Nieuwe Upconverter voor QO100 van AMSAT-DL

Nieuwe QO100 upconverterAMSAT-DL heeft een nieuwe upconverter voor de QO100-satelliet gelanceerd. Dit bouwpakket heeft tevens een ingebouwde eindversterker van 6 Watt. Tot de pluspunten behoort onder andere de naadloze samenwerking met de downconverter, die AMSAT-DL al eerder uitbracht. Als ingangsfrequentie zijn 430/435 MHz, 1290 MHz en 800 MHz beschikbaar.  De converter is verkrijgbaar in de webshop van AMSAT-DL.

In gebruik op Antarctica

DP0GVN  gebruikt deze upconverter al op het Duitse onderzoeksstation Neumayer III op Antarctica voor verbindingen via QO-100. Maar nu is dit bouwpakket voor iedereen verkrijbaar. Het bouwpakket bestaat uit een printplaat, waar de meeste componenten al op zitten. Alleen de SMA- en andere stekkerverbindingen moeten er nog opgesoldeerd worden. Die worden overigens bijgeleverd, evenals een warmtegeleidende plakstrip. Een koellichaam is namelijk noodzakelijk.

Bouwbeschrijving

Upconverter QO100 printplaatEen uitvoerige bouwbeschrijving staat in het AMSAT-DL Journal 1-2020 (alleen voor leden). Echter, de bouwbeschrijving is ook als download beschikbaar op de website van AMSAT-DL. De opbouw is niet ingewikkeld. Een standaard blikje van 55 × 74 mm en 30 mm hoog dient als behuizing. Na het insolderen van de aansluitingen monteer je eerst de printplaat op het aluminium koelblok. Daarna plaats je de behuizing er overheen. Die soldeer je vervolgens vast aan de printplaat. Nog wat verbindingsdraadjes leggen en de nieuwe QO100 upconverter is klaar. Er hoeft dus niets afgeregeld te worden. Wel moet je nog een keuze maken uit de beschikbare ingangsfrequenties. Dit gebeurt met simpele draadbruggen of jumpers.

Gebruik van de nieuwe upconverter voor QO100

De converter werkt op 12 V (9 – 15 V) en verbruikt in rust 250 mA. Bij volle uitsturing wordt dat 2.5 A. De LO is  meer dan 80 dB onderdrukt. In SSB is circa 1 W ingangsvermogen nodig bij 430 MHz. Dat hangt onder meer samen met de 25 dB verzwakker aan de ingang. Gebruik de converter overigens nooit zonder antenne of adequate dummyload!

Behalve de keuze in ingangsfrequenties biedt de converter ook een keuze in de referentieoscillator. De frequentie van de referentiebron kan 10 of 40 MHZ zijn. Daarnaast kan tussen de interne 40 MHZ TCXO of een externe referentie gekozen worden. Die externe referentie kan GPS-gestabileerd zijn. De AMSAT-DL downconverter heeft bijvoorbeeld al een GPS-gestabiliseerde 40 MHZ-referentie.

Met het uitgangsvermogen van  deze converter moet het werken over de QO-100-satelliet niet moeilijk zijn. Er is met het nieuwe bandplan tenslotte meer ruimte op de smalbandtransponder.