande GENESIS platform. Firefly Aerospace lanceert waarschijnlijk voor het einde van het jaar de GENESIS-L en GENESIS-N satellieten. Dat gebeurd in een samenwerking met Fossa Systems en LibreSpace, die ook hun eigen satellieten in de ruimte brengen. De satellieten worden met de Picobus dispenser, ontwikkeld door laatstgenoemde, in de ruimte uitgezet.

IARU gecoördineerde frequenties

IARU heeft overigens de volgende frequenties gecoördineerd:
• Hades – uplink 145.925 MHz, downlink 436.888 MHz
• EASAT-2 – uplink 145.875 MHz, downlink 436.666 MHz

IARU Satellite Frequency Coordination website:  http://www.amsat.org.uk/iaru/

Bron: URE