QSO Today Virtual Ham Expo op 14 en 15 augustus 2021

Voor de tweede keer dit jaar is er een QSO Today Virtual Ham Expo, op 14 en 15 augustus 2021. Net als de vorige keer in maart is dit amateurradio-evenement online. Nederlandse radioamateurs kunnen daardoor ook eenvoudig deelnemen: reizen is immers niet nodig. De beurs is overigens niet langer gratis, vroegboekers betalen $10,-.

Groot aantal onderwerpen

Tijdens de Expo spreken bijna 100 internationaal bekende radioamateurs over ongeveer 18 verschillende onderwerpen. Onderwerpen zijn onder meer: antennes en transmissielijnen, contesten en DX, digitale spraakmodes, noodcommunicatie, filters en afgestemde circuits, de toekomst van het amateurradio, digitale transmissiemodes op HF, vermogensversterkers, propagatie, radio-astronomie, ruimte en satellieten, en jeugd in amateurradio.

Voorbeelden van presentaties

  1. Het ontwerp van Small Transmitting Loop-antennes: Tijdens deze presentatie bespreekt Augustus Hansen (KB0YH) het programma STLcalc, opensourcesoftware om zowel STL- als magnetic loop-antennes te ontwerpen.
  2. QRP-verbindingen op HF tijdens het wandelen: Peter Parker (VK3YE) werpt een blik op het gebruik en de prestaties van twee HF-antennes die ‘voetgangersmobiel’ te gebruiken zijn.
  3. De Top 5 van antennes om snel QRV te zijn: Don Keith (N4KC) doet aanbevelingen voor de vijf eenvoudigste, meest effectieve antennes voor radioamateurs.
  4. Een bakennetwerk voor VHF/UHF-propagatiestudies: Hans van de Groenendaal (ZS6AKV) spreekt over de ontwikkeling van een bakennetwerk op de 2m-band. De Zuid-Afrikaanse radioamateurvereniging SARL bouwt dat netwerk om propagatiestudies te kunnen doen.
  5. HF-ruisonderdrukking: Leer over de verschillende bronnen van ruis en hoe deze te onderdrukken met behulp van een aantal technieken. (Mike Ritz, W7VO)
  6. Avonturen met Repeater Builder: Repeater Builder is een op de Raspberry Pi gebaseerd modem voor digitale spraak. Daarmee is het mogelijk om een analoge repeater mede geschikt te maken voor digital voice. (Michelle Thompson, W5NYV)
  7. Amateurradio en de vermindering van ruimteafval: In een tweede presentatie bespreekt Michelle Thompson (W5NYV) de mogelijkheden om open source in te zetten bij de vermindering van ruimteafval.
  8. Het simuleren van antennes met EZNEC: Greg Algieri (WA1JXR) geeft een introductie in het gebruik van het antennesimulatieprogramma EZNEC.

Een compleet overzicht van de lezingen vind je op de Expo-website: QSO Today Virtual Ham Expo Presentations.

Alle presentaties te volgen

Bekijk zoveel presentaties als je wilt! Een grote beperking van “gewone” evenementen is, dat je niet alle presentaties kunt volgen, je kunt immers maar in één ruimte tegelijk zijn. Op de Virtual Ham Expo heb je echter 30 dagen de tijd om gemiste presentaties alsnog online te bekijken. Zelfs het aanbod van de verschillende exposanten is dan nog te verkennen. Na de Expo in maart bekeken de 7.500 deelnemers nog 100.000 presentaties!

Registratie verplicht en niet meer gratis

Registratie voor de QSO Today Virtual Ham Expo is verplicht. De prijs bij vroege inschrijving is $10,- en $12,50 bij aanvang van het evenement. Dit is behalve voor het live-evenement ook voor de 30-daagse periode waarin de lezingen en workshops nog terug te zien zijn.

Meer informatie: QSO Today Virtual Ham Expo