Bouw je eigen QO-100 upconverter met Chinese printjes

PY1SAN QO-100 upconverterIn een YouTube-filmpje laat PY1SAN een eenvoudige QO-100 upconverter zien. Elke radioamateur met enige basiskennis kan zoiets bouwen.  Hij gebruikt onder andere bekende goedkope Chinese printplaatjes. De video’s van PY1SAN zijn in het Portugees, gemaakt om zelfbouw aan te moedigen. Ondanks dat ze in het Portugees zijn is toch prima te volgen welke printjes hij met sma-kabeltjes aan elkaar heeft geknoopt. Ook laat hij enkele QSO’s zien, die hij met behulp van deze converter maakte.

Schema QO-100 upconverter

De upconverter bestaat uit een oscillator, mixer, wat versterkers, een filter en een eindtrapje. De ingang is op 435 MHz. Voor de oscillator gebruikt PY1SAN een  ADF4351, aangestuurd door een Arduino. Een beschrijving van deze oscillator en en de bediening door F1CJN is hier te vinden. Ook de software staat op github. Deze oscillator heeft een bereik van 35-4400 MHZ. Voor deze toepassing staat de oscillator op een vaste waarde van 1965 MHz.

Dat signaal gaat naar een printje met een TQP3M9006-versterker. Vervolgens gaat dat versterkte signaal een ADE-18W-mixer in. Dat heeft hij zelf opgebouwd op een klein printje met drie sma-connectors. Het uitgangssignaal van de mixer gaat naar een printje met een haarspeld-bandfilter op 2400 MHz. Na weer een TQP3M9006-versterker belandt het signaal vervolgens in een MHL21334-eindtrapje van Motorola. Over dat blauwe blokje kon ik helaas geen verdere gegevens vinden. Maar het versterkte signaal gaat nu naar een helical in de schotel.

PY1SAN eerste Zuidamerikaanse station op QO-100

PY1SAN was het eerste station dat de QO-100 vanuit Zuid-Amerika (Brazilië) werkte. Hij ontving het QO-100 baken in begin 2019. Hij werkte toen onder andere F5BUU, OH2GBA, PE9RX , I5YDI, OZ2OE, IW1DTU en PA3FYM.

QO-100 geostationaire amateurtransponder

De geostationaire satelliet Es’hail-2 met de QO-100-transponders aan boord werd op donderdag 15 november 2018 om 20:46 GMT gelanceerd vanaf Kennedy Space Center.  De satelliet bevindt zich nu in een geostationaire baan op 25,9° oosterlengte. Dit zijn de eerste amateurradiotransponders die in een geostationaire baan draaien. De footprint reikt van Brazilië tot Thailand. QO-100 bevat zowel een smalbandtransponder voor CW/SSB en een breedbandtransponder voor DATV.

De eerste geostationaire amateurradiotransponder (P4-A) op Es’hail-2 is een gezamenlijk project van de Qatar Satellite Company (Es’hailSat), de Qatar Amateur Radio Society (QARS) en AMSAT Deutschland (AMSAT-DL).

Bron: Southgate

Hackaday

YouTube